Tι συμβαίνει σε Εύβοια, Θράκη, Αττική, Κρήτη, Τήνο, Ήπειρο , Θεσσαλία και Μάνη
Γενικός ξεσηκωμός υπάρχει σε όλα τα σημεία της χώρας όπου εγκαθίστανται τα φαραωνικά αιολικά πάρκα ανεμογεννητριών, τα οποία όπως πολύ έγκαιρα είχε καταγγείλει το Πράσινο Κίνημα καταστρέφουν το περιβάλλον και αυτά που προσφέρουν είναι προς όφελος μόνο των μεγάλων εταιρειών που τις εκμεταλλεύονται.
Από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από την Θεσπρωτία μέχρι την Εύβοια και την Τήνο οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι φορείς και οι σύλλογοι που νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους και το μέλλον των παιδιών τους έχουν επιδοθεί εν μέσω μάλιστα πανδημίας σε μία σειρά κινητοποιήσεων και συντονισμού δράσεων προκειμένου να σώσουν ότι σώζεται από τις συνθήκες που δημιούργησε ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που και τότε το Πράσινο Κίνημα είχε περιγράψει λεπτομερώς τους κινδύνους που ελλοχεύει η ψήφισή του. Η νέα εξέλιξη είναι οι μηνύσεις και οι αγωγές των εταιριών που θέλουν να δημιουργήσουν τις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές ΑΠΕ) κατά των κατοίκων που αντιδρούν. Και είναι τραγικό η τοπική αυτοδιοίκηση να "κωφεύει" και να μην υποστηρίζει τους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπους τους.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής».
Τα όσα συμβαίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δυστυχώς δικαιώνουν όσα είχε πει εγκαίρως το Πράσινο Κίνημα.
Εύβοια: “Ο Ελλάκτωρ θα κατέχει το ¼ του νησιού”
Στην Εύβοια, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW. Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο–κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια, 104 ανεμογεννήτριες στο σύνολο.
Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στα όρη Δίρφυ, Κοτύλαια, Ξηροβούνι, Μαυροβούνι, Σκοτεινή, Ευβοϊκό Όλυμπο, καθώς και τα ευρισκόμενα εκεί οροπέδια (Αμπουδιώτισσας, Βρωμονέρας κ.λπ.). Πρόκειται για περιοχές που είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura. Εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς το Αισθητικό Δάσος Στενής, έκτασης 500 εκταρίων, τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τόπους Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, αρχαιότητες, το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων της Ελλάδας και το μοναδικό ελατόδασος του Αιγαίου.
Η Εύβοια έχει ήδη επιβαρυνθεί υπέρμετρα από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών (αλλά και πολλών άλλων βιομηχανικών δραστηριοτήτων), καθώς στη Νότια Εύβοια υπάρχουν οι περισσότερες ανεμογεννήτριες στη χώρα, πάνω από 400 ενώ πλέον ο Ελλάκτωρ θα κατέχει το ¼ του νησιού.
Θράκη: Στήνουν ανεμογεννήτριες σε κατοικημένες περιοχές για να έχουν κι εύκολη πρόσβαση
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τέθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 44,80 MW στην θέση ΛΟΦΟΣ - ΠΟΥΛΙΑ του Δήμου Αρριανών στην Π.Ε. Ροδόπης.
Το πάρκο αποτελείται από 8 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ισχύος 5,6 MW έκαστη. Ο πυλώνας θα έχει ύψος 105 μέτρα, το μήκος των πτερύγων είναι 74 μέτρα και η διάμετρος του ρότορα 150 μέτρα.
Το πάρκο προτείνεται να εγκατασταθεί στην Βορειοανατολική Ροδόπη και συγκεκριμένα στην πρώην ορεινή κοινότητα Κέχρου, υπαγόμενη σήμερα στον Καλλικρατικό Δήμο Αρριανών.
Τρεις από τις 8 ανεμογεννήτριες τοποθετούνται 700 μέτρα από τον μεγαλύτερο οικισμό τον Κέχρο και μάλιστα οι δύο από αυτές Βορειοανατολικά του οικισμού.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βορειοανατολική Ροδόπη αποτελεί συνεχιζόμενο φαινόμενο σε εξέλιξη εδώ και είκοσι περίπου χρόνια. Η προτίμηση των εταιρειών στην Β.Α. Ροδόπη δεν οφείλεται μόνο στους ισχυρούς ανέμους αλλά κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει εκτενές και σχετικά καλά συντηρημένο οδικό δίκτυο διότι η περιοχή είναι κατοικημένη. Επίσης πολύ κοντά βρίσκεται η γραμμή Υψηλής Τάσης Νέας Σάντας - Ορεστιάδας.
Έτσι οι εταιρείες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για οδοποιία καθώς και για δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Σήμερα στην υπόψη περιοχή της Β.Α. Ροδόπης που περιλαμβάνει εκτός από την περιοχή του Κέχρου και την πρώην κοινότητα Οργάνης καθώς και ένα ορεινό τμήμα του Δήμου Κομοτηνής έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 150 Α/Γ πολλές από τις οποίες σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς μέχρι και 250 μέτρα (οικισμός Μοναστήρι). Στην ευρύτερη αλλά άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή που περιλαμβάνει και τμήμα του Νομού Έβρου στους Δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης οι ανεμογεννήτριες μαζί με τις ήδη αδειοδοτημένες πρέπει να υπερβαίνουν τις 270.
Κρήτη: Καταγγελίες για δωροδοκίες για να πειστεί η τοπική κοινωνία
Για απροκάλυπτη προσπάθεια δωροδοκίας της τοπικής κοινωνίας στο νότιο Ρέθυμνο, με σκοπό να ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από την εκ του νόμου προβλεπόμενη από τους οικισμούς (195 μέτρα αντί για 500), ενώ οι τρεις νέες που επιθυμεί να τοποθετήσει θα είναι ακόμα πιο κοντά, κυριολεκτικά πάνω από τα σπίτια του χωριού Αρδακτος.
Τήνος: Συνεχίζονται οι διώξεις των πολιτών που αντέδρασαν
Στο νησί της Τήνου, εδώ και ένα χρόνο συνεχίζονται οι διώξεις του Τηνιακού λαού, επειδή αγωνίστηκε να αποτρέψει την καταστροφή του τόπου του.
Στο πλαίσιο καταστολής του δίκαιου αγώνα των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, 36 άτομα δικάζονται με ασαφείς κατηγορίες, άλλοι κάτοικοι καλούνται για «παροχή εξηγήσεων» στο Α.Τ. Τήνου ενώ περίπου 100 ακόμη περιμένουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου για την αγωγή της εταιρείας Ενεργειακή ΕΠΕ που ζητά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Πρέβεζα: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα
Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού προχώρησαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε ήδη μια πρώτη συγκέντρωση στο Θεσπρωτικό, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, οι Πρόεδροι των χωριών της Λάκκας καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Η συγκροτηθείσα επιτροπή είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στο συγκεκριμένο θέμα και καλεί όλους τους κατοίκους του Δήμου Ζηρού αλλά και των γειτονικών χωριών του Δήμου Πρέβεζας και του Δήμου Δωδώνης που επηρεάζονται εξ ίσου από την εν λόγω εγκατάσταση, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε αυτόν τον όμορφο τόπο να τον διατηρήσουν ανέπαφο και να τον παραδώσουν στα παιδιά τους εξίσου όμορφο και αναλλοίωτο από την επικείμενη καταστροφή.
Πάνειο όρος: Κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος
Το Πράσινο Κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που ετοιμάζουν και στο Πάνειο Όρος. Το συγκεκριμένο σημείο στην Αττική εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού. Στηρίζουμε τον αγώνα των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και των ομόφωνων αποφάσεων των δημοτικών τους συμβουλίων για την αποφυγή μίας ακόμα καταστροφικής επιλογής για το περιβάλλον. Το Πάνειο όρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1995, ενώ τμήμα του βουνού κάηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά την άνοιξη του 2009 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναδάσωση.
Για τα όσα συμβαίνουν στο Πάνειο όρος παρενέβη η περιφερειακή παράταξη “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παπαδάκη, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη θέση που πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Ήπειρος: Πολλά τα αιτήματα των εταιρειών πολλά και τα προβλήματα
Λίγοι μήνες έχουν περάσει από όταν η κυβέρνησε ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό “νομοσχέδιο Χατζηδάκη” και το Πράσινο Κίνημα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μεταξύ άλλων κινδυνεύει να γεμίσει ανεμογεννήτριες η χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλά είναι τα αιτήματα εταιριών, που εξετάζονται και δημοσιοποιούνται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία της Ηπείρου.
Η διαδικασία για την εγκατάστασή τους βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί του φακέλου Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) ή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Ήδη στους Δήμους Ζαγορίου και Μετσόβου έχουν εγκατασταθεί και έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί και θα εξετασθούν δύο αιτήματα τα οποία σχετίζονται με επενδυτικά σχέδια για 1) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 117,6MW στη θέση «Όρη Σουλίου» «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) – Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου και 2) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 140,0 MW στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη- Προφ. Ηλίας – Αλογομάνδρα – Τσούκκα Μελίσσι –Σπηλιά Λαμπρούση» των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού.
-Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, χάρη των οποίων πρόκειται να διανοιχθούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα – βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 100 μέτρα ύψος.
• Οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα ιστορικά, παραδοσιακά μονοπάτια, οι ιστορικοί τόποι θα χαθούν ή θα αλλοιωθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. Το ιστορικό μονοπάτι των
Σουλιωτών από τις πηγές του Αχέροντα όπου δόθηκε η ιστορική μάχη μεταξύ των Σουλιωτών και στρατευμάτων του Αλή Πασά στα 1.800, διέρχεται από τους χώρους τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, ο θεσμοθετημένος ιστορικός τόπος της περιοχής «Σπιθάρι − Παναγιά − Άνω Κάμπος» στη Μουσιωτίτσα από τον οποίο η ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης ορίζεται σε 7d όπου d η διάμετρος της φτερωτής (7*162)=1.134, δεν τηρείται.
– Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα υποστούν πιέσεις ή και απώλειες λόγω των εκχερσώσεων. Σημειώνεται ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα, για τα οποία η πολιτεία έχει μεριμνήσει με υποδομές (ταΐστρες κλπ.).
– Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
– Οπτικά μια ανεμογεννήτρια μπορεί να διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει και τα 120. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν και τόνοι σιδηρού οπλισμού.
– Νότια της περιοχής εγκατάστασης των προτεινόμενων αιολικών σταθμών είναι θεσμοθετημένες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ως Ειδική ζώνη Διατήρησης οικοτόπων και ειδών, καθώς και η Ζώνη Ειδικής Προστασίας που είναι περιοχή ζωτικής σημασίας για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους.
– Η μελισσοκομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί αρνητικά από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών
Ολυμπία: Αιδώς Αργείοι
Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών, των κινημάτων πολιτών και των φορέων για να μην εγκατασταθούν οι 72 ανεμογεννήτριες στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας – Τριφυλίας – Γορτυνίας – Μεγαλόπολης, μίας περιοχής που είναι γνωστή ως το μεγαλύτερο «Αρχαιολογικό Πάρκο» του Κόσμου.
Εκτός από τα δεκάδες γνωστά μνημεία, σε αυτή την περιοχή, οι αρχαιολόγοι αναζητούν άγνωστες θέσεις, σπουδαίων αρχαίων πόλεων και Ιερών.
Σε εκείνες τις άγνωστες μέχρι τώρα θέσεις, ενδέχεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και να θαφτούν για πάντα οι αρχαιότητες με χιλιάδες τόνους τσιμέντων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πιθανού λάθους, είναι αυτό της ενδιαφερόμενης εταιρίας που ζητά να τοποθετήσει ανεμογεννήτρια, στην κορυφή του μυθικού όρους Μίνθη. Στη θέση εκείνη και σε απόσταση 160 μέτρα ακριβώς, εντοπίστηκαν πρόσφατα ευρήματα προϊστορικού ναού, δίπλα στο πρωτοχριστιανικό εξωκλήσι του προφήτη Ηλία.
Το Πράσινο Κίνημα τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσει κανένα δασαρχείο και καμία προϊσταμένη υπηρεσία, στην καταστροφή των δασών σε τόσο μεγάλες εκτάσεις και με τόσο πλούσια πανίδα.
Οι αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων των τριών νομών που πλήττονται και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορούν να επιτρέψουν μια τόσο εκτεταμένη εκτέλεση εργασιών, δίπλα σε Αρχαία, εντός συστάδων αρχαιοτήτων και ίσως απάνω σε αρχαίες πόλεις, που είναι ζητούμενη η ακριβής θέση τους.
Το Πράσινο Κίνημα καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), να απορρίψει την Αίτηση της εταιρίας «Αιολική Θεοδώρων ΑΒΕΕ» και να μην δεχθεί καμία παρόμοια στο μέλλον, με το ίδιο αίτημα.
Είναι από τα... Άγραφα
Οι επικείμενες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή τεράστιων αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των Αγράφων και της Νότιας Πίνδου γενικότερα, απειλούν την περιοχή με πολιτιστική, περιβαλλοντική, οικονομική και τουριστική υποβάθμιση.
Φανταστείτε την Κοιμωμένη των Αγράφων να ισοπεδωθεί και στην θέση της να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων.
Φανταστείτε την λίμνη Πλαστήρα η οποία φημίζεται για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της να περικλείεται από οχτώ αιολικά πάρκα αλλοιώνοντας την φυσική ομορφιά της περιοχής, υποβαθμίζοντας την περιβαλλοντικά και τουριστικά!
Για το θέμα έχει πρωτοστατήσει η Περιφερειακή Παράταξη “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής, Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, με αποκορύφωμα το Ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας πάνω στις θέσεις του Πράσινου Κινήματος.
Στα “άρματα” και οι Μανιάτες
Τέλος, στην Μάνη, μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών οργάνωσαν συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής τονίζοντας: «Η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Μάνης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ξεπροβάλλουν πάνω από τα πέτρινα πυργοχώρια μας συνθέτοντας ένα τοπίο ξένο και αποκρουστικό. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή!
Οι εταιρείες της αιολικής απάτης παραβιάζοντας βάναυσα το νομικό προστατευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, ισοπεδώνουν με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμοδίων δημοσίων αρχών, τις βουνοκορυφές μας εφαρμόζοντας το “δίκαιο του κατακτητή”!
Η ανάγκη πλέον ανάσχεσης αυτής της λαίλαπας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτική.”
Κ. Καλογράνης: “Να αγωνιστούμε όσοι νοιαζόμαστε”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα με τις ανεμογεννήτριες οφείλεται στο νόμο Χατζηδάκη.
Το Πράσινο Κίνημα από την πρώτη στιγμή στάθηκε κατά του νόμου εντοπίζοντας τις επιπτώσεις του.
Επίσης, είχαμε επισημάνει τις ευθύνες που βαραίνουν τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τόσο η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα.
Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας. Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τους πολίτες που έχουν υποστεί μηνύσεις και αγωγές και θεωρεί ότι για το θέμα πρέπει να λάβει θέση κεντρικά και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτή τη στιγμή πρέπει τα κινήματα πολιτών, οι κοινωνικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι όσοι νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών τους και της περιοχής να αγωνιστούμε ώστε να μην δούμε την χώρα μας να γίνεται ένα τεράστιο πάρκο βιομηχανικών ανεμογεννητριών.”
Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση---Η Πολιτική στην Πράξη
(Δελτίο Τύπου)