Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 11:03

Παγκόσμια Ήμερα Υγροτόπων: Πόσο σημαντικοί είναι για το περιβάλλον

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η αφύπνιση και η ενημέρωση των πολιτών για την αξία των υγροτόπων τόσο στο περιβάλλον όσο και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας επιδιώκεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου από ποικίλους οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Κι αυτό γιατί η 2α Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Την ημέρα εκείνη το 1971 υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η διεθνής σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους: το Δέλτα Έβρου, τις Λίμνες Βιστωνίδα - Ισμαρίδα, τη λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος και τις λιμνοθάλασσες Θράκης, το Δέλτα Νέστου, τη Λίμνη Κερκίνη, τις Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, το Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους, τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, τον Αμβρακικό Κόλπο, τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου - Αιτωλικού και το Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσα Κοτύχι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης, η χώρα οφείλει να προστατεύσει το σύνολο των υγροτόπων που βρίσκονται στην επικράτειά της και όχι μόνο αυτούς που χαρακτηρίζονται ως διεθνούς σημασίας.

Όπως ορίζει η "Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος Υδροβίων Πουλιών", η Σύμβαση Ραμσάρ δηλαδή, ο ορισμός των υγροτόπων διατυπώνεται ως εξής: "υγρότοποι είναι οι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση, από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα , από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μονίμως ή προσωρινώς κατακλυζόμενες με νερό το οποίο είναι στάσιμο ή ρέον, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου κατά τη ρηχία δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα". Κατά την ίδια σύμβαση στους υγροτόπους μπορούν να περιλαμβάνονται και οι "παρόχθιες ή παράκτιες ζώνες που γειτονεύουν με υγροτόπους ή με νησιά ή με θαλάσσιες υδατοσυλλογές, που έχουν βάθος μεγαλύτερο από έξι μέτρα κατά τη ρηχία αλλά βρίσκονται μέσα στα όρια του υγροτόπου όπως αυτός καθορίζεται ανωτέρω".

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), για τα υγροτοπικά οικοσυστήματα της Ελλάδας στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος WetMainAreas "Βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διατήρηση των υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου", που χρηματοδοτείται από το INTERREG BalkanMed, η Ελλάδα διαθέτει 1.383 υγρότοπους και η συνολική τους έκταση είναι μεγαλύτερη από 200.000 εκτάρια.

Τη μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνουν οι παράκτιοι υγρότοποι (εκβολές, δέλτα κ.λπ.), οι φυσικές και οι τεχνητές λίμνες, ενώ παρατηρείται μεγάλο πλήθος τεχνητών λιμνών, εσωτερικών ελών και μικρών λιμνών.

"Οι υγρότοποι αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι της βιοποικιλότητας .Είναι απειλούμενα οικοσυστήματα και θεωρούνται σημαντικές ασπίδες απέναντι στην αλλαγή του κλίματος", σχολιάζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η περιβαλλοντική επιστήμονας και υπεύθυνη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του ΕΚΒΥ, Μαρία Κατσακιώρη. Οι περισσότεροι υγρότοποι εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην κεντρική Μακεδονία, ενώ κι η περιφέρεια Αττικής διαθέτει κι εκείνη τους δικούς της υγροτόπους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΕΚΒΥ οι υγρότοποι απειλούνται κυρίως από την υπεράντληση των υδάτων, τη ρύπανση από υγρά και στερεά απόβλητα και από συνθετικές χημικές ουσίες, τις αποξηράνσεις, τις καταπατήσεις και καταστροφές φυσικής βλάστησης. Στα παραπάνω προστίθενται και οι μεγάλες πιέσεις που ασκούνται πλέον και από την αλλαγή του κλίματος. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κατσακιώρη, "η νότια Ευρώπη και το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες από την κλιματική αλλαγή περιοχές της Ευρώπης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των μειωμένων βροχοπτώσεων. Από τα υγροτοπικά συστήματα, πολλά εφήμερα αναμένεται να εξαφανιστούν και πολλά μόνιμα να συρρικνωθούν. Επίσης, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τα μεσογειακά λιμναία οικοσυστήματα, από άποψη διαθεσιμότητας και ποιότητας νερού. Ειδικότερα, οι παράκτιοι υγρότοποι είναι ευπαθείς στην ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, σε μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των καταιγίδων, καθώς και στη διάβρωση και τις πλημμύρες".

Την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων επισημαίνει και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ στο τμήμα Γεωπονίας, Σωτήρης Τσιούρης. «Εφόσον πιστεύουμε ότι οι υγρότοποι έχουν πολλές αξίες θα πρέπει να τους προστατεύσουμε. Ιδιαίτερα εμείς έχουμε μια υποχρέωση ως χώρα. Πρέπει αυτά που έχουμε να τα σεβαστούμε, να μην τα αποξηραίνουμε, να μην τα καλύπτουμε , να μην τα μπαζώνουμε - και προκύπτουν άλλου είδους προβλήματα μετά από τις πλημμύρες, αλλά να τα κρατήσουμε όσο γίνεται σε μία φυσική κατάσταση με όλες τις αξίες που έχουν αυτοί οι υγρότοποι", σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ προσθέτει ότι "θα έπρεπε να σεβόμαστε τους υγροτόπους που έχουμε και να μην θυσιάσουμε άλλους".

Ποια είναι η κατάσταση μέχρι σήμερα
Σύμφωνα με το ΕΚΒΥ η διατήρηση των υγροτόπων ως απειλούμενων οικοσυστημάτων, νησίδων βιοποικιλότητας και ασπίδων στην αλλαγή του κλίματος, προωθείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων, όπως η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, καθώς και στρατηγικών και πολιτικών της χώρας, όπως η Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Εργαλεία οριοθέτησης και προστασίας υγροτόπων και ρύθμισης χρήσεων και δραστηριοτήτων προβλέπονται στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, ιδίως στον Ν. 3937/2011. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει το ΕΚΒΥ, η υφιστάμενη γνώση για τους ελληνικούς υγροτόπους υπολείπεται της τεκμηρίωσης που απαιτεί η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3937/2011. "Τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στον τομέα της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ορίων των ελληνικών υγροτόπων. Ωστόσο, δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως η υφιστάμενη γνώση για την έκδοση πράξεων οριοθέτησης των υγροτόπων και ρύθμισης επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων. Ταυτοχρόνως, δεν έχει προγραμματισθεί η επιστημονική τεκμηρίωση των ορίων των υπόλοιπων υγροτόπων, οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί με τις μέχρι τώρα απογραφικές εργασίες. Οι εκκρεμότητες αυτές, πέραν της ελλιπούς προστασίας των υγροτόπων, προκαλούν δυσχέρειες ως προς τον αναπτυξιακό σχεδιασμό".

Ποια η αξία των υγροτόπων στο περιβάλλον
Όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιούρης οι υγρότοποι συμβάλλουν σημαντικά στην ισορροπία των οικοσυστημάτων. Πρώτα από όλα συνδράμουν στην υποστήριξη της βιοποικιλότητας. Παράλληλα παράγεται τροφή και επιτυγχάνεται η συντήρηση των τροφικών πλεγμάτων. "Κάθε μικρή μας παρέμβαση σε αυτούς, κάποια απόβλητα που πέφτουν, έχουν σημαντικές επιπτώσεις απειλώντας πολλές φορές να χαθεί αυτή η αξία που λέγεται βιοποικιλότητα και να χάσουμε πολλά είδη", εξηγεί. Η βιοποικιλότητα που υποστηρίζουν οι υγρότοποι είναι όχι μόνο μεγάλη σε αριθμούς, αλλά και σε σημαντικότητα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερη είναι η σημασία τους για τα είδη της ορνιθοπανίδας, καθώς αποτελούν σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής. Επιπλέον, έχουν αρδευτική και υδρευτική αξία, συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών, βοηθούν στην βελτιστοποίηση της ποιότητας του νερού ενώ παγιδεύουν τα φερτά υλικά. Όσον αφορά το κλίμα, παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Τσιούρη, ότι η παρουσία των υγροτόπων δημιουργεί ηπιότερο κλίμα. "Οι υγρότοποι δημιουργούν ηπιότερους χειμώνες και δροσερότερα καλοκαίρια", αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιούρης.

Νησιωτικοί υγρότοποι
Το 2004 το WWF Ελλάς ξεκίνησε το πρόγραμμα "Προστασία των υγροτόπων των νησιών της Ελλάδας", ώστε να καταγραφούν οι υγρότοποι που βρίσκονται στα νησιά. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το WWF Ελλάς κατέγραψε περισσότερους από 800 υγροτόπους σε 75 νησιά.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται παγκοσμίως διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, ώστε να αναδειχθεί η σημασία των υγροτόπων στο περιβάλλον. Μία τέτοια δράση είναι η επίσκεψη και η ξενάγηση στη Λίμνη Κουμουνδούρου, που διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης/ Naturefriends Greece και ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. "Από το 2008, το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, το Οικόπολις, επισκεπτόμαστε τη Λίμνη Κουμουνδούρου. Πέρα από τον ιστορικό, αρχαιολογικό χαρακτήρα και τη μεγάλη αξία που έχει η περιοχή εκεί και παρά τις περιβαλλοντικές πιέσεις αποτελεί έναν πλούσιο υγρότοπο διότι έχουν καταγραφεί περίπου 100 είδη πουλιών που φιλοξενούνται ανά περιόδους ιδιαίτερα τη μεταναστευτική περίοδο", τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης Κώστας Φωτεινάκης, ενώ προσθέτει ότι ο σκοπός της δράσης είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για την ανάγκη που υπάρχει να προστατευθεί από τους ρύπους η συγκεκριμένη λίμνη η οποία βρίσκεται σε μία περιβαλλοντικά φορτισμένη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ilialive.gr/EUROKINISSI

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 16:41

Σχετικά Άρθρα

  • Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς
    Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς

    Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από καταγγελίες πολιτών για το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως κάθε Σαββατοκύριακο οι αμμώδεις παραλίες Καλογριά, Σαμαραίικα, Φάλαρη και Κουνουπελάκι μετατρέπονται πίστα για 4 επί 4 και πάρκινγκ.

    Ντόπιοι με αγροτικά και επισκέπτες με τζιπ διασχίζουν ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στις προστατευόμενες αμμοθίνες, καταστρέφοντας την προστατευόμενη παράκτια βλάστηση, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

    Τι καταγγέλλουν οι ντόπιοι

    Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, συγκεκριμένα τζιπ χωρίς πινακίδες εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα αλλά με διαφορετικούς επιβάτες, γεγονός που δείχνει πως ενοικιάζονται σε τουρίστες από κάποια τοπική επιχείρηση.

    «Τα έχουν δει να κινούνται σε όλο το εύρος της παραλιακής ζώνης από την Αχαΐα (παραλία Καλόγρια) έως την Ηλεία με διαφορετικούς επιβάτες. Επίσης τα έχουν δει να “κολλούν” στην άμμο και να γίνεται ολόκληρη επιχείρηση με τρακτέρ για ρυμούλκηση», καταγγέλλουν πολίτες από την περιοχή.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον σταθμό, μέχρι και λουόμενοι κατεβαίνουν μέχρι την παραλία με το αυτοκίνητό τους και το παρκάρουν στις αμμοθίνες.

    Οι υπεύθυνοι του φορέα διαχείρισής ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να επιτηρεί την προστασία του Εθνικού Πάρκου, ειδικά το καλοκαίρι που στις παραλίες εκεί γίνεται η αναπαραγωγή της καρέτα-καρέτα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που βρίσκεται στο Λάππα, Αχαΐας.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης εγκαινίασε με τον καθιερωμένο αγιασμό ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄, ενώ χαιρετισμό στους προσκεκλημένους απηύθυναν η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης και εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, οι Δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας, εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου γυναικών Λάππα «Μελισσάνθη», ανάδοχοι & συνεργάτες της ΜΔ καθώς και πλήθος κόσμου.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των προσκεκλημένων, εντός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης, από εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), όπου παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού της έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο.

    Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα».

    Το Κέντρο Πληροφόρησης

    Το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας και στεγάζεται σε οίκημα του 20ου αιώνα, ιδιοκτησία του Βασιλικού Κτήματος Μανωλάδος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ‘’Έργο Τέχνης’’ με Υπουργική Απόφαση του 1982.

    Στόχος του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του φυσικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του. Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών, μέσω των εκθεμάτων και του εντυπωσιακού εποπτικού υλικού, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Οθόνες αφής με πολυμεσικές εφαρμογές, προβολές σε οθόνες, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο .

    Το Κέντρο Πληροφόρησης είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της ΜΔ.. Η επίσκεψη στο ΚΠ για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 8 πεζοπορικές διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας και 4 ποδηλατικές με σήμανση. Για σχολικές μονάδες & συλλόγους πραγματοποιείται οργανωμένη περιήγηση με την συνοδεία στελέχους της Μονάδας Διαχείρισης, όπου δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να νιώσουν κάτι από την μαγεία των υγροτόπων και να παρατηρήσουν τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κιάλια και τηλεσκόπια.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οργάνωση περιηγήσεων απευθυνθείτε στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στα τηλέφωνα επικοινωνίας 26930 31939, 31651 & 31959 και στο email: [email protected].

    Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    ofypeka egk kentro plirof 2

    Στιγμιότυπα από τον αγιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄.

    ofypeka egk kentro plirof 3

    Στιγμιότυπο από τη κοπή της κορδέλας των εγκαινίων του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 4

    Ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 5

    ofypeka egk kentro plirof 6

    Το παιδικό τμήμα του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 7

    Το προσωπικό της ΜΔΠΠ23 μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄ και τη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄ κα Ελένης Κουμούτσου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Δακτυλίωση νεοσσών λευκοπελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Δακτυλίωση νεοσσών λευκοπελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς

    Η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.

    Ζευγάρι Λευκοπελαργών επέλεξαν για 1η χρονιά, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αποστόλου Πέτρου στον οικισμό της Νέας Μανωλάδας, για να φτιάξει την φωλιά του. Η απόπειρα φωλεοποίησης τους ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου & στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις αρχές Μάϊου, παρατηρήθηκαν οι νεοσσοί που άρχισαν να ξεπροβάλουν δειλά-δειλά τα κεφαλάκια τους μέσα από την φωλιά.

    Η δακτυλίωση των νεοσσών πραγματοποιήθηκε από τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση πιστοποιημένο δακτυλιωτή του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών των Λευκοπελαργών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης. Στους τρείς (3) νεοσσούς τοποθετήθηκαν ειδικά αριθμημένα δακτυλίδια στα πόδια τους τύπου ELSA με κωδικό GRA για την Ελλάδα όπου χορηγήθηκαν δωρεάν από τον κ. Μαμάση. Στους νεοσσούς δόθηκαν τα ονόματα Πέτρος, Παύλος & Στέφανος από το προσωπικό της ΜΔ και τον Εφημέριο του ναού Πάτερ Στέφανο Νίτσο.

    Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15-20 λεπτά περίπου και περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά των νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά. Η δακτυλίωση θεωρείται η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

    Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ ευχαριστεί τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιο Ντόκο & Βαγγέλη Μανδρέκα, οι οποίοι με τις απαραίτητες ενέργειές τους συνέβαλαν στην ασφαλή διεξαγωγή όλων των εργασιών και φρόντισαν για την ασφάλεια του δακτυλιωτή, τον τοπικό Πρόεδρο της κοινότητας Νέας Μανωλάδας κ. Στυλιανό Νικολετάκη και φυσικά τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου, Πάτερ Στέφανο Νίτσο που αγκάλιασε με ιδιαίτερο ζήλο την προσπάθεια αυτή της ΜΔ. Τέλος, η ΜΔ ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας που πρόσεχαν & προσέχουν τους «νέους επισκέπτες» στην περιοχή τους.

    ofupeka neosoi leukop 2

    ofupeka neosoi leukop 3

    ofupeka neosoi leukop 4

    ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

    Αντιμέτωποι με βανδαλισμούς, ήρθαν για μια ακόμα φορά, οι επόπτες-φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), στην περιοχή χωρικής αρμοδιότητάς τους.

    Ασυνείδητοι σκόπιμα και αυθαίρετα, προέβησαν σε καταστροφικές πράξεις πριν από λίγες μέρες. Με τη χρήση αλυσοπρίονου έκοψαν ξύλινους πασσάλους περίφραξης, που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο διέλευσης προς την παραλία της Μπούκας, καθώς και προς τον οριοθετημένο χώρο στάθμευσης οχημάτων στην παραλία του Κέντρου.

    Οι ξύλινοι πάσσαλοι τοποθετήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δράσης «Στερέωση αμμοθινών και τοποθέτηση περίφραξης για την ενίσχυση των Τύπων Οικοτόπων στην περιοχή Natura 2000 Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ 2014-2021), με κύριο σκοπό την ανάπλαση των υποβαθμισμένων θινών.

    Η περίφραξη οριοθετεί τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν στην κίνηση των επισκεπτών και λουόμενων προς τις παραλίες, καθώς και τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, προστατεύοντας παράλληλα τον ευαίσθητο και σπάνιο παράκτιο οικότοπο «θίνες με δάση από κουκουναριά».

    Ο φυσικός οικότοπος 2270* «Θίνες με δάση από Pinus pinea ή/και Pinus pinaster», αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.

    [email protected]

    ofypeka vandalismoi pasaloi 2

    Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής αποτελούν οι υγρότοποι και οι περιβάλλουσες πλημμυρισμένες εκτάσεις, το δάσος κουκουναριάς, οι αμμοθίνες και οι ασβεστολιθικοί λόφοι. Προστατεύεται από εθνική (Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Εθνικό Πάρκο), ευρωπαϊκή (Δίκτυο Natura 2000) και διεθνή νομοθεσία (Σύμβαση Ramsar).

    Παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους, δυστυχώς, στρέφονται κατά της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση της αυθαιρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ειδικότερα στους ευαίσθητους αμμοθινικούς σχηματισμούς και στο πανέμορφο δάσος κουκουναριάς.

    Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γιορτή πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς!
    Γιορτή πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς!

    Από το 1993 και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη, η Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της MKO Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον. Είναι μια εκδήλωση με στόχο να αυξήσει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσής τους.

    Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη της ΜΚΟ BirdLife International και φέτος είναι η 28η χρονιά που υλοποιήθηκε. Η εκδήλωση εστιάζει στην φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και άλλους Φορείς, οι οποίοι προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει την ομορφιά των πουλιών, και να ζήσει από κοντά τη μαγεία του δύσκολου αλλά απαραίτητου ταξιδιού της μετανάστευσής τους.

    giorti poulion kot str 2

    Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ είχε την χαρά να υποδεχτεί το προσωπικό του εργοστασίου τσιμέντου της ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο Αχαΐας με τις οικογένειές τους. Παρακολούθησαν ενημέρωση για τη φυσιογνωμία, την περιβαλλοντική αξία, τα οικοσυστήματα, και την ορνιθοπανίδα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου από τη Δασολόγο της ΜΔ, κα. Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, ενώ η Προϊσταμένη της ΜΔ, κα. Καραμπέρου Γεωργία, αναφέρθηκε συνοπτικά στον οργανισμό & στο καθεστώς προστασίας της περιοχής. Ο κ. Κουτρούμπας Θωμάς, προσκεκλημένος της ΤΙΤΑΝ, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και Γραμματέας του ΔΣ του πρώην Φορέα Διαχείρισης αναφέρθηκε στο έργο της ΟΙΚΙΠΑ & στα προβλήματα της περιοχής.

    Ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπια και κιάλια στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος με τους μικρούς μας φίλους να ενθουσιάζονται με τα πουλιά & ιδιαίτερα με τα πανέμορφα φοινικόπτερα που ξεκουράζονταν στη λ/θ. Τα πουλιά που παρατηρήθηκαν περιλάμβαναν πολλές φαλαρίδες, φοινικόπτερα, κορμοράνους,, γλάρους, και αρκετούς ερωδιούς, συγκεκριμένα λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, και σταχτοτσικνιάδες.

    Ακολούθως πραγματοποιήθηκε πεζοπορία από τη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος έως την παραλία Κέντρο διασχίζοντας το δάσος της Στροφυλιάς. Κατά τη διαδρομή αυτή παρατήρησαν το δάσος με κουκουναριές και χαλέπιο πεύκη. Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην παραλία της Καλόγριας για την παρατήρηση των αμμόλοφων.

    giorti poulion kot str 3

    Η Μονάδα Διαχείρισης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Διευθυντή του Εργοστασίου Δρεπάνου κ. Δημήτριο Περικλόπουλο, τον κ. Νικ. Παπαγεωργίου Προϊστάμενο Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, τις κυρίες Βασιλική Σπηλιωτοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό και Γεωργία Ράπτη Νοσηλεύτρια, τον Ιατρό κ. Γώγο Χαρ. καθώς και τον κ. Νικ. Νικολακόπουλο Υπεύθυνο Ασφαλείας, για την άψογη συνεργασία στα πλαίσια της διοργάνωση της επίσκεψης αυτής στο Εθνικό Πάρκο.

    Η ΜΔ ευχαριστεί πολύ τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και ελπίζει στη διοργάνωση περισσότερων παρόμοιων δραστηριοτήτων στο μέλλον, με στόχο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τον εξαιρετικό πλούτο πουλιών που φιλοξενεί.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στις 24/06
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στις 24/06

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή η ενημερωτική εσπερίδα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), με θέμα: «Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στα πλαίσια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 18.00 - 20.00 στο χώρο «σινέ-ΑΣΤΡΟΝ», στα Λεχαινά Ηλείας, αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας.

    Σκοπός της ενημερωτικής εσπερίδας ήταν η παρουσίαση του έργου της Μονάδας Διαχείρισης σχετικά με την υλοποίηση διαχειριστικών δράσεων στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

    Την ενημερωτική εσπερίδα άνοιξαν και συντόνισαν από κοινού ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), κ. Νικόλαος Καραβάς, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, και η κα. Γεωργία Καραμπέρου, Δρ. Δασολόγος, προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης.

    Την ενημερωτική εσπερίδα τίμησε με την παρουσία της η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Αυγερινοπούλου Ζήσιμου Διονυσία - Θεοδώρα, η οποία με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων, τόνισε τη σημαντικότητα της διασφάλισης της βιοποικιλότητας στην περιοχή ευθύνη της Μονάδας Διαχείρισης, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων και των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας ώστε να αποφεύγεται η υποβάθμισή τους καθώς και τυχόν σοβαρές επιπτώσεις στα είδη.

    ofipeka esperida 1

    Την ενημερωτική εσπερίδα χαιρέτησε επίσης και ο Βουλευτής Ηλείας, κ. Μιχάλης Κατρίνης.

    Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την ενημερωτική εσπερίδα χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος αφού εξήρε το έργο και τις δράσεις τόσο της Μονάδας Διαχείρισης, όσο και του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, υπογράμμισε τη δέσμευση της Περιφέρειας για βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή με σεβασμό πρωτίστως στο περιβάλλον και τους κατοίκους της.

    Στην συνέχεια η κα. Γεωργία Καραμπέρου, άνοιξε το κύκλο των ομιλιών με την παρουσίαση της με θέμα: «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με την οποία ανέδειξε τις διαχειριστικές δράσεις που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης στα πλαίσια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

    Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κας Μαρίας Δημάκη, Διδάκτωρ Βιολογικών Επιστημών, με θέμα: «Η πορεία του ΄Έργου: Παρακολούθηση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή». Στόχος του Έργου είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στην περιοχή των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης. Με σκοπό την υποβοήθηση του φωλιάσματος του είδους στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή τοποθετήθηκαν επιπρόσθετες τεχνητές φωλιές και αντικαταστήθηκαν παλιές φθαρμένες, συνεχίζοντας το μέχρι τώρα (από το 2015) έργο της Μονάδας Διαχείρισης. Ακόμα υλοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά η δακτυλίωση νεοσσών κιρκινεζιών για τη καλύτερη παρακολούθηση του είδους. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του είδους είναι πολύ ενθαρρυντικά, όπως επισήμανε η κα. Δημάκη.

    ofipeka esperida 2

    Ενώ την τελική ομιλία παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Γεωπόνος, εκπρόσωπος της εταιρείας «ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ» με τίτλο: «Έργο αποκατάστασης παρόχθιων δασών – πιλοτική διαχείριση της κοίτης των ποταμών & των στραγγιστικών καναλιών». Συστάδες με σκλήθρα (Alnus glutinosa) και νερόφραξους (Fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa) έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ελάχιστες θέσεις στην Πελοπόννησο, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μέσα και γύρω από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Το έργο είναι μια πιλοτική διαχειριστική δράση καθώς τα παρόχθια δάση έχουν υψηλή οικολογική αξία, λόγω του πλούτου ειδών που φιλοξενούν, της ιδιαίτερης θέσης τους στο τοπίο και των οικολογικών τους λειτουργιών. Επισημάνθηκαν οι κύριες απειλές αλλά και η αναγκαιότητα διατήρησης και αποκατάσταση αυτών των συστάδω,ν οι οποίες αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για το Εθνικό Πάρκο γιατί συγκεντρώνουν στη μικρή τους έκταση μεγάλο αριθμό ειδών και ποικιλία ενδιαιτημάτων, παρέχοντας καταφύγιο, χώρο φωλιάσματος και διάδρομο μετακίνησης για πολλά είδη (θηλαστικά, πουλιά, έντομα κ.α.).

    Μετά το πέρας των ομιλιών δημιουργήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων των φορέων καθώς και τοπικών παραγόντων, επιστημόνων αλλά καιτης κας Αυγερινοπούλου για τα θέματα που χρήζουν επίλυσης στις περιοχές ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης και ειδικότερα για τη Λ/Θ Κοτύχι. Προτάθηκαν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν αυτά να επιλυθούν και διερευνήθηκε περαιτέρω το ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών σε υγιή και βιώσιμη βάση.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, προγραμματίζει το προσεχές χρονικό διάστημα σειρά εκδηλώσεων και ενημερωτικών δράσεων με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

    Η ενημερωτική ημερίδα/σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την οργανωτική στήριξη της εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων ENALIA EVENTS.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 30 χρόνια Δίκτυο Natura 2000: 30 εκδηλώσεις εορτασμού του μεγαλύτερου δικτύου προστασίας της φύσης στον κόσμο!
    30 χρόνια Δίκτυο Natura 2000: 30 εκδηλώσεις εορτασμού του μεγαλύτερου δικτύου προστασίας της φύσης στον κόσμο!

    Πριν 30 χρόνια, το 1992, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση, θεσπίζοντας το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που έχει ως στόχο να προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

    Η 21η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 και φέτος για πρώτη φορά θα γιορταστεί στη χώρα μας η ημέρα αυτή, καθώς και τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου, με τριάντα εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

    Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί και να γνωρίσει το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000» το Σαββάτο 21η Μαΐου 2022, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου - Δάσους Στροφυλιάς που βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας θα είναι ανοιχτό για το κοινό που επιθυμεί να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τους διαφορετικούς φυσικούς οικοτόπους και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής μέσα από τα εκθέματα και το φωτογραφικό υλικό του Κέντρου Πληροφόρησης. Για όποιον επιθυμεί να παρατηρήσει τα πουλιά της λιμνοθάλασσας Πρόκοπος το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης θα βρίσκεται στα ξύλινα οικοτουριστικά σπιτάκια με τηλεσκόπια και κιάλια. Τέλος, μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν το Δάσος της Στροφυλιάς κάνοντας πεζοπορία κάτω από τις κουκουναριές, ακολουθώντας κάποιο από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια.

    Τι είναι το δίκτυο Natura 2000;

    Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

    Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις των Μονάδων Διαχείρισης ανά την Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» το διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων στην ιστοθέση: https://natura2000day.necca.gov.gr

    natura 30 xronia 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κοτύχι – Στροφυλιά: Καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης και μένει μόνο ως Παράρτημα
    Κοτύχι – Στροφυλιά: Καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης και μένει μόνο ως Παράρτημα

    Οι Τοπικές Κοινωνίες και κυρίως οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αποκόβονται, κατά μεγάλο ποσοστό, από τον νέο Φορέα.

    Καταργείται και επίσημα ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, αλλά δεν κλείνει! Απορροφάται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ένα μοντέλο για όλη την Ελλάδα και τις Προστατευόμενες Περιοχές της, με σαφώς πιο αθηνοκεντρικό και τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Αλλά, ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα βελτιώσει ή θα χειροτερέψει την κατάσταση.

    Με 16 αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, καταργούνται ισάριθμοι φορείς ανά την επικράτεια κι έτσι ο Φορέας Στροφυλιάς θα μετατραπεί επισήμως σε Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου. Ομως, δεν θα έχει τις αρμοδιότητες που είχε ο Φορέα, αφού τα πάντα θ’ αποφασίζονται από τα κεντρικά του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο αφορά στο προσωπικό: Στον Φορέα απασχολούνταν 5 άτομα (επιστημονικό) και 5 φύλακες. Θα μείνουν ή θα φύγουν; Παίζεται… Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προσλάβει νέο, αλλά κυκλοφορεί ότι το μέχρι τώρα στους Φορείς, με σύμβαση ορισμένου χρόνου και συνεχείς ανανεώσεις, θα μοριοδοτηθεί και θα έχει έξτρα πιθανότητες πρόσληψης στο νέο Οργανισμό

    Στα πλεονεκτήματα της νέας τάξης πραγμάτων: ο ΟΦΥΠΕΚΑ θ’ αποκτήσει πλέον μόνιμο δυναμικό, που δεν συνέβαινε ως τώρα, ενώ θα ‘χει δικό το προϋπολογισμό. Ακούγεται δε, ότι θα ανατεθεί στις Περιφέρειες η υλοποίηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στα μειονεκτήματα: Θα είναι πολύ δύσκολη, έως ανέφικτη, η δυνατότητα ουσιαστικής τοπικής παρέμβασης σε καίρια θέματα. Μέχρι τώρα στον τοπικό Φορέα Διαχείρισης εκπροσωπούνταν, η επιστημονική κοινότητα, η τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ είχε την αρμοδιότητα γνωμοδότησης σε περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, σχεδίων και δραστηριοτήτων. Οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποκόβονται, κατά μεγάλο ποσοστό, από τον νέο Φορέα. Τα ΔΣ θα διορίζονται απευθείας από τον υπουργό και θα λειτουργούν πολύ πιο κεντρικά και τεχνοκρατικά…

    Οικολογικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις διαρρέουν πάντως, πως πρόκειται για σχεδιασμένη απορρύθμιση, στα …εμπόδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης!

    Πηγή: Pelop.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch