Η Ευτυχία Πράνταλου είναι 25 χρόνων και εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια. Όπως πολλά άτομα της ηλικίας της, ασχολείται ενεργά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί την βρήκαν άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανέθεσαν να κάνει ένα μεγάλο «πράσινο» ταξίδι. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει συνομηλίκους της και να τους επηρεάσει για θέματα του περιβάλλοντος. Στο Instagram την ακολουθούν τουλάχιστον εικοσιπέντε χιλιάδες άτομα. Έτσι, δέχτηκε την πρόσκληση και έφυγε για Κρήτη. Βέβαια, αυτό έγινε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.
Ο πρώτος «σταθμός» ήταν το Ηράκλειο και σκοπός η προστασία των παράκτιων οικοτόπων, της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η Ευτυχία όπως και όσα άτομα επιλέγησαν από όλη την Ευρώπη, έκανε ζωντανές αναμεταδώσεις μέσω του λογαριασμού της στο Instagram. Τι προέτρεψε τους ακολούθους της να κάνουν; Να γίνουν οι τέλειοι οικοτουρίστες. Δηλαδή να προσπαθήσουν να μην ρυπάνουν το περιβάλλον που επισκέπτονται και να είναι πρόθυμοι να μαζέψουν σκουπίδια από την παραλία ακόμα και αν δεν είναι δικά τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλεί αυτή την καμπάνια dingdong challenge και χρηματοδοτεί ενέργειες για όλα τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Μια από αυτές τις ενέργειες είναι και η μετατροπή απορριμμάτων τροφίμων των ξενοδοχείων στα Χανιά, σε τροφές για ζώα. Στο Ρέθυμνο ο στόχος είναι οι πολίτες να εμπιστευθούν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μειωθεί η χρήση Ι.Χ. ιδιαίτερα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Μέσα από τα μάτια των νέων που επέλεξε η ΕΕ πολλοί βλέπουν θέματα που αφορούν τον πλανήτη και μέχρι πρότινος αγνοούσαν. Όπως το ότι ο σπιζαετός, ένα από τα σπανιότερα είδη αετού είναι υπό εξαφάνιση στην Κρήτη και την Κύπρο. Ένα τέτοιο γεγονός επηρεάζει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και μακροπρόθεσμα τον άνθρωπο.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως εκείνο που προτείνουν οι ειδικοί για θέματα του περιβάλλοντος είναι το «Φα' το πριν τα φάει». Πρόκειται για ένα πρότζεκτ της οργάνωσης isea με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία στοχεύει να εξοικειώσει τους καταναλωτές με τα ξενικά είδη της θάλασσας. Για παράδειγμα, με το μπλε καβούρι όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άγγελος Σταυρόπουλος που επίσης επελέγη ώστε να επηρεάσει τους ακολουθούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τα ξενικά είδη είναι είδη τα οποία εισέρχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό και βρίσκονται στη Μεσόγειο χωρίς να είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Όταν ένα καβούρι έρχεται από τον Ατλαντικό δεν έχει το ίδιο μέγεθος με ένα καβούρι το οποίο υπάρχει στις θάλασσες της Ελλάδας. Είτε είναι στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο Πέλαγος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται φυσικοί ανταγωνιστές των ειδών των οποίων υπάρχουν στα δικά μας ύδατα», εξηγεί ο 25χρονος influencer.
Μερικοί από τους βασικούς λόγους εισβολής των ξενικών ειδών στη Μεσόγειο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και η συνεχής μετακίνηση των πλοίων από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη. Με αυτό τον τρόπο τα ξενικά είδη μεταφέρονται και όπου εγκατασταθούν καταβροχθίζουν τη χλωρίδα του βυθού και καταστρέφουν τους βιότοπους αναπαραγωγής ντόπιων ψαριών.
Τα προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα από τον Ψηλορείτη μέχρι το Δέλτα του Αξιού και τη Λίμνη Κερκίνη. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων και των παιδιών που αποτελούν το μέλλον του πλανήτη. Οι κίνδυνοι που διατρέχει το περιβάλλον μας αφορούν όλους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ