Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 05:18

Ξεκινάει η υλοποίηση του έργου για τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών Natura 2000

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

«Τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός της εκπόνησης ΕΠΜ, σχεδίων ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000»

Υπογράφηκε σήμερα το ιδιωτικό συμφωνητικό (Σύμβαση), μεταξύ του Αν. ΥπουργούΠεριβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και του γραφείου μελετών «ENVECO Ανώνυμη Εταιρία Προστασίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Α.Ε», για την εκπόνηση της μελέτης «Τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός της εκπόνησης ΕΠΜ, σχεδίων ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000».

Ο ανάδοχος και Συντονιστής του έργου (ENVECO), αναλαμβάνει να υλοποιήσει όσα αναφέρονται στο τεύχος τεχνικών δεδομένων της προκήρυξηςκαι ειδικότερα τις ακόλουθες ενέργειες:

  • την κατάρτιση αναλυτικών κατευθυντήριων οδηγιών για την εκπόνηση των 11 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) για όλη την Ελλάδα. Οι παραπάνω Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 θα εκπονηθούν από 11 διαφορετικούς αναδόχους οι οποίοι θα συνεργάζονται άμεσα με τον Συντονιστή.
  • τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου των αναδόχων των ΕΠΜ όσον αφορά τον σχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, τη βιβλιογραφική αναζήτηση, την παραγωγή παραδοτέων και την εφαρμογή του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος. Ο Συντονιστής θα αναλάβει τον συντονισμό των αναδόχων των 11 μελετών ώστε να υπάρχει ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τη μεθοδολογία, την αντιμετώπιση προβλημάτων, τη συνεργασία με όλους τους φορείς, τη διαβούλευση, τη δομή και μορφή των παραδοτέων κ.ά.
  • την κατάρτιση συστήματος δημοσιοποίησης και διαβούλευσης των 11 ΕΠΜ.
  • την οργάνωση της διαβούλευσης των 11 ΕΠΜ
  • την κατάρτιση συστήματος αξιολόγησης και παραλαβής ΕΠΜ από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία
  • την κατάρτιση ειδικού οδηγού σύνταξης Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) χαρακτηρισμού και προστασίας και η σύνταξη πρότυπου σχεδίου ΠΔ.
  • την κατάρτιση ειδικού οδηγού σύνταξης μέτρων και δράσεων που εντάσσονται στο Σχέδιο Διαχείρισης (ΣΔ) και η σύνταξη πρότυπου σχεδίου Υπουργικής Απόφασης ΣΔ.
  • την οργάνωση και η υλοποίηση της διαβούλευσης για όλα τα σχέδια ΠΔ και προσχέδια ΣΔ.
  • την κατάρτιση τελικών σχεδίων ΠΔ.
  • την κατάρτιση τελικών προσχεδίων ΣΔ.

Οι ανωτέρω ενέργειες χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα, ως ακολούθως:

Φάση Α: Προπαρασκευαστικές εργασίες οργάνωσης του προγράμματος.

Φάση Β: Σύνταξη ειδικών οδηγών. Συντονισμός, παρακολούθηση και υποστήριξη της εκπόνησης των ΕΠΜ για την 1η ομάδα περιοχών - Οργάνωση της διαβούλευσης.

Φάση Γ: Συντονισμός, υλοποίηση της διαβούλευσης και παραλαβή των ΕΠΜ της 1ης ομάδας περιοχών - Κατάρτιση ΠΔ, Διαβούλευση και Τελική σύνταξη ΠΔ - Συντονισμός, παρακολούθηση και υποστήριξη της εκπόνησης των ΕΠΜ για τη 2η Ομάδα περιοχών.

Φάση Δ:Συντονισμός και υλοποίηση της διαβούλευσης για τις ΕΠΜ της 2ης ομάδας - Παραλαβή ΕΠΜ της 2ης ομάδας - Κατάρτιση ΠΔ, διαβούλευση και τελική σύνταξη ΠΔ - Προετοιμασία φακέλων έργου Σχεδίων Διαχείρισης - Τελική έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε 30 μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Ο χάρτης ομαδοποίησης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Μελέτες 1-11) είναι:

xartis

Με το έργο αυτό, αντιμετωπίζονται χρόνιες καταστάσεις, καθώς:

  • Οριοθετούνται και διασφαλίζονται οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
  • Καθορίζονται οι ζώνες χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών.
  • Εκπληρώνονται υποχρεώσεις της χώρας έναντι των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση.
  • Αποφεύγονται επιβαρύνσεις στην οικονομία και στους πολίτες, από την επιβολή προστίμων.
  • Τίθενται οι βασικοί κανόνες για έναν βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και για την προώθηση ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε:

Η έναρξη υλοποίησης του έργου των ΕΠΜ για όλη την Ελλάδα, με χρηματοδότηση 17,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και θα αποτελέσει μοχλό αειφόρου ανάπτυξης με την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Η θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών και η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του δικτύουNatura 2000, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Υπογραμμίζω ότι λόγω των χρόνιων ελλείψεων, η χώρα βρίσκεται σε προδικαστικό στάδιο (αιτιολογημένη γνώμη) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας και διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Ανοίγουμε πλέον ένα νέο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων συμβατών με την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας. Δημιουργούμετα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της μια εποχή χρόνιων καθυστερήσεων και ελλείψεων στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία αποτελούσε εμπόδιο για την τοπική ανάπτυξη.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 02:42

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ν.Μ. Αμαλιάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
    Η Ν.Μ. Αμαλιάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας 7 Μαρτίου υγειονομικοί και συνδικαλιστές της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας έστειλαν μήνυμα αφύπνισης της κοινωνίας για την προαγωγή και προστασία της δημοσίας υγείας.

    Σωκράτης Σωτηρόπουλος γενικός σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ

    nm amaliad pag ugeias 2

    « ΟΙ δημόσιες δομές Υγείας και ειδικά οι περιφερειακές όπως η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας είναι σε δύσκολη κατάσταση, όπου οι συνθήκες απαιτούν σωστές παρεμβάσεις για να αποφύγουμε διαλυτικά φαινόμενα.

    Αυτό το διαλυτικό κλίμα στη δημόσια περίθαλψη, πρωτοφανές στην ιστορία του ΕΣΥ, δεν οφείλεται ούτε σε αντικειμενικές δυσκολίες, ούτε σε ανικανότητα ούτε σε ολιγωρία.

    Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η εγκατάλειψη και η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας,

    Οι εναπομένοντες υγειονομικοί στο δημόσιο σύστημα υγείας δίνουν καθημερινή μάχη για να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο τους.

    Κακοπληρωμένοι και σε απόγνωση αφού ο μισθός μας δεν φθάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Πολλοί από μας εξαναγκάζονται σε δεύτερες και τρίτες εργασίες και η κυβέρνηση αντί να δώσει γενναίες αυξήσεις, στον κλάδο περιορίζεται σε ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις.

    Χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά, σε αντίξοες συνθήκες ,με πολλούς συναδέλφους να είναι δέσμιοι στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Η έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω της απαξίωσής του και της συστηματικής μετακύλισης κόστους υγείας από το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα στην τσέπη των ασθενών είναι πλέον γεγονός.

    Η υγειά λοιπόν είναι δικαίωμα ή προνόμιο;

    Και θα είναι σε λίγο προνόμιο για τους έχοντες και για τους μη έχοντες εφιάλτης!.

    Με αυτές τις σκέψεις τιμούμε την παγκόσμια ημέρα υγείας και ευελπιστούμε σε ένα μέτωπο αντίδρασης ώστε οι κοινωνίες να έχουν την υγεία που τους αρμόζει.»

    Σάκης Καρναρής συμβασιούχος υπάλληλος – μέλος του ΔΣ σωματείου εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας.

    «Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας ως υγειονομικοί θέλουμε να τονίσουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν για όλους τους πολίτες.

    Η πολιτεία οφείλει να στελεχώσει το ΕΣΥ και να παρέχει αξιοπρεπείς μισθούς στους επαγγελματίες υγείας καθώς και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων που κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία εν καιρό πανδημίας.

    Το σωματείο μας μένει ανυποχώρητο στις θέσεις του ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και κάθε λογής ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

    Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας παρα τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει καθημερινά στον πολίτη παρα τις περιορισμένες δυνατότητες του.

    Επιθυμούμε ένα ισχυρό Εθνικό σύστημα υγείας για όλους.

    Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια.¨»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σ. Σωτηρόπουλος: Ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία είδαμε όλοι που οδηγούν…
    Σ. Σωτηρόπουλος: Ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεια είδαμε όλοι που οδηγούν…

    Δημόσια Δομή Ψυχικής Υγείας στο Νοσοκομείο Κρεστένων στην παραχώρηση δράσεων και δομών στoυς ιδιώτες.

    Την Τρίτη 7/3/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού συμβούλου της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτη Σωτηρόπουλου με εργαζόμενους και την αναπληρώτρια διοικήτρια της Ν.Μ -ΚΥ Κρεστένων.

    Κατά την επίσκεψη έγινε ενημέρωση για την κατάσταση λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων καθώς συζητήθηκε «το φλέγον ζήτημα» της παραχώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων της παλαιάς πτέρυγας για την λειτουργία «Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ σε αποκλειστικά «ιδιωτική εταιρία».

    Συγκεκριμένα με την ΑΔΑ: 6ΝΓΔ46907Ε-Τ5Φ απόφαση του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας αποφασίστηκε η έγκριση δημιουργίας οικοτροφείου σε «αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ιδιωτών» (ΑΜΚΕ) με ταυτόχρονη παραχώρηση χώρων του νοσοκομείου. Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε, η δομή αυτή, πέρα της παραχώρησης του κτιρίου θα ενισχυθεί με 730.000 ευρώ από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων- ταμείο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιηθεί μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δημόσιου χαρακτήρα και όχι εταιρία εξ ολοκλήρου ιδιωτικών συμφερόντων . Μάλιστα είχε πάρει άδεια σκοπιμότητας το 2018 ενταγμένη πλήρως στο Γ.Ν.ΗΛΕΙΑΣ και οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Υγείας είχαν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια.»

    Παρόλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων ακύρωσε όλο τον σχεδιασμό και παραχωρεί ,δομές και δράσεις σε συγκεκριμένες εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων.

    Περισσότερο σήμερα από ποτέ, με νωπές τις μνήμες μας, από τα ολέθρια λάθη μιας πολιτικής που αποψίλωσε και εν τέλει διαλύει το δημόσιο τομέα, που αδιαφορεί για συστήματα και κανονισμούς ασφαλείας, απαξιώνει στη πράξη ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.( χωρίς τέλος οι απαράδεκτοι χειρισμοί,βλέπε περιστατικά με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα στον Ωρωπό.)

    Για αυτούς τα κέρδη έχουν μεγαλύτερη αξία από τις ζωές μας.

    Σε αυτές τις πολιτικές οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι, ούτε αμέτοχοι.

    Δεν εκχωρούμε σπιθαμή δημόσιας περιουσίας. Απαιτούμε την αξιοποίηση των πόρων και την αναμόρφωση των μονάδων του ΕΣΥ

    Καταγγέλλουμε τις συμβάσεις -συμφωνίες Νοσοκομείων με εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων για την υλοποίηση δράσεων εντός των Μονάδων του ΕΣΥ και απαιτούμε την απόσυρση τους.

    Όπως εκφράζεται ξεκάθαρα από την με αρ. πρ. 341 ,13/9/2023 επιστολή της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας .. «..Σταθερή, διαχρονική μας θέση την οποία εκφράζουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας με χρηματοδότηση και προσωπικό…»

    Έχουν σημασία αυτές οι επιστολές- οχλήσεις συνδικάτων, γιατί αν είχαν εισακουστεί από άλλες ηγεσίες υπουργείων, ίσως να μην είχαμε τον όλεθρο στα Τέμπη σήμερα. Οι τοπικές κοινωνίες ως τελικοί αποδέκτες με τους εργαζόμενους και τους λήπτες υπηρεσιών υγείας ορίζουν τις πολιτικές και τις πρακτικές που οφείλουν να εφαρμόσουν οι εξουσίες.

    Κάτω τα χερια από το ΕΣΥ

    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Σωκράτης Σωτηρόπουλος

    Γενικός Σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων και δράσεις για βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών Natura της Ηλείας
    Αυγερινοπούλου: Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων και δράσεις για βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών Natura της Ηλείας

    Αυτοψία από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδη

    Περιοχές του δικτύου Natura 2000 και οικοτόπους στην Ηλεία επισκέφθηκε την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κα. Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

    Ο κ. Βαρελίδης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν αυτοψίες στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τον Κυλλήνιο Κόλπο και το Αλιευτικό Καταφύγιο Λεχαινών στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, στο δέλτα του ποταμού Αλφειού, στην αποξηραμένη Λίμνη Μουριάς και στο Ποτόκι στον Δήμο Πύργου, στην παραλιακή ζώνη Ζαχάρως – Κρεστένων και τον Καϊάφα.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, φορέων, περιβαλλοντικών συλλόγων και πολίτες με τους οποίους συζητήθηκαν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της Ηλείας και οι δυνατότητες της βέλτιστης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως του νέου ΕΣΠΑ.

    Η παρουσία του κ. Βαρελίδη στην Ηλεία-από την οποία έλκει την καταγωγή του- κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Υπουργείο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και έχει την πρόθεση να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στις τοπικές κοινωνίες που πραγματικά επιθυμούν να βελτιώσουν το περιβάλλον του τόπου τους.

    Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού νέων δράσεων για την αποκατάσταση της οικολογικής ανισορροπίας, την αναβίωσης της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

    Ο κ. Βαρελίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που ανοίγονται για την Ηλεία μέσα από το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις περιοχές Natura, τέτοιες που να προστατεύεται η φύση και ταυτόχρονα η προστασία της να είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δημιουργεί υπεραξία για αυτές τις περιοχές, είτε με την προσέλευση τουριστών, είτε με την δημιουργία ενός ισχυρού brand name.

    avgerinopoulou varelidis natura 2

    avgerinopoulou varelidis natura 3

    avgerinopoulou varelidis natura 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σ. Σωτηρόπουλος για Γκάγκα: Μην μας ξανάρθετε… εκτίθεστε κυρία υπουργέ!
    Σ. Σωτηρόπουλος για Γκάγκα: Μην μας ξανάρθετε… εκτίθεστε κυρία υπουργέ!

    Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού δεν ανακοίνωσε κάτι που θα έχει άμεση παρέμβαση στα προβλήματα του τομέα της υγείας στο νομό, παρά μόνο προθέσεις για διάφορα ζητήματα εξέφρασε.

    Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος με τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

    “Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος από τα νοσοκομεία της Ηλείας όταν αυτά καταρρέουν πόσο μάλλον η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, η οποία επισκεπτόμενη δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και τις αστοχίες που ταλανίζουν την δημόσια υγεία στο νομό μας. Και αν είμασταν επιεικής την πρώτη φορά, ότι δεν γνώριζε, ότι δεν ενημερώθηκε σωστά… την δεύτερη φορά δεν ισχύει.

    Γιατί και πλήρως ενημερωμένη είναι και πολύ καλά γνωρίζει τα «μαύρα μας τα χάλια» , αλλά δεν τολμά να αναγνωρίσει και να αναλάβει την ευθύνη για το «επιτελικό μπάχαλο» στα νοσοκομεία μας. Προβλήματα δίχως τέλος, ιατροί ανύπαρκτοι νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό ελλιπέστατο, ασθενείς σε απόγνωση… και όλα αυτά σε χώρους όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αντοχές, κομματικά στελέχη και βουλευτές να χαμογελούν να αλληλοσυγχαίρονται και να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την όλη κατάσταση. Ο κορονοϊός επανακάμπτει δοκιμάζοντας για μια ακόμα φορά τις αντοχές του ΕΣΥ.

    Η διοίκηση του ΓΝ Ηλείας υπό διωγμό. Πριν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι από την εντολή παύσης καθηκόντων του διοικητή, με το έντονο παρασκήνιο και τις αναφορές για παρεμβάσεις παραγόντων, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δοθεί σαφείς εξηγήσεις, έχουμε σε εξέλιξη διοικητική προκαταρτική ερευνά μετά από «ανώνυμη» καταγγελία για ανώτερο στέλεχος της διοίκησης στα νοσοκομεία της Ηλείας.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν γνωστά γεγονότα παρελθόντων ετών, που τότε για αδιευκρίνιστους λόγους δεν δόθηκε συνεχεία, αναμοχλεύονται τώρα. .Για πιο λόγο άραγε τώρα θυμήθηκαν τέτοιες περιπτώσεις, τόσο καιρό τι έκαναν…. Ενώ «βράζει το καζάνι» και υπάρχει έντονη κινητικότητα με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μια την άλλη ,παίρνουν δημόσια θέση αυτοδιοίκητοί φιλοκυβερνητικοί πολιτευτές για «θρασύδειλες πρακτικές» και «αλληλοκαρφώματα».

    Η κυρία υπουργός εξαγγέλλει νέα «ανακουφιστικά» μέτρα. Ότι και αν εξαγγέλλετε κυρία υπουργέ με ότι καλή πρόθεση και να έχετε δεν σας πιστεύουμε, δεν μας πείθετε.. Γιατί πολύ απλά αν δεν φύγει, το συντομότερο δυνατόν αυτή η κυβέρνηση αυτός «ο συρφετός των πρακτόρων, του παραγοντισμού και της σπέκουλας» , δεν πρόκειται να δούμε κατι ουσιαστικό πουθενά.

    Ευελπιστούμε σε μια νέα δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση όπου θα αναγνωρίσει την αξία της δημόσιας υγείας, θα προάγει την ασφαλή λειτουργία όλων των νοσηλευτικών μονάδων, θα αποκαταστήσει τις μισθολογικές αδικίες του υγειονομικού προσωπικού, θα επαναφέρει την αξιοκρατία και την δημοκρατία στους χώρους εργασίας και τέλος θα δώσει τα γενναία κίνητρα στους νέους επιστήμονες , στους νέους ιατρούς να μην εγκαταλείπουν την χώρα μας και να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα”…

  • Συνεχείς αντιδράσεις για τη μείωση της προστασίας στα δάση NATURA- Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν πολεοδόμοι και οργανώσεις
    Συνεχείς αντιδράσεις για τη μείωση της προστασίας στα δάση NATURA- Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν πολεοδόμοι και οργανώσεις

    Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο, το οποίο αποδομεί περαιτέρω την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μειώνοντας τη θωράκιση ακόμα και περιοχών που υπάγονται στο δίκτυο NATURA 2000.

    Εντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για πλήρη αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Παρόλα αυτά και ενώ μία από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που τέθηκε υπό καθεστώς προστασίας, το δάσος της Δαδιάς, όπου φιλοξενούνται συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Ασίας, όπως και η μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, απειλείται ευθέως από πυρκαγιά, πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου να καταθέτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή βιαστικά την προσεχή εβδομάδα.

    Να σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σπανίως ζητούν την απόσυρση ολόκληρων νομοσχεδίων, αλλά αυτή τη φορά οι εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι οι προτεινόμενες διατάξεις είναι αθεράπευτες.

    Κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τους ζήτησε να προτείνουν βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου, κυρίως στο Κεφάλαιο Γ («Χρήσεις Γης και Προστατευόμενες Περιοχές»), οι οργανώσεις επισήμαναν ότι «η περίπτωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί δυστυχώς παράδειγμα κακής νομοθέτησης, συνέχισης της αποδόμησης του συστήματος χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών (ιδίως των ζωνών απόλυτης προστασίας και προστασίας της φύσης) και απαξίωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα η διαδικασία διαβούλευσης είναι προσχηματική (λόγω του ελάχιστου χρόνου και της αδυναμίας ενημέρωσης, άρα και συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων)».

    Οι έντεκα Περιβαλλοντικές Οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο είναι απαραίτητο να εξεταστεί με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αφού έχει γίνει η πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία.

    Υπενθύμισαν στον κ. Σκρέκα ότι πριν μερικούς μήνες, στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζοντας «πως η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές NATURA 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, μέσω μιας απολύτως διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας».

    «Θεωρούμε λοιπόν ως ανακόλουθο το νομοσχέδιο αυτό, διότι αποδομεί ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι ήδη έχει κάνει ο ν. 4685/2020 την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και προεξοφλεί το αποτέλεσμα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αδιαφορώντας για τις απαιτήσεις προστασίας και το περιβαλλοντικό κεκτημένο του εθνικού (Σύνταγμα) και του ενωσιακού δικαίου», τονίζουν.

    Επί του νομοσχεδίου αναφέρουν επίσης ότι επιχειρεί να ρυθμίσει σειρά και άλλων κρίσιμων ζητημάτων με συνοπτικές διαδικασίες, για την εξυπηρέτηση καταστάσεων και αναπτυξιακών επιλογών που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις τεράστιες ανάγκες προστασίας της φύσης και με τις πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ για τις περιοχές Natura, υποσκάπτοντας έτσι τις βασικές αρχές της καλής νομοθέτησης και της επίτευξης ασφάλειας δικαίου για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

    Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουν το αίτημα απόσυρσης είναι:

    1. ΑΝΙΜΑ
    2. ΑΡΧΕΛΩΝ
    3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
    4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
    5. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
    6. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
    7. Καλλιστώ
    8. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
    9. Greenpeace
    10. MEDASSET
    11. WWF Ελλάς

    Απόσυρση ζητούν και οι πολεοδόμοι

    Κόλαφος είναι και ο σχολιασμός του νομοσχεδίου από τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ο οποίος όχι μόνο κάνει λόγο για νομοτελειακή υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών, αλλά προσθέτει επίσης ότι το σχέδιο νόμου «βρίθει προβληματικών διατάξεων», ενώ απαξιώνει περαιτέρω την ήδη προσχηματική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

    Για αυτούς τους λόγους καλεί το υπουργείο να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο ή κατ’ ελάχιστον, το κεφαλαίο που αφορά στις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές (κεφ. Γ’), το κεφάλαιο που αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση (κεφ. Β’) και την υπαγωγή του σχεδιασμού των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο υπό εκπόνηση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

    Ο ΣΕΠΟΧ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει πρόδηλη αντίθεση με τον δηλωμένο στόχο του για την προστασία του περιβάλλοντος και ακυρώνει και πάλι κάθε έννοια χωροταξικού σχεδιασμού, συντελώντας κατά προτεραιότητα στην ουσιαστική υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου διατήρησης της βιοποικιλότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

    «Είναι εντυπωσιακό το ότι αυτό το νομοσχέδιο προτείνεται σήμερα που όσο ποτέ άλλοτε, η κλιματική, περιβαλλοντική, υγειονομική και επισιτιστική κρίση απαιτούν αυστηρά μέτρα προστασίας της φύσης σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκές ενωσιακές επιταγές. Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι σε συνέχεια των “μεταρρυθμίσεων’” των τελευταίων ετών, το νομοσχέδιο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την απαξίωση του Δημοσίου και του ρόλου που διαδραματίζει η πολιτεία στην αναπτυξιακή διαδικασία».

    Ο Σύλλογος Πολεοδόμων μιλά για ουσιαστική «απελευθέρωση των χρήσεων γης που προβλέπεται να εφαρμοστεί στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000», η οποία «σε συνδυασμό με την κατάργηση των, προβλεπόμενων από το ισχύον θεσμικό καθεστώς, περιορισμών στην κλίμακα/ ένταση της τουριστικής ανάπτυξης οδηγεί νομοτελειακά στη συνολική υποβάθμιση τους ως περιοχές φυσικού αποθέματος, διατήρησης της βιοποικιλότητας και ως πολιτιστικά τοπία».

    Παράλληλα διαπιστώνει:

    • Συνεχιζόμενη απαξίωση της ήδη προσχηματικής, προβληματικής διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τη δυνατότητα παραχώρησης της σχετικής αρμοδιότητας από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα μπορεί να επιλέγει και χρηματοδοτεί τους αξιολογητές των έργων και δραστηριοτήτων, που υλοποιεί.

    • Απαξίωση του Δημοσίου αλλά και η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η πολιτεία στην καθοδήγηση και έλεγχο της ανάπτυξης και οργάνωσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου με τις σχετικές διατάξεις για τον σχεδιασμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ). Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, στο σύστημα χωρικού σχεδιασμού εισάγεται, ουσιαστικά, ένα νέο σχέδιο-πλαίσιο, το ‘Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ’, το οποίο εκπονείται, με πλημμελή κριτήρια, από την ανώνυμη εταιρεία ««Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    • Προβληματικές διατάξεις, όπως στα άρθρα αναφορικά με το Πράσινο Ταμείο, τις Χωροταξικές και Πολεοδομικές διατάξεις, τα δάση.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Πυρ ομαδόν κατά νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος - Χαλαρώνει η θωράκιση των περιοχών Natura 2000, ενώ τα δάση καίγονται
    Πυρ ομαδόν κατά νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος - Χαλαρώνει η θωράκιση των περιοχών Natura 2000, ενώ τα δάση καίγονται

    Τα πυρά του συνόλου του περιβαλλοντικού κόσμου, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο τέθηκε σε μία εξαιρετικά βραχεία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης παρά το γεγονός πως - όπως καταγγέλλουν - «ξηλώνει» ό,τι είχε απομείνει από την περιβαλλοντική νομοθεσία εξυπηρετώντας πλήθος συμφερόντων διαφορετικών ενδιαφερομένων.

    Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να ακολουθήσει την ίδια fast track διαδικασία και για την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή, αγνοώντας το γεγονός ότι τις ημέρες αυτές τόσο η Αττική όσο και η υπόλοιπη Ελλάδα στερήθηκαν ακόμα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους εξαιτίας των πυρκαγιών. Σε μια προσπάθεια να κάμψει κατά το δυνατόν τις αντιδράσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε την Τετάρτη με τους εκπροσώπους 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων με πανελλαδική δράση. Αντίστοιχη συνάντηση αλλά με την ...αντίστροφη ατζέντα είχαν οι οργανώσεις και με τον Τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό στόχο τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη γράψει το «ethnos.gr» με το εν λόγω σχέδιο νόμου αποδυναμώνεται περαιτέρω η θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ενώ δημιουργούνται και ζητήματα διαφάνειας από το γεγονός ότι υποβαθμίζεται ο θεσμός των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), με την πρόβλεψη οι αξιολογητές του να αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν και μένουν ανοιχτά παράθυρα για ακύρωση περιβαλλοντικών προστίμων.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του κ. Σκρέκα με τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο υπουργός εξήγησε τους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου και παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές διατάξεις του. Όπως επισήμανε, «σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός διάλογος και να διατυπωθούν από όλες τις πλευρές πιθανές απορίες και προβληματισμοί επί του νομοσχεδίου». Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση με όλους τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπου κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις και τις προτάσεις της, χωρίς πάντως να αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση κάποια πιθανή σύγκλιση απόψεων.

    Συνάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων με τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

    Την ανάγκη να εμποδιστεί η ψήφιση του νέου «περιβαλλοντοκτόνου νομοσχέδιου Μητσοτάκη, το οποίο αποτελεί το τελειωτικό «χτύπημα» της κυβέρνησης στην περιβαλλοντική πολιτική και στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας», τόνισαν στους εκροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τους οποίους συνομίλησαν διαδικτυακά τα μέλη του τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασαν την κάθετη και πλήρη αντίδρασή τους με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή καθώς - όπως είπαν - αποτελεί συνονθύλευμα διατάξεων-ρουσφετιών εις βάρος του περιβάλλοντος. Ξεκαθάρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι μπορεί, με τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά εργαλεία, για να εμποδίσει την ψήφιση ενός ακόμα περιβαλλοντοκτόνου νομοσχέδιου της κυβέρνησης Μητσοτάκη που γκρεμίζει ό,τι άφησε όρθιο ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη (4685/2020), ενώ δήλωσαν ότι, εφόσον ψηφιστεί, θα είναι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα καταργήσουν εφόσον επανεκλεγούν.

    «Έχει πλέον αποδειχθεί ότι το μοναδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετήσει τις εκλογικές της δεσμεύσεις και να αδειοδοτήσει όλες τις παρεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν απαγορευθεί ως μη συμβατές», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με το νομοσχέδιο επεσήμαναν ότι επιτρέπει ασύμβατες χρήσεις ακόμα και σε περιοχές απολύτου προστασίας, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και μη αδειοδοτημένων δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές και τη διαγραφή βεβαιωμένων παραβάσεων και προστίμων.

    Ενημέρωσαν ότι ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, έχει καταθέσει κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμβατότητα των νέων προτεινόμενων χρήσεων στις προστατευόμενες περιοχές με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας και την Οδηγία 92/43.

    Σκληρή κριτική από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και πλήθος σχολίων στη διαβούλευση

    Συνολικά 856 σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν το κεφάλαιο που «χαλαρώνει» το καθεστώς προστασίας στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και την αύξηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης κατάφερε να συγκεντρώσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης παρά το γεγονός ότι αυτή διήρκησε μόλις 12 ημέρες.

    Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του WWF Ελλάς, το οποίο ζητά την απόσυρση των άρθρων που επιδεινώνουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και ειδικότερα το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000. Όπως επισημαίνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

    • Αλλοιώνει έντονα και απαράδεκτα τον διεθνώς αποδεκτό θεσμό των αυστηρά προστατευόμενων περιοχών (κατηγορία στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη να εντάξουν τουλάχιστον το 10% της επικράτειας). Συγκεκριμένα, επιτρέπει εντός των ορίων τους ακόμα περισσότερες δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με κάθε έννοια αυστηρής προστασίας, όπως η κατασκευή πλατειών και «γραμμικών υποδομών μεταφορών» (δηλαδή δρόμων), οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, η ερασιτεχνική αλιεία και η ελεύθερη βόσκηση, κλπ.

    • Επιτρέπει την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με νέες χρήσεις που δεν προβλέπονταν από το έτσι κι αλλιώς προβληματικό ισχύον καθεστώς. Χαρακτηριστικά, στις ζώνες προστασίας της φύσης (δεύτερη σε αυστηρότητα ζώνη προστασίας) προβλέπονται πλέον η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών, εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και κατασκηνώσεων, ενώ σε όλες τις κατηγορίες (πλην της “απόλυτης” προστασίας) προβλέπονται πλέον εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

    • Υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον ήδη αναξιόπιστο και προβληματικό θεσμό των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν, δημιουργώντας έτσι μια υπαλληλική σχέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία ακυρώνει την ανεξαρτησία που πρέπει (σύμφωνα και με τη νομοθεσία της ΕΕ) να περιβάλλει το σύστημα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών.

    Όπως επισημαίνεται στο κείμενο σχολιασμού, «εδώ και δυο χρόνια η κυβέρνηση έχει πλήξει το δίκαιο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με απανωτά χτυπήματα, ξεκινώντας με τον νόμο 4685/2020. Στην πράξη, πλέον καταργούνται οι κατηγορίες ισχυρής προστασίας σημαντικών βιοτόπων, δηλαδή οι περιοχές απόλυτης προστασίας και οι περιοχές προστασίας της φύσης, καθώς θα μπορούν να περιλαμβάνουν χρήσεις που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και τα προστατευόμενα είδη των περιοχών αυτών».

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: eurokinissi

  • 30 χρόνια Δίκτυο Natura 2000: 30 εκδηλώσεις εορτασμού του μεγαλύτερου δικτύου προστασίας της φύσης στον κόσμο!
    30 χρόνια Δίκτυο Natura 2000: 30 εκδηλώσεις εορτασμού του μεγαλύτερου δικτύου προστασίας της φύσης στον κόσμο!

    Πριν 30 χρόνια, το 1992, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση, θεσπίζοντας το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που έχει ως στόχο να προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

    Η 21η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 και φέτος για πρώτη φορά θα γιορταστεί στη χώρα μας η ημέρα αυτή, καθώς και τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου, με τριάντα εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

    Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί και να γνωρίσει το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000» το Σαββάτο 21η Μαΐου 2022, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου - Δάσους Στροφυλιάς που βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας θα είναι ανοιχτό για το κοινό που επιθυμεί να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τους διαφορετικούς φυσικούς οικοτόπους και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής μέσα από τα εκθέματα και το φωτογραφικό υλικό του Κέντρου Πληροφόρησης. Για όποιον επιθυμεί να παρατηρήσει τα πουλιά της λιμνοθάλασσας Πρόκοπος το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης θα βρίσκεται στα ξύλινα οικοτουριστικά σπιτάκια με τηλεσκόπια και κιάλια. Τέλος, μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν το Δάσος της Στροφυλιάς κάνοντας πεζοπορία κάτω από τις κουκουναριές, ακολουθώντας κάποιο από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια.

    Τι είναι το δίκτυο Natura 2000;

    Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

    Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις των Μονάδων Διαχείρισης ανά την Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» το διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων στην ιστοθέση: https://natura2000day.necca.gov.gr

    natura 30 xronia 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καταγγελία Σωτηρόπουλου για Γ.Ν. Αμαλιάδας: Διοικητικές παρεμβάσεις με εξυπηρετήσεις και τακτοποιήσεις σε «θεσάρες» για τα «καλά παιδιά» διώξεις και απειλές για τους «αντιφρονούντες»
    Καταγγελία Σωτηρόπουλου για Γ.Ν. Αμαλιάδας: Διοικητικές παρεμβάσεις με εξυπηρετήσεις και τακτοποιήσεις σε «θεσάρες» για τα «καλά παιδιά» διώξεις και απειλές για τους «αντιφρονούντες»

    Ανακοίνωση με καταγγελίες για διώξεις συνδικαλιστών εξέδωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας και ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

    Σε αυτή αναφέρει τα εξής:

    "Στον απόηχο των εκλογών για τη νέα διοίκηση του σωματείου εργαζομένων, βιώνουμε ένα κύμα διώξεων κατά συνδικαλιστών και φίλα προσκείμενων στην παράταξη μας. Μετά την εκλογική διαδικασία , την επόμενη των εκλογών συνδικαλιστικά στελέχη, μέλη της ενωτικής αγωνιστικής κίνησης εργαζομένων που συμμετείχαμε στις εκλογές έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εκδικητική στάση των διοικούντων.

    Με τιμωρητικές πρακτικές για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα και να περάσουν μηνύματα φόβου και ισχύος, μετακινούν προκλητικά συναδέλφους και με πιο χαρακτηριστική την μετακίνηση συναδέλφου συναγωνιστή που εκλέχτηκε πρώτο αναπληρωματικό μέλος για το ΔΣ, μια μέρα μετά τις εκλογές, για το νοσοκομείο του Πύργου. Τέτοιες κινήσεις καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την επιλεκτική μετακίνηση εργαζομένων που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Στην απόφαση που έβγαλαν, επικαλούνται την πανδημία covid .

    Αλλά στην χρονική στιγμή που επιλέχθηκε δυο ημέρες μετά τις εκλογές,!!! δείχνει ως ένα μέτρο πυγμής και δύναμης κατά συναδέλφων που τόλμησαν να εναντιωθούν στο καθεστώς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Το κλίμα είχε δυναμιτιστεί από τις προκλητικές ενέργειες της διοίκησης προεκλογικά και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον..

    Επέστρεψαν επιλεκτικά εργαζόμενο που είχε μετακινηθεί στον Πύργο από εξαμήνου και ταυτόχρονα μπήκε και υποψήφιος στην αντίπαλη παράταξη, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο , ποιοι κινούν τα νήματα ,ποιοι έχουν ισχύ και «κονέ» με τη διοίκηση. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που έχουν μετακινηθεί με ύποπτες διαδικασίες επιλογής, δεν έτυχαν «προνομιακής επιστροφής».

    Την ημέρα των εκλογών κυκλοφορούσαν πληροφορίες για μετακίνησεις- διώξεις των φίλων προσκείμενων στην παράταξη μας , καθιστώντας ένα κλίμα εκφοβισμού και εξαναγκασμού ψήφων. Μετά τις εκλογές με προκλητικό τρόπο «τακτοποίησαν» εκλεγμένο μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης και υποστηρικτή της ΔΑΚΕ Υγειονομικών με επίδομα προϊστάμενου σε θέση του Νοσοκομείου Κρεστένων που ενεργοποίησαν ειδικά για αυτόν. Παράλληλα στην Αμαλιάδα σε ένα διαρκώς «μαγείρεμα θέσεων και επιδομάτων προϊστάμενων» αναμοχλεύουν ανενεργά τμήματα για ευνόητους λόγους.. Θα πάρει θέση η νέα Διοίκηση του Σωματείου;

    Όλα αυτά είναι εξέλιξη μιας μεθοδικής σκληρής τακτικής ,αλλαγής των συσχετισμών στo σύλλογο εργαζομένων, που την επέβαλαν. Η Διοίκηση ,η πλειοψηφούσα παράταξη, υπηρεσιακοί και κομματικοί μηχανισμοί όχι μόνο δεν ανακατεύονται, αλλά υποδαυλίζουν καταστάσεις απαράδεκτες, που μεθόδευσαν με τις εκλογές του Σωματείου., Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στις εξελίξεις. Δεν θα υποκύψουμε στο φόβο και στο σκοτάδι. Όλα στο φως.

    Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ".

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch