Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 09:38

Με 8 Γαλάζιες Σημαίες το 2019 η Ηλεία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο δήμος Πηνειού και ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης είναι οι "πρωταθλητές" του φετινού καλοκαιριού στην Ηλεία με τρεις παραλίες κάθε δήμος που έλαβαν τη διάκριση της "Γαλάζιας Σημαίας. Από μια παραλία για το δήμο Πύργου και το δήμο Ήλιδας, ενώ οι δήμοι της νότιας Ηλείας έμειναν εκτός διακρίσεων.

Οι Γαλάζιες Σημαίες, ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας και αφορούν στις βραβεύσεις ακτών, μαρινών και σκαφών αειφόρου τουρισμού.

Με 515 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Δείτε τις παραλίες της Ηλείας με Γαλάζια Σημαία:

Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ [8]

Δήμος Πύργου

Σκαφιδιά/Aldemar

Δήμος Ήλιδας

Κουρούτα

Δήμος Πηνειού

Αρκούδι

Βαρθολομιό

Γλύφα

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Club Kyllini Beach

Λουτρά Κυλλήνης 1/ Grecotel Olympia Riviera Oasis

Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel Olympia Riviera Thalasso

Στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα:

Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ [6]

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Καλογριά/Kalogria Beach

Λακκόπετρα/Lakopetra Beach

Νιφορέικα

Τηγάνια

Δήμος Αιγιαλείας

Αλυκή

Διγελιώτικα

Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ [3]

Δήμος Ναυπακτίας

Κάτω Βασιλική

Κρυονέρι

Ψανή

Στην Πελοπόννησο:

Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ [6]

Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων

Λουτράκι 1

Λουτράκι 2

Πευκάκια-Άγιοι Θεόδωροι

Δήμος Βέλου-Βόχας

Βραχάτι

Κοκκώνι

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Ξυλόκαστρο-Πευκιάς

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ [5]

Δήμος Ερμιονίδας

Πόρτο Χέλι/AKS Hinitsa Bay

Δήμος Ναυπλιέων

Καραθώνα

Κονδύλι

Πλάκα

Τολό

Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ [4]

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

Άγιος Ανδρέας-Μύλος

Ατσίγγανος

Καλλιστώ

Ξηροπήγαδο

Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ [10]

Δήμος Μονεμβασιάς

Αρχάγγελος

Μεγάλη Άμμος

Μονεμβασιά

Νεάπολη

Πλύτρα-Παχιάμμος

Πορί

Τηγάνια

Δήμος Ανατολικής Μάνης

Γύθειο 2/Σελινίτσα

Μαυροβούνι 2

Σκουτάρι

Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ [6]

Δήμος Καλαμάτας

Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση

Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου

Βέργα- Αλμυρός

Μικρή Μαντίνεια

Δήμος Μεσσήνης

Μπούκα

Δήμος Τριφυλίας

Dunes Beach-Costa Navarino

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 15:25

Σχετικά Άρθρα

  • Αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από 22 βραβευμένες ακτές - Για ποιο λόγο - Ποιες είναι
    Αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από 22 βραβευμένες ακτές - Για ποιο λόγο - Ποιες είναι

    Είκοσι δύο ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2024 και έχασαν το βραβείο τους.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, αυτό συνέβη επειδή είτε δεν οργανώθηκαν τη φετινή κολυμβητική περίοδο είτε δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

    «Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ορθή περιβαλλοντική διαχείριση καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής», εξηγεί η ανακοίνωση. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης τονίζει ότι καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου, και έτσι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού».

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι «η απόσυρση στις εν λόγω ακτές γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης και ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική».

    Από ποιες ακτές αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία

    Οι 22 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

    1. Ακτή Σχοινιάς Καράβι, Δήμος Μαραθώνα, Π. Ε. Αττικής
    2. Ακτή 1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino, Δήμος Λαυρεωτικής, Π. Ε. Αττικής
    3. Ακτή Ψάλτος/Mitsis Lindos Memories Resort, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
    4. Ακτή Καλλιθέα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
    5. Ακτή Μικρός Γιαλός, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων
    6. Ακτή Αμνισός/Pnoe Breathing Life, Δήμος Χερσονήσου, Π.Ε. Ηρακλείου
    7. Ακτή Έρμονες, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας
    8. Ακτή Αγ. Γόρδιος/La Grotta Verde, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας
    9. Ακτή Μύλος Όρμου Κορθίου, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
    10. Ακτή Προβατάς, Δήμος Μήλου, Π.Ε. Μήλου
    11. Ακτή Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort, Δήμος Μυκόνου, Π. Ε. Μυκόνου
    12. Ακτή Αγία Άννα/Μάραγκας, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
    13. Ακτή Άγιος Γεώργιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
    14. Ακτή Άγιος Προκόπιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου
    15. Ακτή Αγ. Φωκάς/Μαραθιά, Δήμος Τήνου, Π.Ε Τήνου
    16. Ακτή Ιεράπετρα 1/Δημοτική, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
    17. Ακτή Κοινοτική Πλαζ Μακρύγιαλου, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
    18. Ακτή Μύρτος, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου
    19. Ακτή Μέγα Άμμος (Βράχος), Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε Πρέβεζας
    20. Ακτή Κουτλουμουσίου, Δήμος Σιθωνίας, Π.Ε Χαλκιδικής
    21. Ακτή Νέα Ρόδα 2, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής
    22. Ακτή Ουρανούπολη 1/Xenia Ouranoupolis, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συνεχίζονται επισκέψεις ελέγχου σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που, επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις που θα ανακοινωθούν με επόμενα Δελτία Τύπου».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Με μία ξεχωριστή εκδήλωση στην παραλία της Κουρούτας ο Δήμος Ήλιδας ανάρτησε τη Γαλάζια Σημαία για το καλοκαίρι του 2024
    Με μία ξεχωριστή εκδήλωση στην παραλία της Κουρούτας ο Δήμος Ήλιδας ανάρτησε τη Γαλάζια Σημαία για το καλοκαίρι του 2024

    Με έναν ξεχωριστό τρόπο επέλεξε ο Δήμος Ήλιδας να προχωρήσει εφέτος στην ανάρτηση της Γαλάζιας Σημαίας στην παραλία της Κουρούτας, αφού εκτός από την έπαρση των σημαιών που κυματίζουν πλέον στους ιστούς της ακτής, πραγματοποιήθηκε και μια μικρή γιορτή για τους λουόμενους και του επισκέπτες.

    Η πολυσύχναστη και ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία της Ηλείας έλαβε για ακόμα μία χρονιά τη γαλάζια σημαία, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που είναι για τη χώρα μας ο φορέας του προγράμματος, η οποία αναρτήθηκε στην ακτή από τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Γιώργο Κράλλη και μέλη της δημοτικής αρχής.

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος μιλώντας για την ανάρτηση της γαλάζιας σημαίας, επεσήμανε ότι επιβραβεύονται -επί της ουσίας- η καθαρότητα των νερών, η άρτια οργάνωση της παραλίας και η παροχή ασφάλειας και υποδομών στους λουόμενους. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στις αυστηρές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μία ακτή για να λάβει γαλάζια σημαία, αλλά και στην οργάνωση που θα πρέπει να παρουσιάζει.

    Από την πλευρά του ο κύριος Κράλλης τόνισε ότι, αυτό το βραβείο απονέμεται σε παραλίες που πληρούν αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, ασφάλειας, και προστασίας του περιβάλλοντος​ και αποτελεί διεθνή αναγνώριση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

    Στην συνέχεια ξεκίνησε και ένα μικρό πρόγραμμα, αρχικά aqua aerobic που είχαν ετοιμάσει εντός θαλάσσης γυμναστές και μέλη του γυμναστηρίου «Helthy Body» και αμέσως μετά πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής στην άμμο από μικρές αθλήτριες του νεοσύστατου σωματείου «Ίφιτος Ήλιδας».

    kouroyta galazia 24 2

    kouroyta galazia 24 3

    kouroyta galazia 24 4

    kouroyta galazia 24 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ζαχάρως: Η «Γαλάζια Σημαία» θα κυματίζει ξανά στις παραλίες του
    Δήμος Ζαχάρως: Η «Γαλάζια Σημαία» θα κυματίζει ξανά στις παραλίες του

    Μετά από απουσία μεγαλύτερη των δέκα χρόνων, στις απαράμιλλης ομορφιάς αμμουδερές παραλίες του Δήμου Ζαχάρως που εκτείνονται σε μήκος 19χλμ!, θα κυματίσει και πάλι η «Γαλάζια Σημαία»!

    Ο Δήμος Ζαχάρως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξασφάλισε την προβλεπόμενη προέγκριση, ώστε οι παραλίες της Ζαχάρως, του Καϊάφα και του Κακοβάτου να πιστοποιηθούν για τα καθαρά νερά, την καθαριότητα της ακτής, την ασφάλεια, καθώς και τις παρεχόμενες προς τους λουόμενους υπηρεσίες (WC, WC AMEA, Αποδυτήρια, Ναυαγοσωστική Κάλυψη, κλπ) και να αναρτήσουν την «Γαλάζια Σημαία» το 2025.
    Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» εφαρμόζεται σε περισσότερες από πενήντα χώρες, αφού αποτελεί σύμβολο ποιότητας των ακτών και των θαλάσσιων υδάτων. Οι περιοχές επιλέγονται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, κυρίως σε Δήμους, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
    Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι ο χαρακτηρισμός της ποιότητας των υδάτων της ως «Εξαιρετική», πληρώντας τα ακόλουθα κριτήρια: την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουόμενων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
    Οι επισκέπτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» στην επιλογή του προορισμού των διακοπών τους, καθώς εγγυάται τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.
    «Ο Δήμος Ζαχάρως ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη που του αρμόζει. Μετά από επίπονες προσπάθειες, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη σπουδαία αυτή κατάκτηση για την περιοχή μας» δήλωσε ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος και πρόσθεσε:
    «Η «Γαλάζια Σημαία» επιστρέφει στις παραλίες του Δήμου μας το 2025. Η προεργασία που υλοποιήσαμε και η σχετική προέγκριση που λάβαμε, έρχεται να αποδείξει ότι στη Ζαχάρω έχουμε κάνει την επιλογή μας: θέλουμε να γίνουμε ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός. Στόχος μας η ανάδειξη του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματός μας, που δεν είναι άλλο από το μοναδικό φυσικό απόθεμα της περιοχή μας. Πιστοποιούμε την ποιότητα των νερών των θαλασσών μας, καθώς και τις άρτιες υποδομές στις παραλίες μας. Πιστοποιούμε επίσης, τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την συνεχή αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου. Η προσπάθειά μας περιλαμβάνει τον καθαρισμό των παραλιακών κοινοτήτων, την τοποθέτηση μηχανισμών διευκόλυνσης πρόσβασης των ατόμων με κινητικές ανάγκες (SEATRAC) στην παραλία, την υποδομή δημόσιας υγιεινής και καθαριότητας, την ασφάλεια των λουόμενων με την ναυαγοσωστική κάλυψη της παραλίας και τέλος, τη «Γαλάζια Σημαία», ώστε να ξαναμπούμε στον τουριστικό χάρτη. Συνεχίζουμε με όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, που απαιτούνται για να δώσουμε την ώθηση που έχει ανάγκη ο τόπος».
    (Δελτίο Τύπου)
  • Τρεις παραλίες του Δήμου Πηνειού ανάμεσα στις βραβευμένες της Ελλάδας
    Τρεις παραλίες του Δήμου Πηνειού ανάμεσα στις βραβευμένες της Ελλάδας

    Κυματίζει η Γαλάζια Σημαία σε Θίνες, Γλύφα και Αρκούδι

    Στην ανάρτηση της Γαλάζιας Σημαίας στις βραβευμένες παραλίες του προχώρησε το πρωί του Σαββάτου ο Δήμος Πηνειού. Οι ακτές και οι θάλασσες των Θινών Βαρθολομιού, της Γλύφας και του Αρκουδίου διακρίθηκαν για την καθαριότητα, την ασφάλεια, τις παρεχόμενες προς τους λουόμενους υπηρεσίες και τα καθαρά νερά τους.

    Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί ένα παγκόσμιο -με παρουσία σε περισσότερες από πενήντα χώρες- σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται συνήθως παράκτιοι δήμοι. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και η διάκριση σε αυτό αποτελεί μία επιβράβευση για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών καθώς και για την καθαρότητα τόσο της παραλίας όσο και της θάλασσας.

    glyfa

    Η τελετή έπαρσης της Γαλάζιας Σημαίας πραγματοποιήθηκε διαδοχικά στις τρεις βραβευμένες παραλίες του Δήμου Πηνειού παρουσία του Δημάρχου κ. Αλέξη Καστρινού, αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων. «Ο δήμος μας διαθέτει και φέτος τρεις παραλίες στις οποίες κυματίζει η Γαλάζια Σημαία και αποτελεί στόχο της δημοτικής αρχής όχι μόνο να τις διατηρήσουμε αλλά επιπλέον να αυξήσουμε σταδιακά τον αριθμό τους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός και συνέχισε «ο Δήμος Πηνειού διαθέτει ένα εντυπωσιακό παραλιακό μέτωπο με πανέμορφες ακτές που κάθε χρόνο αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες· προς αυτή την κατεύθυνση συνιστά προτεραιότητα για εμάς να τις διατηρούμε καθαρές, να εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα καθώς και να παρέχουμε -όπου είναι εφικτό- υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους λουόμενους». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πηνειού ήδη «τρέχει» τις διαδικασίες για την εξασφάλιση δύο επιπλέον μηχανισμών Seatrac που –εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες - σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις παραλίες του Αρκουδίου και της Μπούκας –και θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σε Θίνες και Γλύφα- προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα.

    thines

  • Για ακόμα μία χρονιά η παραλία της Κουρούτας είναι ανάμεσα σε αυτές που θα ανεμίζει η Γαλάζια Σημαία
    Για ακόμα μία χρονιά η παραλία της Κουρούτας είναι ανάμεσα σε αυτές που θα ανεμίζει η Γαλάζια Σημαία

    Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών για το έτος 2024.

    Η παραλία της Κουρούτας είναι για ακόμα μία χρονιά ανάμεσα σε αυτές που πληρούν όλα τα κριτήρια που τίθενται διεθνώς για τις «Γαλάζιες Σημαίες»,, ενώ άμεσες στη κατεύθυνση να συγκαταλέγεται η περιοχή μας στο πρόγραμμα ήταν η ενέργειες της Δημοτικής αρχής, από την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές του έτους.

    Σε επίπεδο Νομού Ηλείας, το φετινό καλοκαίρι θα κυματίζουν 8 «Γαλάζιες Σημαίες», όπου στις 4 εξ αυτών υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενώ και οι υπόλοιπες τέσσερις, ανάμεσά τους και η Κουρούτα, βρίσκονται μέσα σε αυτές που το καλοκαίρι αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης.

    Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αμέσως μετά την ανακοίνωση: «Η Κουρούτα διαθέτει όλα αυτά που την κάνουν να αποτελεί μία από τις γνωστότερες ακτές σε ολόκληρη τη χώρα. Η θέση της στον Ελληνικό τουριστικό χάρτη επισφραγίζεται για ακόμα μία χρονιά με την Γαλάζια Σημαία που έλαβε πριν από λίγα 24ωρα. Εμείς, είχαμε προχωρήσει έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πιστοποιήσουμε αυτό που είναι ήδη γνωστό τοις πάσι, δηλαδή ότι διαθέτουμε μία μοναδικού κάλλους ακτογραμμή, με την παραλία της Κουρούτας να αποτελεί τη βασική μας τουριστική υποδομή».

    (Δετίο Τύπου)

  • Γαλάζιες Σημαίες 2024: Μια λιγότερη φέτος για την Ηλεία - Πρωτιά στη Δυτ. Ελλάδα
    Γαλάζιες Σημαίες 2024: Μια λιγότερη φέτος για την Ηλεία - Πρωτιά στη Δυτ. Ελλάδα

    625 ελληνικές ακτές, 18 μαρίνες και 9 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ”

    Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

    Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ακτή Ανάσταση Καλαμάτας, σε δύο φάσεις. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Ναυαγοσωστική Σχολή AQUA RESCUE υπεύθυνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Καλαμάτας.

    Το μεσημέρι ακολούθησε η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, στο παραλιακό κατάστημα Thalassa που περιλάμβανε την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του Τουρισμού.

    Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κος Νίκος Πέτρου και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

    Στην Ηλεία

    Μειώθηκαν κατά μια οι ακτές της Ηλείας που βραβεύονται με "Γαλάζια Σημαία" για το 2024. Ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης είναι αυτός που "έχασε" μια βραβευμένη παραλία, αλλά παραμένει ψηλά στη λίστα μαζί με τον γειτονικό δήμο Πηνειού, που έχουν από τρεις βραβευμένες παραλίες και ακολουθούν από μια οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας και χωρίς γαλάζια σημαία οι δήμοι Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως, παρότι το παραλιακό τους μέτωπο στο μεγαλύτερο μήκος του συνοδεύεται αρμονικά από δασική έκταση...

    Η Ηλεία παραμένει η "βασίλισσα" των παραλιών στην Δυτική Ελλάδα αφού "προηγείται" μακράν των άλλων δύο νομών που συγκεντρώνουν συνολικά τέσσερις βραβευμένες παραλίες...

    Οι βραβευμένες παραλίες στη Δυτική Ελλάδα

    Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ [8]

    Δήμος Πύργου

    • Σκαφιδιά/Aldemar

    Δήμος Ήλιδας

    • Κουρούτα

    Δήμος Πηνειού

    • Αρκούδι
    • Βαρθολομιό
    • Γλύφα

    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    • Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Kyllini Βeach
    • Λουτρά Κυλλήνης 1/ Grecotel Olympia Oasis
    • Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel La Riviera

    Στη Δυτ. Ελλάδα και τη Μεσσηνία

    Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ [9]

    Δήμος Καλαμάτας

    • Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση
    • Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου
    • Βέργα-Αλμυρός
    • Δυτική Καλάματα-Παραλία Κορδία
    • Μικρή Μαντίνεια

    Δήμος Μεσσήνης

    • Μπούκα

    Δήμος Πύλου-Νέστορος

    • Γιάλοβα/Mandarin Oriental-Costa Navarino
    • Γιάλοβα/W-Costa Navarino

    Δήμος Τριφυλίας

    • Dunes Beach-Costa Navarino

    Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ [2]

    Δήμος Δυτικής Αχαΐας

    • Καλογριά/Kalogria Beach
    • Λακκόπετρα/Lakopetra Beach

    Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ [2]

    Δήμος Ναυπακτίας

    • Κάτω Βασιλική
    • Κρυονέρι

    bf 2024 poster aktes 023 gr med

  • Δήμος Πηνειού: Γαλάζιες σημαίες κυματίζουν σε Αρκούδι, Θίνες και Γλύφα - Ο μοναδικός Δήμος στην Ηλεία με 3 βραβευμένες παράλιες
    Δήμος Πηνειού: Γαλάζιες σημαίες κυματίζουν σε Αρκούδι, Θίνες και Γλύφα - Ο μοναδικός Δήμος στην Ηλεία με 3 βραβευμένες παράλιες

    Μαρίνος: Με σεβασμό στους λουόμενους και το περιβάλλον

    Τρείς Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν στις παραλίες Αρκούδι, Θίνες Βαρθολομιού και Γλύφα του Δήμου Πηνειού, τον μοναδικό Δήμο στην Ηλεία με τρεις βραβευμένες παραλίες.

    Οι τελετές ανάρτησής τους έγιναν τις προηγούμενες μέρες με την συμμετοχή του Δημάρχου Κ. Ανδρέα Μαρίνου, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θ. Βασιλόπουλου, του προέδρου του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δ. Βασιλόπουλου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και λουομένων.

    Πρωταγωνιστές στις λιτές εκδηλώσεις ανάρτησης οι ναυαγοσώστες που ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στους λουόμενους. Στην παραλία Θινών, οι ναυαγοσώστες έκαναν επίδειξη ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι λουόμενοι. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν τουλάχιστον δύο σωτήριες επεμβάσεις των ναυαγοσωστών προς λουόμενους που κινδύνευαν.

    Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεχούς διάκρισης των παραλιών του Δήμου Πηνειού από το 2019, γεγονός που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Συγκεκριμένα στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε :

    «Για μια ακόμη χρονιά, ο Δήμος Πηνειού βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των οργανωμένων ακτών της Ελλάδας, με 3 παραλίες μας , τις Θίνες Βαρθολομιού, το Αρκούδι και την Γλύφα, να κερδίζουν Γαλάζια Σημαία. Πιστοποιούμε έτσι ότι αποτελούμε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με σεβασμό στους λουόμενους και το περιβάλλον. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συλλογικής προσπάθειας της Τεχνικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Κολοκατίνη, του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Μαφρέδα , της αντιδημάρχου για θέματα Τουρισμού Χριστίνας Βρυώνη και της συνεργάτιδάς της Γεωργίας Δάμα και του αντιδημάρχου Διοικητικών Σίμου Μάλλιαρη. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ηλεία με τρεις Γαλάζιες Σημαίες και στόχος είναι να αποκτήσουμε και τέταρτη».

    Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος που παρευρέθη στις τελετές ανάρτησης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό καλώντας τον κόσμο να επιδεικνύει σεβασμό στο Περιβάλλον.

    Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου, ενώ ο πρόεδρός του κ. Δημ. Βασιλόπουλος είχε αναλάβει τον συντονισμό και την παρουσίαση. «Οι Γαλάζιες Σημαίες στις τρεις παραλίες του Δήμου δείχνουν το επίπεδο πολιτισμού των λουομένων που τις επισκέπτονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

    Η Γαλάζια Σημαία απονέμεται σε οργανωμένες ακτές με βάση αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και αποτελεί μία πρότυπη δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουόμενων.

    dimos pineiou glazies sim 2

    dimos pineiou glazies sim 3

    dimos pineiou glazies sim 4

    dimos pineiou glazies sim 5

    dimos pineiou glazies sim 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τρεις Γαλάζιες Σημαίες στο Δήμο Πηνειού στις ειδυλλιακές ακτές του Αρκουδίου, της Γλύφας και των Θινών Βαρθολομιού
    Τρεις Γαλάζιες Σημαίες στο Δήμο Πηνειού στις ειδυλλιακές ακτές του Αρκουδίου, της Γλύφας και των Θινών Βαρθολομιού

    Με 3 Γαλάζιες Σημαίες βραβεύτηκαν και φέτος αντίστοιχες ακτές του Δήμου Πηνειού και συγκεκριμένα οι πανέμορφες και ειδυλλιακές ακτές του Αρκουδίου, της Γλύφας και των Θινών Βαρθολομιού. Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στο κόσμο.

    Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Δήμου μας και επιβράβευση της πολύμηνης συντονισμένης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων Υπηρεσιών. Δήμος και Δημότες καταβάλουμε από κοινού κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρούμε τις ακτές μας καθαρές και να ευαισθητοποιούμε τη νέα γενιά στην κατεύθυνση αυτή. Στόχος μας είναι ένα ενιαίο, αναβαθμισμένο, οργανωμένο παραλιακό μέτωπο που θα προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες ομορφιά, ασφάλεια αλλά και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες»

    Πρέπει να σημειωθεί ότι για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μία ακτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα των νερών σε αυτή να έχει χαρακτηριστεί εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμη και η ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Δεν αρκεί όμως οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και άλλα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

    Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες τελετών ανάρτησης των Γαλάζιων Σημαιών στις τρεις παραλίες του Δήμου Πηνειού.galazies simaies 23 dimos piniou 2

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο