Ένα από τα πράγματα που παραμένουν πάντα εντυπωσιακά είναι η ικανότητα της ζωής να επιβιώνει και να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη εκεί έξω.
Κι ένα νέο σκουλήκι που ανακαλύφθηκε προσφάτως έχει πολλές εξελικτικές παραξενιές πάνω του. Όπως αυτή την ικανότητα να αντέχει ακόμα και 500 φορές μεγαλύτερη δόση αρσενικού από τη φονική ποσότητα για τον άνθρωπο!
Ταυτοχρόνως, κουβαλά πάνω του τα μικρά του σαν μαρσιποφόρο και έχει φυσικά και αυτά τα τρία φύλα που το έχουν μετατρέψει σε αστέρι του κόσμου της επιστήμης.
Το σκουλήκι, που ονομάστηκε προσωρινά «Auanema», ζει στη λίμνη Mono της Καλιφόρνια, μια αλμυρή και αλκαλική λίμνη που δεν έχει ούτε ένα ψάρι, για τόσο αφιλόξενες συνθήκες μιλάμε. Το Auanema ήταν ένα από τα 8 νηματώδη (σκουλήκια) που εντοπίστηκαν και τα 5 ήταν μάλιστα άγνωστα στην επιστήμη.
Στα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Current Biology», οι ερευνητές, αφού πλέξουν το εγκώμιο στα νηματώδη για την αδιανόητη προσαρμοστικότητά τους σε κάθε περιβάλλον, μιλούν για το Auanema που γεννά κατευθείαν μικρά, πιθανότατα για να τα προστατεύσει από τα δηλητηριώδη νερά.
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη μας, τα νηματώδη συνεχίζουν να ζουν στις πιο αντίξοες συνθήκες και να ανθούν εκεί όπου τίποτα άλλο δεν μπορεί να ζήσει…