Περιβάλλον

Εκκόλαψη νεοσσών θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις παραλίες του Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Εκκόλαψη νεοσσών θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις παραλίες του Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Εκκόλαψη νεοσσών θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου» - Προσοχή νεοσσοί Caretta caretta!

Ενόψει της έναρξης εκκόλαψης των νεοσσών θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστούν την προσοχή στους επισκέπτες των παραλιών όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες να αποφεύγουν να κινούνται με τα οχήματα τους στην παραλία και την όχληση από φώτα (φωτορύπανση).

Από μέσα Μάϊου έχει ξεκινήσει η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα. Στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού κόλπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καταγράψει πάνω από 3.500 φωλιές για τη φετινή χρονιά. Επισημαίνεται ότι, ο Κυπαρισσιακός κόλπος, φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο και τα τελευταία χρόνια καταγράφει πολύ υψηλούς αριθμών φωλιών. Στις αμμώδεις παραλίες που είναι μέρος του εντυπωσιακού φυσικού τοπίου του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχουν εντοπιστεί και προστατευτεί από το προσωπικό του Φορέα και τους συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ περισσότερες από 60 φωλιές για την φετινή σεζόν. Ιδιαίτερα, από την παραλία Κουνουπελάκι μέχρι την Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 50 φωλιές φέτος, καταγράφοντας μια αξιόλογη αύξηση του αριθμού τους σε σχέση με τις περσινές καταγραφές σε ποσοστό πάνω από 80%.

kareta strofulia3

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλούν από κοινού τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και της Περιοχής Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, να αποφεύγουν να κινούνται με τα οχήματά τους στην παραλία ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν φωλιές θαλάσσιας χελώνας. Οι ροδιές από τα τροχοφόρα μπορεί να παγιδεύσουν τους νεοσσούς στην πορεία τους προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να κινδυνεύσουν.

Επιπλέον, τα τεχνητά φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, προκαλούν αποπροσανατολισμό των νεοσσών, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να φτάσουν ποτέ στη θάλασσα, αλλά να χάνονται στο πίσω μέρος της παραλίας και να πεθαίνουν από εξάντληση ή αφυδάτωση. Σε περίπτωση που βρεθούν χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να βραχούν ούτε να μεταφερθούν στο νερό. Είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν μόνα τους σ’ αυτή την πρώτη τους διαδρομή από τη φωλιά έως τη θάλασσα. Το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε, είναι να τα προστατέψουμε από τον ήλιο σκιάζοντάς τα και να ισιώσουμε την άμμο μπροστά τους μέχρι να φτάσουν στο νερό. Ακόμα τα φώτα των κτιρίων και των δρόμων που φέγγουν στην παραλία πρέπει να κλείνουν νωρίς το βράδυ ή να σκιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει διαρροή φωτός προς την παραλία ωοτοκίας. Αυτό ορίζει και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΕΚ 391/Δ΄/2018). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651) και τον ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:6932285817).

careta strofulia1

Η συμβολή των ενεργών πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος θεωρείται αυτονόητη και καλούνται όλοι να συνδράμουν στο έργο των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του απειλούμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας και των ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων, των αμμοθινών.

Σε περίπτωση που οι πολίτες παρατηρούν παράνομη κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στις παραλίες, μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης, είτε με τα κατά τόπους αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα, Δασικές Υπηρεσίες και Λιμεναρχεία, καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με τη νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκάστοτε περιοχή και επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

careta strofulia2

Περισσότερες πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Γεωργία Καραμπέρου Συντονίστρια ΦΔ/ Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ.: 26930 31939

ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, τηλ: 6932285817

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup