Περιβάλλον

Το μανουβράρισμα ενός παγόβουνου στον Ατλαντικό (videos)

Το μανουβράρισμα ενός παγόβουνου στον Ατλαντικό (videos)

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

Την εικόνα από δορυφόρο, που δείχνει ένα παγόβουνο, το οποίο ξεκόλλησε από την Ανταρκτική και... κόβει βόλτες στον Ατλαντικό, πόσταρε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook την εικόνα δορυφόρου, που καταγράφει σε βάθος δίμηνης διάρκειας την περιπλάνηση στον Ατλαντικό Ωκεανό ενός παγόβουνου, το οποίο ξεκόλλησε από την Ανταρκτική.

«Eντυπωσιακό το μανουβράρισμα ενός παγόβουνου, καθώς απομακρύνεται από την Ανταρκτική το τελευταίο δίμηνο, όπως το κατέγραψε μετεωρολογικός δορυφόρος», έγραψε ο μετεωρολόγος.

Τα παγόβουνα δημιουργούνται στις δύο ψυχρότερες (πολικές) ζώνες της Γης, στην Αρκτική και στην Ανταρκτική. Τα «αρκτικά παγόβουνα», δε, προέρχονται κυρίως από τη Γροιλανδία, που ολόκληρη σχεδόν καλύπτεται από παγετωνικό κάλυμμα, εκ του οποίου τα ακραία παραθαλάσσια τμήματά του αποκόπτονται και πέφτουν στη θάλασσα.

Επειδή ο καιρός στην Ανταρκτική είναι περισσότερο ψυχρός και θυελλώδης, τα «ανταρκτικά παγόβουνα» είναι συνήθως μεγαλύτερα των αρκτικών. Τα ανταρκτικά παγόβουνα δημιουργούνται από τους ογκώδεις «τραπεζοπάγους», που αποτελούν, περίπου, το 30% της ανταρκτικής ακτογραμμής.

Παρασυρόμενα αμφότερα τα είδη των παγόβουνων από τα θαλάσσια ρεύματα, μετακινούνται προς τις εύκρατες ζώνες. Τα περισσότερα παγόβουνα απαντώνται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου κατά του μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο αυτά κινούνται προς τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Η τήξη τους αργεί πολύ, πλην, όμως, παρασυρόμενα σε θερμότερες ζώνες, αυτή γίνεται ταχύτερη, μέχρι που διασπώνται σε πολύ μικρότερα τμήματα και αυτοδιαλύονται.

Τα παγόβουνα αποτελούν συνεχή απειλή στη ναυσιπλοΐα. Το 1914, δύο μόλις χρόνια μετά το ναυάγιο του Τιτανικού (14 Απριλίου 1912), ιδρύθηκε διεθνής οργανισμός επιτήρησης, (ΙΙΡ), προς επισήμανση των σημείων εμφάνισης των παγόβουνων και ενημέρωση των ναυτιλλομένων. Επίσης προσδιορίστηκαν διεθνώς αναγνωρισμένες πορείες πλοίων εγγύς των περιοχών παγόβουνων, (θαλάσσιοι οδοί), ενώ οι υδρογραφικές υπηρεσίες διαφόρων Χωρών (όπως των ΗΠΑ) εκδίδουν τακτικά πλοηγικούς χάρτες περιοχών πάγων τους λεγόμενους ice-charts, για ενημέρωση των πλοίων.

Πηγή: Gazzetta.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup