Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν κήρυξε σήμερα τη χώρα σε “κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναληφθεί άμεση δράση στον τομέα αυτό προς όφελος των μελλοντικών γενιών.
“Όταν κάνουμε αυτές τις δηλώσεις συχνά υπάρχει απειλή για τη ζωή, απειλή για την περιουσία, επείγουσες καταστάσεις που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών”, δήλωσε η Άρντερν. “Αν δεν δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα εξακολουθήσουμε να ατιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις”, πρόσθεσε.
“Ψηφίστε υπέρ της διακήρυξης αυτής, βρεθείτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γίνετε μέρος της λύσης που πρέπει να προσφέρουμε από κοινού στην επόμενη γενιά”, τόνισε.
Συνολικά 76 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διακήρυξης για την κλιματική έκτακτη ανάγκη.
Το κοινοβούλιο της Βρετανίας είχε γίνει το πρώτο παγκοσμίως, την 1η Μαΐου 2019, που κήρυξε “κατάσταση οικολογικής και κλιματικής έκτακτης ανάγκης”, ενώ ακολούθησε η Ιρλανδία.
Η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευθεί να πετύχουν τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα ως το 2050. Η χώρα, που έχει λιγότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει επίσης δεσμευθεί να παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ως το 2035.
Η Άρντερν, η οποία βάσισε την προεκλογική της εκστρατεία για τις εκλογές του 2017 σε αυτά τα θέματα, δέχεται επικρίσεις από πολλούς ότι δεν κάνει αρκετά για να ενισχύσει την “καθαρή και πράσινη” φήμη της Νέας Ζηλανδίας.
Η οργάνωση Climate Action Tracker, που εξετάζει τις δεσμεύσεις των χωρών με τις μεγαλύτερες εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου, εκτίμησε ότι η περιβαλλοντική πολιτική της Νέας Ζηλανδίας είναι “ανεπαρκής” για να πετύχει η χώρα τους στόχους της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Η Greenpeace από την πλευρά της επεσήμανε ότι η ουδετερότητα του άνθρακα δεν αφορά το μεθάνιο, μια από τις βασικές πηγές έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου στη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να μην πληγεί ο κτηνοτροφικός και ο γεωργικός τομέας της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- dpa - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ