Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 15:22

Δείτε πώς είναι τα ηλιοβασιλέματα σε… άλλους κόσμους

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς είναι ένα ηλιοβασίλεμα έξω από τον πλανήτη μας;

Αν ναι, η NASA είναι εδώ για να απαντήσει, παρέχοντας ένα συγκριτικό βίντεο με τα ηλιοβασιλέματα που βλέπουμε στη Γη και αυτά που θα αντίκριζε ο παρατηρητής σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Ο καθηγητής Geronimo Villanueva συνεργάστηκε με επιστήμονες του Goddard Space Flight Center της NASA για μια προσομοίωση ηλιοβασιλεμάτων στη διαστημική μας γειτονιά.

Πραγματικά είναι τα ηλιοβασιλέματα Γης και Άρη, καθώς τα άλλα είναι προσομοιώσεις με βάση τις γνώσεις μας για τις εκεί ατμόσφαιρες και πώς αντανακλούν το ηλιακό φως.

Η NASA κυκλοφόρησε και μια εναλλακτική εκδοχή που δείχνει τα ηλιοβασιλέματα δίπλα-δίπλα για ευκολότερη σύγκριση...

Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 20:24

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο»

    Ένας Αμερικανός αστροναύτης νοσηλεύεται, μετά την επιστροφή του στη Γη έπειτα από παραμονή σχεδόν οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους τρεις Αμερικανούς της αποστολής Crew-8 της SpaceX. Οι Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζάνετ Επς επέστρεψαν στη Γη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή με ένα διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, αφού πέρασαν 232 ημέρες στον ISS. Μέλος της αποστολής ήταν και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκεμπένκιν.

    Μετά την προσθαλάσσωση του πυραύλου στα ανοιχτά της Φλόριντα, η NASA ανέφερε ότι ένας αστροναύτης αντιμετώπισε «ιατρικό πρόβλημα». Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πενσακόλα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και οι τρεις πήραν εξιτήριο και έχουν ήδη φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον του Τέξας. Ο μοναδικός αστροναύτης που παρέμεινε για νοσηλεία είναι «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η NASA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει
    Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει

    Τι είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και γιατί μας προκαλεί συναισθήματα θλίψης και φόβου;

    Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα γοητευτικό και πολύ όμορφο φαινόμενο που γεμίζει τις σκέψεις και τις αισθήσεις μας με εικόνες και συναισθήματα. Ωστόσο, όσο ξεθωριάζει το φως της μέρας, ίσως, να έχετε παρατηρήσει -αρκετά συχνά- να σας κατακλύζουν συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, φόβου ή ανησυχίας. Αυτό είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα για τον καθένα. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο του χώρου και του χρόνο ή να αισθάνονται ενοχές και ματαίωση.

    Από τι προκαλείται το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»;

    Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από πιο ανήσυχο πνεύμα ή που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή μπορεί να αισθάνονται πιο εύκολα άγχος και άβολα συναισθήματα με το ηλιοβασίλεμα. Μια μελέτη του 2022 αναφέρει ότι, για τους ανθρώπους που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανησυχία, το άγχος κορυφώθηκε το πρωί και μειώθηκε αργότερα. Αντίθετα, τα άτομα με μόνιμο στρες, παρουσίασαν διαρκές άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Επιπλέον, έρευνα αποκαλύπτει ότι το προσωπικό σας ρολόι μπορεί να έχει άμεση σύνδεση με αυτό. Οι «βραδινοί τύποι», πιθανόν, να βιώνουν περισσότερη νευρικότητα από το απόγευμα και μετά.

    Οι συνθήκες σε κάθε περίπτωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αν, για παράδειγμα, είστε όλη μέρα στο σπίτι, έχετε δουλέψει από εκεί, και δεν έχετε δει κανέναν, ενδεχομένως, να βιώσετε πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα από το απόγευμα και μετά.

    Πολύ πιθανόν να θεωρείτε ότι δεν ρουφήξατε τη μέρα, ότι δεν κάνατε αρκετά και αυτομάτως να αισθάνεστε ματαίωση. Ειδικά αν δεν ήταν μία και από τις πιο παραγωγικές μέρες σας, το άγχος θα πολλαπλασιαστεί, καθώς μπορεί να έχετε εκκρεμότητες που θα επιβαρύνουν την επόμενη μέρα. Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσετε και την τελειομανία και το χρονοδιάγραμμά σας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ψυχολογία σας.

    Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σας, μπορεί να βγείτε μια βόλτα για να πάρετε ανάσα στο ηλιοβασίλεμα και τη στιγμή που ησυχάζετε από τις υποχρεώσεις να σας πλημμυρίσουν τα αγχωτικά συναισθήματα, καθώς δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στη συνέχεια, τι θα φάτε, αν έχετε οργανώσει όλα τα ραντεβού σας για την επόμενη μέρα κ.ο.κ. Εκείνη τη στιγμή, το ηλιοβασίλεμα είναι και το σημάδι που δίνει η φύση στο μυαλό και το σώμα σας ότι πρέπει να μειώσει ταχύτητες και να «σβήσει».

    Μπορεί, επίσης, η καθημερινότητα στην εργασία σας να είναι δύσκολη, καθώς είστε απομακρυσμένοι από τα πράγματα και τις δραστηριότητες που αγαπάτε ή δεν έχετε χρόνο να απολαύσετε την προσωπική σας ζωή.

    Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος για το ηλιοβασίλεμα

    Ξεκινήστε αναζητώντας τις αιτίες. Σκεφτείτε προσεκτικά τι σας λείπει την υπόλοιπη μέρα. Είναι η ανθρώπινη σύνδεση, η άσκηση, η διασκέδαση, η ρουτίνα αυτοφροντίδας, η τέχνη; Αν βρείτε τις «τρύπες» που υπάρχουν στην καθημερινότητά σας και επιδιώξετε να τις ανατροφοδοτήσετε συνειδητά, ίσως, μακροπρόθεσμα μειώσετε και αυτό τι περίεργο συναίσθημα άγχους στο ηλιοβασίλεμα. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας περισσότερα από όσα απολαμβάνετε και σας δημιουργούν ευχαρίστηση, θα αποκτήσει καθολικά νόημα η ζωή σας και τότε μπορεί η μελαγχολία του ηλιοβασιλέματος να μετατραπεί σε προσμονή.

    Εξασκείστε λίγα λεπτά ενσυνειδητότητας. Καθίστε ήσυχα με τον εαυτό σας και αφουγκραστείτε τον, επιτρέψτε του να νιώσει την ολότητά του στο παρόν. Αυτό θα σας ηρεμήσει.

    Αν, παρ’ όλα αυτά, συνεχίσετε να ανησυχείτε, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Δεν πρέπει να αφήσετε το άγχος να κατακλύσει τις πτυχές της ζωής σας και να σας καθηλώσει. Έχετε τον έλεγχο να μετατρέψετε το ηλιοβασίλεμα σε μια στιγμή απίστευτης ομορφιάς και απελευθέρωσης όλου του ρομαντισμού της φύσης. Ανοίξτε την καρδιά σας στη φύση και εμπνευστείτε από αυτήν. Πολλές φορές ψάχνουμε τις λύσεις σπασμωδικά χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι, ουσιαστικά, βρίσκονται μέσα μας και στον φυσικό κόσμο.

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους
    Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους

    Ανατριχιάζει ο ήχος του διαστήματος μέσα από το video που κυκλοφόρησε η NASA

    ΗNASA δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό ηχητικό κλιπ με ηχητικά κύματα που κυματίζουν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο διάστημα.

    Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα, που βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Και τα ηχητικά κύματα που προέρχονται από αυτό έχουν μετατοπιστεί κατά 57 και 58 οκτάβες για να γίνουν ακουστά στα ανθρώπινα αυτιά.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κυκλοφόρησε τον ήχο το 2022 και ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψει είναι ένα απόκοσμο ουρλιαχτό που ακούγεται τρομακτικό και θυμωμένο.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτά τα ηχητικά κύματα εξάγονται και γίνονται ηχητικά.

    Ακούστε τον:

    Διαπίστωσαν ότι τα ακουστικά κύματα ταξίδευαν μέσα από το τεράστιο αέριο που περιβάλλει την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία είναι πλέον διάσημη για τον ήχο της.

    Στην πραγματικότητα, τα κύματα περιέχουν τη χαμηλότερη νότα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο σύμπαν, πολύ πιο κάτω από την ανθρώπινη ακοή.

  • Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)
    Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)

    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό.

    Ένας πύραυλος SpaceX Falcon Heavy απογειώθηκε, τη Δευτέρα (14/10), από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, μεταφέροντας ένα σκάφος της NASA που έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει το παγωμένο φεγγάρι του Δία με την ονομασία Ευρώπη και να αναζητήσει σημάδια εξωγήινης ζωής.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times», το «Europa Clipper» θα κάνει ταξίδι πεντέμισι ετών και περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος μας. Το ταξίδι του «Europa Clipper» δεν θα είναι άμεσο, καθώς θα υποβοηθηθεί από τη βαρύτητα, περνώντας πρώτα από τον Άρη στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα περάσει γύρω από τη Γη στα τέλη του 2026 προτού στραφεί προς τον Δία και το παγωμένο, δυναμικό φεγγάρι του.

    Η αποστολή του «Europa Clipper» στον Δία

    Ως εκ τούτου, το «Europa Clipper» είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Δία το 2030 και να συλλέξει δεδομένα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Όταν τελειώσει η αποστολή, το διαστημικό σκάφος θα πετάξει σε ένα από τα βραχώδη φεγγάρια του Δία για να διασφαλίσει ότι το διαστημόπλοιο δεν θα μολύνει την Ευρώπη. Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν έγινε λόγω του τυφώνα Μίλτον.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες μια αποστολή στην Ευρώπη, από τότε που το σκάφος «Galileo» της NASA διαπίστωσε ότι το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό, ο οποίος θερμαίνεται από τις βαρυτικές δυνάμεις του Δία που συμπιέζουν και τεντώνουν τον πυρήνα του φεγγαριού, καθώς η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τον γιγαντιαίο πλανήτη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Με νερό, μια πηγή ενέργειας με τη μορφή θερμότητας και ενδεχομένως οργανικές ενώσεις, οι επιστήμονες λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή.

    Ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, το «Europa Clipper» θα περάσει δεκάδες φορές από την Ευρώπη και θα χρησιμοποιήσει τη σειρά επιστημονικών οργάνων του για να μελετήσει τη δυναμική του υπόγειου ωκεανού του φεγγαριού και να αναζητήσει οργανικές ενώσεις, δηλαδή μια πιθανή ένδειξη ζωής. Η αποστολή του «Europa Clipper», αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Jet Propulsion Laboratory της NASA. Είναι ο μεγαλύτερος πλανητικός ανιχνευτής που έχει κατασκευάσει ποτέ η διαστημική υπηρεσία.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

  • Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή
    Η NASA έστειλε κούκλες στο διάστημα για να μετρήσει την ακτινοβολία - Τι έδειξε η αποστολή

    Με κούκλες μετρά η NASA και η ESA την διαστημική ακτινοβολίαπου δέχονται οι αστροναύτες.

    Έρευνα με τη συνεργασία επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιχειρεί να κατανοήσει το περιβάλλον ακτινοβολίας και την επίδραση που έχει η ακτινοβολία στον άνθρωπο, με στόχο τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μελλοντικές αποστολές προς τη Σελήνη είναι απίθανο να εκθέσουν τους αστροναύτες σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από τα όρια που έχει θέσει η NASA.

    Οι δύο κούκλες που μέτρησαν την ακτινοβολία

    Στη διάρκειας τριών εβδομάδων αποστολή «Άρτεμις Ι», που ταξίδεψε χωρίς πλήρωμα το 2022 στη Σελήνη, τέθηκε σε τροχιά γύρω της και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη, ενσωματώθηκαν πολλοί αισθητήρες μέτρησης της ακτινοβολίας: σε διάφορες τοποθεσίες μέσα στο διαστημόπλοιο Orion και πάνω στις δύο κούκλες που μεταφέρει, την Ζόχαρ και τη Χέλγκα.

    Η Χέλγκα πέταξε χωρίς προστατευτικό γιλέκο, ενώ η Ζόχαρ φορούσε προστατευτικό γιλέκο. Οι αισθητήρες συνέλεγαν δεδομένα ακτινοβολίας διαρκώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature», η έκθεση στην ακτινοβολία διέφερε σημαντικά ανάλογα με τη θέση του αισθητήρα, με τις πιο θωρακισμένες περιοχές να παρέχουν τέσσερις φορές περισσότερη προστασία από τις λιγότερο θωρακισμένες. Η έκθεση στην ακτινοβολία από συμβάντα μεγάλων ηλιακών σωματιδίων στην πιο βαριά θωρακισμένη περιοχή της κάψουλας παρέμεινε κάτω από 150 millisieverts, που θεωρείται ένα ασφαλές επίπεδο για την αποφυγή οξείας ασθένειας ακτινοβολίας. Τα δεδομένα αυτά επικυρώνουν το σχέδιο θωράκισης του διαστημικού σκάφους.

    Επίσης, ο προσανατολισμός του διαστημικού σκάφους επηρέασε την έκθεση στην ακτινοβολία. Μια στροφή 90 μοιρών κατά τη διάρκεια της πτήσης του Orion στην εσωτερική ζώνη Βαν Άλεν μείωσε την έκθεση σε ακτινοβολία κατά 50% και αυτό παρέχει στους ερευνητές πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικά σχέδια αποστολών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη - Υπάρχει κίνδυνος για τον πλανήτη;
    Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη - Υπάρχει κίνδυνος για τον πλανήτη;

    Προειδοποίηση εξέδωσε η NASA για αστεροειδή στο μέγεθος σταδίου που θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη.

    Ο αστεροειδής ON έχει διάμετρο 290 μέτρα και θα βρεθεί την Τετάρτη (18/09) σε απόσταση 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος αστεροειδής είχε περάσει ξανά από τη Γη το 2013 και θα επιστρέψει το 2035.

    Ο ON δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη στην τρέχουσα τροχιά του, ωστόσο ακόμη και μια μικρή απόκλιση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας.

    Αν και είναι κατά 99% μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έχει πλησιάσει τη Γη, δεν θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι. Την ίδια μέρα θα γίνει ορατή η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, ενώ θα σημειωθεί και μία μερική έκλειψη σελήνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες
    Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες - Δείτε εικόνες

    Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, οι περιπέτειες του οποίου έγιναν αληθινό σήριαλ, επέστρεψε με επιτυχία σήμερα στη Γη, χωρίς τους αστροναύτες που το είχαν οδηγήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς η NASA έκρινε πως ο κίνδυνος ήταν υπερβολικά μεγάλος.

    Η κάψουλα προσγειώθηκε στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) στη διαστημική βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 27.400 χλμ/ώρα. Περίπου 45 λεπτά αργότερα ανέπτυξε σειρά αλεξιπτώτων για να επιβραδύνει την κάθοδό της ενώ αερόσακοι φούσκωσαν δευτερόλεπτα πριν αγγίξει το έδαφος.

    Σύμφωνα με τη NASA, είχε αναχωρήσει από τον ISS περίπου έξι ώρες νωρίτερα.

    Η φήμη της Boeing είχε δεχθεί νέο πλήγμα τον Ιούνιο, όταν προβλήματα στον κινητήρα και διαρροές ήλιου στην κάψουλα είχαν εντοπισθεί κατά την πρώτη επανδρωμένη πτήση της.

    Παραμένουν στο διάστημα οι δύο αστροναύτες

    Παρά τις απόπειρες του κατασκευαστή να πείσει τη NASA για την ασφάλεια του σκάφους του, η διαστημική υπηρεσία προτίμησε να φέρει πίσω τους Μπατς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς με την ανταγωνίστρια της Boeing, SpaceX, και το διαστημόπλοιό της Crew Dragon.

    Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν πριν από την επόμενη χρονιά, θα παραμείνουν περισσότερο από οκτώ μήνες στο διάστημα, ενώ αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια αποστολή... οκτώ ημερών.

    Δεν εμπιστεύεται η NASA την Boeing

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος επανδρωμένων εμπορικών πτήσεων της NASA Στιβ Στιτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι, παρά τη βεβαιότητα που εξέφραζε η Boeing για τις προβολές της, η διαστημική υπηρεσία «δεν αισθανόταν άνετα» να προχωρήσει με το Starliner «εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το μοντέλο».

    Αυτή η πτήση επιστροφής αναμενόταν ότι θα βοηθούσε την Boeing να καθησυχάσει τους πελάτες της και να επιτύχει νέες συμφωνίες για επανδρωμένες πτήσεις.

    Στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής οι ομάδες εδάφους παρακολούθησαν την απόδοση του Starliner από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα τους κινητήρες του που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Μετά την επιστροφή του Starliner, «θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αντίληψη για το πότε θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε το σκάφος και για το πότε θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις πτήσεις», είχε δηλώσει ο Στιβ Στιτς.

    Η NASA είχε παραγγείλει πριν από δέκα χρόνια στην Boeing και τη SpaceX ένα νέο σκάφος από την καθεμιά για να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS. Με τα δύο οχήματα, επιδιώκει να μην ξαναβρεθεί χωρίς λύση σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το ένα ή το άλλο.

    Όμως η επιχείρηση του Έλον Μασκ προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά της Boeing και εδώ και τέσσερα χρόνια καλύπτει μόνη της το ρόλο του αμερικανικού διαστημικού ταξί.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η NASA αποκαθιστά την πραγματικότητα: Αποκαλύπτεται το πραγματικό χρώμα του Ποσειδώνα
    Η NASA αποκαθιστά την πραγματικότητα: Αποκαλύπτεται το πραγματικό χρώμα του Ποσειδώνα

    Στη δημοσιότητα δόθηκε στις 19 Αυγούστου αποκαταστημένη η πιο κοντινή φωτογραφία του Ποσειδώνα. Τη φωτογραφία τράβηξε στις 25 Αυγούστου 1989 η αποστολή Voyager 2 της NASA.

    Η φωτογραφία είναι μία από τις τελευταίες που τραβήχτηκαν πριν από το τέλος του «Grand Tour» του Voyager 2 στους πλανήτες και έγινε μια από τις πιο εμβληματικές. Το χρώμα του Ποσειδώνα εμφανιζόταν ως βαθύ γαλάζιο, ωστόσο το χρώμα είχε αλλοιωθεί λόγω των φίλτρων που χρησιμοποιούσαν τότε οι αστρονόμοι. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που έδωσε πριν από λίγες ημέρες η NASA το πραγματικό χρώμα του πλανήτη είναι ανοιχτό γαλάζιο.

    Για να αποκατασταθούν τα χρώματα χρησιμοποιήθηκαν μπλε και πράσινα φίλτρα μαζί με ένα τρίτο φίλτρο από το οποίο διέρχεται το φως σε μήκος κύματος που απορροφάται από το αέριο μεθάνιο.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υδρογόνο και το ήλιο κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα, ενώ το μεθάνιο είναι αυτό που του δίνει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, απορροφώντας το κόκκινο φως.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς