Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 15:27

Σπάνιοι «παχουλοί» παπαγάλοι, στο χείλος της εξαφάνισης, έσπασαν φέτος κάθε ρεκόρ ζευγαρώματος

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του... έδωσαν και κατάλαβε φέτος οι κακάπο, λόγω της άφθονης τροφής

Του... έδωσαν και κατάλαβε φέτος οι παπαγάλοι κακάπο, το σπάνιο είδος πτηνών που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αφού σήμερα απαντώνται στον κόσμο μόλις 147 ενήλικοι εκπρόσωποί του.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για το μέλλον των αγαπημένων πουλιών των Νεοζηλανδών, αφού οι χαριτωμένοι κακάπο έσπασαν φέτος κάθε ρεκόρ ζευγαρώματος.
Οι κακάπο είναι νυκτόβιοι παπαγάλοι, που δεν μπορούν να πετάξουν και χαρακτηρίζονται από το μεγάλο σωματικό τους βάρος. Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, τα συγκεκριμένα πτηνά ζούσαν σε αφθονία στη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο το παράνομο κυνήγι και η απώλεια του φυσικού τους ενδιαιτήματος λόγω της υλοτομίας αποδεκάτισαν τον πληθυσμό τους.
Οι Νεοζηλανδοί λατρεύουν αυτά τα παράξενα πουλιά με την χαρισματική φύση και την όψη που θυμίζει κουκουβάγια. Επειδή ο πληθυσμός τους είναι τόσο μικρός, κάθε κακάπο έχει όνομα, όπως «Ρουθ», «Χόκι» και «Ζέφυρος» και το ζευγάρωμά τους επιτηρείται στενά απο τους ερευνητές, ώστε οι αριθμοί τους να μεγαλώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Αυτή τη χρονιά, 76 νεοσσοί κακάπο «βγήκαν» από το αβγό και περίπου 60 από αυτούς έχουν όλες τις προδιαγραφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να φτάσουν στην ενηλικίωση. Η αυξημένη δραστηριότητα στο ζευγάρωμα αποδίδεται στους επιστήμονες στην αφθονία τροφής, και κυρίως των φρούτων από τα δέντρα ρίμου, που οι κακάπο τα λατρεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο ρεκόρ ζευγαρώματος στο συγκεκριμένο είδος είχε σημειωθεί το 2016, με 37 νεοσσούς.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 17:47

Σχετικά Άρθρα

  • Αργεντινή: Χιλιάδες παπαγάλοι στον ουρανό της πόλης Χιλάριο Ασκασούμπι – Αναζητούν καταφύγιο
    Αργεντινή: Χιλιάδες παπαγάλοι στον ουρανό της πόλης Χιλάριο Ασκασούμπι – Αναζητούν καταφύγιο

    Σοβαρό πρόβλημα με τους παπαγάλους αντιμετωπίζει η πόλη της Αργεντινής, Χιλάριο Ασκασούμπιμ, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Ατλαντικού.

    «Εισβολή» από αέρος έχουν κάνει χιλιάδες παπαγαλάκια σε πράσινα, κίτρινα, κόκκινα χρώματα. Η μαζική μετακίνηση των παπαγάλων οφείλεται στην αποψίλωση των γύρω λόφων, όπως σημειώνουν οι βιολόγοι. Τα πουλιά προκαλούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Χιλάριο Ασκασούμπιμ, αφού τσιμπούν τα ηλεκτρικά καλώδια της πόλης, ενώ, οι διαπεραστικές κραυγές τους αλλά και οι κουτσουλιές τους, φέρνουν τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης σε απόγνωση. Η βιολόγος Νταϊάνα Λέρα εξήγησε πως, τα τελευταία χρόνια, έχει σταδιακά χαθεί μεγάλο μέρος των δασικών εκτάσεων της Αργεντινής. «Οι πλαγιές εξαφανίζονται και αυτό τα οδηγεί να έλθουν κοντύτερα στις πόλεις για να βρουν φαγητό, καταφύγιο και νερό», τόνισε.

    Η «έφοδος» των πτηνών δεν είναι νέο φαινόμενο στη Χιλάριο Ασκασούμπιμ, καθώς, εδώ και λίγα χρόνια, οι παπαγάλοι φτάνουν στην πόλη αναζητώντας καταφύγιο για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Σύμφωνα με ντόπιους, ενίοτε, για κάθε έναν από τους 5.000 κατοίκους της πόλης, αντιστοιχούν έως και 10 παπαγάλοι. Το καλοκαίρι, τα πουλιά μεταναστεύουν προς τον Νότο, στους λόφους της Παταγονίας, για την εποχή της αναπαραγωγής τους.

    Πάντως, εικόνες των παπαγάλων στον ουρανό της αργεντίνικης πόλης, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Εκεί, καταγράφονται εκατοντάδες πτηνά να κουρνιάζουν κατά μήκος των ηλεκτρικών καλωδίων και σε πυλώνες. Επιπλέον, διακρίνεται η σκιά άπειρων πτηνών το σούρουπο ενώ μαζεύονται σε κτίρια και σε μια εκκλησία – παραπέμποντας ευθέως στο εμβληματικό θρίλερ του 1963 με την υπογραφή του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τα Πουλιά».

    «Δημιουργούν καθημερινά κόστη και προβλήματα»

    Ο Ραμόν Αλβάρεζ, ντόπιος δημοσιογράφος, σημείωσε ότι, οι παπαγάλοι, «Δαγκώνουν και καταστρέφουν τα καλώδια, το νερό τότε μπορεί να μπαίνει στο εσωτερικό όταν βρέχει και η μεταφορά διακόπτεται. Αυτοί οι παπαγάλοι δημιουργούν καθημερινά κόστη και προβλήματα σε εμάς».

    Η Λέρα υπογράμμισε πως, «πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του φυσικού μας περιβάλλοντος», ωστόσο οι κάτοικοι της Χιλάριο Ασκασούμπιμ εξακολουθούν να επιχειρούν να τρομάξουν τα πουλιά για να φύγουν, με δυνατούς θορύβους ή τη χρήση λέιζερ. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει αποτέλεσμα. «Μέχρι να συμβεί αυτό (σ.σ. η αποκατάσταση του περιβάλλοντος), όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε στρατηγικές που θα μας επιτρέψουν να ζούμε μαζί όσο το δυνατόν πιο αρμονικά μέσα στις πόλεις μας», καταλήγει η βιολόγος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΠΟΥ: Πέντε νεκροί από ψιττάκωση, «πυρετό των παπαγάλων», στην Ευρώπη - Τι είναι και πώς μεταδίδεται
    ΠΟΥ: Πέντε νεκροί από ψιττάκωση, «πυρετό των παπαγάλων», στην Ευρώπη - Τι είναι και πώς μεταδίδεται

    Προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον αριθμό των νεκρών - Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια

    Ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης καταγράφεται από το 2023 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που προέρχεται από πτηνά. Πολλοί από τους περίπου 120 ασθενείς χρειάστηκα νοσηλεία λόγω πνευμονίας και πέντε πέθαναν.
    Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο.
    Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Και αυτό γιατί σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.

    Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις.
    Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία. Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.

    Η γεωγραφία των θανατηφόρων περιστατικών
    Τέσσερις από τους πέντε θανάτους καταγράφηκαν στη Δανία, η οποία μετρά 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα τέλη του 2023, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

    Το 74% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία. Δώδεκα ασθενείς είχαν έμμεση επαφή με πτηνά, στις περισσότερε περιπτώσεις από ταΐστρες.

    O πέμπτος νεκρός αφορά την Ολλανδία, όπου έχουν καταγραφεί από το 2023 συνολικά 21 κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενα έτη.

    Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα, στη Γερμανία 19 και στη Σουηδία 26. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι αριθμοί χαρακτηρίζονται ασυνήθιστα υψηλοί.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Καταφύγιο ζώων διέσωσε 836 παπαγαλάκια που κρατούσε ένας "εκτροφέας" σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του
    ΗΠΑ: Καταφύγιο ζώων διέσωσε 836 παπαγαλάκια που κρατούσε ένας

    Ένα αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο «δώρο» έφτασε σε ένα καταφύγιο ζώων στο Μίσιγκαν: περισσότερα από 800 παπαγαλάκια, που τα κρατούσε ένας άνδρας κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του.

    «Τρεις ενώσεις προστασίας των ζώων δουλεύουν μαζί σήμερα για να φροντίσουν τα περισσότερα από 800 παπαγαλάκια που μας εμπιστεύτηκαν», ανέφερε μέσω του Facebook το καταφύγιο Detroit Animal Welfare Group. Ο γιος ενός «συλλέκτη» ζώων, ο οποίος ήθελε να ασχοληθεί με την εκτροφή παπαγάλων αλλά το σχέδιό του στην πορεία πήρε τρομακτικές διαστάσεις, ήταν εκείνος που παρέδωσε 497 πτηνά στο καταφύγιο, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

    Την Κυριακή, επανήλθε με άλλα 339 παπαγαλάκια. «Δεν το περιμέναμε αυτό το χριστουγεννιάτικο δώρο», σχολίασαν οι υπεύθυνοι του καταφύγιου. «τα πουλιά προέρχονται από ένα πολύ ανθυγιεινό περιβάλλον και η ανευθυνότητα του ιδιοκτήτη τους είναι καταφανής», πρόσθεσαν.

    Σύμφωνα με τον γιο του εκτροφέα, ο πατέρας του κρατούσε τα παπαγαλάκια κλεισμένα σε κλουβιά, σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Κάθε μήνα δαπανούσε 1.200 δολάρια για την τροφή τους. «Ήταν το ένα πάνω στο άλλο και κυριολεκτικά ασφυκτιούσαν. Ήταν πολύ-πολύ στρεσαρισμένα, δεν μπορούσαν να κουνηθούν. Χρειάστηκε να τα βγάλουμε και να τα βάλουμε σε άλλα κλουβιά», εξήγησε στην εφημερίδα Detroit Free Press η Κέλι Λεμπόντι, η επικεφαλής του καταφυγίου.

    Αφού εξεταστούν από κτηνίατρο, τα παπαγαλάκια θα δοθούν για υιοθεσία. Ορισμένα χρειάζονται θεραπεία. Το καταφύγιο επισήμανε πάντως ότι είναι σοβαρή δέσμευση να αναλάβει κανείς ένα παπαγαλάκι, αφού αυτό το είδος ζει κατά μέσο όρο 6-15 χρόνια. Στις ΗΠΑ, όσοι συλλέγουν ζώα και δεν τα φροντίζουν επαρκώς μπορεί να διωχθούν ποινικά. Το καταφύγιο ανέφερε όμως ότι δεν έχει κάνει καταγγελία για τα παπαγαλάκια που διασώθηκαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Επιστήμονες εντόπισαν το γενετικό υπόβαθρο της μονογαμίας στα ζώα

    Γενετικό «προφίλ», που φαίνεται να είναι κοινό στα μονογαμικά είδη του ζωικού βασιλείου, ανακάλυψαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, εντοπίζοντας το γενετικό υπόβαθρο που τα διακρίνει από τα πολυγαμικά ζώα.

    Οι βιολόγοι μελέτησαν και συνέκριναν τη δραστηριότητα των γονιδίων στους εγκεφάλους δέκα μονογαμικών και μη ειδών (βατράχων, τρωκτικών, ψαριών, πουλιών κ.ά.). Διαπίστωσαν ότι παρότι αυτά τα ζώα έχουν πολύ διαφορετική εγκεφαλική δομή και εξελικτική ιστορία, φαίνεται πως, όταν είναι μονογαμικά, ενεργοποιούν ορισμένα συγκεκριμένα γονίδια και απενεργοποιούν κάποια άλλα.

    Συγκεκριμένα εντόπισαν 24 κοινά γονίδια, που φαίνεται να εμπλέκονται στη μονογαμία, ανεξάρτητα από το είδος του ζώου.

    «Βρήκαμε ότι πολύ παρόμοιοι μηχανισμοί γονιδιακής έκφρασης εμπλέκονται κατά τη μετάβαση ενός μη μονογαμικού είδους σε μονογαμικό. Οι ίδιοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά» δήλωσε η εξελικτική βιολόγος Ρεμπέκα Γιανγκ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που ήταν επικεφαλής των ερευνητών. Δεν απέκλεισε στο μέλλον να βρεθούν και άλλα «μονογαμικά γονίδια». Τα γονίδια που βρέθηκαν ήδη και σχετίζονται με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, την κυτταρική λειτουργία, τη μάθηση, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, είναι πιο ενεργά στα μονογαμικά είδη.

    Οι ερευνητές προτίθενται να πειραματιστούν με τα 24 γονίδια που εντοπίστηκαν, για να δουν αν -μέσω γενετικής τροποποίησης- είναι δυνατό ένα μη μονογαμικό είδος να γίνει μονογαμικό και το αντίστροφο.

    Η μονογαμία έχει διάφορες μορφές στο ζωικό βασίλειο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Οι ερευνητές μελέτησαν ζώα που δημιουργούν μονογαμικά ζευγάρια για μια τουλάχιστον περίοδο αναπαραγωγής και τα οποία μοιράζονται ορισμένα τουλάχιστον καθήκοντα ανατροφής και προστασίας των απογόνων τους.

    Η ζωή σε μόνιμα ζευγάρια έχει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το να προσδίδει σταθερότητα και βεβαιότητα για αναπαραγωγή και καλύτερη προστασία των νεογνών, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί η μονογαμία έχει εξελιχτεί ανεξάρτητα σε διάφορα είδη ζώων. Η μονογαμία έχει όμως και μειονεκτήματα. Όπως είπε ο ερευνητής νευροεπιστήμονας Χανς Χόφμαν, «πρέπει να ανεχτείς ένα άλλο ζώο δίπλα σου για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό δεν είναι εύκολο. Μπορεί να σου πάρει το φαγητό σου, να σου πάρει το καταφύγιό σου, να σε αρρωστήσει με τα δικά του μικρόβια ή να σε τραυματίσει. Επιπλέον, οι απόγονοι λειτουργούν ως παράσιτα. Σε τρώνε, σου παίρνουν τα φαγητό σου, σου κάνουν τη ζωή επικίνδυνη, επειδή είναι ευκολότερο για ένα θηρευτή να σε βρει».

    Αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η φύση βρήκε ένα έξτρα εξελικτικό «κόλπο» για να δελεάζει τα ζώα και κατά καιρούς να γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της μονογαμίας: η τελευταία ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής/ηδονής του εγκεφάλου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα ίδια 24 γονίδια επηρεάζουν τη μονογαμική συμπεριφορά και στους ανθρώπους, κάτι που θα μελετηθεί στο μέλλον. Στους ανθρώπους η μονογαμία έχει σίγουρα μια πιο κοινωνική και πολιτισμική διάσταση. Η Γιανγκ δεν απέκλεισε πάντως ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει ένα γενετικό τεστ μονογαμίας.

    Πηγή: Newsbeast.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch