Περιβάλλον

Αρχ. Ολυμπία: 110 χλμ μονοπατιών σε ένα μοναδικό περιβάλλον

Αρχ. Ολυμπία: 110 χλμ μονοπατιών σε ένα μοναδικό περιβάλλον

Μελέτη βελτίωσης και ανάδειξης των μονοπατιών του ορεινού όγκου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, εκπόνησε το δασαρχείο Πύργου, προκειμένου να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής. Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στις 607.000 ευρώ και αφορά την δημιουργία και την βελτίωση μονοπατιών σε μήκος 110 χιλιομέτρων και την σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας, της Νεμούτας και της Φολόης με την Δίβρη.

Προβλεπόμενος χρόνος παράδοσης του έργου, είναι το διάστημα εντός του 2021, ενώ αναμένεται να αναδειχθούν με τον τρόπο αυτό τρεις περιοχές Natura.

Ύστερα από πρόταση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και νυν δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, ξεκίνησε η εκπόνηση της μελέτης το 2018, έχοντας ως στόχο την ένταξή της στην ΟΧΕ που υλοποιείται στον άξονα Κατάκολο- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία.

Μέσα στο 2020 πιθανότατα να δημοπρατηθεί το σύνολο του έργου. Από την πλευρά του Δασαρχείου έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ άμεσα πρόκειται να σταλεί η εγκεκριμένη μελέτη στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε ότι: «Ολοκληρώθηκε το έργο που αφορά την μελέτη κατασκευής, βελτίωσης και ανάδειξης μονοπατιών ορεινού όγκου Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 607.000€ που ξεκίνησε με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την τότε Π.Ε. Ηλείας και στόχο έχει την δημιουργία ενώ δικτύου μονοπατιών προκειμένου οι επισκέπτες με ασφάλεια να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. Το δίκτυο αυτό αφορά ένα μήκος 110 χιλιομέτρων, ξεκινά από την Ολυμπία και πηγαίνει κατά μήκος του ποταμού Αλφειού,στη συνέχεια μέσω του ποταμού Λευκιανία φτάνει στους καταρράκτες της Νεμούτας και από εκεί συνεχίζει είτε παραποτάμια μέσω Ερυμάνθου είτε απευθείας μέσω Μηλεών και Νεράιδας στο δάσος Φολόης.

Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί ο επισκέπτης στο δάσος Φολόης ενώ μπορεί να κατεβαίνει από τονΕρύμανθο για να συνεχίσει την διαδρομή του και να φτάσει μέχρι την Λαμπεία και συγκεκριμένα στο ύψος της Μονής. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς καθώς δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη της περιοχής μας, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να γνωρίσει τρείς ενταγμένες τρείς περιοχές Natura (σ.σ. περιοχή Αρχαίας Ολυμπίας, δάσους Φολόης και ελατοδάσουςΛαμπείας). Ταυτόχρονα μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές που θα μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί αλλά και να απολαύσει το τοπίο, να πιει νερό και να γνωρίσει ιστορικές περιοχές της διαδρομής του.

Νομίζω ότι είμαστε σε καλή χρονική στιγμή καθώς αυτές τις μέρες και έως τις αρχές του επόμενου μήνα (σ.σ. Ιούλιος 2020) θα υποβάλλουμε την πρόταση μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Διαχειριστική Αρχή προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ήδη έχουμε ετοιμάσει και έχουμε αποστείλει για έλεγχο τα τεύχη δημοπράτησης και συνεχίζουμε τη διαδικασία προκειμένου μέσα στο 2020 το έργο να δημοπρατηθεί» υπογράμμισε ο κ. Λάττας, όπου μιλώντας στην συνέχεια για το δρυοδάσος της Φολόης αλλά και για τους καταρράκτες της Νεμούτας συμπλήρωσε:

«Η αλήθεια είναι ότι οι καταρράκτες της Νεμούτας και το δάσος Φολόηςαποτελούν ένα μεγάλο προορισμό. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και βλέπουμε ότι μικρές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο ενώ έχουν καταφέρει να προβάλουν σημαντικά την περιοχή μέσω του διαδικτύου. Εμείς ήρθαμε να συμπληρώσουμε την δράση τους αυτή και να βοηθήσουμε τους φορείς για να έχουμε ένα οργανωμένο δίκτυο. Παράλληλα στο μέλλον θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων επιχειρήσεων, όπως να δημιουργηθούν μικρές μονάδες διαμονής, να αναπτυχθούν άλλες δραστηριότητες όπως περιπατητικός τουρισμός, ιπποδρομίες, ποδηλατόδρομοι, και όλο αυτόέρχεται να «κουμπώσει» σε μία αρχή δράσεων που σα σκοπό έχει την ενίσχυση του οικοτουρισμού.

Έχουμε πει από τη πρώτη στιγμή, ότι στόχος μας είναι η Φολόη να έχει κόσμο. Όσο έχουμε κόσμο μέσα στο δάσος δεν έχουμε και προβλήματα. Το να μπουν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά αγαπάνε το δάσος θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την προστασία του αλλά και την ανάδειξη του. Άρα είμαστε στο σωστό πλαίσιο για να προχωρήσουμε σε αυτή τη κατεύθυνση και να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την προστασία των δασικών μας οικοσυστημάτων και της Φολόης αλλά και την Λαμπείας που είναι το μοναδικό ελατοδάσος που διαθέτει η Ηλεία. Είμαστε πολύ τυχεροί που το διαθέτουμε καθώς έχουμε την δυνατότητα να έχουμε από την χαλέπιο πεύκη στη θάλασσα, δρυς στη Φολόη και ελάτη στην Λαμπεία».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup