Περιβάλλον

Οι “We Dive We Clean” έβγαλαν σχεδόν ένα τόνο σκουπιδιών απο το βυθό του Κατακόλου

Οι “We Dive We Clean” έβγαλαν σχεδόν ένα τόνο σκουπιδιών απο το βυθό του Κατακόλου

Μόνο συμβολικό δεν ήταν το έργο του κλιμακίου εθελοντών δυτών της περιβαλλοντικής οργάνωσης «WE DIVE WE CLEAN» στο Κατάκολο.

Έχοντας πολυετή δραστηριότητα στους τομείς έρευνας & ανέλκυσης και στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που υλοποιεί εδώ και έξι χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με 159 δράσεις υποβρυχίων καθαρισμών και έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία/τεχνογνωσία από την περισυλλογή 57 και πλέον τόνων στερεών απορριμμάτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, έφτασε και στο Κατάκολο.

Σε συνεργασία με τον Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου επιχείρησε χθες υποβρύχιο καθαρισμό στο λιμάνι με στόχο να απομακρύνει από τον βυθό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων. Το αποτέλεσμα της κατάδυσης σε σύνολο 54 λεπτών, έφερε στην επιφάνεια 800 κιλά απορριμμάτων από τον βυθό. Ανελκύθηκαν ντεπόζιτο καυσίμων σκάφους, ελαστικά οχημάτων, κρανίο Κατσίκας, μπαταρίες αυτοκινήτων, προστατευτικά κάγκελα λιμενοβραχίονα, κιούρτοι ψαρέματος, σίδερα, σχοινιά, πετονιές, κουτάκια αλουμινίου, γυάλινες συσκευασίες, πλαστικοί και σιδερένιοι σωλήνες, χαλιά κ.λ.π.

Το μέλος της ομάδας και εθελοντής δύτης Γιώργος Σπυρόπουλος, δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα, μίλησε στο ilialive.gr για την προσπάθεια αυτή… “Ανταποκριθήκαμε στην πρόταση του Λιμενικού ταμείου, ήρθαμε εδώ, συνολικά τρεις δύτες, να επιχειρήσουμε στο λιμάνι. Βέβαια το συγκεκριμένο λιμάνι παρά το γεγονός ότι είχε πάρα πολύ καλές καιρικές συνθήκες είχε πάρα πολύ θολούρα. Είναι η υφή του τέτοια, είναι έτσι το λιμάνι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μόλυνση, αλλά για μας δεν έχει ορατότητα και πήγαμε λίγο ψαχτά. Υπάρχουν αντικείμενα κάτω, όσα μπορούμε να τα απομακρύνουμε τα απομακρύνουμε. Κυρίως έχει ελαστικά, έχει παλιά σίδερα, προφανώς τα κολωνάκια έχουν πάει μέσα, έχει κιούρτους εγκαταλελειμμένους (είδος ψαρέματος που απαγορεύεται στα λιμάνια), διάφορα κουτάκια αναψυκτικών ποτήρια κτλπ. Όλα αυτά προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν όλοι ευθύνη. Είτε είναι οι άνθρωποι από το λιμάνι ή αν υπάρχουν κάδοι που από τον αέρα πέφτουν μέσα τα απορρίμματα, είτε είναι οι χρήστες των σκαφών ή ίσως να είναι και κάποια παιδιά” εξήγησε.

“Κατευθείαν βουτάμε, συγκεντρώνουμε, επειδή το λιμάνι είναι προβληματικό από άποψη ορατότητας, τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα μέρος, γιατί κάθε φορά που ξεκολλάμε κάτι από το βυθό σηκώνεται άμμος και μας δυσκολεύει. Αυτές οι δράσεις δεν σταματούν ποτέ, εμείς δεν ξεχωρίζουμε χειμώνες και καλοκαίρια, το κάνουμε εδώ και έξι χρόνια. Δεν έχουμε κάποιο ορίζοντα να σταματήσουμε, απλώς το κάνουμε. Καιρού επιτρέποντος και υπευθύνων που μας καλούν. Ευτυχώς υπάρχει ενδιαφέρον, βέβαια έχει σχέση και με το πόσο μπορούμε εμείς γιατί εμείς έχουμε τις δουλειές μας δεν ζούμε από αυτό, δίνουμε πράγματα σ’αυτό, δίνουμε και χρόνο και χρήμα και κόπο. Προσπαθούμε όμως στα ρεπό μας, τις άδειές μας, να κάνουμε αυτό το πράγμα. Και κάπου ισορροπεί το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών, με τις δυνατότητες τις δικές μας. Εμείς είμαστε έξι χρόνια που το κάνουμε αυτό, έχουμε κάνει 160 δράσεις καθαρισμού, που μπορεί να είναι διήμερα ή τριήμερα και έχουμε ανελκύσει έως 58 τόνους στερεών απορριμμάτων. Στην Ηλεία είναι η πρώτη μας δράση” δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Σπυρόπουλος που σημείωσε πως “…όσο πιο παλιό είναι το λιμάνι τόσο πιο πολύ έχει φορτωθεί με απορρίμματα”.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος τόνισε από την πλευρά του πως “… δυστυχώς η αδιαφορία, η κακή πρόθεση, πολλά στη φύση, δημιουργούν στα λιμάνια προβλήματα ρύπανσης και όχι μόνο εξωτερική αλλά και εσωτερική στο βυθό. Έτσι με μεγάλη χαρά, δεχθήκαμε την πρόταση που μας έκανε η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα «We dive we clean» για να μας κάνει έναν καθαρισμό στην λιμενολεκάνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν τα παιδιά είναι αποκαρδιωτικά. Αν δείτε δε, το χώρο της μαρίνας που υποτίθεται ότι τον χρησιμοποιούν μάλιστα «άτομα με υψηλό αίσθημα ευθύνης», γίνεται "της τρελής".

Εν πάσει περιπτώσει, οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν, εμείς τους υποδεχτήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί το αξίζουν και παράλληλα φιλοξενούμε στον τόπο μας και ένα συνεργείο της ΕΡΤ. Είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Δάρρας, ο οποίος επιμελείται το «out of the box», ο οποίος καταγράφει όλες τις δραστηριότητες αυτής της ομάδας για να προβληθούν, γιατί πέρα από την σημασία που έχει ο καθαρισμός και για μας και για αυτούς, έχει σημασία μεγάλη να μεταδώσουμε το πνεύμα του εθελοντισμού και να ευαισθητοποιήσουμε ειδικά τα νέα παιδιά να φροντίσουν να μην κάνουν ρύπανση. Όχι μόνο στη θάλασσα αλλά παντού. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η κίνηση, η οποία θα προβληθεί και από σας αλλά και από τα κεντρικά κανάλια θα δώσει τη δυνατότητα στα νέα παιδιά, να αγαπήσουν και την κατάδυση αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι όσον αφορά στο περιβάλλον. Βλέπετε τι γίνεται παγκοσμίως, η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση ήταν οδυνηρή και δυστυχώς η φύση εκδικείται. Πρέπει να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

dive2

dive3

dive4

dive5

dive6

dive7

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup