Η ιδιωτική θηροφυλακή σε αδιέξοδο
Το πρόβλημα της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας του Ιδιωτικού Σώματος της Θηροφυλακής αν και αναμενόμενο είναι λογιστικό, αλλά όχι ουσιαστικό, αφού χρήματα εισρέουν τόσο στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) όσο και στους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την Θηροφυλακή, χωρίς να αγγίζουν τον «περιβαλλοντικό φόρο» που πληρώνουν οι κυνηγοί στο Πράσινο Ταμείο.
Είναι δε κατακριτέο αντί να πληρώνουν οι ίδιοι να επιθυμούν να πληρώνονται από το κράτος, εκβιάζοντας την ελληνική πολιτεία αρνούμενοι π.χ. να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση εισβολικών ειδών, κάτι που παραβιάζει και τις καταστατικές αρχές των κυνηγετικών οργανώσεων.
Εκτίμησή μας είναι ότι το άνοιγμα τέτοιου θέματος εκ μέρους της ΚΣΕ είναι προσχηματικό. Σκοπό έχει την άρση από την Κυβέρνηση της απαγόρευσης του κυνηγιού κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέτρα τα οποία μας βρίσκουν σύμφωνους.
Επαναφέρουμε λοιπόν την πρότασή μας για την δημιουργία «Εθνικού Σώματος Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος», με μόνιμο, επαρκές και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, ενισχύοντας τις καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες που καταρρέουν από το βάρος των υποχρεώσεων, και την αναστολή πρόσληψης νέου προσωπικού βάση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, κάτι που είναι πολύ ευκολότερο σήμερα, χωρίς τις τότε μνημονιακές δεσμεύσεις και με τις νέες δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είναι επιπλέον απαράδεκτο να «εξαφανίζεται» ο «Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι» από τον νέο ιστότοπο του ΥΠΕΝ, κάτι ρηξικέλευθο που δημιουργήσαμε οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπου οι πολίτες και οι ειδικοί διατύπωναν λύσεις και προτάσεις για τον απαρχαιωμένο και κοστοβόρο τρόπο, εξαιτίας του οποίου κατασπαταλούνται οι πόροι από τις άδειες θήρας (που απαξίωσαν και απαξιούν οι κυνηγετικές οργανώσεις που βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο).