Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 15:28

«Βουνό» τα σκουπίδια στο Έβερεστ - Επιχείρηση καθαρισμού για πάνω από 10 τόνους απορρίμματα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, η κυβέρνηση του Νεπάλ, σε συνεργασία με φορείς του ορειβατικού κλάδου, διοργανώνει αυτή την εκστρατεία

Καθώς ξεκινά η ορειβατική περίοδος, το Νεπάλ διοργανώνει την Εκστρατεία Καθαρισμού του Έβερεστ για το 2019 προκειμένου να απομακρυνθούν πάνω από 10 τόνοι απορριμμάτων που άφησαν πίσω τους οι ορειβάτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, η κυβέρνηση του Νεπάλ, σε συνεργασία με φορείς του ορειβατικού κλάδου, διοργανώνει αυτή την εκστρατεία. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Νεπάλ εμπλέκεται σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της χώρας, που ηγείται της καμπάνιας.

«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας καθαρισμού, θα απομακρυνθούν τα απορρίμματα που βρίσκονται στο Εβερεστ, από την κατασκήνωση βάσης (5.400 μέτρα) έως την κατασκήνωση 4 (περίπου 8.300 μέτρα)», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Xinhua ο Κουλ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, γενικός γραμματέας της Ορειβατικής Ένωσης Νεπάλ. Σύμφωνα με τον Γκουρούνγκ, μια ομάδα 12 ανθρώπων, που θα απομακρύνουν τα απορρίμματα από το Έβερεστ, αναχώρησαν σήμερα από την πρωτεύουσα Κατμαντού με προορισμό την κατασκήνωση βάσης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αρχίσουν την εκστρατεία καθαρισμού μετά τις 25 Απριλίου, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τα απορρίμματα που μπορούν να περισυλλεχθούν, θα μεταφερθούν στην κατασκήνωση βάσης, όπου θα γίνει ο πρώτος διαχωρισμός τους, και στη συνέχεια σε ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμα και οι ορειβατικές αποστολές του Έβερεστ θα κληθούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους προς την κατασκήνωση βάσης. «Κάποιες αποστολές έχουν ήδη υποσχεθεί να το κάνουν», δήλωσε ο Γκουρούνγκ.

Κρατικοί αξιωματούχοι του Νεπάλ δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ για το περιβάλλον στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου σε μια περίοδο κατά την οποία διοργανώνει την Χρονιά ‘Visit Nepal’ 2020, με στόχο να προσελκύσει 2 εκατ. ξένους τουρίστες. Το Νεπάλ πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα για το περιβάλλον στο Έβερεστ προκειμένου να προσελκύσει ξένους τουρίστες και είναι επίσης καθήκον της κυβέρνησης να σώσει το Έβερεστ που είναι το καμάρι της χώρας μας, δήλωσε σήμερα στο Xinhua ο Μίρα Ατσάρια, διευθυντής στο υπουργείο Τουρισμού.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 22:43

Σχετικά Άρθρα

  • Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια
    Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια

    Ένα πόδι, το οποίο εκτιμάται πως ανήκει σε βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια, εντοπίστηκε στο Έβερεστ και μάλιστα πρόκειται για ανακάλυψη που ίσως δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας!

    Ο Άντριου Κόμιν -Σάντο- Ιρβάιν επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με τον φίλο του Τζορτζ Μάλορι, όμως και οι δυο εξαφανίστηκαν. Τα λείψανα του Μάλορι βρέθηκαν 75 χρόνια μετά, το 1999, και ανασύρθηκαν, η σορός του Ιρβάιν δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

    Όμως, τον περασμένο μήνα, ομάδα ορειβατών που ετοίμαζε ντοκιμαντέρ για το National Geographic σκόνταψε στο πόδι, που αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα. Ο εξερευνητής, Τζίμι Τσιν ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, μίλησε για μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

    Ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στο Έβερεστ;

    Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν ο Ιρβάιν και ο Μάλορι κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ, 29 χρόνια πριν πατήσουν την κορυφή του Κόσμου ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, αναφέρει το BBC.

    Για πολλά χρόνια γίνονταν προσπάθειες για να βρεθεί το πτώμα του Ιρβάιν, καθώς λεγόταν ότι είχε μαζί του φωτογραφική μηχανή με φιλμ το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει ότι είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή.

    Ενώ οι βρετανικές αρχές με τη χρήση δείγματος DNA επιχειρούν να ταυτοποιήσουν το πόδι, η ομάδα του National Geographic είναι αρκετά σίγουρη πως ανήκει στον επί 100 χρόνια αγνοούμενο, καθώς μέσα στην μπότα βρέθηκε κάλτσα η οποία είχε κεντημένες τις λέξεις “A.C. Irvine”.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συνεργασία με τους Δημότες ζητάει η υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση της καθημερινότητας
    Συνεργασία με τους Δημότες ζητάει η υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να συμβάλλουν όλοι στη βελτίωση της καθημερινότητας

    Καθημερινή «μάχη» με τα απορρίμματα δίνει η αρμόδια διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Ήλιδας, με τους πολίτες σχεδόν στο σύνολό τους να αποτελούν συμμάχους στην προσπάθεια αυτή.

    Ωστόσο, δεν λείπουν και οι παραφωνίες, οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα που διαμορφώθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή της Αμαλιάδας, όπου μέσα σε ένα βράδυ το σημείο μετατράπηκε σε αυτοσχέδια χωματερή, με τους κάδους να ξεχειλίζουν και να θυμίζουν έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

    Μάλιστα, για το καθαρισμό του χρειάστηκε μια ολόκληρη ημέρα προσπάθειας και ενεργειών από τα συνεργεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο προγραμματισμό της υπηρεσίας καθαριότητας.

    Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιοι της υπηρεσίας καθαριότητας παρακαλούν τους δημότες σε ανάλογες περιπτώσεις, να έρχονται σε συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και να μην παρουσιάζεται αυτή η εικόνα στην πόλη.

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την υπηρεσία για προγραμματισμό ενεργειών αποκομιδής απορριμμάτων είναι: 2622029716 και 2622022554.

    ilida kath dimotes 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ντόμπρινο Λαστείκων: Προκλητικά - εγκληματικά αδιόρθωτοι - Πέταξαν σκουπίδια εκεί που ξέσπασε πυρκαγιά την Παρασκευή
    Ντόμπρινο Λαστείκων: Προκλητικά - εγκληματικά αδιόρθωτοι - Πέταξαν σκουπίδια εκεί που ξέσπασε πυρκαγιά την Παρασκευή

    Δεν είναι μόνο ο εμπρηστής, το "κακό χέρι" που ευθύνεται για την πυρκαγιά στην περιοχή "Ντόμπρινο" στα Λαστέικα την περασμένη Παρασκευή. Είναι και η εγκληματική θα την χαρακτηρίζαμε αδιαφορία, εκείνων που στο ίδιο σημείο λίγες ημέρες μετά, εναπόθεσαν σκουπίδια.

    Οι εικόνες που καταγράφουν οι φωτογραφίες αποτελούν ντροπή.

    Σε ένα σημείο όπου την περασμένη Παρασκευή, ξεκάθαρα εμπρηστής έβαλε φωτιά, όπως σε ακόμα τρία σημεία την ίδια ώρα σε κοντινή απόσταση και που πυροσβέστες και εθελοντές πρόλαβαν την επέκταση μέσα στο δάσος, κάποιοι που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, άφησαν στην άκρη του δρόμου, τα σκουπίδια τους.

    Λες και δεν υπάρχουν κάδοι στο χωριό, δεν υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης για ογκώδη αντικείμενα.

    Ntomprino skoupidia 2

    Ntomprino skoupidia 3

    Ntomprino skoupidia 4

  • Η Βόρεια Κορέα έστειλε άλλα 350 μπαλόνια με σκουπίδια στη Νότια Κορέα
    Η Βόρεια Κορέα έστειλε άλλα 350 μπαλόνια με σκουπίδια στη Νότια Κορέα

    Συνεχίζεται ο «βρώμικος» πόλεμος» από τη Βόρεια Κορέα προς τη Νότια Κορέα.

    Νέα παρτίδα με εκατοντάδες μπαλόνια με σκουπίδια έστειλε η Βόρεια Κορέα νότια των συνόρων της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ, σε μια πράξη που ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κατήγγειλε ως «ποταπή και παράλογη πρόκληση».

    Η Πιονγιάνγκ απέστειλε περίπου 350 μπαλόνια γεμάτα με σκουπίδια στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, ιδίως στην επαρχία Γιεονγκί, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Κορέας, και στην πρωτεύουσα Σεούλ.

    Οι σακούλες που ήταν δεμένες στα μπαλόνια περιείχαν «κυρίως απορρίμματα χαρτιού», όπως διευκρίνισε ο νοτιοκορεατικός στρατός, προσθέτοντας ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, κάτι το οποίο είχε συμβεί ξανά πριν μερικές μέρες.

    «Ο νοτιοκορεατικός στρατός προτίθεται να διεξαγάγει αμέσως τον δικό του ψυχολογικό πόλεμο», πρόσθεσε το γενικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του.

    Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ καταδίκασε την πρόσφατη αποστολή μπαλονιών, χαρακτηρίζοντάς την "ποταπή και παράλογη πρόκληση" σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Κορέας.

    Κατήγγειλε επίσης την συμφωνία ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, που υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    «Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να διασφαλίσουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα τολμήσει να προκαλέσει την Νότια Κορέα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και θα απαντήσουν με συντριπτικό και αποφασιστικό τρόπο σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Βόρειας», πρόσθεσε ο Γιουν.

    Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη αποστείλει πάνω από χίλια μπαλόνια που μεταφέρουν σκουπίδια στη Νότια Κορέα, σε αντίποινα, όπως δηλώνει, σε αποστολές μπαλονιών που μεταφέρουν προπαγανδιστικό υλικό από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές.

    Σε απάντηση, η Σεούλ ανέστειλε τελείως την ισχύ στρατιωτικής συμφωνίας που αποσκοπούσε στη μείωση των εντάσεων και χρησιμοποίησε ξανά ορισμένες φορές τα μεγάφωνα κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών για την εκπομπή προπαγανδιστικού υλικού.

    Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και βασική εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, η Κιμ Γιο Γιονγκ, προειδοποίησε τη Νότια Κορέα στις αρχές του μήνα ότι, αν συνεχιστούν οι ρίψεις φυλλαδίων και οι μεταδόσεις από μεγάφωνα, η Σεούλ «θα ζήσει αναμφίβολα τη νέα αντεπίθεση της Βόρειας Κορέας».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ROK JCS / HANDOUT
  • Εκατοντάδες κομμάτια σκουπιδιών ξεβράζονται κάθε ώρα στις ακτές του Νησιού του Πάσχα
    Εκατοντάδες κομμάτια σκουπιδιών ξεβράζονται κάθε ώρα στις ακτές του Νησιού του Πάσχα

    Περίπου 3.700 χιλιόμετρα δυτικά της κεντρικής Χιλής, το Νησί του Πάσχα (γνωστό και ως Ράπα Νούι) είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Γης – και από τα πιο μολυσμένα.

    Υπολογίζεται ότι στις παραλίες του ξεβράζονται 50 φορές περισσότερα πλαστικά από ό,τι στην ηπειρωτική Χιλή, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του τεράστιου σπειροειδούς ρεύματος που είναι γνωστό ως Γύρος του Νότιου Ειρηνικού.

    Αυτό το ρεύμα λειτουργεί σαν χοάνη που ρουφάει πλαστικό από περιοχές τόσο μακρινές όσο τα νησιά Γκαλαπάγκος και η Νέα Ζηλανδία και, με κάθε παλίρροια, αποθέτει ένα κύμα πλωτών σκουπιδιών στο Νησί του Πάσχα.

    Τα κοράλλια και τα θρυμματισμένα από το κύμα κοχύλια που χαρίζουν στην παραλία Ovahe τη μοναδική ομορφιά της, έχουν δώσει τη θέση τους σε πολύχρωμα πλαστικά σκουπίδια. Η 22χρονη Kina Paoa Kannegiesser, χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο, μαζεύει καπάκια μπουκαλιών, θραύσματα από μπουκάλια σαμπουάν και ξυραφάκια μιας χρήσης, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Guardian.

    Στη συνέχεια μεταφέρει όλο το πλαστικό που συλλέγει στην παραλία – 10 κιλά κατά μέσο όρο – στο εργαστήριο του σπιτιού της στην πρωτεύουσα Χάνγκα Ρόα, όπου το λιώνει και το χρησιμοποιεί να φτιάξει πλαστικές μινιατούρες των Μοάι, των εμβληματικών πέτρινων αγαλμάτων του Νησιού του Πάσχα. Τα πουλάει σε κρουαζιερόπλοια, διώχνοντας έτσι λίγο πλαστικό από το νησί.

    «Το πλαστικό σας είναι εδώ»

    Στους λόφους πάνω από τη Χάνγκα Ρόα, το εργοστάσιο ανακύκλωσης Orito δέχεται βουνά από σκουπίδια που συλλέγονται από τις περιπολίες καθαρισμού των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν διακόπηκε ο τουρισμός στο νησί, εκατοντάδες κάτοικοι πέρασαν μήνες καθαρίζοντας τις παραλίες, και απομάκρυναν περίπου 11 τόνους απορριμμάτων.

    Τα πλαστικά που βρίσκονται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης συχνά αποκαλύπτουν την προέλευσή τους. Μια ταμπέλα φέρει το όνομα μιας αλιευτικής επιχείρησης με έδρα τη Χιλή, της El Golfo. Άλλα κομμάτια, από την Wellington Trawling Company και την United Fisheries, προέρχονται από πλοία της Νέας Ζηλανδίας.

    «Τους γράψαμε επιστολές λέγοντάς τους: “Το πλαστικό σας είναι εδώ. Γιατί; Τι πρόκειται να κάνετε γι' αυτό;” Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση», λέει η Kannegiesser.

    Οι εργαζόμενοι στη χωματερή της πόλης αλέθουν τώρα το πλαστικό σε χάντρες που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές. Στο νησί υπάρχει ένα μουσικό σχολείο κατασκευασμένο από 2.500 ελαστικά, 40.000 γυάλινα μπουκάλια και 40.000 κουτιά αλουμινίου.

    «Είναι επικίνδυνο να τρως ψάρια»

    Ωστόσο, το βουνό των σκουπιδιών μεγαλώνει. Μελέτη του Καθολικού Πανεπιστημίου του Βορρά στη Χιλή υπολόγισε ότι 4,4 εκατομμύρια κομμάτια σκουπιδιών το χρόνο –περισσότερα από 500 κομμάτια την ώρα – καταφθάνουν στις ακτές του Νησιού του Πάσχα.

    «Η κυβέρνηση της Χιλής πρέπει να μιλήσει με τις περιφέρειές της για να τις πείσει να σταματήσουν να πετούν τα σκουπίδια στα ποτάμια τους», λέει ο Felipe Tepano, πρόεδρος του Consejo del Mar (Συμβούλιο της Θάλασσας) του νησιού.

    «Αν πετάνε τα σκουπίδια στο ποτάμι, το ποτάμι τα πετάει στη θάλασσα και τρία ή τέσσερα χρόνια αργότερα φτάνουν εδώ».

    «Η κληρονομιά μου στα εγγόνια μου θα πρέπει να είναι να μπορούν ακόμα να τρώνε ψάρια», λέει ο Tepano, ο οποίος, ενώ ξεκοίλιαζε τόνο λίγες εβδομάδες νωρίτερα, βρήκε μέσα σε αυτόν μια συλλογή πλαστικών. Το πλαστικό είχε φράξει τα έντερα του ψαριού. «Αυτό το ψάρι δεν μπορούσε να αφοδεύσει. Πλέον είναι επικίνδυνο να τρώει κανείς ψάρια».

    Η εργοστασιακή αλιεία το βασικό πρόβλημα

    Ο συνεπώνυμός του Petero Tepano, ο οποίος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νήσου του Πάσχα, λέει ότι το νησί βρίσκεται στο κέντρο πολλών ροών πλαστικών, όπως οι ποταμοί που διακλαδίζονται από τον ευρύτερο Γύρο του Νότιου Ειρηνικού.

    «Είναι προφανές ότι τα μικροπλαστικά προέρχονται από τη Χιλή και την Ασία, αλλά το βασικό μας πρόβλημα είναι η εργοστασιακή αλιεία», λέει. «Δείτε τα σκουπίδια σε όλο το νησί, προέρχονται από πλοία. Σημαδούρες, βαρέλια πετρελαίου, σχοινιά και τεράστια δίχτυα».

    Τόσα πολλά πλάσματα τραυματίζονται στα ανοικτά του Ράπα Νούι από τα δίχτυα αυτά, ώστε η κυβέρνηση της Χιλής λειτουργεί πλέον ένα κέντρο αποκατάστασης στο νησί για τη διάσωση πουλιών και ζώων που σακατεύονται στη θάλασσα.

    Ο αλιευτικός στόλος που απορρίπτει τόσο πολύ πλαστικό στα ανοιχτά υπολογίζεται σε 300 πλοία. Ωστόσο, πρόκειται για μια «αόρατη αρμάδα», η οποία σπάνια εντοπίζεται, εκτός και αν ένα μέλος του πληρώματος υποστεί επείγον ιατρικό περιστατικό όπως υψηλό πυρετό ή ακρωτηριασμό και αποβιβαστεί στο νησί πριν το πλοίο απομακρυνθεί ξανά.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ IAN SALAS

  • Βραυρώνα: Βίντεο - ντοκουμέντο από την στιγμή που ο πατέρας πετάει το βρέφος στα σκουπίδια
    Βραυρώνα: Βίντεο - ντοκουμέντο από την στιγμή που ο πατέρας πετάει το βρέφος στα σκουπίδια

    Την στιγμή που ο 25χρονος πατέρας πετάει το βρέφος στα σκουπίδια κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.

    Ο άνδρας φαίνεται να κατευθύνεται προς τον κάδο απορριμμάτων κρατώντας στο χέρι του το μωρό και να το πετά.

    Αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για την πράξη του, την οποία ομολόγησε την Παρασκευή (10/5) στους αστυνομικούς.

    Ο ίδιος κατά την απολογία του ισχυρίστηκε ότι τρομοκρατήθηκε για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει.

    «Τρομοκρατήθηκα επειδή βρισκόμαστε λίγο διάστημα σε μία ξένη χώρα και φοβήθηκα για τις επιπτώσεις που θα είχαμε. Εγώ πέταξα το βρέφος στα σκουπίδια, αλλά ήταν ήδη νεκρό. Γεννήθηκε νεκρό και επειδή πανικοβληθήκαμε, το πέταξα στα σκουπίδια» κατέθεσε.

    Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του βρίσκονται υπό κράτηση.

    Την Δευτέρα η ιατροδικαστική εξέταση

    Στο μεταξύ, φως στα αίτια του θανάτου του μωρού θα ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (13/5), από την οποία θα προκύψει εάν το μωρό είχε πεθάνει ήδη όταν το πέταξαν στα σκουπίδια ή αν το πέταξαν ζωντανό.

    Η νεκροψία-νεκροτομή θα δείξει εάν υπήρξε οξυγόνο στους πνεύμονες του νεογνού, ενώ αναμένεται να απαντήσει και στο από πού προήλθαν τα χτυπήματα που είχε το μωρό. Αν, δηλαδή, αυτά προέρχονται από ανθρώπινο χέρι ή είναι συνέπεια της ρίψης σε κάδο.

    Ο πατέρας υποστήριξε ότι το μωρό γεννήθηκε νεκρό, κατά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, το οποίο υποστήριξε και η μητέρα στους γιατρούς του νοσοκομείου, όπου μετέβη το βράδυ της Πέμπτης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Βραυρώνα: Η κάμερα ασφαλείας «πρόδωσε» τον πατέρα - Τη Δευτέρα η ιατροδικαστική στη σορό του βρέφους
    Βραυρώνα: Η κάμερα ασφαλείας «πρόδωσε» τον πατέρα - Τη Δευτέρα η ιατροδικαστική στη σορό του βρέφους

    Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένουν οι αστυνομικοί προκειμένου να λύσουν το μυστήριο γύρω από το νεκρό βρέφος στην Βραυρώνα. Ο σύντροφος της μητέρας, έπειτα από την μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, και αφού βρέθηκε στα σκουπίδια η σορός του μωρού, παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι εκείνος το πέταξε σε κάδο έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο ζει και εργάζεται το ζευγάρι.

    «Η γυναίκα μου απέβαλε. Το μωρό γεννήθηκε νεκρό, το έβαλα σε μια σακούλα και το πέταξα στα σκουπίδια», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το βρέφος περίπου πέντε μηνών εντοπίστηκε μέσα σε τεράστιους κάδους που μεταφέρουν τα σκουπίδια από τους μικρούς κάδους στην χωματερή της περιοχής.

    Η έρευνα των Αρχών

    Η έρευνα ξεκίνησε όταν το βράδυ της Πέμπτης η μητέρα επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε κατάσταση ακατάσχετης αιμορραγίας. Όπως είπαν στους αστυνομικούς οι γιατροί η γυναίκα ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ωστόσο δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν απέβαλε η γέννησε κανονικά. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει το ζευγάρι και φέρονται να εργάζονται εκεί και έκαναν έρευνα. Μέσα στο δωμάτιο οι σκηνές που αντίκρισαν ήταν σοκαριστικές, αφού όλος ο χώρος ήταν μέσα στα αίματα, τόσο στο κρεβάτι, όσο και στον διάδρομο και στο μπάνιο.

    Από πλάνα που είχαν στη διάθεσή τους οι Αρχές φαινόταν ο σύντροφος της μητέρας κάποια στιγμή να πετάει μια σακούλα στα σκουπίδια και από εκεί ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αποτρόπαιου ευρήματος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ωκεανοί, οι μεγαλύτεροι σκουπιδότοποι: Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε παράγει περισσότερα πλαστικά από όσα τον περασμένο αιώνα
    Ωκεανοί, οι μεγαλύτεροι σκουπιδότοποι: Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε παράγει περισσότερα πλαστικά από όσα τον περασμένο αιώνα

    «Τα σκουπίδια στις θάλασσες δυσκολεύουν τις έρευνες για το χαμένο μπόινγκ». Η συγκεκριμένη φράση ακούστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν αεροπλάνο της Malaysia Airlines, συνετρίβη στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Πριν την εξαφάνισή του, δύσκολα θυμάται κανείς την μόλυνση των θαλασσών να είναι πρώτο θέμα στην επικαιρότητα.

    Όταν όμως στις ακτές της Αυστραλίας άρχισαν να εντοπίζονται εκατοντάδες αντικείμενα που οι Αρχές πιθανολογούσαν πως θα μπορούσαν να είναι συντρίμμια του χαμένου αεροπλάνου ενώ ήταν απλώς σκουπίδια, το δραματικό συμπέρασμα που προέκυπτε ήταν πως στους ωκεανούς του κόσμου «ταξιδεύουν» πολύ περισσότερα απορρίμματα απ’ όσα νομίζουμε, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πλαστικά. Το ακόμα πιο θλιβερό είναι πως οι θαλάσσιοι οργανισμοί τα καταναλώνουν, με πραγματικά καταστροφικές συνέπειες για όλους.\

    Ωκεανοί σαν τεράστιοι σκουπιδότοποι

    «Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθώντας τις έρευνες, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι οι ωκεανοί έχουν μετατραπεί σε τεράστιους σκουπιδότοπους», είχε πει τότε στο Νational Geographic η Kathleen Dohan, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνας Γης και Διαστήματος στο Σιάτλ. Η ίδια μάλιστα είχε προβεί στη δημιουργία ενός βίντεο που έδειχνε την κίνηση των αντικειμένων που πέφτουν στη θάλασσα και συγκεκριμένα πού θα κατέληγαν αυτά σε κάποια χρόνια, καθώς οι «λεκάνες σκουπιδιών», τα σημεία δηλαδή όπου συναντώνται τα απορρίμματα κάθε ωκεανού είναι συγκεκριμένες.

    Η πιο μεγάλη θαλάσσια χωματερή βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, η οποία έχει ούτε λίγο ούτε πολύ το μέγεθος του Τέξας. Η μεγαλύτερη και σοβαρότερη ζημιά γίνεται από τα πλαστικά, που αποτελούν το 90% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις πέντε θαλάσσιες χωματερές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, περίπου το 36% της παραγωγής πλαστικού προορίζεται για συσκευασίες - όπως πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, περιτυλίγματα και σακούλες – και περίπου το 85% αυτών καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Κάθε πλαστικό αντικείμενο που καταλήγει σε χωματερή ή απορρίπτεται με άλλο τρόπο είναι πολύ πιθανό να βρεθεί τελικά στον ωκεανό.

    Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ευθύνη

    Μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν είναι πιθανότατα υπεύθυνες για το 87% των αλιευτικών αποβλήτων στον σκουπιδότοπο του Βόρειου Ειρηνικού ετησίως. Η ποσότητα των σκουπιδιών ιαπωνικής προέλευσης συστηματικά μάλιστα προβληματίζει τους ερευνητές. Φαίνεται χαρακτηριστικά πως το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία είχε βαθύ αντίκτυπο στη συσσώρευση των απορριμμάτων στον σκουπιδότοπο του Βόρειου Ειρηνικού.

    Τα τεράστια και ισχυρά παλιρροϊκά κύματα που δημιουργήθηκαν από το φαινόμενο παρέσυραν στον ωκεανό μια άνευ προηγουμένου ποσότητα απορριμμάτων. Στη συνέχεια, τα επικρατούντα ωκεάνια ρεύματα μετέφεραν αυτά τα συντρίμμια σε ολόκληρο τον Ειρηνικό, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση των απορριμμάτων στον σκουπιδότοπο.

    Αλήθειες που δεν γίνεται να προσπεράσουμε

    Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης, ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες στο πέρασμα των χρόνων είναι και τα εξής: Tα πλαστικά απόβλητα αποτελούν το 80% της συνολικής θαλάσσιας ρύπανσης και περίπου 8 έως 10 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Οι έρευνες αναφέρουν ότι, μέχρι το 2050, τα πλαστικά είναι πιθανόν να υπερτερούν όλων των ψαριών στη θάλασσα, ενώ οι άνθρωποι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν παράγει περισσότερα πλαστικά προϊόντα από όσα τον προηγούμενο αιώνα.

    Η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) έχει δηλώσει ότι ουσιαστικά το 100% όλων των πλαστικών που έχουν δημιουργήσει ποτέ τα ανθρώπινα όντα εξακολουθούν να υπάρχουν. Το πλαστικό χρειάζεται γενικά 500-1000 χρόνια για να αποικοδομηθεί. Ακόμα και τότε, μετατρέπεται σε μικροπλαστικά, χωρίς να αποδομείται πλήρως. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 50-75 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού και μικροπλαστικών στον ωκεανό, ενώ αυτό το είδος υλικού είτε διασπάται σε μικροπλαστικά σωματίδια, είτε επιπλέει και καταλήγει να σχηματίζει σκουπιδότοπους.

    Όσα ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

    Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), η οποία ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της στην Αθήνα, εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση ζητούν την ανάγκη ανάληψης ξεκάθαρων και τολμηρών δεσμεύσεων, όπως επιβάλλει η επιστήμη σε μια περίοδο κρίσης για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου.
    Οι οργανώσεις θυμίζουν ότι στο διεθνές συνέδριο της IUCN (International Union for the Conservation of Nature) τον Σεπτέμβριο 2021 στη Μασσαλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ορισμένες δεσμεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι οποίες, όπως επισημαίνουν «δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτες».

    Αναφορικά με την ανακοίνωση για τη δημιουργία δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο τονίζουν πως αποτελεί μια καταρχάς σημαντική πρωτοβουλία, δεδομένης της εξαιρετικής οικολογικής αξίας αυτών των περιοχών. Προσθέτουν, ωστόσο, πως για να ανταποκριθεί η δέσμευση αυτή στην ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, απαιτείται αποσαφήνιση και εξειδίκευση κρίσιμων σημείων, όπως τα όρια των περιοχών, το θεσμικό καθεστώς τους και οι επιτρεπόμενες χρήσεις.

    Ως πιο καυτό θέμα γύρω απ' αυτό το ζήτημα στην περίπτωση του Ιονίου, αναδεικνύουν τις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που έχουν συναφθεί στην περιοχή. «Η απαγόρευση των άκρως επιβαρυντικών αυτών δραστηριοτήτων θα είναι μια αναγκαία και ενδεδειγμένη, - τόσο με περιβαλλοντικούς, όσο και με καθαρά οικονομικούς όρους- πολιτική πρωτοβουλία. Δεν νοείται άλλωστε, θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με εξορύξεις υδρογονανθράκων. Εξίσου κρίσιμο ζήτημα είναι η λήψη ειδικών μέτρων για τη ρύθμιση της ναυσιπλοΐας με σκοπό τη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ πλοίων και θαλάσσιων θηλαστικών και η απαγόρευση των στρατιωτικών ασκήσεων με σόναρ», επισημαίνουν.

    Οι οργανώσεις χαιρετίζουν την πρωτοβουλία για την απαγόρευση της αλιείας με συρόμενα εργαλεία βυθού (τράτα βυθού με πόρτες) σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030. Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι «η δέσμευση αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού δίκαιης και συμμετοχικής μετάβασης για τον αλιευτικό κλάδο, καθώς και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατοπιστεί η αλιευτική προσπάθεια με συρόμενα εργαλεία βυθού σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, αλλά και ότι θα ενισχυθούν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

    Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση, και προσωπικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να δείξει, στη διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς, την απαιτούμενη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα, προτάσσοντας συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα, καθώς και -αυτή τη φορά- έναν συνεπή σχεδιασμό για βιώσιμες και ζωντανές θάλασσες.

    Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι εξής περιβαλλοντικές οργανώσεις:

    • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
    • Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος
    • Blue Marine Foundation
    • Cyclades Preservation Fund
    • Greenpeace
    • iSea
    • MEDASSET
    • Thalassa Foundation
    • WWF Ελλάς
    Πηγή: Εthnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch