Περιβάλλον

Η καμένη γη της Ολυμπίας δείχνει τη δύναμή της και στέλνει μήνυμα ελπίδας

Η καμένη γη της Ολυμπίας δείχνει τη δύναμή της και στέλνει μήνυμα ελπίδας

Περίπου είκοσι ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το δήμο Αρχ. Ολυμπίας σε μεγάλο τμήμα του, η γη δείχνει τη δύναμή της.

Το μαύρο, καμένο και γεμάτο στάχτες τοπίο, αποκτά πράσινες πινελιές. Μπορεί να μην έχει βρέξει καθόλου το προηγούμενο διάστημα, η υγρασία της νύχτας “ποτίζει” τη γη και η χλόη κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή της…

Ο δρόμος για να γίνει και πάλι ο τόπος μας καταπράσινος είναι μακρύς, αλλά ο χρόνος με τη φύση θα αποδειχθούν και πάλι ο καλύτερος γιατρός για να επουλωθούν οι πληγές στο περιβάλλον.

Όπου απαιτείται ο ανθρώπινος παράγοντας θα συμβάλει με την αναδάσωση και με σωστές επιλογές η γη της Ολυμπίας θα γίνει ξανά καταπράσινη.

prasino 2

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, μίλησε στο ilialive.gr για την φυσική αναγέννηση και την επόμενη ημέρα στο περιβάλλον που κάηκε πρόσφατα. “Η φυσική αναγέννηση είναι ο καλύτερος τρόπος τεχνητής αναδάσωσης. Και οφείλουμε να την παρακολουθήσουμε, γιατί στην δικιά μας περιοχή οι κτηματοεδαφικές και τοπογραφικές συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν την γρήγορη αποκατάσταση του τοπίου. Τουλάχιστον με τα αείφυλλα πλατύφυλλα και αργότερα με την χαλεπίο πεύκη, η οποία και αυτή θα εμφανιστεί, αλλά θα αργήσει. Ευελπιστούμε ότι αν έχουμε κάποιες ήπιες βροχοπτώσεις στην αρχή, θα έχουμε ικανοποιητικότατα αποτελέσματα σχετικά με την αναγέννηση των αείφυλλων πλατύφυλλων οπότε θα έχουμε μία σχετική κάλυψη του εδάφους, μικρή στην αρχή, οποία όμως θα συμβάλλει δραστικά και στην στερέωση του εδάφους και στην συγκράτηση του εδάφους αλλά κυρίως στην διήθηση και στον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων” σημείωσε ο Δασάρχης Πύργου.

prasino 3

Αναφερόμενος στην αναγέννηση της χαλεπίου πεύκης, τόνισε πως “… όπου υπήρχαν μεγάλα δέντρα δηλαδή μεγαλύτερα των 15 με 20 χρόνων, αυτά τα κουκουνάρια είναι υπέρ αρκετά έτσι ώστε να εμπλουτίσουν το έδαφος και να έχουμε φυσική αναγέννηση από Χαλέπιο Πεύκη. Όπου - παραδείγματος χάρη στην περιοχή εδώ του Κολιρίου - Λαμπετίου - δεν είχαμε πολύ μεγάλα δέντρα καθότι είχαν ξανακαεί τα τελευταία χρόνια, εκεί θα υπάρξει πρόβλημα στην αρχή με την φυσική αναγέννηση. Γι’ αυτό και προτείνουμε στο τεχνικό δελτίο που υποβάλαμε στο υπουργείο να μπορέσουμε σε κάποια σημεία να επέμβουμε με τεχνητές αναδασώσεις, κυρίως για αισθητικούς λόγους ειδικά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και σε κάποιους οικισμούς που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου να βοηθήσει στην συγκράτηση του εδάφους.

prasino 4

Όπου έχουμε μεγάλα δέντρα χαλεπίου πεύκης όπως στην περιοχή της Νεμούτας ή του Λάλα, δεν έχουμε πρόβλημα φυσικής αναγέννησης των πεύκων. Όπου έχει ξανακαεί υπάρχουν τα αείφυλλα πλατύφυλλα δηλαδή τα σκίντα, οι κουμαριές, τα ρείκια, τα οποία αυτά αναβλαστάνουν. Δεν έχουν πρόβλημα. Καίγεται μόνο το υπέργειο τμήμα. Το υπόγειο θα αναβλαστήσει πάλι. Δηλαδή η ρίζα δεν καίγεται” εξήγησε ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας.

prasino 5

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup