Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 15:04

Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας για το 2021 για την Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από τον

Τι πρέπει να θυμόμαστε

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στην περιοχή με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα μέσα Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας. Μετά από 50 με 60 ημέρες, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινούν για το πρώτο τους ταξίδι.

Η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με όρους που περιγράφονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ΄ 391/2018) και εντάσσεται στη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε προχθές 24/5 στην περιοχή Βουνάκι από την ομάδα ερευνητών/ εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι εθελοντές περπατούν καθημερινά σε όλη την παραλία, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές. Παράλληλα, γίνεται απομάκρυνση σκουπιδιών από την παραλία. Ήδη στις πρώτες 10 μέρες έχουν απομακρυνθεί 36 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια και η δράση συνεχίζεται.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta συνεχίζεται για 38η χρονιά και είναι ένα από τα παλαιότερα προγράμματα του είδους του, παγκοσμίως και βέβαια στη Μεσόγειο. Παρά τα προβλήματα της πανδημίας, εθελοντές από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα συμμετέχουν και φέτος στις δράσεις.

Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και την προστασία της, σε όλη την περιοχή.

Μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα χωρίς να ενοχλήσουμε τις χελώνες και τις φωλιές τους, αν εφαρμόσουμε τα παρακάτω:
1) Όχι τροχοφόρα στην παραλία. Η κίνηση των οχημάτων πάνω στις παραλίες, εκτός από του ότι απαγορεύεται από το νόμο, προκαλεί δονήσεις στο έδαφος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η ανάπτυξη του εμβρύου ή να ωθήσει τους νεοσσούς να βγουν νωρίτερα από τη φωλιά τους.
2) Όχι σκουπίδια στην παραλία. Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις χελώνες είτε μέσω της κατάποσης πλαστικής σακούλας ή άλλων πλαστικών αντικειμένων, είτε με τη τυχαία εμπλοκή των νεοσσών σε αυτά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να χάσουν τη ζωή τους.
3) Όχι φωτιές στην παραλία. Το φως από τις φωτιές και η παρουσία ανθρώπων τρομάζουν τις ενήλικες θηλυκές και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των νεοσσών.
4) Όχι φώτα που έχουν κατεύθυνση την παραλία ωοτοκίας. Ο τεχνητός φωτισμός αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν τη σωστή κατεύθυνση προς την θάλασσα και πεθαίνουν από εξάντληση και αφυδάτωση.
5) Όχι βόλτες στην παραλία τις βραδινές ώρες. Την περίοδο ωοτοκίας είναι πιθανό να ενοχλήσουμε μια χελώνα που προσπαθεί να γεννήσει, ενώ την περίοδο εκκόλαψης πιθανότατα να πατήσουμε κατά λάθος τους μικρούς νεοσσούς.

Με αυτές τι μικρές κινήσεις θα μπορέσουν όλοι να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία αυτού του πανάρχαιου είδους που ζει στις ελληνικές θάλασσες

Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ. 2693031939
ΑΡΧΕΛΩΝ, Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου, τηλ:6932285817

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 15:50

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας
    Μεσσηνία: Σεισμός 3,4 ρίχτερ στον κόλπο της Κυπαρισσίας

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, τη Δευτέρα (16/9), στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 15:28, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά των Φιλιατρών Μεσσηνίας, δηλαδή στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπολογίστηκε σε 25,7 χιλιόμετρα.

    Σεισμός στον κόλπο της Κυπαρισσίας καταγράφηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Η Caretta caretta δεν κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση
    Η Caretta caretta δεν κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση

    Ρεκόρ 30ετίας καταγράφεται στον αριθμό φωλιών της θαλάσσιας χελώνας φέτος στη Ζάκυνθο

    Ρεκόρ όλων των εποχών σημειώνεται φέτος στον αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο έχουν καταγραφεί περίπου 7.500 φωλιές Caretta caretta, αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

    Την ίδια στιγμή, στον Κόλπο του Λαγανά, και συγκεκριμένα στον χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, καταρρίπτεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο μέγιστος αριθμός φωλιών θαλάσσιας χελώνας από το 1995 που ήταν 2.018 φωλιές.

    Φέτος, μέχρι τις 27 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί 2.350 φωλιές – οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 2.500, καθώς χελωνάκια θα συνεχίσουν να γεννιούνται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου – ενώ το περσινό ρεκόρ ήταν 2.033.

    Αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

    Τα δεδομένα αξιολογούνται από τους επιστήμονες ως ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% του συνολικού αριθμού θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Μεσόγειο, με τη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο να αποτελούν τις μεγαλύτερες περιοχές ωοτοκίας στην Ευρώπη.

    Οπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Λορράν Σουρμπές, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση του αριθμού των φωλιών θαλάσσιας χελώνας για δεύτερη συνεχή χρονιά: «Αναμένεται να έχουμε μια εξαιρετική αναπαραγωγική χρονιά, καθώς ακολουθούμε την αυξητική τάση που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα. Η Ζάκυνθος παραμένει σταθερά ο δεύτερος πιο σημαντικός χώρος ωοτοκίας της Μεσογείου. Γεγονός που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον και την επιβίωση του είδους. Οπως είναι γνωστό, η φιλοπατρία της θαλάσσιας χελώνας την καθιστά όχι μόνο αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού πλούτου, αλλά και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου».

    Παράλληλα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό και ότι οι δράσεις διατήρησης του είδους πρέπει να συνεχιστούν.

    Από την πλευρά της, η Αλίκη Παναγοπούλου, συντονίστρια επιστημονικών δράσεων της οργάνωσης «Αρχέλων», λέει στα «ΝΕΑ» πως «η καταγραφή είναι ακόμη σε εξέλιξη, όμως αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι ότι έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αριθμούς-ρεκόρ. Ο «Αρχέλων» δραστηριοποιείται στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη Ζάκυνθο, στον Λακωνικό Κόλπο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στη Μεσσαρά της Κρήτης και παντού καταγράφουμε αυξημένους αριθμούς. Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο την τελευταία 15ετία εντοπίζουμε κατά μέσο όρο 1.500 φωλιές τον χρόνο – πέρυσι καταγράψαμε περισσότερες από 5.000 και φέτος είναι ακόμη περισσότερες».

    Ενα παγκόσμιο ρεκόρ 37 ετών

    Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα των διαχειριστικών δράσεων που υλοποιούνται στις περιοχές ωοτοκίας τις τελευταίες δεκαετίες. Χάρη σε αυτές η Caretta caretta δεν συνιστά πλέον απειλούμενο είδος αλλά χαρακτηρίζεται από τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας ως «χαμηλού κινδύνου».

    «Η συστηματική παρουσία της οργάνωσης στο πεδίο ξεκινά το 1983-1984» λέει η Αλίκη Παναγοπούλου. Από τότε μέχρι σήμερα περίπου 15.000 εθελοντές του από πολλά μέρη της γης φτάνουν σε ελληνικές παραλίες για να προστατεύσουν τις χελώνες και να καταγράψουν πολύτιμα στοιχεία. Κάπως έτσι, πέρυσι σημειώθηκε στη Ζάκυνθο ένα παγκόσμιο ρεκόρ 37 ετών: Μια μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στο νησί το 1986 και στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε ξανά από τους εκπαιδευμένους ερευνητές του «Αρχέλων» καθώς έφτιαχνε τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια. Ετσι, επιβεβαιώθηκαν 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής. Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ είχε σημειωθεί με μια χελώνα η οποία ωοτοκούσε επί 36 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

    Οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει

    Η συντονίστρια επιστημονικών δράσεων της οργάνωσης «Αρχέλων» τονίζει, πάντως, πως ο αυξημένος αριθμός φωλιών δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι για τις θαλάσσιες χελώνες.

    «Δυστυχώς, παρά τη συστηματική παρουσία μας στις περιοχές ωοτοκίας, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και κυρίως μέσα στη θάλασσα. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η αλιευτική δραστηριότητα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των χελωνών και παράλληλα έχει ενταθεί η αλιεία λόγω της κατάρρευσης των αλιευμάτων. Για τον λόγο αυτόν ο «Αρχέλων» έχει δημιουργήσει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στη Γλυφάδα, όπου περιθάλπονται τραυματισμένες χελώνες».

    Οι χελώνες Caretta caretta γεννούν κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια σε αμμώδεις παραλίες μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Είναι μεταναστευτικό είδος, όμως οι πληθυσμοί που γεννιούνται στη Μεσόγειο δεν την εγκαταλείπουν.

    Πρόκειται για μεγαλόσωμο ζώο, με μήκος κελύφους μέχρι και 120 εκατοστά και βάρος έως και 150 κιλά, αν και έχει καταγραφεί και άτομο βαρύτερο των 450 κιλών. Διαβιεί τόσο σε βαθιά νερά όσο και σε παράκτιες περιοχές, τρέφεται με σάλπες, μέδουσες, αχινούς, αρθρόποδα, μαλάκια και φύκη, ενώ έχει ζήσει σε αιχμαλωσία μέχρι και 60 χρόνια.

    Πηγή: Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ» - In.gr

  • Σπιάντζα: Γεννητούρια τη νύχτα στην παραλία - "Σκάρισαν" τα μικρά "καρετάκια"
    Σπιάντζα: Γεννητούρια τη νύχτα στην παραλία -

    Η δραστηριότητα των Caretta - Caretta σύμφωνα με με το σύλλογο "Αρχέλων" στην περιοχή της Σπιάντζας είναι ιδιαίτερα έντονη τη φετινή χρονιά.

    Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάσαμε με ρεπορτάζ μας την εικόνα στην περιοχή, αλλά και τα δεδομένα που έχει για φέτος ο "Αρχέλων".

    Χθες το βράδυ είχαμε γεννητούρια στις ήδη γνωστές φωλιές, γεγονός που επιβεβαιώνει πως από το Μάιο έχει ξεκινήσει η ωοτοκία των Caretta - Caretta στην περιοχή.

    Δείτε το video με τα ίχνη από τα χελωνάκια που γεννήθηκαν χθες το βράδυ στην παραλία της Σπιάντζας.

  • Σπιάντζα Πύργου: Caretta - Caretta γεννά στην παραλία (video)
    Σπιάντζα Πύργου: Caretta - Caretta γεννά στην παραλία (video)

    Η αυξημένη δραστηριότητα των χελωνών Caretta - Caretta στην περιοχή της Σπιάντζας αυτό το καλοκαίρι, συνεχίζεται ιδιαίτερα έντονη. Κάτοικοι μας έστειλαν βίντεο από των ωοτοκία τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.

    Και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και η καταγραφή του Συλλόγου "Αρχέλων" για την αυξημένη δραστηριότητα στην συγκεκριμένη ακτή, που επιβάλει τη λήψη μέτρων ώστε με σωστή διαχείριση να συνυπάρξουν αρμονικά, οι caretta - caretta και οι κάτοικοι του παραλιακού οικισμού.

    Άλλωστε όλοι είμαστε μέλη του ίδιου οικοσυστήματος το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε για τη διαχείρισή του.

  • “Αρχέλων”: Αυξημένες οι φωλιές στην Σπιάντζα φέτος - Στο μικροσκόπιο η περιοχή
    “Αρχέλων”: Αυξημένες οι φωλιές στην Σπιάντζα φέτος - Στο μικροσκόπιο η περιοχή

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Την καταγγελία που κατέγραψε από πολίτες το ilialive.gr, για τις φωλιές των caretta - caretta στην Σπιάντζα, επιβεβαιώνει ο “Αρχέλων” καθώς ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, έχει ενημερωθεί και αυτός από κατοίκους στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου στο Δικτύο Διάσωσης, Νίκος Μανίας, μιλώντας στο ilialive.gr, τόνισε πως ο Σύλλογος έχει ενημερωθεί σχετικά με τις φωλιές που υπάρχουν και τις πρόχειρες κατασκευές που στήνονται στην παραλία, παραπέμποντας στις πάγιες οδηγίες που δίνει ο “Αρχέλων” για την προστασία των φωλιών και τη σήμανσή τους, από πολίτες που εντοπίζουν ίχνη.

    Σημειώνει δε, πως η επιβεβαίωση της ύπαρξης αβγών πρέπει να γίνεται από μέλη του συλλόγου που γνωρίζουν το πως θα προσεγγίσουν τις φωλιές χωρίς να προκαλέσουν ζημιά σε αυτές. Μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται εξειδίκευση.

    Άλλωστε συμπλήρωσε πως είναι πολύ εύκολο να προκληθεί ζημιά, ακούσια ή εκούσια από κάποιον, ακόμα και με παρέμβαση δίπλα στην φωλιά, επηρεάζοντας το θάλαμο που βρίσκονται τα αβγά.

    Η σήμανση των φωλιών με καλάμια είναι το ελάχιστο που μπορεί κάποιος να κάνει για να τις προστατεύσει, από τη στιγμή που υπάρχουν ίχνη από το πέρασμα μιας caretta - caretta στο σημείο.

    Δύσκολο το έργο του “Αρχέλωνα”

    Ο σύλλογος με το προσωπικό και τους εθελοντές του επιτηρεί το 85% των ακτών που έχει δραστηριότητα η caretta - caretta. Τμήματα των ηλειακών ακτών ανήκουν σε αυτά, όχι όμως και η Σπιάντζα.

    Όπως δηλώνει ο κ. Μανίας από τις αναφορές που έχουν φέτος από την περιοχή της Σπιάντζας σε σχέση με πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφεται αύξηση στις φωλιές που έχουν εντοπιστεί. “Η περίπτωση της Σπιάντζας εξετάζεται από το Σύλλογο και είμαστε εν αναμονή αποφάσεων, για την αντιμετώπισή της”.

    Σωστή διαχείριση για την αρμονική συνύπαρξη

    Σε μια περιοχή όπως αυτή της Σπιάντζας με έναν τεράστιο παραλιακό οικισμό που εκτείνεται από τη Μούτελη έως το Κατάκολο, σαφώς η ανθρώπινη δραστηριότητα - ιδιαίτερα τις περιόδους ωοτοκίας της caretta - caretta - είναι αντίστοιχα μεγάλη. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Η σωστή διαχείριση και ο σεβασμός στο περιβάλλον, μπορεί να καταστήσει αρμονική την συνύπαρξη με τις caretta - caretta.

    Δείτε video με τις caretta - caretta να παίζουν κοντά στην ακτή της Σπιάντζας:

    Δείτε φωτογραφίες από τις φωλιές:

    Folia 2Αρκετά ευδιάκριτα τα ίχνη των caretta - caretta στην ακτή της Σπιάντζας

    Folia 3Αρκετά ευδιάκριτα τα ίχνη των caretta - caretta στην ακτή της Σπιάντζας

    Folia 4Η σήμανση των φωλιών που έχουν κάνει κάτοικοι της περιοχής.

    Folia 5Η σήμανση των φωλιών που έχουν κάνει κάτοικοι της περιοχής.

  • Περίπτωση mycoast στην Σπιάντζα - Καταστρέφουν φωλιές των caretta - caretta … για να στήσουν "παράγκες" και “τσαντήρια” στην παραλία
    Περίπτωση mycoast στην Σπιάντζα - Καταστρέφουν φωλιές των caretta - caretta … για να στήσουν

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Την ώρα που κάτοικοι της Σπιάντζας με συναίσθηση για την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθούν να προστατέψουν τις χελώνες caretta - caretta και τις φωλιές που δημιουργούν αυτή την εποχή στην παραλία, κάποιοι άλλοι θεωρούν ως πέρα από τις καταπατημένες εκτάσεις τους ανήκει και η παραλία. Και σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στο ilialive.gr , επιχειρούν να στήσουν “τσαντήρια” στην παραλία, καταστρέφοντας τις φωλιές των caretta - caretta.

    Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και ξεπερνά τα όρια μιας απλής καταγγελίας mycoast αφού εδώ προκύπτουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα με την αναπαραγωγή προστατευόμενου είδους, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες.

    Κάτοικοι της περιοχής από τους αριθμούς 10 έως 13 μίλησαν στο ilialive.gr για τα όσα συμβαίνουν στην παραλία.

    Μια γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της τόνισε ότι “… φέτος έχουν βγει πάρα πολλές χελώνες, στην παραλία. Το πρόβλημά μας είναι ότι κάποιοι έρχονται εδώ και καταστρέφουν τις φωλιές, σπάζουν τα αυγά, με στόχο να φτιάξουν κάποιες μόνιμες κατασκευές, καλύβες και τα λοιπά. Κάνουμε μια προσπάθεια να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση. Αρωγοί στην προσπάθειά μας είναι και ο Σύλλογος Οικιστών με τον πρόεδρο τον κ. Κώστα Πετρόπουλο.

    spiantza 5

    Κάτοικος της περιοχής ο Γιώργος Μπεμπέκος δήλωσε ότι “… χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ βγήκαν χελώνες, έφτιαξαν καινούργιες φωλιές. Η μία βγήκε το απόγευμα και η άλλη αργά τη νύχτα. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι ο κόσμος να μην καταστρέφει τις φωλιές. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν, να έρθουν να βάλουν τις ομπρέλες τους, αλλά όχι στα σημεία που γεννούν οι χελώνες”.

    spiantza 6

    Ο Γιώργος Δημήτρουλας κάτοικος στην περιοχή και αυτός, σημείωσε ότι “… ο καθένας είναι ελεύθερος να έρχεται να κάνει το μπάνιο του, αλλά όχι να καταστρέφουν και τις φωλιές. Ας αφήσουν τις χελώνες να κάνουν τα αυγά τους. Δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας εδώ και να στήνει τις παράγκες του Καραγκιόζη” σχολίασε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Σπιάντζας Κώστας Πετρόπουλος, δήλωσε στο ilialive.gr ότι “… ο σύλλογος είναι αρωγός για την προφύλαξη των φωλιών. Πρέπει να τις προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε το περιβάλλον… Λίγες είναι η περιοχές αναπαραγωγής, στην Ζάκυνθο και εδώ στην Ηλεία στον Κυπαρισσιακό. Και πρέπει με τη στάση μας να προστατεύσουμε το είδος. Και μια ομπρέλα φτάνει για να κάτσει κάποιος στην παραλία. Δεν χρειάζονται τέτοιες κατασκευές και αν θέλετε σαν εικόνα είναι κάτι που δεν αρμόζει στην περιοχή μας” σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.

    spiantza 2

    spiantza 3

    spiantza 4

  • Δείτε video: Δύο caretta - caretta παίζουν κοντά στην ακτή της Σπιάντζας
    Δείτε video: Δύο caretta - caretta παίζουν κοντά στην ακτή της Σπιάντζας

    Η φύση της Ηλείας είναι πανέμορφη… από τη θάλασσα έως τις κορυφές των βουνών… Το καλοκαίρι πέρα από τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα γαλάζια, καθαρά νερά στην Ηλεία, έχει να προσφέρει και την θαλάσσια πανίδα.

    Πρόσφατα αναζητώντας την φώκια που σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media εμφανίστηκε στην Σπιάντζα, εντοπίσαμε δύο caretta - caretta, να παίζουν πολύ κοντά στην ακτή, στο Νταραβέρι και να απομακρύνονται για πιο ήσυχο σημείο της παραλίας.

    Στις ακτές της Ηλείας, συνήθως βλέπουμε τις caretta - caretta να καταλήγουν νεκρές στην ακτή..

    Δεν βλέπουμε το παιχνίδι που κάνουν μεταξύ τους και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στην επιφάνεια της θάλασσας.

    Δείτε στο video που ακολουθεί τις caretta - caretta να παίζουν κοντά στην ακτή:

  • Αυγερινοπούλου: Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο
    Αυγερινοπούλου: Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Επικαιροποιούνται οι μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Αλλαγές ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η επικαιροποιημένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

    Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κα. Αυγερινοπούλου, η επικαιροποίηση των μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μια πολυδιάστατη, σημαντική διαδικασία καθώς η Περιφέρειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα ευάλωτη και διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Με την ανάρτηση της επικαιροποιημένης, πλέον, μελέτης σε δημόσια διαβούλευση, που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Π.Δ, θα αξιολογηθεί εκ νέου η προϊούσα φυσική κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής, μέσα από νέες προτάσεις για το καθεστώς προστασίας και την κατάλληλη διαχείριση, που θα στηρίζει τόσο την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της και το εξαιρετικό τοπίο της, όσο και φιλικές προς το περιβάλλον αναπτυξιακές δραστηριότητες.

    Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα. Αυγερινοπούλου, το επόμενο διάστημα και μόλις τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση των περιοχών Natura της ΠΔΕ, θα γίνει επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Βαρελίδης τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι, ως το τέλος του καλοκαιριού, να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η διαδικασία για το σύνολο των περιοχών της χώρας και η υιοθέτηση των Ε.Π.Μ. και των Π.Δ., με στόχο την προστασία της φύσης μέσα από την επαναξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την διαβούλευση, χωρίς ωστόσο οι περιοχές Natura να αποτελούν άβατα. Και αυτό, καθώς πρόκειται για περιοχές που ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είτε εντός των Natura, είτε πλησίον.

    Ο Συντονιστής Έργου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Δρ. Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος εταίρος της ENVECO A.E., Γιώργος Κοτζαγεώργης, τόνισε ότι μέσα από την διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα στο κοινό και στους φορείς να δουν το περιεχόμενο, να δουν τις προτάσεις προστασίας και διαχείρισης όλων αυτών των περιοχών της χώρας, για την διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης στις προβλέψεις και στους στόχους που μπαίνουν για την προστασία και τη διαχείριση, έτσι ώστε οι τοπικές και ευρύτερες κοινωνίες να μην είναι απέναντι με αυτά τα οποία προτείνονται για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά να αντιμετωπίζεται σαν ένα θετικό στοιχείο για την αξία των περιοχών που φιλοξενούν. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, στο σύνολό τους.

    Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος αυτών των μελετών είναι να παραχθούν προεδρικά διατάγματα προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές και υπουργικές αποφάσεις σχεδίων διαχείρισης για αυτές ενώ και τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων θα βγουν σε διαβούλευση, επομένως θα υπάρχει και μια δεύτερη ευκαιρία συζήτησης των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος και, ως εκ τούτου, στις μελέτες συνυπολογίστηκε επιπρόσθετα ο κοινωνικός χαρακτήρας των περιοχών, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος, να έχουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

    Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσης η κα. Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε., Εκπρόσωπος της σύμπραξης των εταιρειών ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε. και ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. για την εκπόνηση της Μελέτης 5 «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων», η κα. Ειρήνη - Σπυριδούλα Στανωτά, Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικών Μελετών της ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., Υπεύθυνη σύνταξης της Μελέτης 5 και οι κ.κ Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Στυλιανός Μπλέτσας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον,.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ