Κυριακή, 05 Μαϊος 2019 15:56

Η απροσδόκητη ικανότητα που έχει η καμηλοπάρδαλη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο του κόσμου και η πελώρια κορμοστασιά της έχει επιφέρει πλήθος εξελικτικών προσαρμογών για να τα καταφέρνει στην ιδιαίτερη καθημερινότητά της.

Η καρδιά της, πρώτα απ’ όλα, που είναι ιδιαιτέρως μεγάλη για να στέλνει με ικανή πίεση το αίμα στο σώμα της. Αλλά και οι μύες των ποδιών της είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να πιέζουν το αίμα προς τα πάνω, βοηθώντας στην ομαλότερη λειτουργία του κυκλοφορικού.

Εξίσου ιδιαίτερη είναι όμως και αυτή η μπλε-μοβ γλώσσα της, που φτάνει ακόμα και στο μισό μέτρο. Γιατί παρά το τεράστιο μήκος του λαιμού της, κάποιες φορές τα πεντανόστιμα φύλλα ακακίας που τόσο αγαπά φυτρώνουν ακόμα ψηλότερα και από το κεφάλι της, κι έτσι το μισό αυτό μέτρο αποδεικνύεται εδώ χρησιμότατο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το σκούρο χρώμα της γλώσσας είναι για να αποτρέπονται τα εγκαύματα από τον καυτό ήλιο, μιας και η γλώσσα περνά ένα καλό μέρος της ημέρας εκτός στόματος. Κι όχι μόνο για να τρώει, αλλά και για να καθαρίζει τα αυτιά της!

Η γλώσσα της, όπως μας λέει η επιστήμη, δεν είναι μόνο εξαιρετικά σκληρή, αλλά και μυκητοκτόνα, χάρη στο πηκτό αντισηπτικό σάλιο της. Το οποίο εξαργυρώνεται δαιμόνια από την καμηλοπάρδαλη χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της ακόμα και για το καθάρισμα των αυτιών της…

Πηγή: Newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Μαϊος 2019 17:23

Σχετικά Άρθρα

  • Τουρίστρια θεώρησε πως μπορούσε να γίνει φίλη με μια... καμηλοπάρδαλη αλλά εκείνη την κλώτσησε! - Το viral βίντεο
    σε Viral
    Τουρίστρια θεώρησε πως μπορούσε να γίνει φίλη με μια... καμηλοπάρδαλη αλλά εκείνη την κλώτσησε! - Το viral βίντεο

    Μία γυναίκα στη Νότια Αφρική θεώρησε καλή ιδέα να γίνει... φίλη με μία καμηλοπάρδαλη. Εκείνη, όμως, είχε άλλη άποψη!

    Η τουρίστρια είχε πάει για πεζοπορία όταν είδε το εντυπωσιακό ζώο! Τότε, αποφάσισε να την πλησιάσει θεωρώντας πως είναι φιλική και πως θα μπορούσε να βγάλει μια φωτογραφία μαζί της.

    Το ζώο όμως της έδωσε μία κλωτσιά! Η φίλη της τουρίστριας κατέγραψε την σκηνή με το κινητό της τηλέφωνο και ξέσπασε σε γέλια.

    «Η καμηλοπάρδαλη χτύπησε τον ώμο μου και έπεσα, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί», είπε η Musiiwa Sikhwari.

    Το βίντεο.... της κλωτσιάς

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΗΠΑ: Γεννήθηκε σπάνια καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες στο Τενεσί (video)
    ΗΠΑ: Γεννήθηκε σπάνια καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες στο Τενεσί (video)

    Ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό ονοματοδοσίας για το μωρό καμηλοπάρδαλη: Kipekee, Firyali,Shakiri ή Jamella;

    Ένα μωρό καμηλοπάρδαλης γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο του Τενεσί των ΗΠΑ χώρις να έχει τις χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες του είδους της.

    Η αψεγάδιαστη καμηλοπάρδαλη γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο Brights στο Limestone του Τενεσί στις 31 Ιουλίου και ο ζωολογικός κήπος λέει ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η μοναδική μονόχρωμη δικτυωτή καμηλοπάρδαλη στον πλανήτη.

    Την Κυριακή, ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό ονοματοδοσίας για το μωρό καμηλοπάρδαλη, το οποίο οι επισκέπτες μπορούν πλέον να δουν στον ζωολογικό κήπο.

    Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το CBS News, ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Ντέιβιντ Μπράιτ δήλωσε ότι η τελευταία καταγεγραμμένη αψεγάδιαστη καμηλοπάρδαλη ήταν το 1972 στο Τόκιο. Εκείνη η καμηλοπάρδαλη, που ονομάστηκε Τοσίκο, γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο Ουένο, σύμφωνα με αρχειακές φωτογραφίες.

    Ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε ότι έχει περιορίσει τη λίστα του διαγωνισμού ονοματοδοσίας σε τέσσερις επιλογές: Kipekee, που σημαίνει μοναδική- Firyali, που σημαίνει ασυνήθιστη ή εξαιρετική- Shakiri, που σημαίνει "είναι η πιο όμορφη"- και Jamella, που σημαίνει "μία με μεγάλη ομορφιά".

    Το 2020, μια οικογένεια τριών σπάνιων λευκών καμηλοπαρδάλεων εντοπίστηκε στην Κένυα. Οι ολόλευκες καμηλοπαρδάλεις είχαν λευκισμό, ο οποίος προκαλεί την απώλεια του χρωματισμού, δημιουργώντας λευκό δέρμα.

    Αφού δύο από τις καμηλοπαρδάλεις σκοτώθηκαν από λαθροθήρες, μια ομάδα προστασίας τοποθέτησε στην εναπομείνασα καμηλοπάρδαλη ένα μόνιτορ GPS για να εντοπίζει τις κινήσεις της και να ελπίζει ότι θα κρατήσει μακριά τους λαθροθήρες.

    Το CBS News επικοινώνησε με το Ίδρυμα Διατήρησης Καμηλοπάρδαλης και άλλους εμπειρογνώμονες για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αψεγάδιαστη καμηλοπάρδαλη.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Επιστήμονες εντόπισαν καμηλοπαρδάλεις-νάνους στη Ναμίμπια και την Ουγκάντα
    Επιστήμονες εντόπισαν καμηλοπαρδάλεις-νάνους στη Ναμίμπια και την Ουγκάντα

    Το ύψος είναι το κυριότερο πλεονέκτημα της καμηλοπάρδαλης, αφού της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με φύλλα από τα ψηλότερα δέντρα. Για αυτό και οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν εντόπισαν δύο καμηλοπαρδάλεις-νάνους σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αφρικής.

    «Είναι συναρπαστικό αυτό που βρήκαν οι ερευνητές μας», είπε ο Τζούλιαν Φένεσι, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης. «Μείναμε έκπληκτοι», πρόσθεσε.

    Οι περισσότερες καμηλοπαρδάλεις φτάνουν σε ύψος τα 4,5-6 μέτρα, όμως το 2018 επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ίδρυμα ανακάλυψαν μια καμηλοπάρδαλη ύψους «μόνο» 2,6 μέτρων στη Ναμίμπια.

    Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε εντοπιστεί και μια καμηλοπάρδαλη ύψους 2,8 μέτρων σε ένα πάρκο άγριων ζώων της Ουγκάντας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal στα τέλη Δεκεμβρίου.

    Και στις δύο περιπτώσεις, οι καμηλοπαρδάλεις είχαν τον συνηθισμένο μακρύ λαιμό, αλλά κοντόχοντρα πόδια. Αυτού του είδους η πάθηση, η σκελετική δυσπλασία, είναι συνήθης στους ανθρώπους και τα εξημερωμένα ζώα αλλά σπάνια εμφανίζεται σε άγρια ζώα.

    Σε βίντεο που τράβηξαν οι επιστήμονες του ιδρύματος διακρίνεται η καμηλοπάρδαλη της Ουγκάντας, με τα χοντρά, μυώδη πόδια της, στη σαβάνα του εθνικού πάρκου Μάρτσισον Φολς. Πίσω της περνάει ένα ψηλότερο ζώο, με τα συνηθισμένα, λεπτά και ψηλά πόδια των καμηλοπαρδάλεων.

    «Δυστυχώς, μάλλον δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα. Οι καμηλοπαρδάλεις ψήλωσαν για να φτάνουν τα ψηλότερα δέντρα», εξήγησε ο Φένεσι. Επιπλέον, είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουν οι μικρόσωμες καμηλοπαρδάλεις να ζευγαρώσουν με τις άλλες του είδους τους, που είναι διπλάσιες σε μέγεθος.

    Ο πληθυσμός του ψηλότερου θηλαστικού στον κόσμο έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 111.000 καμηλοπαρδάλεις στον κόσμο. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντός τους, την αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων και την επέκταση των καλλιεργήσιμων γαιών. Και συνδυάζεται με τη λαθροθηρία και την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο Φένεσι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - Φωτογραφία από ?Merry Christmas ? από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch