Μια διαφορετική «γέφυρα» σωτηρίας έστησαν εθελοντές, εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές, προκειμένου να σωθεί μια θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta που βρέθηκε τραυματισμένη σε παραλία της Κεραμωτής του δήμου Νέστου, ανατολικά της Καβάλας.
Το Iνστιτούτο Aλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που ανήκει στο ΕΘΙΑΓΕ, ο λιμενικός σταθμός Κεραμωτής, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΑΛΕ Άρης Χρηστίδης και ο κτηνίατρος Στάθης Συμεωνίδης έκαναν έναν ...αγώνα δρόμου στήνοντας μια «γέφυρα» σωτηρίας προκειμένου η άτυχη θαλάσσια χελώνα να μεταφερθεί σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον ώστε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Η χελώνα βρέθηκε τραυματισμένη το πρωί της Δευτέρας, σε ακτή της Κεραμωτής. Κάτοικοι της περιοχής που την εντόπισαν προσπάθησαν να τη βάλουν ξανά στο νερό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς η χελώνα ξαναέβγαινε στην ακτή. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο λιμενικός σταθμός Κεραμωτής, το λιμεναρχείο Καβάλας, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν το ΙΝΑΛΕ.
H Caretta-caretta μεταφέρθηκε τελικά με υπηρεσιακό όχημα στην Καβάλα αργά το απόγευμα της Δευτέρας, απ’ όπου την παρέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΑΛΕ Άρης Χρηστίδης και τη μετέφερε στις εγκαταστάσεις του στη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.
Σύμφωνα με το ΙΝΑΛΕ, η χελώνα η οποία έχει μήκος καβουκιού 66 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 45 κιλά, έφερε ελαφρύ κάταγμα στο κεφάλι από χτύπημα με βαρύ αντικείμενο. Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από το προσωπικό του Iνστιτούτου, καθαρίστηκε η πληγή με αντιβιοτικές αλοιφές και τοποθετήθηκε σε δεξαμενή χωρίς νερό, αλλά με πρόνοια ώστε να μην αφυδατωθεί. Εκεί θα παραμείνει μέχρι να κλείσει η πληγή και να αναρρώσει. Ο κτηνίατρος Στάθης Συμεωνίδης κλήθηκε να της χορηγήσει προληπτικά αντιβίωση, ενώ έγινε επαφή με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων" για την καταγραφή του περιστατικού και για περαιτέρω οδηγίες.
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΙΝΑΛΕ, η πρόγνωση για την κατάστασή της δείχνει καλή, δεν κινδυνεύει και υπάρχει ελπίδα να αναρρώσει γρήγορα. Αν όλα πάνε καλά, σε λιγότερο από ένα μήνα θα είναι σε θέση να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη δεξαμενή με θαλασσινό νερό και αργότερα να απελευθερωθεί σε παραλία της περιοχής για να επιστρέψει απόλυτα υγιής στο θαλάσσιο περιβάλλον της.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μια θαλάσσια χελώνα βρίσκεται τραυματισμένη ή και νεκρή σε κάποια ακτή. Αυτή τη φορά όμως, η συγκεκριμένη χελώνα, στάθηκε τυχερή χάρη στην ευαισθητοποίηση και την άμεση κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων, αρχών και εθελοντών.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο βιοχημικός ερευνητής Δρ. Γρηγόρης Κρέη, διευθυντής του Ινστιτούτου , ο απλός τραυματισμός ή ο θανάσιμος τραυματισμός αυτών των θαλάσσιων ειδών οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες. «Τόσο οι θαλάσσιες χελώνες όσο και τα δελφίνια», τονίζει, «μπορούν να τραυματιστούν πολλές φορές είτε γιατί μπλέκονται στα δίκτυα των ψαράδων, είτε γιατί έχουν χτυπηθεί από την προπέλα κάποιου σκάφους, είτε ακόμα γιατί έχουν καταπιεί κάποιο πλαστικό που δυστυχώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί το πεπτικό τους σύστημα». Ο κ. Κρέη σημειώνει επίσης πως " είδη όπως η θαλάσσια χελώνα κατά πάσα πιθανότητα δεν αναπαράγονται στα νερά της περιοχής του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου εντοπίζονται νεκρά, ωστόσο ταξιδεύουν μέχρι εδώ προς αναζήτηση τροφής...".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ