Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 22:18

Ισημερινός: Μια γιγαντιαία χελώνα, είδος που θεωρείτο εξαφανισμένο εδώ και έναν αιώνα, εντοπίστηκε στα νησιά Γκαλαπάγκος

Γράφτηκε από τον

Μια γιγαντιαία χελώνα που εντοπίστηκε το 2019 στα νησιά Γκαλαπάγκος ανήκει σε ένα είδος το οποίο οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι εξαφανίστηκε πριν από έναν αιώνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού.

Το Εθνικό Πάρκο των Γκαλαπάγκος ετοιμάζει μια ερευνητική αποστολή που θα αναλάβει να εντοπίσει και άλλες γιγαντιαίες χελώνες, σε μια προσπάθεια να σωθεί το είδος.

Η χελώνα βρέθηκε πριν από δύο χρόνια στο νησί Φερναντίνα, ένα από τα πιο παρθένα του αρχιπελάγους, κατά τη διάρκεια μιας κοινής αποστολής του Εθνικού Πάρκου και της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των Γκαλαπάγκος. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι ανήκε στο είδος Chelonoidis phantasticus, το οποίο οι ειδικοί θεωρούσαν εξαφανισμένο.

«Το Πανεπιστήμιο Γέιλ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των γενετικών μελετών και τη σύγκριση με το DNA ενός δείγματος που είχε ληφθεί το 1906», ανέφερε το Πάρκο Γκαλαπάγκος.

Στα νησιά αυτά πολλά είδη χελωνών ζουν μαζί με φλαμίνγκο, άλμπατρος, κορμοράνους και σούλες. Πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση.
«Την θεωρούσαμε εξαφανισμένη εδώ και πάνω από 100 χρόνια! Επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχει», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκουστάβο Μανρίκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Πάρκου, εκτιμάται ότι στα νησιά ζουν 60.000 γιγαντιαίες χελώνες διαφόρων ειδών. Μία από αυτές, ο «Μοναχικός Τζορτζ», μια αρσενική από το νησί Πίντα, ήταν η τελευταία του είδους της και πέθανε το 2012 χωρίς να αφήσει απογόνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Photo by Cedric Fox on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 21:34

Σχετικά Άρθρα

  • Η γηραιότερη χελώνα «κλείνει» τα... 190 και γιορτάζει τα γενέθλιά της
    Η γηραιότερη χελώνα «κλείνει» τα... 190 και γιορτάζει τα γενέθλιά της

    Ο Τζόναθαν ζει στο νησί της Αγίας Ελένης και έχει και τη βούλα του βιβλίου Γκίνες ως το μεγαλύτερο σε ηλικία εν ζωή ζώο

    Η διάσημη αυτή χελώνα αρέσκεται να περνάει χρόνο στον κήπο βοσκώντας, να κάνει ένα δροσερό μπάνιο ή να κοιμάται κάτω από τα δέντρα. Ο Τζόναθαν στα 190 του έχει και τη βούλα του βιβλίου Γκίνες ως το μεγαλύτερο σε ηλικία εν ζωή ζώο. Ζει στο νησί της Αγίας Ελένης που ανήκει στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Αφρικής. Ως «σύμβολο» του νησιού, θα γιορτάσει από σήμερα μέχρι την Κυριακή τα γενέθλιά του.

    Ο Τζόναθαν ανήκει στο είδος της γιγάντιας χελώνας των Σεϋχελλών (Aldabrachelys gigantea hololissa) και ζει μαζί με άλλες τρεις γιγάντιες χελώνες – τον Ντέιβιντ, τον Φρεντ, και την Έμμα στην έπαυλη του κυβερνήτη της Αγίας Ελένης. Ο φροντιστής του Τζόναθαν, με τον οποίο μοιράζονται και το ίδιο όνομα, Τζο Χόλινς, λέει πως κάποτε το ζευγάρωμα με την Έμμα ήταν μια από τις πιο αγαπημένες του δραστηριότητες. Όμως όσο μεγαλώνει έχει γίνει ένας «τεμπέλης, ηλικιωμένος κύριος» που ακολουθεί τον δικό του δρόμο.

    Το νησί των 121 τετραγωνικών χιλιομέτρων με σχεδόν 4500 κατοίκους είναι το σπίτι της γλυκύτατης αυτής χελώνας από το 1882. Περίπου 60 χρόνια νωρίτερα ο Ναπολέων είχε εξοριστεί στο νησί αυτό, όπου και πέθανε. Η χελώνα ήταν δώρο στον Βρετανό σερ Γουίλιαμ Γκρέι-Γουίλσον, ο οποίος αργότερα διετέλεσε Κυβερνήτης της Αγίας Ελένης (1890 - 1897). Έκτοτε ο ο Τζόναθαν ζει στον κήπο της κυβερνητικής κατοικίας και έχει δει να μπαινοβγαίνουν στην έπαυλη πάνω από τριάντα κυβερνήτες.

    Meet Jonathan, a 187-year-old tortoise who has lived through two world wars and 39 US presidents 🐢 pic.twitter.com/VtmQkjrDkN

    — BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) March 29, 2019

    Ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο ζωής

    Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Τζόναθαν, αλλά μια ιστορική επιστολή μαζί με μια φωτογραφία αποδεικνύουν ότι είναι τουλάχιστον 190 ετών. Η επιστολή από το έτος άφιξης της χελώνας δείχνει πως έφτασε εκεί ήδη ως «μεγάλο ζώο». Επίσης από μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο νησί μεταξύ του 1882 και 1886 μπορεί κανείς να καταλάβει από τη διάμετρο του κελύφους πως όταν έφθασε το νησί είχε ήδη αναπτυχθεί πλήρως. Οι ειδικοί θεωρούν πως αυτό ισοδυναμεί με τουλάχιστον 50 χρόνια ζωής για τις χελώνες. Ο κτηνίατρος Χόλινς αναφέρει πως στην πραγματικότητα το μέσο προσδόκιμο ζωής αυτού του είδους υπολογίζεται στα 150 χρόνια, αλλά ο Τζόναθαν έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ. Για πολλές δεκαετίες οι γιγάντιες χελώνες αποτελούσαν ένα είδος λιχουδιάς, ειδικά για τους ναυτικούς, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ήταν εύκολο να τις πιάσουν και να τις στοιβάξουν στο κατάστρωμα, συμπληρώνει ο ίδιος.

    Από τη γέννησή του (υπολογίζεται το 1832) ο Τζόναθαν έχει επιβιώσει παγκοσμίων πολέμων, 8 μοναρχών του βρετανικού θρόνου και 40 προέδρων των ΗΠΑ. Η γέννησή του προηγείται της εκτύπωσης του πρώτου γραμματοσήμου (1840), της κατασκευής του πρώτου ουρανοξύστη (1885) και της ολοκλήρωσης του Πύργου του Άιφελ (1887). «Για εμάς, ο Τζόναθαν αποτελεί σύμβολο επιμονής και επιβίωσης. Έχει δει πολέμους και επιδημίες να έρχονται και να παρέρχονται, αυτοκρατορίες να ακμάζουν και να καταρρέουν, ακόμα κι αν δεν το ξέρει ο ίδιος», λέει ο Χόλινς. «Μας δίνει ελπίδα πως κάτι μπορεί να επιζήσει στον πλανήτη μας παρά τη βαρβαρότητα της ανθρωπότητας».

    Ο κτηνίατρος Χόλινς φροντίζει τον Τζόναθαν, ο οποίος ζυγίζει περίπου 180 κιλά, εδώ και δώδεκα χρόνια ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μια φορά την εβδομάδα τον κακομαθαίνει ταΐζοντας τον τις αγαπημένες του λιχουδιές, όπως αγγούρια, μαρούλι, καρότα, μήλα, μπανάνες και γκουάβα.

    «Tον λατρεύω αλλά όταν μιλάμε για ανταπόδοση της αγάπης, είμαι ρεαλιστής. Είμαι απλά ένας διανομέας φαγητού» διηγείται ο ίδιος. Η γλυκιά αυτή χελώνα είναι πλέον τυφλή και έχει χάσει την όσφρησή της αλλά η ακοή της παραμένει εξαιρετική. Όπως αναφέρει ο κτηνίατρος Χόλινς, ο Τζόναθαν αρέσκεται στο να περνάει χρόνο με τους ανθρώπους, τους αφήνει να τον χαϊδέψουν αλλά και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του.

    Οι τουριστικές αρχές του νησιού έχουν προγραμματίσει εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του, όπου οι επισκέπτες θα λάβουν επίσημο αναμνηστικό πιστοποιητικό με το αποτύπωμα του Τζόναθαν και υπογεγραμμένο από τον κυβερνήτη. Όσοι επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν και μέσω ενός προγράμματος ζωντανής ροής καθημερινές στιγμές από την ζωή του Τζόναθαν.

    Πηγή: Deutsche Welle - Protothema.gr

  • Ανακαλύφθηκε στην Ισπανία απολίθωμα γιγάντιας αρχαίας θαλάσσιας χελώνας μήκους σχεδόν τεσσάρων μέτρων
    Ανακαλύφθηκε στην Ισπανία απολίθωμα γιγάντιας αρχαίας θαλάσσιας χελώνας μήκους σχεδόν τεσσάρων μέτρων

    Ένα νέο είδος τεράστιας αρχαίας θαλάσσιας χελώνας ανακαλύφθηκε στην Ισπανία και χρονολογήθηκε ότι έζησε πριν περίπου 72 έως 84 εκατομμύρια χρόνια. Έχοντας μήκος 3,74 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη.

    Οι μεγαλύτερες στην ιστορία του πλανήτη γνωστές θαλάσσιες χελώνες, όπως εκείνες του αρχαίου εξαφανισμένου γένους Archelon, έφθαναν σε μήκος τα 4,6 μέτρα και ζύγιζαν έως 3,2 τόνους. Ζούσαν σε θάλασσες πέριξ της Βόρειας Αμερικής κατά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί καμία θαλάσσια χελώνα στην Ευρώπη, εξαφανισμένη ή ζωντανή, που να ξεπερνά σε μήκος το ενάμισι μέτρο.

    Οι ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τους Άνχελ Λουχάν και Άλμπερτ Σέλες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», βρήκαν το νέο γιγάντιο απολίθωμα στην περιοχή Καλ Τοράδες της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το νέο είδος ονομάστηκε «Leviathanochelys aenigmatica».

    Οι Ισπανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γιγαντισμός στις θαλάσσιες χελώνες αναπτύχθηκε ανεξάρτητα τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.nature.com/articles/s41598-022-22619-w

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα Νησιά Γκαλαπάγκος
    Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα Νησιά Γκαλαπάγκος

    Ένα νέο είδος γιγαντιαίας χελώνας το οποίο έχει πλέον εξαφανιστεί, ανακαλύφθηκε στα Νησιά Γκαλαπάγκος μετά από μελέτη DNA, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ.

    Συγκεκριμένα οι ερευνητές συνέκριναν το γενετικό υλικό χελωνών που ζουν τώρα στο νησί του San Cristobal, με κόκκαλα και κελύφη που συλλέχθηκαν το 1906 από μία σπηλιά και διαπίστωσαν πως πρόκειται για διαφορετικά είδη.

    Το γεγονός αυτό αποδεικτύει πως στα νησιά αυτά ζούσαν πριν χρόνια και άλλα είδη, τα οποία με τα χρόνια εξαφανίστηκαν.

    Scientists have discovered that a type of giant tortoise present on one of Ecuador's Galapagos Islands is not from the species it was previously thought to be, Galapagos National Park said https://t.co/yGvMzCx6nl pic.twitter.com/cgPXU6N4dj

    — Reuters (@Reuters) March 14, 2022

    Ενδημικές σε επτά νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Γκαλαπάγκος, οι γιγαντιαίες χελώνες διαχωρίζονται σε 15 ξεχωριστά είδη.

    Οι χελώνες των Γκαλαπάγκος είναι οι μεγαλύτερες και μακροβιότερες χερσαίες χελώνες του πλανήτη, φτάνοντας σε βάρος τα 417 κιλά και ξεπερνώντας σε ηλικία τα 100 έτη, κάτι που τις καθιστά και ένα από τα μακροβιότερα σπονδυλωτά όντα του ζωικού βασιλείου.

    Οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακά χελώνες των Γκαλαπάγκος που έχουν επισήμως καταγραφεί, έχουν φτάσει την ηλικίες των 175 και 188 ετών. Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των ειδών, αυτές εντοπίζονται στο μέγεθος και το σχήμα τους, με ορισμένα είδη να χαρακτηρίζονται από τον εμφανώς μακρύτερο λαιμό τους και άλλα από το θολωτό καβούκι τους.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Daniela Brik

  • Ο «Μοναχικός Τζορτζ» διδάσκει τα μυστικά της μακροζωίας μετά θάνατον

    H γιγάντια χελώνα των νήσων Γκαλαπάγκος του Εκουαδόρ, γνωστή και ως ο «Μοναχικός Τζορτζ», η οποία πέθανε το 2012 έχοντας ζήσει περίπου ένα αιώνα και αποτελώντας σύμβολο του περιβαλλοντικού κινήματος, επειδή ήταν ο τελευταίος του είδους του (Chelonoidis abingdonii), μπορεί να διδάξει στους επιστήμονες ορισμένα από τα μυστικά της μακροζωίας.

    Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, μελέτησε το DNA του σε μια προσπάθεια να φωτίσει το γενετικό υπόβαθρο της μακρόχρονης ζωής.

    Η ανάλυση γενετικού υλικού του καθώς και από την επίσης γιγάντια και μακρόβια χελώνα «Αλντάμπρα» (Aldabrachelys gigantea) του Ινδικού Ωκεανού, οι οποίες μπορούν να ζουν περισσότερα από 100 χρόνια στην αιχμαλωσία, σε σύγκριση με το DNA άλλων ειδών χελωνών και λοιπών ζώων, έφερε στο φως ένα αριθμό από γονιδιακές παραλλαγές που οδηγούν σε καλύτερη επιδιόρθωση του DNA, αποτελεσματικότερη ρύθμιση του μεταβολισμού, καλύτερες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι μεγαλύτερη αντίσταση στον καρκίνο. Οι ευνοϊκοί αυτοί γενετικοί παράγοντες δεν συναντώνται στα ζώα, τα οποία ζουν λιγότερο και έχουν μικρότερο μέγεθος.

    «Ο Μοναχικός Τζορτζ συνεχίζει να μας διδάσκει μαθήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Γκιζέλα Κακόνε του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα για τη γήρανση», ανέφερε ο Κάρλος Λόπεθ-Ότιν του ισπανικού Πανεπιστημίου του Οβιέδο.

    Στην ερευνητική ομάδα, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας και εξέλιξης «Nature Ecology & Evolution» συμμετείχε και ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Πουλακάκης του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του νησιού.

    Οι χελώνες γίνονται γιγάντιες σε απομονωμένα νησιά, μακριά από θηρευτές, αλλά πλέον απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους, τους λαθροκυνηγούς και την εισβολή ξενικών ειδών.

    Οι ερευνητές πάντως δεν έχουν κάτι να πουν γιατί ο «Μοναχικός Γιώργος» έμεινε τόσο μοναχικός έως το τέλος της ζωής του και δεν απέκτησε απογόνους σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Πηγή: Newsbeast.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ