Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 15:45

Μειώνονται οι πληθυσμοί εντόμων - Είδος υπό εξαφάνιση οι πεταλούδες

Γράφτηκε από την

Στην Καλιφόρνια, η μεγάλη πεταλούδα του είδους Eucloe ausonides έχει γίνει σπάνια, παρότι ο πληθυσμός της ήταν και μεγάλος και πολυσχιδής. Στη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη της Butterfly Conservation Europe, υπάρχουν σήμερα οι μισές πεταλούδες από αυτές που υπήρχαν το 1976. Στη Γερμανία, μελέτη του 2017 έδειξε ότι μέσα σε 27 χρόνια, η βιομάζα των εντόμων συρρικνώθηκε κατά 76%.

Η μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη Γη συνδέεται με την εκρηκτική κυριαρχία του ανθρώπινου είδους, το οποίο πριν από 10.000 χρόνια αριθμούσε ένα εκατομμύριο εκπροσώπους, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 7,8 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν είδη των οποίων η εξαφάνιση συντελείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, παραδείγματος χάριν οι πεταλούδες που δεν έρχονται πια ή τα μυγάκια που δεν προσκρούουν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Μια επισκόπηση 11 μελετών γύρω από τους πληθυσμούς των εντόμων στην επιθεώρηση PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) επιχειρεί να συνοψίσει τις εξελίξεις αυτές. Η μελέτη των εντόμων δεν αφορά μόνο τους εντομολόγους αλλά συνολικά την ανθρωπότητα, καθώς τα έντομα αποτελούν κρίσιμους κρίκους στον κύκλο της ζωής και παρέχουν πολύ σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη γονιμοποίηση των φυτών, στην αποσύνθεση οργανικής ύλης και τη βελτίωση του εδάφους, πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν τροφή για μεγαλύτερα είδη όπως πουλιά, τα οποία απειλούνται με τη σειρά τους από την έλλειψη τροφής.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων: πολλοί πληθυσμοί εντόμων μειώνονται, κάποιοι αντέχουν και πολλοί (περίπου 4,5 εκατομμύρια είδη) δεν έχουν μελετηθεί. Η μελέτη της εξέλιξης των πληθυσμών των εντόμων είναι δύσκολη, γιατί για πολλούς από αυτούς δεν υπάρχουν αρχεία. Υφίστανται όμως συλλογές φύλλων σε μουσεία φυσικής ιστορίας, από τις τρύπες των οποίων γίνεται σαφές ποια έντομα ζούσαν σε ένα δεδομένο σημείο στο παρελθόν. Υπάρχουν επίσης καταγραφές εντόμων από τη δεκαετία του 1970, οι οποίες είχαν γίνει όχι για να μελετηθεί η πορεία του πληθυσμού τους αλλά ως τμήματα άλλων μελετών για τη διατροφή των πουλιών.

Τέλος, για κάποια έντομα υπάρχουν στοιχεία και η σύγκριση είναι εφικτή. Αμερικανοί επιστήμονες παγίδευσαν σκαθάρια στο διάστημα 2015-2017 με τις ίδιες μεθόδους και στα ίδια σημεία που είχαν χρησιμοποιήσει οι συνάδελφοί τους τη δεκαετία του 1970 και διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί τους μειώθηκαν κατά μέσον όρο κατά 83%. Η έρευνα κατέταξε τα σκαθάρια ανά οικογένειες και διαπίστωσε τον θάνατο ολόκληρων οικογενειών, όχι απλά μεμονωμένων ειδών.

Ετσι, στην Καλιφόρνια, η μεγάλη πεταλούδα του είδους Eucloe ausonides έχει γίνει σπάνια, παρότι ο πληθυσμός της ήταν και μεγάλος και πολυσχιδής. Στη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη της Butterfly Conservation Europe, υπάρχουν σήμερα οι μισές πεταλούδες από αυτές που υπήρχαν το 1976. Στη Γερμανία, μελέτη του 2017 έδειξε ότι μέσα σε 27 χρόνια, η βιομάζα των εντόμων συρρικνώθηκε κατά 76%.

Αλλα έντομα, κυρίως αυτά που ζουν στο νερό, αναφέρεται ότι βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενδεχομένως εξαιτίας του καθαρισμού ποταμών και άλλων υδάτινων ταμιευτήρων με την τεχνολογία των τελευταίων δεκαετιών. Πάντως, η βιομηχανική γεωργία και κτηνοτροφία εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες μείωσης του αριθμού των εντόμων.

Πηγή: Καθημερινή - Skai.gr - Φωτογραφία από Pezibear από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 10:35

Σχετικά Άρθρα

  • Η μπλε πεταλούδα του Χελμού
    Η μπλε πεταλούδα του Χελμού

    Ο Χελμός και η κοιλάδα της Στύγας δεν είναι μόνο το πιο επιβλητικό τοπίο της ορεινής Πελοποννήσου, είναι και η περιοχή με τα σπανιότερα είδη φυτών της πλούσιας χλωρίδας του Χελμού. Στις βραχώδεις πλαγιές της κοιλάδας σώζονται δύο είδη της ασιατικής χλωρίδας, ενώ επανεμφανίζονται άλλα που δεν τα βρίσκουμε νοτιότερα από τον Ολυμπο, όπως η Viola delphinantha. Εδώ εμφανίζονται και φυτά αποκλειστικά ενδημικά του Χελμού και πολλά ενδημικά των βουνών του Μοριά. Κοντά στα σπάνια φυτά πετούν και οι σπάνιες πεταλούδες του Χελμού, πόλος έλξης για τους εντομολόγους.

    Στην προστατευόμενη περιοχή Χελμού-Βουραϊκού συγκεντρώνεται υψηλός αριθμός ελληνικών και τοπικών ενδημικών, πολλά από τα οποία ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες επικινδυνότητας του Βιβλίου Ερυθρών δεδομένων της IUCN

    Η πανίδα της προστατευόμενης περιοχής του Χελμού–Βουραϊκού, περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό εντόμων, αμφίβιων, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών.

    Οι μπλε πεταλούδες

    Την άνοιξη τα αλπικά λιβάδια του Χελμού, ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο με πεταλούδες. Μεταξύ αυτών των ειδών τα πιό γνωστά είναι οι μπλέ πεταλούδες "Agrodiaetus iphigenia" και "Agrodiaetus coelestinus", που είναι ασιατικά είδη και η μοναδική ευρωπαϊκή θέση όπου έχουν καταγραφεί είναι η ανώτερη ζώνη του Χελμού και που αποτελούν προστατευόμενο είδος.

    Αξίζει να επισημάνουμε οτι η περιοχή δέχεται, συχνά «επιδρομές» από ξένους συλλέκτες, που έρχονταν να απαγάγουν σπάνια κολεόπτερα και τις διάσημες μπλε πεταλούδες του Χελμού, που αποτελούν προστατευόμενο είδος, αλλά η «ασπίδα» και η προστασία του Χελμού που λέγετε «Φορέας Διαχείρισης» στέκεται φρουρός της σπάνιας πανίδας.

    Η σπάνια και εντυπωσιακή μπλε νύφη, μας... παίδεψε λίγο αλλά καταφέραμε να την φωτογραφίσουμε:

  • Στο Τσερνόμπιλ ανακάλυψαν πεταλούδα σε μέγεθος πουλιού
    Στο Τσερνόμπιλ ανακάλυψαν πεταλούδα σε μέγεθος πουλιού

    Στον προστατευμένο ραδιενεργό- οικολογικό βιότοπο του Τσερνόμπιλ οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σπάνιο είδος πεταλούδων, οι οποίες έχουν μέγεθος πουλιού. Οι επιστήμονες που έχουν την εποπτεία του βιότοπου ανακοίνωσαν το εύρημα τους στη σελίδα τους στο Facebook.

    Η γαλάζια κορδελωτή πεταλούδα Catocala fraxini ήρθε μόνη της στους επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη πεταλούδας στην Ουκρανία και στην Ευρώπη. Το άνοιγμα (εύρος) των φτερών της μπορεί να φθάνει και 110 mm.

    Η πεταλούδα είναι δραστήρια κατά την διάρκεια της νύχτας και προσελκύεται από το φως. Το επιστημονικό τμήμα του προστατευόμενου βιότοπου επισήμανε ότι μόλις σταματήσουν οι βροχές θα την μεταφέρουν στο αγαπημένο της δένδρο που είναι η λεύκα

    СТРІЧКАРКА БЛАКИТНА ЗАЛЕТІЛА «НА ВОГНИК» Офіс наукового відділу відвідав несподіваний гість – рідкісний метелик...

    Δημοσιεύτηκε από Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник στις Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ria Novosti

  • Σταθμός η Βρετανία στην εντυπωσιακή μετανάστευση των πεταλούδων Painted Lady
     Σταθμός η Βρετανία στην εντυπωσιακή μετανάστευση των πεταλούδων Painted Lady

    Εκατομμύρια πεταλούδες αναμένεται να αρχίσουν να καταφτάνουν στη Βρετανία αυτό το καλοκαίρι, φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα δέκα χρόνια.

    Οι λάτρεις της φύσης αναζητούν μανιωδώς πεταλούδες Painted Lady, οι οποίες έχουν αρχίσει να φτάνουν στο πλαίσιο της μετανάστευσής τους, κατά την οποία διανύουν 12.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την οργάνωση Butterfly Conservation.

    «Τα σημάδια σε όλη την Ευρώπη είναι πολλά υποσχόμενα, το 2019 μπορεί να είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Painted Lady, με μεγάλους πληθυσμούς να καταγράφονται ήδη σε περιοχές της Βρετανίας» σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης.

    Η τελευταία μεγάλη εισροή πεταλούδων έγινε το 2009, όταν περίπου 11 εκατομμύρια τέτοιες πεταλούδες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ταξιδεύοντας με ταχύτητες ακόμα και 48 χιλιομέτρων την ώρα, οι εν λόγω πεταλούδες μεταναστεύουν από την Αφρική στον Αρκτικό Κύκλο, σε ένα ταξίδι που μπορεί να φτάσει και τις έξι γενιές.

    Οι Painted Ladies που επιστρέφουν στην Αφρική τον Οκτώβριο είναι πολλές γενιές μετά από αυτές που έφυγαν από την Αφρική νωρίτερα φέτος.

    Πηγή: Newsbeast.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ