Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 11:47

Νεκρά φλαμίνγκο στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς

Γράφτηκε από τον

Ιδιαίτερα αποκαλύπτική είναι η ανάρτηση του μέλους της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» και της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., Κυριάκου Γαλάνη σχετικά με νεκρά φλαμίγκο στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφιλιάς στα όρια Ηλείας - Αχαΐας.

Όπως αποκάλυψε μέσα από τις φωτογραφίες και το βίντεο του, τρία φλαμίνγκο είναι νεκρά σε σημείο της λιμνοθάλασσας Παπά και ένα ακόμα τραυματισμένο στο ίδιο σημείο.

Ο κ. Γαλάνης επισημαίνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που πυροβολούνται φοινικόπτερα στην περιοχή...

"Και Αυτή είναι μία "προστατευόμενη" περιοχή στην Ελλάδα!!!!!!!
Πρόκειται για την λιμνοθάλασσα Πάπα, στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, στις 4-10-2020, ανήμερα της πανευρωπαϊκής γιορτής των πουλιών....
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται πυροβολημένα φοινικόπτερα, καθώς το παράνομο κυνήγι πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση.
Σαν να προσπαθούν κάποιοι - από τους γνωστούς γηγενείς μαφιόζους - να διώξουν ότι πετάει και ότι προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή, ώστε να παρανομούν παντιοτρόπως υποβαθμίζοντας το Εθνικό Μας Πάρκο, περιγελώντας οποιονδήποτε από την Κοινωνία και τους ελεγκτικούς κρατικούς φορείς μπορεί -και θα έπρεπε εδώ και χρόνια- να τους έχει τσακίσει την ραχοκοκαλιά..." αναφέρει στην ανάρτησή του
papa flamingos2
papa flamingos3
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 12:22

Σχετικά Άρθρα

  • Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς
    Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς

    Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από καταγγελίες πολιτών για το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως κάθε Σαββατοκύριακο οι αμμώδεις παραλίες Καλογριά, Σαμαραίικα, Φάλαρη και Κουνουπελάκι μετατρέπονται πίστα για 4 επί 4 και πάρκινγκ.

    Ντόπιοι με αγροτικά και επισκέπτες με τζιπ διασχίζουν ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στις προστατευόμενες αμμοθίνες, καταστρέφοντας την προστατευόμενη παράκτια βλάστηση, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

    Τι καταγγέλλουν οι ντόπιοι

    Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, συγκεκριμένα τζιπ χωρίς πινακίδες εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα αλλά με διαφορετικούς επιβάτες, γεγονός που δείχνει πως ενοικιάζονται σε τουρίστες από κάποια τοπική επιχείρηση.

    «Τα έχουν δει να κινούνται σε όλο το εύρος της παραλιακής ζώνης από την Αχαΐα (παραλία Καλόγρια) έως την Ηλεία με διαφορετικούς επιβάτες. Επίσης τα έχουν δει να “κολλούν” στην άμμο και να γίνεται ολόκληρη επιχείρηση με τρακτέρ για ρυμούλκηση», καταγγέλλουν πολίτες από την περιοχή.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον σταθμό, μέχρι και λουόμενοι κατεβαίνουν μέχρι την παραλία με το αυτοκίνητό τους και το παρκάρουν στις αμμοθίνες.

    Οι υπεύθυνοι του φορέα διαχείρισής ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να επιτηρεί την προστασία του Εθνικού Πάρκου, ειδικά το καλοκαίρι που στις παραλίες εκεί γίνεται η αναπαραγωγή της καρέτα-καρέτα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μυτιλήνη: Οι πρόσκοποι έσωσαν φλαμίνγκο στους υγρότοπους της Λέσβου
    Μυτιλήνη: Οι πρόσκοποι έσωσαν φλαμίνγκο στους υγρότοπους της Λέσβου

    Με ένα διπλό περιστατικό διάσωσης άγριων ζώων τίμησαν στη Λέσβο οι διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης 'Αγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ) την 2α Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.
    Πολίτης που διερχόταν από τον υγρότοπο των Μέσσων προς την Αχλαδερή, εντόπισε δύο φλαμίνγκο παγιδευμένα από πετονιά ψαρέματος. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, δύο διασώστες της ΠΟΔΑΖ από το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας, έσπευσαν στο σημείο για τον απεγκλωβισμό των δύο πτηνών.

    Το ένα φλαμίνγκο απελευθερώθηκε αμέσως χωρίς κανένα τραύμα ή πρόβλημα, ενώ το δεύτερο μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Εστία των προσκόπων στο Μόλυβο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν τραυματισμένο από αγκίστρια και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τροφή και νερό. Την επόμενη μέρα και ύστερα από επικοινωνία με τα μέλη του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης 'Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην Αθήνα για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Αφού τοποθετήθηκε σε ειδικό κουτί για αποστολή, παραδόθηκε στο καράβι από Μυτιλήνη για Πειραιά απ' όπου το παρέλαβαν οι εθελοντές της «ΑΝΙΜΑ».

    Ας σημειωθεί ότι η Λέσβος είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους στην Ελλάδα, μετά την Κρήτη. Μερικοί μόνο από αυτούς τους 65 υγρότοπους στο σύνολο τους, είναι οι γνωστοί: Αλυκή Καλλονής και Πολυχνίτου, το έλος Ντίπι-Λάρσου, η εκβολή του Τσικνιά, του Βούβαρη, της Τσιχλιώντας και της Φανερωμένης, η λιμνοθάλασσες Μέσσων, στις Εννιά Καμάρες και των Παρακοίλων, η λιμνοδεξαμενή του Μολύβου και του Κεραμίου και το φράγμα Πυθαρίου! Στην πλειονότητά τους εντοπίζονται στα παράλια του Κόλπου Καλλονής, της Γέρας και στη Δυτική χερσόνησο του νησιού. Ειδικά αυτοί της Δυτικής Λέσβου, παρότι σχετικά μικροί, συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό δίκτυο που υποστηρίζει μοναδικούς οργανισμούς, φυτά και ζώα των υγροτόπων. Μάλιστα, τα πουλιά που διέρχονται από το δυτικό άκρο της Λέσβου, το εκλαμβάνουν σαν τη συνέχεια της Μικράς Ασίας. Οι υγρότοποι αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και τροφής για όσα είδη πουλιών αναπαράγονται στην περιοχή με τα φρύγανα και τις πετρώδεις πλαγιές, λειτουργώντας σαν πραγματικός μαγνήτης και για τους επισκέπτες παρατηρητές πουλιών και φύσης.

    Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνουν εξορμήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Οι δράσεις στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που βρίσκεται στο Λάππα, Αχαΐας.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης εγκαινίασε με τον καθιερωμένο αγιασμό ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄, ενώ χαιρετισμό στους προσκεκλημένους απηύθυναν η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης και εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, οι Δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας, εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου γυναικών Λάππα «Μελισσάνθη», ανάδοχοι & συνεργάτες της ΜΔ καθώς και πλήθος κόσμου.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των προσκεκλημένων, εντός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης, από εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), όπου παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού της έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο.

    Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα».

    Το Κέντρο Πληροφόρησης

    Το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας και στεγάζεται σε οίκημα του 20ου αιώνα, ιδιοκτησία του Βασιλικού Κτήματος Μανωλάδος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ‘’Έργο Τέχνης’’ με Υπουργική Απόφαση του 1982.

    Στόχος του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του φυσικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του. Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών, μέσω των εκθεμάτων και του εντυπωσιακού εποπτικού υλικού, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Οθόνες αφής με πολυμεσικές εφαρμογές, προβολές σε οθόνες, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο .

    Το Κέντρο Πληροφόρησης είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της ΜΔ.. Η επίσκεψη στο ΚΠ για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 8 πεζοπορικές διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας και 4 ποδηλατικές με σήμανση. Για σχολικές μονάδες & συλλόγους πραγματοποιείται οργανωμένη περιήγηση με την συνοδεία στελέχους της Μονάδας Διαχείρισης, όπου δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να νιώσουν κάτι από την μαγεία των υγροτόπων και να παρατηρήσουν τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κιάλια και τηλεσκόπια.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οργάνωση περιηγήσεων απευθυνθείτε στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στα τηλέφωνα επικοινωνίας 26930 31939, 31651 & 31959 και στο email: [email protected].

    Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    ofypeka egk kentro plirof 2

    Στιγμιότυπα από τον αγιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄.

    ofypeka egk kentro plirof 3

    Στιγμιότυπο από τη κοπή της κορδέλας των εγκαινίων του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 4

    Ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 5

    ofypeka egk kentro plirof 6

    Το παιδικό τμήμα του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 7

    Το προσωπικό της ΜΔΠΠ23 μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄ και τη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄ κα Ελένης Κουμούτσου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Δακτυλίωση νεοσσών λευκοπελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Δακτυλίωση νεοσσών λευκοπελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς

    Η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.

    Ζευγάρι Λευκοπελαργών επέλεξαν για 1η χρονιά, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αποστόλου Πέτρου στον οικισμό της Νέας Μανωλάδας, για να φτιάξει την φωλιά του. Η απόπειρα φωλεοποίησης τους ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου & στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις αρχές Μάϊου, παρατηρήθηκαν οι νεοσσοί που άρχισαν να ξεπροβάλουν δειλά-δειλά τα κεφαλάκια τους μέσα από την φωλιά.

    Η δακτυλίωση των νεοσσών πραγματοποιήθηκε από τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση πιστοποιημένο δακτυλιωτή του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών των Λευκοπελαργών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης. Στους τρείς (3) νεοσσούς τοποθετήθηκαν ειδικά αριθμημένα δακτυλίδια στα πόδια τους τύπου ELSA με κωδικό GRA για την Ελλάδα όπου χορηγήθηκαν δωρεάν από τον κ. Μαμάση. Στους νεοσσούς δόθηκαν τα ονόματα Πέτρος, Παύλος & Στέφανος από το προσωπικό της ΜΔ και τον Εφημέριο του ναού Πάτερ Στέφανο Νίτσο.

    Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15-20 λεπτά περίπου και περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά των νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά. Η δακτυλίωση θεωρείται η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

    Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ ευχαριστεί τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιο Ντόκο & Βαγγέλη Μανδρέκα, οι οποίοι με τις απαραίτητες ενέργειές τους συνέβαλαν στην ασφαλή διεξαγωγή όλων των εργασιών και φρόντισαν για την ασφάλεια του δακτυλιωτή, τον τοπικό Πρόεδρο της κοινότητας Νέας Μανωλάδας κ. Στυλιανό Νικολετάκη και φυσικά τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου, Πάτερ Στέφανο Νίτσο που αγκάλιασε με ιδιαίτερο ζήλο την προσπάθεια αυτή της ΜΔ. Τέλος, η ΜΔ ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας που πρόσεχαν & προσέχουν τους «νέους επισκέπτες» στην περιοχή τους.

    ofupeka neosoi leukop 2

    ofupeka neosoi leukop 3

    ofupeka neosoi leukop 4

    ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αποκαρδιωτικές εικόνες στο Μεσολόγγι: Νεκρά φλαμίνγκο από καλώδια ηλεκτροδότησης
    Αποκαρδιωτικές εικόνες στο Μεσολόγγι: Νεκρά φλαμίνγκο από καλώδια ηλεκτροδότησης

    Νεκρά οκτώ φλαμίνγκο και άλλα δύο τραυματισμένα. Δείτε το βίντεο.

    Αποκαρδιωτικές εικόνες κατέγραψε ο φακός στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου το απόγευμα της Δευτέρας (10/7), όπου φλαμίνγκο βρέθηκαν να κείτονται νεκρά στον δρόμο της Τουρλίδας.

    Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, κάποια από τα φλαμίνγκο που βρίσκονται στην περιοχή πέταξαν προς τα καλώδια ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα οκτώ από αυτά να βρουν ακαριαίο θάνατο και άλλα δύο να τραυματιστούν.

    Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής του δρόμου της Τουρλίδας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η υπογειοποίηση των καλωδίων.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», ο Νίκος Νούλας, συνεργάτης της ορνιθολογικής εταιρείας, ανέφερε ότι παρόμοια περιστατικά επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά, με πουλιά να πέφτουν πάνω σε καλώδια.

    Όπως τόνισε, μέσα στα εθνικά πάρκα, όπως αυτό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, πρέπει να καλυφθούν όλα τα καλώδια.

    Δείτε το βίντεο:



    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Λεχαινά: Τα φλαμίνγκος είναι ακόμα εδώ... - Εντυπωσιακές εικόνες από τις Αλυκές (photos)
    Λεχαινά: Τα φλαμίνγκος είναι ακόμα εδώ... - Εντυπωσιακές εικόνες από τις Αλυκές (photos)

    Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής μας κοντεύουν να γίνουν τα φλαμίνγκος στην ευρύτερη περιοχή του Κοτυχίου και των Αλυκών στα Λεχαινά. Παρότι είναι ακόμα καλοκαίρι μεγάλοι πληθυσμοί των πανέμορφων φοινοκόπτερων παραμένουν στην περιοχή και δεν έχουν μετακινηθεί προς την Αφρική.

    Ο φωτογραφικός φακός του ilialive.gr προσέγγισε με πολλή προσοχή τα σμήνη που είχαν μετακινηθεί προς τις Αλυκές των Λεχαινών και τα φλαμίγκος φρόντισαν να μας χαρίσουν όμορφες εικόνες είτε απολαμβάνοντας την τροφή τους στο νερό, είτε πετώντας κατά διαστήματα στον αέρα...

    Flamingos 2

    Flamingos 3

    Flamingos 4

    Flamingos 5

    Flamingos 6

    Flamingos 7

    Flamingos 8

    Flamingos 9

    Flamingos 10

    Flamingos 11

    Flamingos 12

    Flamingos 13

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

    Αντιμέτωποι με βανδαλισμούς, ήρθαν για μια ακόμα φορά, οι επόπτες-φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), στην περιοχή χωρικής αρμοδιότητάς τους.

    Ασυνείδητοι σκόπιμα και αυθαίρετα, προέβησαν σε καταστροφικές πράξεις πριν από λίγες μέρες. Με τη χρήση αλυσοπρίονου έκοψαν ξύλινους πασσάλους περίφραξης, που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο διέλευσης προς την παραλία της Μπούκας, καθώς και προς τον οριοθετημένο χώρο στάθμευσης οχημάτων στην παραλία του Κέντρου.

    Οι ξύλινοι πάσσαλοι τοποθετήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δράσης «Στερέωση αμμοθινών και τοποθέτηση περίφραξης για την ενίσχυση των Τύπων Οικοτόπων στην περιοχή Natura 2000 Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ 2014-2021), με κύριο σκοπό την ανάπλαση των υποβαθμισμένων θινών.

    Η περίφραξη οριοθετεί τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν στην κίνηση των επισκεπτών και λουόμενων προς τις παραλίες, καθώς και τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, προστατεύοντας παράλληλα τον ευαίσθητο και σπάνιο παράκτιο οικότοπο «θίνες με δάση από κουκουναριά».

    Ο φυσικός οικότοπος 2270* «Θίνες με δάση από Pinus pinea ή/και Pinus pinaster», αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.

    [email protected]

    ofypeka vandalismoi pasaloi 2

    Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής αποτελούν οι υγρότοποι και οι περιβάλλουσες πλημμυρισμένες εκτάσεις, το δάσος κουκουναριάς, οι αμμοθίνες και οι ασβεστολιθικοί λόφοι. Προστατεύεται από εθνική (Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Εθνικό Πάρκο), ευρωπαϊκή (Δίκτυο Natura 2000) και διεθνή νομοθεσία (Σύμβαση Ramsar).

    Παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους, δυστυχώς, στρέφονται κατά της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση της αυθαιρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ειδικότερα στους ευαίσθητους αμμοθινικούς σχηματισμούς και στο πανέμορφο δάσος κουκουναριάς.

    Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσολόγγι: Απειλή για τα φλαμίνγκο η λαθροθηρία, τα «θανατηφόρα» καλώδια και η ελλιπής φύλαξη
    Μεσολόγγι: Απειλή για τα φλαμίνγκο η λαθροθηρία, τα «θανατηφόρα» καλώδια και η ελλιπής φύλαξη

    Οργή, αποτροπιασμό και θλίψη προκάλεσαν οι εικόνες των δύο νεκρών φλαμίνγκο στην Αλυκή Μεσολογγίου που έκαναν τον γύρο των social media πριν από λίγες ημέρες. Τις σοκαριστικές εικόνες έδωσε στη δημοσιότητα η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

    Το εν λόγω πάρκο αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης, τόσο σε αριθμό ειδών όσο και σε πληθυσμό. Το οικοσύστηµα, το οποίο καταλαμβάνει συνολική έκταση 616.000 στρεμμάτων, περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης, αλλά και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η μονάδα διαχείρισης του πάρκου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα φλαμίνγκο εντοπίστηκαν νεκρά τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Το περιστατικό κατέγραψαν οι κ.κ. Λάμπρος Χαρέλος (πρώην εξωτερικός συνεργάτης εποπτείας – φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης) και Κωνσταντίνος Ξηρός (Φύλακας Αττικού Ζωολογικού Πάρκου), κατά την επίσκεψή τους για παρατήρηση και φωτογράφιση ειδών ορνιθοπανίδας.

    Συχνά τα περιστατικά τραυματισμού, αλλά και λαθροθηρίας

    Ο Λ. Χαρέλος, ένας από τους δύο άνδρες που ανέφεραν στο Δασαρχείο του Μεσολογγίου το περιστατικό, λέει στην «Κ» πως το ένα φλαμίνγκο ήταν ακόμα ζεστό όταν το εντόπισαν. «Πριν από πέντε λεπτά είχαμε ακούσει τουφεκιές και γι’ αυτό τρέξαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε στο σημείο. Βρήκαμε φυσίγγια γύρω από τα πουλιά. Πιστεύουμε ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση, από τον δρόμο», τονίζει.

    Τα περιστατικά με νεκρά, αλλά και σοβαρά τραυματισμένα πουλιά, είναι πλέον συχνά, σημειώνει στην «Κ» ο τοπικός συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Νίκος Νουλάς. Οπως εξηγεί, «σε διάστημα έξι μηνών έχω μαζέψει 15 νεκρά πουλιά, θαλασσοπούλια, αλλά και αρπαχτικά. Τα οκτώ λόγω λαθροθηρίας και τα υπόλοιπα από πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια».

    Η Ρούλα Τρίγγου, Συντονίστρια Ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αναφέρει, με τη σειρά της, στην «Κ» πως αργυροπελεκάνοι και φοινικόπετρα (η επιστημονική ονομασία των φλαμίνγκο) βρίσκονται υπό διαρκή απειλή. «Στην πραγματικότητα, η απειλή είναι διπλή. Η μία είναι η έντονη λαθροθηρία και η άλλη τα εναέρια καλώδια του ρεύματος, ειδικά στη λιμνοθάλασσα της Κλεισόβας. Πάνω σε αυτά τα καλώδια προσκρούουν πολλά πουλιά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τις περισσότερες φορές σκοτώνονται ακαριαία. Πριν από λίγο καιρό, τρεις αργυροπελεκάνοι έχασαν επίσης τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο».

    Οσο για τα φλαμίνγκο, αυτά, σύμφωνα με τη Ρ. Τρίγκου, τουφεκίζονται απλώς και μόνο ως στόχοι, στο πλαίσιο δοκιμών… καλής σκοποβολής. Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο και με τις αγριόπαπιες του πάρκου, οι οποίες θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα.

    Σχεδόν ανύπαρκτη η φύλαξη στο αχανές Πάρκο

    Και πώς γίνεται η παρακολούθηση της λαθροθηρίας; Βασικός υπεύθυνος της φύλαξης του πάρκου είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ μαζί με το δασαρχείο και συνεπικουρικά η Θηροφυλακή Μεσολογγίου.

    Ο Γιώργος Καρπούζης, αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου, επιμένει πως τα δύο φλαμίνγκο δεν έχασαν τη ζωή τους από παράνομο κυνήγι, αλλά από πρόσκρουση σε κολόνα μέσα στον χώρο που ενοικιάζει η επιχείρηση συλλογής αλατιού, η οποία λειτουργεί εντός του πάρκου.

    Ομως, ο Γιάννης Σελιμάς, προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, είναι ξεκάθαρος, μιλώντας στην «Κ»: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πουλιά έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμό. Τους παράνομους κυνηγούς είχαν προλάβει να δουν οι δύο φύλακες που εργάζονται στη μονάδα, αλλά δεν πρόλαβαν να τους σταματήσουν. Το πρόβλημα της λαθροθηρίας είναι έντονο. Πριν από λίγες ημέρες, στην περιοχή της Θολής, στις εκβολές του Αχελώου, κυνηγοί με πλωτά μέσα εισήλθαν παράνομα στο ποτάμι. Στόχος τους, να σκοτώσουν υδρόβια πουλιά. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο, είχαν καταφέρει να διαφύγουν».

    Σε ένα πράγμα πάντως συμφωνούν όλοι όσοι μίλησαν στην «Κ»: η φύλαξη γι’ αυτόν τον αχανή χώρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λαθροθηρίας.

    Ο Γ. Σελιμάς αναφέρει πως οι φύλακες που διαθέτει η μονάδα για όλη αυτή την έκταση είναι μόλις τρεις, δύο συμβασιούχοι και ένας εξωτερικός συνεργάτης, του οποίου η σύμβαση ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, εξωτερικός συνεργάτης (μέχρι πρότινος ήταν ο Λ. Χαρέλος, που εντόπισε τα νεκρά φλαμίνγκο), δεν υπάρχει. Στη φύλαξη συνδράμει και το Δασαρχείο Μεσολογγίου. Οπως όμως σημειώνουν τόσο ο Γ. Σελιμάς όσο και ο Γ. Καρπούζης, το υποστελεχωμένο δασαρχείο ασχολείται ακόμα με τις υλοτομίες, τις αποψιλώσεις, τις πυρκαγιές, τις καταπατήσεις κ.ο.κ.

    Επιπρόσθετα, μόνο οι υπάλληλοι του δασαρχείου, αλλά και της Θηροφυλακής (η οποία απασχολεί έναν υπάλληλο και ενίοτε και έναν εποχιακό), μπορούν να συλλάβουν, να καταδιώξουν και να ανακρίνουν έναν παράνομο κυνηγό. Ο Λ. Χαρέλος, που έχει εμπειρία στη φύλαξη αυτής της τεράστιας έκτασης, τονίζει πως το δασαρχείο «είναι άφαντο», ενώ και οι περιπολίες μέσα στην καρδιά του πάρκου είναι μηδαμινές.

    Ο Γ. Σελιμάς παραδέχεται πως αυτή είναι η μεγάλη, ανοιχτή πληγή του πάρκου. Όπως το θέτει: «Μας προβληματίζει η ελλιπής φύλαξη. Η μονάδα χρειάζεται ενίσχυση σε αυτό το κομμάτι».

    Κυνήγι μέσα σε προστατευόμενη περιοχή

    Και μπορεί στο σημείο όπου βρέθηκαν τα δύο νεκρά φλαμίνγκο να απαγορεύεται το κυνήγι, δεν ισχύει όμως το ίδιο σε όλο το πάρκο. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. της Ορνιθολογικής Εταιρείας, σημειώνει πως το γεγονός ότι το κυνήγι επιτρέπεται σε πολλές διάσπαρτες εκτάσεις μέσα στο πάρκο επιδεινώνει το πρόβλημα μιας και τελικά πολλοί κυνηγοί κινούνται με μαζικό τρόπο εντός μιας προστατευόμενης περιοχής.

    Ο ίδιος, παρατηρεί στενά, εδώ και χρόνια, την περιοχή. Όπως σημειώνει, «ειδικά στο Παρατηρητήριο των Πουλιών στην ανατολική Κλείσοβα υπάρχει μια εικόνα που όμοιά της δεν πρέπει να υπάρχει αλλού στον κόσμο. Δίπλα από όσους κάνουν παρατήρηση πουλιών, δίπλα από μαθητές που έχουν έρθει για ξενάγηση, αλλά και από τουρίστες, περνούν οι κυνηγοί ανενόχλητοι για να μεταβούν υποτίθεται στα σημεία όπου επιτρέπεται το κυνήγι.

    Την ίδια ώρα που μαθητές ξεναγούνται στον χώρο, ακούν διαρκώς γύρω τους τουφεκιές. Από τη στιγμή που οι κυνηγοί μπαίνουν μέσα στο πάρκο, η κατάσταση δεν “μαζεύεται”. Και αυτό συμβαίνει γιατί στο Μεσολόγγι είναι όλοι κυνηγοί, ανεξαρτήτως μόρφωσης, τάξης και κομματικής προέλευσης. Πρώτα γίνεσαι κυνηγός και μετά οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει ανοχή με χαρακτηριστικά ομερτά, απέναντι στο κυνήγι».

    Ο Γ. Σελιμάς τονίζει πως βασικός λόγος που επιτρέπεται το κυνήγι σε περιοχές μέσα στο πάρκο είναι επειδή μια καθολική απαγόρευση σε έναν τόπο με τόσο βαθιά κυνηγετική κουλτούρα θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Οσο για το πώς ξεχωρίζουν τις προστατευόμενες περιοχές όταν κινούνται στον χώρο οι κυνηγοί, οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα φτάνουν, σύμφωνα με τον Γ. Καρπούζη, ακόμα και τα 150 άτομα σε σημεία, ο ίδιος λέει πως οι περισσότεροι κυνηγοί κατεβάζουν στα smartphones τους το barcode που δίνει κάθε χρόνο η Κυνηγετική Ομοσπονδία για το πού επιτρέπεται να κινούνται και πού όχι.

    Πηγή: Κathimerini.gr - Αgrinionews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ