Με τις κρατικές δαπάνες να εκτινάσσονται προς τα πάνω (69,3 δις. πρόβλεψη για το 2020 από 55,9 δις. το 2019) και με τα ελλείμματα να καλπάζουν, υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021.
Η επανεμφάνιση των ελλειμμάτων σε ποσοστό γύρω στο -7,2% από το πρωτογενές πλεόνασμα +3,6% που είχε επιτευχθεί το 2019 μόνο ανησυχητική μπορεί να είναι.
Η κρίση της πανδημίας σαφώς και δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει αλώβητη την οικονομία της χώρας μας που, ούτως ή άλλως, στηρίζεται σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση που πλήγηκαν βάναυσα από την υγειονομική κρίση.
Η διαχείριση όμως της κρίσης είναι κάτι διαφορετικό και σε αυτό το σημείο τονίζουμε πως, ενώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας αρκετά από τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν ορθό προσανατολισμό, το δεύτερο κύμα μας βρήκε απροετοίμαστους, παρά το διαθέσιμο, για προληπτικά μέτρα, χρονικό διάστημα του καλοκαιριού που μεσολάβησε.
Ενώ λοιπόν στον νέο προϋπολογισμό θα επιταχυνθεί η εκκαθάριση των κόκκινων στεγαστικών που συνδέονται με την α’ κατοικία με ιλιγγιώδεις ρυθμούς προς όφελος των τραπεζών και εις βάρος οικογενειών που αναγκαστικά θα βρεθούν στους δρόμους, παρατηρούμε ταυτόχρονα και την ακατανόητη μείωση των κοινωνικών παροχών κατά -17,6% σε σχέση με το 2019, με την οποία διαφωνούμε κάθετα.
Στο ίδιο μοτίβο και οι δαπάνες στην υγεία που παρότι επιβεβαιώθηκε πόσο σημαντική είναι η ενίσχυσή τους, με τον νέο προϋπολογισμό αναμένεται η μείωσή τους, ειδικά σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θέση μας είναι η διαρκής και σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας (προσλήψεις, οικονομική ενίσχυση, τεχνολογικός εξοπλισμός). Ιδιαίτερα αρνητική είναι και η μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 50,6% (από 608 σε 300 εκατ.), καθώς επίσης και η φαρμακευτική δαπάνη (από 2,03 δις σε 1,93 δις).
Όσον αφορά στα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση, όπως ήταν αναμενόμενο η κρίση του κορονοϊού άφησε ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία για καταστρατήγηση εργασιακών σχέσεων, μείωση των μισθών και φυσικά άνοιγμα της κερκόπορτας για την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο. Σημειώνουμε ότι, ενώ οι επίσημοι δείκτες ανεργίας μαρτυρούν πως τα επιδόματα και τα προγράμματα κατάρτισης αφορούν το 1/5 των συμπολιτών μας, στο νέο προϋπολογισμό περικόπτονται κατά 700 εκ. οι δαπάνες του ΟΑΕΔ.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε πως η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν απαρτίζεται από κολοσσιαίες επιχειρήσεις, αλλά από πολλές μικρές που συνθέτουν το επιχειρηματικό τοπίο της Ελλάδας. Αυτή λοιπόν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που σήκωσε στις πλάτες της την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, στήριξε για μία ακόμα φορά την οικονομία της χώρας μας κατά την κρίση του κορονοϊού.
Αντί, λοιπόν, για μείωση της φορολογίας των εταιρικών κερδών και των φυσικών προσώπων υψηλού εισοδήματος με την αντίστοιχη διατήρηση των φορολογικών προνομίων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων για τους έχοντες, θα έπρεπε οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και όλοι εκείνοι που στηρίζουν ουσιαστικά την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας να ενισχυθούν, τόσο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν όσο και για την ίδια την επιβίωσή τους.
(Δελτίο Τύπου)