Oι υψηλές για τα δεδομένα θερμοκρασίες πλήττουν ανεπανόρθωτα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη, με την κλιματική αλλαγή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη χιονιού.
Ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο στην κεντρική Ιταλία βρίσκεται σε αδράνεια αυτόν τον χειμώνα, με τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, που έχουν αφήσει ολόκληρα βουνά χωρίς χιόνι.
Οι αναβατήρες σκι είναι απενεργοποιημένοι και τα κανόνια χιονιού βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στο γρασίδι του όρους Τερμινίλο, το οποίο υψώνεται 2.217 μέτρα στα Απέννινα Όρη και συνήθως αποτελεί αγαπημένο προορισμό των σκιέρ από τη Ρώμη.
Φέτος τα καταστήματα και τα μπαρ είναι σχεδόν όλα κλειστά, χωρίς κανείς να έρχεται να νοικιάσει εξοπλισμό ή να αγοράσει ένα ζεστό ποτό στον δρόμο προς τις πίστες, μεταδίδει ο Independent.
«Λείπει μια κρίσιμη λεπτομέρεια για μια χιονοδρομική εγκατάσταση: το χιόνι», παραπονέθηκε ο Βιντσένζο Ρεγκνίνι, πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίζεται τις τοπικές μεταφορές και τους αναβατήρες.
Ούτε το τεχνητό χιόνι δεν μπορεί να καλύψει το κενό
Όχι μόνο δεν έχει χιονίσει ποτέ, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστήσει αδύνατη ακόμη και την παραγωγή τεχνητού χιονιού με τη χρήση κανονιών, δήλωσε ο Ρεγκνίνι στο Reuters.
«Η μετατροπή του νερού σε χιόνι απαιτεί θερμοκρασία τουλάχιστον κοντά στους μηδέν βαθμούς. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 12 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε.
Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τη βιομηχανία του σκι σε όλο τον κόσμο, αλλά η Ιταλία, με τα πολλά σχετικά χαμηλού υψομέτρου θέρετρα στα Απέννινα, καθώς και στις Άλπεις, πλήττεται ιδιαίτερα.
Γύρω από το Τερμινίλο, το οποίο συνήθως προσφέρει περισσότερα από 9 χιλιόμετρα πίστες σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τη Ρώμη, οι ντόπιοι φοβούνται ότι το σκι και η επιχειρηματική δραστηριότητα που συνοδεύει θα γίνουν ανάμνηση του παρελθόντος.
«Δεν είχαμε ποτέ τέτοια σεζόν, είναι δύσκολο», δήλωσε ένας κάτοικος Domenico Cerza, ενώ μια άλλη κάτοικος αποφάσισε να δει τη θετική πλευρά.
«Μοιάζει με Ιούνιο… Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας απολαύσουμε τον ήλιο», είπε με χιούμορ.
Περίπου το 90% των χιονοδρομιών κέντρων της Ιταλίας βασίζεται σε τεχνητό χιόνι, σε σύγκριση με το 70% στην Αυστρία, το 50% στην Ελβετία και το 39% στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού λόμπι των Πρασίνων, Legambiente.
Η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano-Cortina d'Ampezzo το 2026 για να παρουσιάσει τους πιο διάσημους προορισμούς χειμερινών σπορ, αλλά με τη μείωση των χιονοπτώσεων ένας αυξανόμενος αριθμός χιονοδρομικών κέντρων εξετάζει εναλλακτικές πηγές τουριστικών εσόδων.
Η Κίνα έγινε η πρώτη χειμερινή Ολυμπιάδα που βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε τεχνητό χιόνι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, χρησιμοποιώντας αρκετό νερό για να στεγνώσουν ξηρές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.
Πρόβλημα για τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη
Στη Γαλλία, οι εικόνες έδειχναν σκιέρ να γλιστρούν πάνω σε λεπτά στρώματα χιονιού σε χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλό υψόμετρο, που κατά τα άλλα είναι στρωμένα με γρασίδι - μια ανησυχητική τάση καθώς τα χιονοδρομικά κέντρα ετοιμάζονται για την περίοδο αιχμής τους.
Τα χιονοδρομικά κέντρα σε ολόκληρη την ήπειρο συνεχίζουν να μάχονται με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τις πίστες σε χαμηλότερο υψόμετρο - και έχουν ήδη θέσει πολλές εκτός λειτουργίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ο Ρομπ Στιούαρντ, εκπρόσωπος του χιονοδρομικού κέντρου Crans Montana στις ελβετικές Άλπεις, δήλωσε σήμερα στην Daily Mail: «Ήταν ένας περίεργος χειμώνας. Μετά από ένα καλό ξεκίνημα έγινε πάλι ήπιος».
Είπε ότι τα νέα από την Ιταλία «δεν προκαλούν έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τον πιο ήπιο καιρό που επικρατούσε πρόσφατα. Ευτυχώς οι Άλπεις δεν έχουν αυτό το πρόβλημα λόγω των πολύ μεγαλύτερων υψομέτρων».
Ο Στιούαρντ πρόσθεσε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα με πίστες σε χαμηλό υψόμετρο «βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τεχνητό χιόνι για τη δημιουργία της βάσης, κι αυτό λειτουργεί εφόσον οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω ή κάτω από το μηδέν».
Οι μηχανές τεχνητού χιονιού λειτουργούν διοχετεύοντας κρύο νερό σε συμπιεσμένο αέρα, παράγοντας μικρούς κρυστάλλους πάγου στους οποίους προσκολλάται το νερό.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιοχές της κεντρικής Ευρώπης έχουν υποφέρει λιγότερο από άλλα μέρη της ηπείρου, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Στην πραγματικότητα, αυτές τις μέρες φαίνεται ότι το περισσότερο χιόνι έρχεται αργότερα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν οι συνθήκες μπορεί να είναι μερικές από τις καλύτερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι απρόβλεπτο όμως, όπως μπορεί να είναι ο καιρός».
«Υψηλός κίνδυνος» έλλειψης χιονιού
Στα τέλη του περασμένου έτους η Daily Mail ανέφερε ότι η διάρκεια της «χιονοκάλυψης» στις Γαλλικές Άλπεις ήταν 36 ημέρες μικρότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με τις υψηλότερες βροχοπτώσεις να στερούν από τους τουρίστες την πρόσβαση στις πίστες μέχρι μόλις δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Tα χιόνια στις Άλπεις γενικότερα μειώθηκαν κατά 8,4% ανά δεκαετία κατά τη διάρκεια των βασικών εποχών μεταξύ 1971 και 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.
Μέχρι και το 98% των χιονοδρομικών κέντρων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται τώρα ότι θα διατρέχουν «πολύ υψηλό κίνδυνο» έλλειψης χιονιού εάν η θερμοκρασία θερμανθεί μόλις κατά 4 βαθμούς Κελσίου - και το 53% με ένα άλμα μόλις δύο βαθμών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Με την Ευρώπη να βασίζεται στα βουνά για το 90 τοις εκατό του νερού της, τα ευρήματα προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι λένε ότι η «χιονοκάλυψη» έχει υποστεί μια «άνευ προηγουμένου» μείωση από τον Μεσαίωνα.
Πηγή: Ιefimerida.gr