Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 15:17

Να ποιος φταίει για τις ιστορικές πλημμύρες της Βενετίας

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η πόλη είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η τεράστια πρόσφατη πλημμύρα βούλιαξε το 85% της Βενετίας στο νερό, με τα ύδατα να ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και το 1,5 μέτρο.

Τα σχολεία έκλεισαν, η ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου έκλεισε για τον κόσμο και τόσο πολίτες όσο και τουρίστες απέμειναν να παλεύουν με τα μανιασμένα νερά. Ακόμα και ένας θάνατος σημειώθηκε.

Κι ενώ η Βενετία γνωρίζει μεγάλες πλημμύρες μία φορά στα 5 χρόνια, η φετινή ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1966.

Αν και κατά πόσο θα επιβιώσει η πανέμορφη Βενετία στα χρόνια που θα έρθουν, αυτό μένει να φανεί. Η τωρινή πλημμύρα αποδόθηκε σε μια πληθώρα παραγόντων, που περιλαμβάνουν το Φεγγάρι, τον καιρό, το βύθισμα της πόλης, την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανθρώπινη αμέλεια. Κι αυτό το σχέδιο για να σωθεί η πόλη που ναυάγησε στον απόηχο πολιτικού σκανδάλου!

«Η Βενετία γονάτισε», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι Μπρουνιάρο. Η πανσέληνος, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία και τους μανιασμένους αέρηδες, προκάλεσαν μια πλημμυρίδα ασυνήθιστα υψηλή.

Μέσα σε όλα, η πανταχού παρούσα κλιματική αλλαγή. Όσο λιώνουν οι πάγοι και ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, η Βενετία αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Μπρουνιάρο σε άλλο tweet, «το κόστος θα είναι υψηλό».

«Θα συμφωνούσα πως ο Νο 1 κίνδυνος είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας», λέει ο Rafael Bras, ακαδημαϊκός και κοσμήτορας του Πολυτεχνείου της Τζόρτζια. Η περιβαλλοντολόγος Jane da Mosto, από την άλλη, ισχυρίζεται πως δεν φταίει η Μητέρα Φύση, αλλά ο άνθρωπος.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε τον σχεδιασμό. Πρέπει να βελτιώσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία πίσω από τις μεγάλες εγκαταστάσεις».

Η Βενετία έχει δαπανήσει πάνω από 6 δισ. δολάρια σε ένα γιγάντιο αντιπλημμυρικό έργο (MOSE), που ξεκίνησε το 2003 και ήταν να ολοκληρωθεί το 2011. Είναι ακόμα ανενεργό, εξαιτίας καθυστερήσεων και σκανδάλων με διασπάθιση των κονδυλίων.

Ο προηγούμενος δήμαρχος Τζόρτζιο Ορσόνι παραιτήθηκε το 2014 και συνελήφθη μετά για διαφθορά και χρηματισμό αναφορικά με το αντιπλημμυρικό έργο.

Αν όλα συνεχίσουν ως έχουν, οι έρευνες λένε πως η Βενετία δεν θα υπάρχει σε 100 χρόνια…

Πηγή: Newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 11:48

Σχετικά Άρθρα

  • Πολύνεκρο δυστύχημα με λεωφορείο στη Βενετία: Ποινική δίωξη σε τρεις ύποπτους - Τι εξετάζεται για το κιγκλίδωμα και την κατάσταση της αερογέφυρας
    Πολύνεκρο δυστύχημα με λεωφορείο στη Βενετία: Ποινική δίωξη σε τρεις ύποπτους - Τι εξετάζεται για το κιγκλίδωμα και την κατάσταση της αερογέφυρας

    Ποινική δίωξη σε τρία άτομα ασκήθηκε από την εισαγγελία για το πολύνεκρο δυστύχημα με το λεωφορείο στη Βενετία, ενώ οι έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας είναι ακόμα σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με την La Repubblica, πρόκειται για τους Μάσιμο Φιορέσε, διευθύνων σύμβουλο και νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας La linea, που ιδιοκτήτρια του μοιραίου λεωφορείου, τον Ρομπέρτο Ντι Μπουσόλο, εκτελεστικό μηχανικό του δήμου της Βενετίας, αρμόδιο για τις μετακινήσεις και τη βιωσιμότητα της περιοχής, και τον Αλμπέρτο Τσεζάρο, αρχιτέκτονα και υπάλληλος του ίδιου τομέα.

    Η εισαγγελία της Βενετίας έχει ανοίξει φάκελο κατά αγνώστων για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας ήδη την επομένη του δυστυχήματος. Στο επίκεντρο της έρευνας το προστατευτικό κιγκλίδωμα της αερογέφυρας, για το οποίο εκκρεμεί “ανεπανάληπτη τεχνική αξιολόγηση” και που θα γίνει με εμπειρογνώμονα που θα ανατεθεί από την εισαγγελία.

    Σκοπός είναι να διερευνηθεί αν το κιγκλίδωμα τηρούσε τα πρότυπα ασφαλείας και ποιος μπορεί να ήταν ο ρόλος του στο δυστύχημα, αναφέρει η ΕΡΤ.

    Σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο εισαγγελέας της Βενετίας το λεωφορείο που έπεσε από οδογέφυρα στην περιοχή του Μέστρε δεν προκύπτει να συγκρούστηκε με άλλα οχήματα. Στο τραγικό δυστύχημα έχασαν την ζωή τους 21 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 15.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠE-ΕΡΑ/ STRINGER
  • Ζευγάρι νιόπαντρων μεταξύ των θυμάτων του σοκαριστικού τροχαίου με λεωφορείο στη Βενετία: Προχωρά η ταυτοποίηση των νεκρών
    Ζευγάρι νιόπαντρων μεταξύ των θυμάτων του σοκαριστικού τροχαίου με λεωφορείο στη Βενετία: Προχωρά η ταυτοποίηση των νεκρών

    Παιδιά μικρότερα των δύο χρόνων και μια έγκυος είναι μεταξύ των επιβατών που έχασαν τις ζωές τους στο τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο που σημειώθηκε την Τρίτη λίγο έξω από τη Βενετία.

    Οι ιταλικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τα 20 από τα 21 θύματα. Όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης της Βενετίας, Μικέλε ντε Μπάρι, πρόκειται για: εννέα Ουκρανούς (μεταξύ τους ένας Κινέζος και μια Μολδαβή με ουκρανικά διαβατήρια), τέσσερις Ρουμάνοους, τρεις Γερμανούς, δύο Πορτογάλους, μία Κροάτισσα και ένας Νοτιοαφρικανός. Τουλάχιστον 4 από τα θύματα ήταν παιδιά.

    Η ταυτοποίηση δυσκόλεψε τις αρχές, καθώς πολλά από τα πτώματα είχαν απανθρακωθεί, ενώ τα θύματα δεν κουβαλούσαν μαζί τους ταυτότητες ή διαβατήρια.

    Την ίδια ώρα τον γύρο των κροατικών μέσων ενημέρωσης κάνει η ιστορία ενός νιόπαντρου ζευγαριού που επέβαινε στο λεωφορείο. Ο λόγος για τον Μάρκο Μπάκοβιτς και η Αντονέλα Πέρκοβιτς που είχαν παντρευτεί πριν από 3 εβδομάδες και βρίσκονταν στην Ιταλία για τον μήνα του μέλιτος.

    Η Αντονέλα έχασε τη ζωή της, ενώ ο άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ζευγάρι είχε φτάσει στη Βενετία την Τρίτη και, γύρω στις 19.30,. Επιβιβάστηκε στο ηλεκτρικό λεωφορείο και κατευθυνόταν προς το κάμπινγκ της Μαργκέρα. Η κοπέλα βρισκόταν, συμφωνά με τα κροατικά μέσα ενημέρωσης σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

  • Tι προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας στη Βενετία: Βρέθηκε το κινητό του οδηγού, δεν υπήρχε σύγκρουση με άλλα οχήματα - Συγκλονιστικό βίντεο
    Tι προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας στη Βενετία: Βρέθηκε το κινητό του οδηγού, δεν υπήρχε σύγκρουση με άλλα οχήματα - Συγκλονιστικό βίντεο

    Θρηνεί από χθες η Βενετία εξαιτίας του συγκλονιστικού δυστυχήματος με το τουριστικό λεωφορείο που εξετράπη από αερογέφυρα, κοστίζοντας τη ζωή 21 ανθρώπων

    Σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο εισαγγελέας της Βενετίας το λεωφορείο που χθες βράδυ έπεσε από οδογέφυρα στην περιοχή του Μέστρε δεν προκύπτει να συγκρούστηκε με άλλα οχήματα. Στο τραγικό δυστύχημα έχασαν την ζωή τους 21 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 15.

    Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει πως η πρώτη πρόσκρουση του οχήματος στο κιγκλίδωμα δείχνει να πραγματοποιήθηκε περίπου πενήντα μέτρα πριν από το σημείο της πτώσης. Η εισαγγελία της Βενετίας αποφάσισε την πραγματοποίηση νεκροψίας στο πτώμα του σαραντάχρονου Ιταλού οδηγού του λεωφορείου, ο οποίος έχασε την ζωή του στο δυστύχημα.

    Εντοπίσθηκε και το κινητό του τηλέφωνο, τα στοιχεία του οποίου πρόκειται να εξετασθούν από ειδικούς τις αμέσως επόμενες ώρες. Αναμένεται να καταθέσουν και οι επιζώντες του τραγικού δυστυχήματος, αλλά στην φάση αυτή, οι περισσότεροι δεν είναι ακόμη σε θέση να μιλήσουν με τους δικαστικούς.

    Δείτε το συνταρακτικό βίντεο

    Έπεσε από την αερογέφυρα, πάνω σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος

    Τέσσερις από τους τραυματίες, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, νοσηλεύονται στην εντατική, μετέδωσε το TGCom24. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το όχημα έπεσε από ύψος 30 μέτρων πάνω σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και έπιασε φωτιά περίπου στις 7.45 μ.μ. τοπική ώρα την Τρίτη.

    Η τροχαία δήλωσε στο Ansa ότι το πούλμαν, το οποίο είχε νοικιαστεί ιδιωτικά από το κάμπινγκ για να μεταφέρει τους επισκέπτες στη Βενετία, ήταν πιθανώς ηλεκτρικό και λειτουργούσε με μεθάνιο, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί γρήγορα.

    Ο Massimo Fiorese, διευθύνων σύμβουλος της La Linea Spa, της εταιρείας στην οποία ανήκει το λεωφορείο, δήλωσε: «Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη. Από ό,τι έχω δει από τις εικόνες, μπορείτε να δείτε το λεωφορείο να φτάνει με λιγότερο από 50 χλμ/ώρα, βλέπετε να ανάβουν τα φώτα στοπ, οπότε θα έπρεπε να είχε φρενάρει. Στη συνέχεια βλέπετε το όχημα να ακουμπάει στο προστατευτικό κιγκλίδωμα, να ανατρέπεται και να πέφτει κάτω».

    Ο Luca Zaia, πρόεδρος της περιφέρειας Veneto, δήλωσε ότι η είδηση του δυστυχήματος του έκανε «το αίμα να παγώσει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τραγωδία που έχει ελάχιστα όμοια στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

    Ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, δήλωσε ότι η πόλη πενθεί για «την τεράστια τραγωδία που έπληξε την κοινότητά μας και στη μνήμη των πολυάριθμων θυμάτων. Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό σκηνικό, είμαι άφωνος».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA MEROLA
  • Ιταλία: Δεν υπάρχουν ίχνη ολισθηρότητας στον δρόμο - Άγνωστη η αιτία της πτώσης του λεωφορείου με 21 νεκρούς
    Ιταλία: Δεν υπάρχουν ίχνη ολισθηρότητας στον δρόμο - Άγνωστη η αιτία της πτώσης του λεωφορείου με 21 νεκρούς

    Ουκρανοί, Γερμανοί, Κροάτες και Γάλλοι τουρίστες επέβαιναν στο τουριστικό λεωφορείο - Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τις στιγμές τρόμου που ακολούθησαν το τροχαίο

    Για ανείπωτη τραγωδία κάνει λόγο ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο λίγες ώρες μετά το τροχαίο δυστύχημα, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι, έπεσε χθες το απόγευμα από γέφυρα, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους και τραυματίζοντας 20, εκ των οποίων, οι πέντε χαροπαλεύουν.

    Πρόκειται για το σοβαρότερο τροχαίο δυστύχημα στην ιστορία της Βενετίας, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πολλοί ξένοι τουρίστες ενώ η ζωή ενός τετράχρονου κοριτσιού βρίσκεται σε κίνδυνο.

    «Το λεωφορείο έπεσε από γέφυρα στο Μέστρε της Βενετίας», δήλωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση «RAI» ο υπεύθυνος συγκοινωνιών του δήμου της Βενετίας, Ρενάτο Μποράζο. Στο μοιραίο λεωφορείο επέβαιναν Ουκρανοί, Γερμανοί, Κροάτες και Γάλλοι τουρίστες, σύμφωνα με τα διαβατήρια που έχουν περιέλθει στην κατοχή των ιταλικών αρχών. Το λεωφορείο επέστρεφε από το κάμπινγκ Hu - πρώην Jolly- στη Mαργκέρα.

    Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους επιβάτες πιθανότατα επέβαιναν και Ουκρανοί πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά στο κάμπινγκ της Μαργκέρα, καθώς στα συντρίμμια του οχήματος βρέθηκαν ουκρανικά διαβατήρια. Εκπρόσωπος των αρχών της Βενετίας δήλωσε ότι ο οδηγός του λεωφορείου ήταν ο 40χρονος Aλμπέρτο Ριζότο .

    Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα, ότι απέμεινε από το λεωφορείο ανυψώθηκε με γερανό. Η εισαγγελία της Βενετίας διενεργεί έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί ο οδηγός του λεωφορείου της μεταφορικής εταιρείας «La Linea» έχασε τον έλεγχο με το όχημα να πέφτει από τη γέφυρα. Αρκετά ιταλικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι, ο οδηγός μπορεί να έχασε τον έλεγχο του οχήματος λόγω προβλημάτων υγείας. Πάντως, στο σημείο του δυστυχήματος δεν βρέθηκαν ίχνη ολισθηρότητας. Ωστόσο, δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπινο λάθος.

    Στο σημείο του χθεσινού δυστυχήματος έσπευσαν περισσότερα από 40 ασθενοφόρα καθώς και αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες.

    Η τραγωδια σημειώθηκε χθες, λίγο πριν τις 20.00μμ. (ώρα Ιταλίας) στην υπερυψωμένη διάβαση του δρόμου που οδηγεί από το Μέστρε στη Μαργκέρα και συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Α4. Όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα «agenzianova», το λεωφορείο έσπασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα και έπεσε από ύψος 15 μέτρων.

    Τα συντρίμμια του οχήματος εντοπίστηκαν ανάμεσα σε μια αποθήκη και τις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού. Το «λεωφορείο του τρόμου» που κινείτο με φυσικό αέριο πήρε αμέσως φωτιά. Η υψηλή θερμοκρασία έκανε το έργο των διασωστών ακόμα πιο δύσκολο.

    Συγκλονίζει η μαρτυρία του Λεονάρντο: «Σκληρή σιωπή από τον τάφο»

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ονόματι Λεονάρντο, περιέγραψε στην ιταλική εφημερίδα «LaPresse» τα όσα αντίκρυσε μετά την πτώση του λεωφορείου. «Αρχικά άκουσα ένα δυνατό φρενάρισμα, νόμιζα ότι ήταν τρένο. Μετά άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Φοβήθηκα και κοίταξα έξω και είδα καπνό ενώ άνθρωποι καλούσαν σε βοήθεια».

    Ο νεαρός Ιταλός, ο οποίος την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν στο αγαπημένο του κλαμπ, έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος για να βοηθήσει. «Όταν έφτασα στο σημείο της τραγωδίας , οι κραυγές μετατράπηκαν σε μια σκληρή σιωπή από τον τάφο... Ένιωσα το αίμα μου να παγώνει. Ήθελα να βοηθήσω, αλλά ο φίλος μου και μια αστυνομικός με εμπόδισαν να το κάνω επειδή το λεωφορείο φλεγόταν και ήταν έτοιμο να εκραγεί»

    Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί το λεωφορείο έπεσε από τη γέφυρα

    Εκτός από τους διασώστες και έναν ιερέα, στο σημείο του τροχαίου δυσυχήματος έσπευσε χθες και ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο. «Το λεωφορείο ήταν γεμάτο από ανθρώπους που επέστρεφαν από τις δουλειές τους», γράφει η εφημερίδα «La Repubblica» επικαλούμενη δηλώσεις του δημάρχου της Βενετίας.

    Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «RaiNews», ο Μπρουνιάρο είπε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι το λεωφορείο μετέφερε μεταξύ άλλων και τουρίστες και κάποιους που έκαναν κάμπινγκ. Προφανώς υπήρχαν πολλοί αλλοδαποί στο λεωφορείο, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Βρήκαμε κάποια ουκρανικά έγγραφα».

    Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «Οι σκέψεις της είναι με τα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους». «Είμαι σε στενή επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι για να παρακολουθήσω τις εξελίξεις αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

  • Βενετία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πτώση λεωφορείου στο κενό - Πώς έγινε η τραγωδία
    Βενετία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πτώση λεωφορείου στο κενό - Πώς έγινε η τραγωδία

    Το λεωφορείο που μετέφερε δεκάδες ανθρώπους σε κάμπινγκ κοντά στη Βενετία, φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτώση του από οδογέφυρα στην περιοχή του Μέστρε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Il Gazzettino.

    Από τα συντρίμμια του λεωφορείου έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 21 νεκροί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 20, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

    Ο οδηγός φέρεται να προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την πτώση του λεωφορείου σε σιδηροτροχιά, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από την οδογέφυρα.

    Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε ότι εκτός από Ουκρανούς πολίτες (δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τουρίστες ή πρόσφυγες) στο λεωφορείο επέβαιναν και Γερμανοί που επισκέπτονταν την Ιταλία.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΑ-ΕΡΑ/ STRINGER
  • Το μυστήριο λύθηκε: Ανακάλυψαν γιατί «βάφτηκε» πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας
    Το μυστήριο λύθηκε: Ανακάλυψαν γιατί «βάφτηκε» πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας

    Λύθηκε το μυστήριο για ποιον λόγο βάφτηκε πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

    Το πρωί της Κυριακής, οι Βενετσιάνοι ξύπνησαν και είδαν ένα μεγάλο μέρος του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας να έχει βαφτεί με ένα φωσφοριζέ πράσινο χρώμα.

    Κάποιοι εκτίμησαν πως πρόκειται για ακόμη μία παρέμβαση ακτιβιστών για το περιβάλλον μετά από μια αντίστοιχη στη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη.

    Οι οικολογικές οργανώσεις όμως αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή.

    Έτσι, οι τοπικές Αρχές ξεκίνησαν αμέσως έρευνα με δειγματοληψία νερού, ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση του φαινομένου.

    Τελικά, η ανάλυση των υδάτων κατέδειξε «την ύπαρξη φλουορεσκεΐνης στα ληφθέντα δείγματα», μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο δικτύων λυμάτων, σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας του Βένετο (Arpav).

    Τα αποτελέσματα «δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων στα δείγματα που αναλύθηκαν» πρόσθεσε η Arpav.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Γκραν Κανάλ βάφτηκε πράσινο. Το 1968, ο Αργεντίνος καλλιτέχνης Νικολάς Γκαρσία Ουριμπούρου είχε ρίξει πράσινο χρώμα στα νερά του Grand Canal στο πλαίσιο της 34ης Μπιενάλε, για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA MEROLA
  • Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας (video)
    Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας (video)

    Έρευνες για το αν «κρύβονται» ακτιβιστές πίσω από την υπόθεση και πώς σχετίζεται η φλουορεσκεΐνη

    Μία από τις κυριότερες αρτηρίες της Βενετίας κι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας, το «Μεγάλο Κανάλι», απέκτησε χθες γαλαζοπράσινο χρώμα με τις αρχές της πόλης να διεξάγουν έρευνα και τις φήμες να οργιάζουν για το ποιος φέρει την ευθύνη για το απίστευτο αυτό θέαμα.
    Όπως σχολιάζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι τοπικές αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να ρίξουν φως στο μυστήριο... Πώς δηλαδή τα νερά στο κεντρικό κανάλι της Βενετίας και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στη γέφυρα του Ριάλτο, εμφανίζουν ένα φθορίζον πράσινο χρώμα.

    Venice's canal has turned flourescent green in the area near the iconic Rialto Bridge, with authorities now investigating the cause.

    The regional environmental protection agency has sampled the water and is working to identify the reason for the change in colour.

    It comes as… pic.twitter.com/0vFYHp4jYX

    — 10 News First (@10NewsFirst) May 29, 2023
    Η περιφερειακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος έχει λάβει δείγματα από τα ύδατα και εργάζεται νυχθημερόν για να εντοπίσει την ουσία που άλλαξε το χρώμα τους.
    «Ο νομάρχης συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση με την Αστυνομία, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση του πράσινου υγρού» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια.
    Τοπικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNN, συνέλεξαν δείγμα από το πράσινο νερό, εξέτασαν βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ενώ ρωτήθηκαν και αρκετοί γονδολιέρηδες για το αν είδαν ύποπτες κινήσεις πριν τα νερά γίνουν πράσινα.
    Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία ελέγχει υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να διαπιστώσει αν η απόρριψη βαφής στο νερό σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τη «Bolgalonga», τη ρεγκάτα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.
    Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Μαουρίτσιο Βέσκο, στέλεχος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι η πράσινη «κηλίδα» προκλήθηκε πιθανότατα από την απελευθέρωση της φλουορεσκεΐνης, μιας αβλαβούς χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρακολούθηση της ροής του νερού.
    Αν και η ουσία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, ο Βέσκο υποστήριξε ότι η συνήθης δόση είναι μία κουταλιά της σούπας από αυτή την ουσία - ωστόσο το μέγεθος της πράσινης «κηλίδας» υποδηλώνει ότι στα νερά του Μεγάλου Καναλιού υπάρχει τουλάχιστον 1 κιλό φλουορεσκεΐνης, αναφέρει το BBC.
    «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι επρόκειτο για ένα απλό περιστατικό... και ότι ένα κιλό φλουορεσκεΐνης απελευθερώθηκε τυχαία στο κανάλι», τόνισε o ίδιος στην εφημερίδα «La Repubblica».
    Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι εικόνες που τους έρχονται στη μνήμη από τη Βενετία παραπέμπουν στην ιδέα του Αργεντινού καλλιτέχνη Νίκολας Γκαρθία Ουριμπούρου το 1968, ο οποίος έβαψε τα νερά του Μεγάλου Καναλιού πράσινα για να αφυπνίσει τους πολίτες σε οικολογικά ζητήματα.
    Από την πλευρά τους, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες, Ιταλοί οικολόγοι έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από παρόμοιους ακτιβισμούς.
    Πριν από μια εβδομάδα, τα μέλη της «Ultima Generazione» (Τελευταία Γενιά) έβαψαν μαύρα τα νερά της Φοντάνα ντι Τρέβι και της Πιάτσα Ναβόνα στη Ρώμη ρίχνοντας κάρβουνο διαμαρτυρόμενοι για τα ορυκτά καύσιμα.
    Μέχρι στιγμής πάντως καμία περιβαλλοντική οργάνωση δεν έχει λάβει την ευθύνη για το πράσινο χρώμα που απέκτησε ξαφνικά το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

    Blitz di Ultima Generazione a #Roma: gettato un liquido nero, carbone vegetale, nella Fontana di #Trevi.

    Segui il nostro canale Telegram dedicato all’ambiente e al cambiamento climatico 👉 https://t.co/eZDM15Uy6m pic.twitter.com/npVkVspPee

    — Ultimora.net - BREAKING NEWS (@ultimoranet) May 21, 2023
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA MEROLA
  • Πρασίνισαν τα νερά στο κεντρικό κανάλι της Βενετίας - Οι αρχές ξεκίνησαν επείγουσα έρευνα
    Πρασίνισαν τα νερά στο κεντρικό κανάλι της Βενετίας - Οι αρχές ξεκίνησαν επείγουσα έρευνα

    Πρασίνισε για άγωστους μέχρι στιγμής λόγους, το νερό στο πασίγνωστο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τόσο στους κατοίκους, που αντίκρισαν αυτό το θέαμα, όσο και στις αρχές, οι οποίες συνέλεξαν δείγματα νερού και ξεκίνησαν έρευνα.

    Το συμβάν έγινε αντιληπτό το πρωί της Κυριακής 28/5 από τους κατοίκους, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εικασίες, σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την αλλαγή χρώματος του νερού γύρω από τη διάσημη γέφυρα Ριάλτο.

    Μία από τις θεωρίες είναι πως πρόκειται για απελευθέρωση κάποιας χρωστικής ουσίας ενώ άλλες μιλούν για διαμαρτυρία περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

    Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι αρχές εξετάζουν εκτενώς τις κάμερες κλειστού κυκλώματος για να διαπιστώσουν αν σχετίζεται με το γεγονός της έναρξης της ρεγκάτα Volgalonga (κωπηλατική εκδήλωση) που λάμβανε χώρα το Σαββατοκύριακο.

    Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνδέουν το γεγονός με την καλλιτεχνική δράση του Nicolás García Uriburu το 1968, ενός Αργεντίνου καλλιτέχνη που είχε βάψει πράσινα κατά μήκος τριών χιλιομέτρων τα νερά του Μεγάλου Καναλιού, την παραμονή της Μπιενάλε, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για οικολογικά ζητήματα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA MEROLA

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο