Περιβάλλον

Κλιματική κρίση: Ο πλανήτης «στο κόκκινο» - Αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση

Κλιματική κρίση: Ο πλανήτης «στο κόκκινο» - Αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση

Η διακυβερνητική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Ηανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί στην κλιματική κρίση με δραματικούς ρυθμούς. Αυτό προκύπτει από την διακυβερνητική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, από την οποία γίνεται και επίσημα σαφές ότι, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ύπαρξης ανθρώπινης ζωής πάνω στον πλανήτη, δεν έφεραν τις αλλαγές που καταγράφονται στο κλίμα της Γης τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, κάποιες από τις αλλαγές αυτές είναι αναπόφευκτες και, πλέον, μη- αναστρέψιμες. Σύμφωνα με την IPCC, τις επόμενες δύο δεκαετίες, αναμένεται η θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί περισσότερο από 1,5ºC πάνω από τα επίπεδα της προ – Βιομηχανικής εποχής, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, το 2015, και φέρνοντας εκτεταμένες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κλιματική κατάρρευση

Ο μόνος τρόπος να επιβραδυνθεί και ενδεχομένως να αποφευχθεί η κλιματική κατάρρευση της Γης, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα είναι η άμεση και δραστική μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου καθώς, όπως τονίζει η έκθεση, κάθε κλάσμα περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει ταχύτατα εξελισσόμενες συνέπειες. Η έκθεση για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ, είναι η έκτη που δημοσιεύεται από το 1988, και συντάσσεται επί έξι χρόνια, από εκατοντάδες ειδικούς και λαμβάνοντας υπόψη μελέτες φορέων αξιολόγησης. Σε αυτήν παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, μέχρι σήμερα, για την κλιματική αλλαγή και συμπεραίνεται ότι, οι ταχείες αλλαγές στο κλίμα, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων, οι παγετώνες, οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, οφείλονται εξ’ ολοκλήρου, στον ανθρώπινο παράγοντα.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι, τα ευρήματα της έκθεσης επιβάλλουν την λήψη νέων μέτρων, και τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομίας στις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τον ερχόμενο Νοέμβριο, στη Γλασκόβη, ηγέτες 197 χωρών θα συναντηθούν για να συνεδριάσουν κατεπειγόντως, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ονόματι Cop 26 του ΟΗΕ για το κλίμα.

Αυτή τη στιγμή, η μέση θερμοκρασία της Γης έχει ανέβει κατά περίπου 1,1ºC σε σχέση με την περίοδο 1850 έως 1900. Η σταθεροποίηση της αύξησης στον 1,5ºC, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ακόμα δυνατή. H σταθεροποίηση, σε αυτό το επίπεδο, της θέρμανσης θα σήμαινε, μεν, αύξηση των καυσώνων, εντονότερες καταιγίδες και σοβαρότερες ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά ο κίνδυνος με τον οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο πλανήτης θα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που θα προκαλέσει αύξησης της τάξης των 2ºC.

Heating from humans has caused irreparable damage to the Earth that may get worse in coming decades, UN climate report finds https://t.co/Wfb0RKtNbT

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) August 9, 2021

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Άλαν, καθηγητή κλιματικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και μέλος της συντακτικής ομάδας της IPCC, ακόμα και η κατά κλάσματα βαθμών Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας της Γης αλλάζει δραματικά το τοπίο. «Η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα προωθήσει ακόμα περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα και γεγονότα», επεσήμανε.

Ακόμα κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει, πάντως, να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5º C, ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι μη- αναστρέψιμες. Μεταξύ αυτών, η αύξηση της στάθμης των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων και η θέρμανση των νερών. Στην IPCC επισημαίνεται ότι η όξυνση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί αλλά ο κόσμος δεν θα γυρίσει στις ηπιότερες κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος.

Όπως επισημαίνεται στην IPCC:

  • Η επιφάνεια της Γης, κατά τη δεκαετίας 2011 – 2020, ήταν 1,09º C υψηλότερη από ότι την δεκαετία 1850 – 1900

  • Τα τελευταία πέντε χρόνια, η θερμοκρασία της Γης ήταν υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη έχει καταγραφεί από το 1850

  • Συγκριτικά με την περίοδο 1901 – 1971, ο ρυθμός της ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει τριπλασιαστεί

  • Κύριος λόγος της υποχώρησης των παγετώνων και της τήξης των πάγων της Αρκτικής, από τη δεκαετία του 1990 και μετά είναι , πιθανότατα, ο ανθρώπινος παράγοντας

  • Οι ωκεανοί θα εξακολουθήσουν να γίνονται θερμότεροι και πιο όξινοι. Το λιώσιμο των πάγων θα συνεχιστεί για δεκάδες χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα του IPCC επισημαίνει ότι, εφόσον επιτευχθεί μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στο απόλυτο μηδέν, μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, μπορεί να επιβραδυνθεί και, ενδεχομένως, να αποτραπεί η υπερθέρμανση της Γης.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup