Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 15:29

Επική σέλφι στο Κογκό με... δύο γορίλες!

Γράφτηκε από τον

Για σέλφι στήνονται δύο γορίλες - Ποζάρουν με τον άνθρωπο που τους είχε σώσει όταν ήταν μωρά

Aκόμα και οι γορίλες στήνονται για να βγάλουν «σέλφι».Το ζωικό βασίλειο έχει κι αυτό τις αδυναμίες του και συμμερίζεται την αγάπη του ανθρώπου για… πόζα!

Ο άνθρωπος που τα είχε σώσει όταν ήταν μωρά και αγωνίζεται κατά της λαθροθηρίας έβγαλε τη φωτογραφική μηχανή για να βγάλει μία σέλφι. Και τότε συνέβη το απίστευτο. Οι δύο γορίλες στήθηκαν για σέλφι.
Όπως μεταδίδει το CNN, οι γορίλες ζουν στο «Εθνικό Πάρκο Virunga» (που ανήκει στις λίστες μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, χώρα που έχει βιώσει στο πετσί της τα τελευταία χρόνια πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.
Η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε στο τμήμα του πάρκου που μεγαλώνουν οι ορφανοί γορίλες.Τα ζώα φαίνονται ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το φακό ενώ οι χρήστες των social media τους κάνουν «like» στα social media.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πάρκου, οι γορίλες έχουν μάθει να μιμούνται τους ανθρώπους που τους φροντίζουν από τότε που ήταν μωρά και τους αντιμετωπίζουν σαν να ήταν γονείς τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μητέρες των δύο ζώων σκοτώθηκαν το 2007 από θηρευτές.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 17:39

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στο Κονγκό: 129 νεκροί σε απόπειρα μαζικής απόδρασης από φυλακή
    Τραγωδία στο Κονγκό: 129 νεκροί σε απόπειρα μαζικής απόδρασης από φυλακή

    Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 24 εξ αυτών από σφαίρες, κατά τη διάρκεια απόπειρας απόδρασης τη νύχτα της Κυριακής (1/9) προς Δευτέρα (2/9) στη μεγαλύτερη φυλακή της ΛΔ Κονγκό, στην πρωτεύουσα Κινσάσα, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

    «Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων είναι 129 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 24 από σφαίρες, έπειτα από προειδοποιήσεις», ενημέρωσε τον Τύπο ο Ζακμέν Σαμπανί, ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Σαμπανί έκανε επίσης λόγο για 59 τραυματίες, στους οποίους προσφέρεται η «προσήκουσα» ιατρική περίθαλψη.

    Το χρονικό

    Η φυλακή Μακαλά, η μεγαλύτερη της αχανούς χώρας της κεντρικής Αφρικής, είναι διαβόητη διότι έχει πάγια πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων: μετρά δεκαπλάσιους κρατούμενους (14.000 ως 15.000) από την ονομαστική χωρητικότητά της (1.500 θέσεις), κατά επίσημες στατιστικές.

    Περί τις 02:00 το πρωί της Δευτέρας, άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί μέσα στη φυλακή, σύμφωνα με περίοικους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Συνέχισαν να ακούγονται πυρά για ατελείωτες ώρες στη λαϊκή συνοικία της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης, κατά τις μαρτυρίες τους. Ο Νταντί Σοσό, ηλεκτρολόγος, περίπου σαράντα χρονών, είπε πως είδε οχήματα των δυνάμεων επιβολής της τάξης να μεταφέρουν πτώματα τις πρώτες πρωινές ώρες.

    «Άκουσα πυροβολισμούς»

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σαμπανί, που έκανε λόγο «ματαιωθείσα απόπειρα απόδρασης», πολλά θύματα πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν, ή από ασφυξία. Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για «κάποιες» περιπτώσεις γυναικών που «βιάστηκαν», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Δρόμοι γύρω από τη φυλακή αποκλείστηκαν από προχθές· μεγάλη δύναμη της αστυνομίας και του στρατού παρέμενε στην περιοχή χθες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκαν εκ νέου πυρά χθες νωρίς το πρωί στην περιοχή. «Άκουσα πυροβολισμούς γύρω στις 05:00», αφηγήθηκε ο Σακρ, οδηγός ταξί που δεν θέλησε να δώσει τα πλήρη στοιχεία του. Είπε πως πανικοβλήθηκε, ενώ διαπίστωσε πως επικρατούσε ανήσυχη ηρεμία στους συνήθως μποτιλιαρισμένους δρόμους γύρω από τη φυλακή. Δεν έχει δοθεί καμιά διευκρίνιση από τις αρχές ούτε για τον αριθμό των κρατουμένων που αποπειράθηκαν να αποδράσουν.

    Οι «απάνθρωπες» συνθήκες εγκλεισμού

    Το κέντρο κράτησης, κατασκευασμένο από μπετόν, στο εσωτερικό του οποίου αναπτύσσονται θερμοκρασίες συχνά αφόρητες, έχει επικριθεί επανειλημμένα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις «απάνθρωπες» συνθήκες εγκλεισμού.

    «Οι συνθήκες είναι αξιοθρήνητες», υπογράμμισε ο ακτιβιστής Εμανουέλ Κολ, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ο οποίος κάνει συχνές επισκέψεις σε φυλακές. Προειδοποίησε εναντίον ενδεχόμενης «εξέγερσης» στη Μακαλά, όπου η κατάσταση μπορεί να «εκτραχυνθεί» καθώς οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις επισκέψεις μετά την απόπειρα απόδρασης. Ο Ροστέν Μανκετά, διευθυντής της ΜΚΟ Voix des sans Voix (VSV, «Φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή»), αξίωσε οι αρχές να αποκαλύψουν «τι πραγματικά συνέβη» και προκλήθηκε «το μακελειό». «Καταγγέλλουμε αυτή τη σφαγή», πλειοδότησε μέσω X το κίνημα πολιτών Lucha, απαιτώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Καύσωνας: Στα παγωτά το έριξαν οι... γορίλες
    Καύσωνας: Στα παγωτά το έριξαν οι... γορίλες

    Δεν είναι μόνο ο καύσωνας Κλέων που πλήττει τη χώρα μας καθώς, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης επικρατούν τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, οι υπεύθυνοι θέλησαν να προφυλάξουν τα ζώα προσφέροντάς τους δροσερές λιχουδιές.

    Συγκεκριμένα, έδωσαν στους γορίλες «παγωτό» με φρούτα και γιαούρτι χωρίς ζάχαρη προκειμένου να παίξουν, αλλά και να δροσιστούν από τις ακραίες θερμοκρασίες. Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου, «σήμερα μοιράσαμε μερικές ‘βόμβες πάγου’ στους γορίλες. Ειδικά όταν έχει ζέστη, είναι πάντα μία ευχάριστη αλλαγή. Τους αρέσει όταν έχει ήλιο να τρώνε κάτι δροσερό».

    Δροσερές λιχουδιές μοίρασαν οι υπεύθυνοι και στα γουρούνια. Μετά τον πρώτο δισταγμό, τα ζώα άρχισαν να τις καταβροχθίζουν. Κατά τον ίδιο τρόπο δροσίστηκαν οι τάπιροι, αλλά και οι ιπποπόταμοι.

    Άνοδος της θερμοκρασίας και στη Γερμανία

    Σύμφωνα με τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία πρόκειται να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσα στις επόμενες ημέρες, με τις υψηλές τιμές να φτάνουν πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ένα είναι το σίγουρο πάντως, πως όση ζέστη και αν έχει, με τον τρόπο που βρήκαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου, τα ζώα θα μπορούν να διασκεδάσουν στο νερό και θα τρώνε τα… παγωτά τους.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Carlos Cram on Unsplash

  • Κονγκό: Εγκλωβισμένοι εργάτες χρυσωρυχείου βγαίνουν ζωντανοί μετά από κατολίσθηση (video)
    Κονγκό: Εγκλωβισμένοι εργάτες χρυσωρυχείου βγαίνουν ζωντανοί μετά από κατολίσθηση (video)

    Ένα σπάνιο happy end σε μια χώρα όπου σημειώνονται κάθε χρόνο αρκετά δυστυχήματα σε ορυχεία

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τους εργάτες σε ένα χρυσωρυχείο στο Κονγκό που είχε καταρρεύσει λόγω κατολίσθησης να βγαίνουν σώοι και αβλαβείς από μια τρύπα στο έδαφος, υπό της επευφημίες του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.
    Πρόκειται για ένα σπάνιο happy end σε μια χώρα όπου σημειώνονται κάθε χρόνο αρκετά δυστυχήματα σε ορυχεία, ιδίως σε τοποθεσίες όπως αυτό το μικρό χρυσωρυχείο στο Νότιο Κίβου, όπου τα μέτρα ασφαλείας και των εργαζομένων είναι ελλιπή και δεν υπάρχει ιδιαίρερα σύγχρονος εξοπλισμός.
    Σύμφωνα με το Reuters, η κατάρρευση του ορυχείου το περασμένο Σάββατο φαίνεται να προκλήθηκε εξαιτίας έντονης βροχόπτωσης. Στο viral βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να σκάβει το χώμα σε μια πλαγιά με φτυάρι, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βοηθήσει τους εργάτες που έχουν θαφτεί από κάτω να απεγκλωβιστούν.

    FRANTIC RESCUE: Onlookers cry out in joy as nine Congolese miners escape from a collapsed gold mine. https://t.co/cWJf37WjJ4 pic.twitter.com/Z7IOmZzvpN

    — ABC News (@ABC) March 28, 2023
    Γύρω του στέκονται ορισμένοι άνδρες, παρακολουθώντας ανήσυχοι. Ξαφνικά, ένας από τους μεταλλωρύχους πετάγεται έξω από λαγούμι, η είσοδος του οποίου έχει καλυφθεί με χώμα, και γλιστρά στην πλαγιά.
    Ο διασώστης τον βοηθάει να απομακρυνθεί και τον αντικαθιστά κάποιος άλλος, που αρχίζει να σκάβει με τα χέρια. Ένας-ένας, πετάγονται μέσα από το χώμα και οι εννέα εργάτες, χωρίς εμφανείς σοβαρούς τραυματισμούς.
    Το Reuters έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο, που έχει συγκεντρώσει χιλιάδες προβολες σε διάφορες πλατφόρμες των social media.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αφέθηκε ελεύθερος ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος που είχε συλληφθεί στο Κονγκό
    Αφέθηκε ελεύθερος ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος που είχε συλληφθεί στο Κονγκό

    Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος με το σημαντικό ερευνητικό έργο - Πρόσφατα ταξίδεψε στην Ουκρανία και κατέγραψε σκηνές φρίκης στο Λβιβ - Γιατί συνελήφθη στο Κονγκό.

    Ελεύθερος αφέθηκε ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος, που κρατούνταν εδώ και έξι ημέρες από τις μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό.

    Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε στο στόχαστρο της υπηρεσίας πληροφοριών επειδή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

    Eίχε συλληφθεί μαζί με έναν Κογκολέζο συνάδελφό του, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση.

    Δείτε το tweet από την Κονγκολέζικη Ένωση για την «Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη»:

    Nous saluons la libération, hier soir, du journaliste américain Stavros NIARCHOS, qui a quitté la RDC pour les USA. Mais demandons la libération de journaliste Joseph KAZADI et consorts détenus par l’ANR sans droit de visite ni d’assistance de conseil ⁦@KapiambaGeorgespic.twitter.com/QORc9aiMJj

    — ACAJ (@acajasbl) July 19, 2022

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος ήταν υπό κράτηση στο Κονγκό, μετά τη σύλληψή του από τις μυστικές υπηρεσίες της αφρικανικής χώρας επειδή «έκανε ενέργειες χωρίς να ενημερώσει τις αρχές», σύμφωνα με όσα είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Ίδιες πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο 33χρονος Νιάρχος συνελήφθη επειδή φέρεται να προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα οργανώσεις, ανέφεραν ότι ο Νιάρχος και ένας Κονγκολέζος δημοσιογράφος συνελήφθησαν την Τετάρτη στην πόλη Λουμπουμπάσι και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

    Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νιάρχος κρατείτο στην Κινσάσα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (ANR).

    Σταύρος Νικόλας Νιάρχος: Ο γόνος των κροίσων με τις δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο

    Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως που ο 33χρονος Νικόλας επιλέγει για να βρεθεί στα πιο καυτά και επικίνδυνα σημεία του πλανήτη. Λίγους μήνες πριν «αλώνιζε» την Ουκρανία μέσα δε στη φάση των πιο σκληρών και βίαιων συγκρούσεων.

    Ο Νικόλας Νιάρχος θα μπορούσε να περνά την ζωή του μέσα στην χλιδή. Να ασχολείται με τις big business της οικογένειας του, να συναναστρέφεται με την ελίτ του διεθνούς jet set σε θέρετρα του εξωτερικού ή πάνω σε πολυτελή σκάφη και να επενδύει εκατομμύρια σε διάφορα assets.

    Εκείνος, όμως προτιμά να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα, ακόμα και αν αναγκάζεται -για επαγγελματικούς λόγους- να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου: τη δημοσιογραφία, την οποία -δίχως υπερβολή- ασκεί με τον πιο μαχητικό τρόπο. Ο Νικόλας είναι ο πρωτότοκος γιος του μεγιστάνα Σπύρου Νιάρχου και της εκκεντρικής Δάφνης Γκίνες, κληρονόμου της αυτοκρατορίας των Γκίνες. Γεννημένος το 1989 στη Νέα Υόρκη, ανατρέφεται με τον κοσμποπολίτικο αέρα του κοινωνικού του κύκλου και όπως όλα τα αγόρια του δικού του status σύχναζε στα πιο in στέκια της ανατολικής ακτής του Ατλαντικού. Λάτρης της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής -στην οικογένειά του ανήκει σημαντική συλλογή από πίνακες ανεκτίμητης αξίας κλασικών ζωγράφων-, ασχολείται επίσης από πολύ μικρός με τα σπορ συμμετέχοντας στην ομάδα πόλο του Yale όπου φοιτά..

    Σπούδασε λογοτεχνία και πολιτική στο Yale University και εν συνεχεία πήρε μεταπτυχιακό, με ειδίκευση στη δημοσιογραφία, στο Columbia University, μιλά 5 γλώσσες και θεωρείται… πολυγραφότατος, αφού, τα μεγάλα ρεπορτάζ του φθάνουν μέχρι και μερικές χιλιάδες λέξεις.

    Άρθρα και ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευθεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα media της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Guardian, Independent, Οbserver, Νew York Times, Huffington Post), αν και διατηρεί μόνιμη συνεργασία από το 2014 με τον The New Yorker, μετά τα πρώτα του βήματα στην εφημερίδα Yale Daily News και τις πρώτες του εκπομπές στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου.

    Για έρευνες και συγκέντρωση στοιχείων έχει ταξιδέψει από το Mόντε Kάρλο και την Iαπωνία, μέχρι το Kονγκό, την Yεμένη, την Mπουρκίνα Φάσο κ.α. και πριν από καιρό τον απασχόλησε η συγγραφή βιβλίου για την παγκόσμια βιομηχανία κοβαλτίου…

    Τα ρεπορτάζ στο Yale

    Γεννημένος στη Νέα Υόρκη και γαλουχημένος στα κοσμοπολίτικα σαλόνια των Νιάρχων, ο Νικόλας-Σταύρος είχε αποφασίσει από πολύ μικρός ότι θα έμπαινε κάποτε στα δημοσιογραφικά γραφεία. Με το που τελείωσε το σχολείο γράφτηκε στο διάσημο πανεπιστήμιο Yale προκειμένου να σπουδάσει Λογοτεχνία και Πολιτική, ενώ πήρε το μεταπτυχιακό του από το Columbia University με εξειδίκευση πάνω στη δημοσιογραφία. Διψώντας για την εμπειρία του ρεπορτάζ, ο Νικόλας, ο οποίος μιλά πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων ιταλικά και ρωσικά, αξιοποίησε επαγγελματικά ακόμη και τα ανέμελα χρόνια των σπουδών του δημοσιεύοντας άρθρα του στη «Υale Daily News» και κάνοντας εκπομπές στο ραδιόφωνο του πανεπιστημίου.

    Για την εφημερίδα του Yale πήρε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες και πρωταγωνιστές της διεθνούς showbiz όπως εκείνη με τη Μία Φάροου, η οποία συζητήθηκε αρκετά καθώς κατάφερε να κάνει τη διάσημη ηθοποιό να μιλήσει για προσωπικά της θέματα και να εκθέσει τις απόψεις της για τη ζωή. Την εποχή εκείνη υπογράφει άρθρα που περνούν άποψη για την πολιτική και το lifestyle, ανακρίνει στο ραδιόφωνο ηθοποιούς και μουσικούς και δίνει ανταποκρίσεις για το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το βρετανικό ΒΒC.

    Λίγα χρόνια αργότερα κάθονται απέναντί του σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η εικαστικός-performer Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Βρετανός καλλιτέχνης Ράιαν Γκάντερ, o Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. O Nικόλας-Σταύρος Νιάρχος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έρχεται και σε επαφή με διασημότητες που απεχθάνονται τη δημοσιότητα κάνοντας τη διαφορά.

    Οι ανταποκρίσεις από την Ουκρανία

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 33χρονος Νικόλας Σταύρος Νιάρχος τολμά να μπει στην «φωτιά». Με πρόθεση την εξασφάλιση πρωτογενών και εγκύρων πληροφοριών για τα ρεπορτάζ του δεν δίστασε να πραγματοποιήσει και άλλα ταξίδια, όπως εκείνο στο Λβιβ, το οποίο συχνά αποκαλείται ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σε μια απόπειρα του να αποτυπώσει τις συνέπειες του πολέμου στην τέχνη και τον πολιτισμό.

    Κατά την διάρκεια αποστολής του στην Ουκρανία τον Μάρτιο, ο νεαρός δημοσιογράφος κατέγραψε υλικό και μετέφερε τον Ιούνιο στα κείμενα του για το αμερικανικό The Nation τις εικόνες της φρίκης που προκαλεί ένας πόλεμος, ενώ πριν αυτός ξεκινήσει είχε δημοσιεύσει την προειδοποίηση ενός στρατηγού, Αρχηγού των Αμυντικών Πληροφοριών της χώρας, για επικείμενη –τότε- εισβολή των Ρώσων.

    Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

  • Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος: Μεγαλώνει η αγωνία για την κράτησή του
    Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος: Μεγαλώνει η αγωνία για την κράτησή του

    Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος με το σημαντικό ερευνητικό έργο - Πρόσφατα ταξίδεψε στην Ουκρανία και κατέγραψε σκηνές φρίκης στο Λβιβ - Γιατί συνελήφθη στο Κονγκό

    Υπό κράτηση παραμένει στο Κονγκό ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος, ο οποίος συνελήφθη από τις μυστικές υπηρεσίες της αφρικανικής χώρας επειδή «έκανε ενέργειες χωρίς να ενημερώσει τις αρχές», σύμφωνα με όσα είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.
    Ίδιες πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο 32χρονος Νιάρχος συνελήφθη επειδή φέρεται να προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα οργανώσεις, ανέφεραν ότι ο Νιάρχος και ένας Κονγκολέζος δημοσιογράφος συνελήφθησαν την Τετάρτη στην πόλη Λουμπουμπάσι και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.
    Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (ANR), με συνέπεια η αγωνία των δικών του ανθρώπων για την τύχη του, να παραμένει στα ύψη. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο αξιμωατούχος, πρέπει να είναι «σε εγρήγορση» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, ο οποίος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος ακόμα και σήμερα, αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».


    Ποιος είναι ο Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος

    Ο 33χρονος εγγονός του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, έχει επιλέξει να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή της οικογενειακής παράδοσης και εργάζεται ως δημοσιογράφος για τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker. Το ενδιαφέρον του βρίσκεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, έχοντας ταξιδέψει για να καλύψει θέματα, μεταξύ άλλων, σε Κονγκό, Υεμένη, Ιαπωνία και Μπουργκίνα Φάσο, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε Guardian, Independent και Observer.
    Μια από τις σημαντικότερες δουλειές του, είναι η πρόσφατη αποστολή του στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της εισβολής των στρατευμάτων του Πούτιν, με τον ίδιο να ταξιδεύει στο Λβιβ και να καταγράφει, πέρα από την τραγική καθημερινότητα των αμάχων, τις προσπάθειες των Ουκρανών να περισώσουν από τους βομβαρδισμούς έργα τέχνης και πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσίασε και τη δράση του ουκρανικού αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina FM.
    Ο Νιάρχος πήγε στο Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.
    Πηγή: protothema.gr
  • Συναγερμός από την επανεμφάνιση του Έμπολα: Προειδοποίηση ΠΟΥ για διεθνή εξάπλωση
    Συναγερμός από την επανεμφάνιση του Έμπολα: Προειδοποίηση ΠΟΥ για διεθνή εξάπλωση

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο του ιού Έμπολα μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό.

    Ανησυχία από την επανεμφάνιση του έμπολα

    Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου. Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

    «Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.

    Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

    Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.

    Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976. Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

    «Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.

    Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

    Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

  • ΛΔ Κονγκό: Δύο θάνατοι ασθενών από Έμπολα
    ΛΔ Κονγκό: Δύο θάνατοι ασθενών από Έμπολα

    Πρώτο θύμα του φονικού ιού ήταν ένας 31χρονος φοιτητής από την Μπαντάκα - Το δεύτερο θύμα ήταν η κουνιάδα του

    Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατέγραψε το δεύτερο θύμα του ιού Έμπολα, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Οι υπηρεσίες υγείας της περιοχής καταβάλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την έξαρση της επιδημίας.

    Πρώτο θύμα του φονικού ιού ήταν ένας 31χρονος φοιτητής από την Μπαντάκα, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Ζαν-Ζακ Μπουγκανί, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το δεύτερο θύμα ήταν η κουνιάδα του.

    «Πρόκειται για φοιτητή 31 ετών, που έφθασε στο νοσοκομείο την 5η Απριλίου και υπέκυψε την 21η Απριλίου. Εργαστηριακές εξετάσεις στην Μπαντάκα, που επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (Institut national des recherches biomédicales, INRB) στην Κινσάσα, έδειξαν πως υπήρχε μεγάλο ιικό φορτίο του Έμπολα στα δείγματα» είχε εξηγήσει ο Δρ. Μπουγκανί.

    Ο άνδρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στις 5 Απριλίου, αλλά δεν ζήτησε θεραπεία για περισσότερο από μία εβδομάδα, μάλιστα φέρεται να είχε εμβολιαστεί και κατά του Έμπολα στο παρελθόν. Η κουνιάδα του άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα 12 μέρες πριν πεθάνει, μεταδίδουν διεθνείς ιστοσελίδες.

    Έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον 31χρονο έδειξε ότι η μόλυνσή του αποτέλεσε την έναρξη μιας νέας εξάπλωσης του ιού, καθώς έφερε μεγάλο ιικό φορτίο. Εκτιμάται ότι προήλθε από κάποιο μολυσμένο ζώο, όπως για παράδειγμα από νυχτερίδα, σκαντζόχοιρο ή από κάποιο άλλο πρωτεύον θηλαστικό. Δεν συνδέεται με προηγούμενα κρούσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας της ΛΔ Κονγκό.

    Ο Δρ. Ματσιντίσο Μοετί, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική είπε: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». Αναφερόμενος στον πρώτο θάνατο, διευκρίνισε ότι η νόσος εκδηλώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

    Μέχρι στιγμής κανένας άλλος δεν έχει βρεθεί θετικός στον ιό, αλλά οι γιατροί παρακολουθούν 145 άτομα με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    Σήμερα, οι ομάδες που μάχονται εναντίον του Έμπολα διαθέτουν δύο θεραπείες, που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2020 από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA): το REGN-EB3, κοκτέιλ τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων, και το mAb114, μονοκλωνικό αντίσωμα που διατίθεται εμπορικά με την ονομασία Ebanga.

    Οι γιατροί αξιοποιούν επίσης το εμβόλιο κατά του Έμπολα που αποκαλείται rVSV-ZEBOV για να σπάνε την αλυσίδα της μετάδοσης, προχωρώντας σε ανοσοποίηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM
  • Κονγκό: Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε πέντε ανθρώπους
    Κονγκό: Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε πέντε ανθρώπους

    Ο καμικάζι, που εμποδίστηκε από φύλακες να μπει στο γεμάτο πελάτες μπαρ, πυροδότησε τη βόμβα στην είσοδο. Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων είναι έξι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του καμικάζι, και 13 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία

    Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκατρείς πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε μπαρ-εστιατόριο στην πόλη Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με τις αρχές της περιοχής να επιρρίπτουν την ευθύνη για την ενέργεια στην τζιχαντιστική οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF).

    Η ADF, οργάνωση που θεωρείται η πιο επικίνδυνη στη ΛΔ Κονγκό, κατηγορείται επίσης από τις αρχές στην Ουγκάντα για πρόσφατες επιθέσεις στην επικράτειά της, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Το ΙΚ παρουσιάζει την ADF ως αντιπρόσωπό του στην «επαρχία» του «χαλιφάτου» του στην κεντρική Αφρική, την αποκαλεί Ισλαμικό Κράτος στην Κεντρική Αφρική (ΙΚΚΑ).
    «Ο καμικάζι, που εμποδίστηκε από φύλακες να μπει στο γεμάτο πελάτες μπαρ, πυροδότησε τη βόμβα στην είσοδο. Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων είναι έξι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του καμικάζι, και 13 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία», ανέφερε ο υποστράτηγος Σιλβέν Εκένγκε, εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης του Βόρειου Κίβου, σε ανακοίνωση Τύπου με την οποία επέρριψε την ευθύνη στην ADF.

    Μερικά λεπτά μετά την έκρηξη, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου διέκρινε τρία διαμελισμένα πτώματα. Η δημαρχία στην Μπένι κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, εξαιτίας του φόβου πως θα διαπράττονταν κι άλλες επιθέσεις.

    Πηγή προσκείμενη στις δημοτικές αρχές της Μπένι είπε ότι ανάμεσα τους νεκρούς «δύο ήταν παιδιά».

    Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο αντιδήμαρχοι κοινοτήτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Οι τρομοκράτες της ADF» έχουν πλέον «ενεργοποιήσει πυρήνες τους εν υπνώσει στην πόλη Μπένι» για να διαπράττουν επιθέσεις «εναντίον ειρηνικών πολιτών», πάντα κατά τις δημοτικές αρχές.

    Η βόμβα εξερράγη μέσα στο μπαρ-εστιατόριο «In Box», στο κέντρο της πόλης, όπου περίπου τριάντα άνθρωποι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι έχουν κηρυχθεί από τον Μάιο σε κατάσταση πολιορκίας, εξαιρετικό μέτρο που δίνει υπερεξουσίες στον στρατό αλλά δεν έχει επιτρέψει, μέχρι στιγμής, να μπει τέλος στη δράση των ένοπλων οργανώσεων εκεί.

    Στις δύο επαρχίες διεξάγουν από την 30ή Νοεμβρίου κοινές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό και της Ουγκάντας εναντίον θέσεων των ADF.

    Αρχικά, η οργάνωση αποτελούσε συμμαχία ανταρτών από την Ουγκάντα, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων, που εναντιώνονταν στον πρόεδρο Γιοουέρι Μουσέβενι.

    Εγκαταστάθηκε στη ΛΔ Κονγκό το 1995 και πλέον έχει μετατραπεί στη φονικότερη από τις αρκετές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην περιοχή. Της προσάπτεται η ευθύνη για πάνω από χίλιους θανάτους την τελευταία δεκαετία, καθώς και για βομβιστικές ενέργειες στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας.

    Την 11η Μαρτίου, οι ΗΠΑ ενέταξαν την ADF στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τον οποίο καταρτίζουν, τονίζοντας πως συνδέεται με το ΙΚ.

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ