Παρουσιάστηκαν χθες από την Αναπτυξιακή της ΠΔΕ τα αποτελέσματα του έργου NAT-PRO 11-3.2 - Στρατηγικά σχέδια αποκατάστασης ανάδειξης του Οικοτουρισμού σε περιοχές NATURA 2000 που έχουν πληγεί από πυρκαγιές
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Συνάντηση ενημέρωσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου NAT-PRO – Στρατηγικά σχέδια αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης του οικοτουρισμού σε περιοχές NATURA 2000 που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ενόψει της ολοκλήρωσης των δράσεών του, διοργάνωσε χθες η Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, ενώ την παρουσίαση του έργου NATPRO έκανε ο υπεύθυνος έργου της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΠΔΕ κ. Κώστας Τζαμαλούκας.
Στα πλαίσια του έργου, το πεδίο μελέτης περιλαμβάνει περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί πρόσφατα από πυρκαγιές και είναι μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου «Natura 2000». Συγκεκριμένα για την Ηλεία, αντικείμενο μελέτης είναι η περιοχή του Καϊάφα που επλήγη από πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2007. (οι υπόλοιπες περιοχές μελέτης είναι: οι δυτικές και βορειοανατολικές ακτές της Ζακύνθου, η περιοχή της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου- Στροφυλλιάς και από τον άλλο εταίρο του του NAT-PROπου είναι η Ιταλία, η περιοχή Torre Guaceto και η περιοχή της Litorale Brindisino.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η αποκατάσταση, η προστασία και η ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών, μέσω του συνδυασμού ολοκληρωμένης διαχείρισης αυτών και της ενθάρρυνσης της πολιτιστικής και κοινωνικής συνοχής. Προτεραιότητες του έργου είναι η βελτίωση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, η εύρεση κοινών λύσεων για την πρόληψη φυσικών κινδύνων, η ανάπτυξη πολιτικών για την αποκατάσταση και την προστασία των οικοσυστημάτων, η προώθηση του οικολογικού τουρισμού, των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Τέλος, το έργο σκοπεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) 75% και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας 25% μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Η Διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.
Οι στόχοι του προγράμματος
Ο υπεύθυνος του έργου εκ μέρους της Αναπτυξιακής της ΠΔΕ κ. Κώστας Τζαμαλούκας, αναφέρθηκε χθες στους στόχους του προγράμματος που είναι:
η Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και η προώθηση των οικολογικών αξιών
η Παρακολούθηση και προστασία του περιβάλλοντος
η Κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών
η Τουριστική προβολή και
η προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς
Τα προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας (Interreg), αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος συνεργασίας μεταξύ περιοχών Ελλάδας – Ιταλίας, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά και αντιμετωπίζουν κοινά ή παρόμοια προβλήματα και σκοπεύουν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής των περιοχών των δύο κρατών.
Η ατζέντα της χθεσινής συνάντησης περιελάμβανε παρουσίαση των ενεργειών και δράσεων του προγράμματος, ενώ πραγματοποιήθηκε διεξοδική ανάλυση και συζήτηση της πορείας των δράσεων του έργου που υλοποιούνται αυτή την περίοδο.
Και οι Δράσεις του έργου
Κυριότερες Δράσεις του έργου είναι:
Αξιολόγηση των μεταπυρικών επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και στην οικολογική συνοχή των οικοσυστημάτων
Μια υπο-περίπτωση θα είναι τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, όπου κατά περίπτωση θα συντάσσεται η μελέτη αξιολόγησης της βιοποικιλότητας και οικολογικής συνοχής
Σχέδια διατήρησης και διαχείρισης, με εστιασμό στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας
Τεχνικές μελέτες για συμπληρωματικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση και οικολογική βελτίωση των οικοσυστημάτων
Ανάπτυξη Συστήματος υποστήριξης αποφάσεων Decision Support System (web-sased GIS decision support system)
Βιώσιμη ανάπτυξη οικοτουρισμού μέσα από την εκπόνηση σχεδίων τουριστικής διαχείρισης και προβολής των περιοχών αυτών
Τα παραδοτέα του προγράμματος, τα οποία θα προκύψουν σε συνέχεια επιστημονικής έρευνας και καταγραφών είναι τα ακόλουθα:
Προτάσεις για το στρατηγικό σχεδιασμό των περιοχών μελέτης, με κεντρικούς άξονες α) την αποκατάσταση των πληγέντων από τη φωτιά περιοχών και τη μείωση της επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, β) την προστασία της βιοποικιλότητας και γ) την βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη. Οι προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού θα στηριχτούν κατά κύριο λόγο στα ερευνητικά αποτελέσματα των επί μέρους μελετών οι οποίες θα προηγηθούν του στρατηγικού σχεδιασμού όπως:
Καταγραφή ειδών και αποτύπωση κατανομής της βιοποικιλότητας (ενδιαιτήματα, χλωρίδα, πανίδα, εκτίμηση σταθερότητας οικοσυστήματος).
Αξιολόγηση των μεταπυρικών επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και στην οικολογική συνοχή των οικοσυστημάτων (δασικά – χερσαία οικοσυστήματα).
Σχέδια διατήρησης και διαχείρισης, με εστίαση στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης της βιοποικιλότητας
Τεχνικές μελέτες για συμπληρωματικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση και οικολογική βελτίωση των οικοσυστημάτων
Μελέτη αξιολόγησης της διατήρησης της βιοποικιλότητας των υγροτοπικών εκτάσεων για κάθε περιοχή δράσης του προγράμματος
Πακέτα συνθετικών χαρτών δασικών και υγροτοπικών χαρτών που θα αποτυπώνουν την κατανομή των οικοσυστημάτων και στοιχείων της βιοποικιλότητας των περιοχών μελέτης.
Εγχειρίδιο (μεθοδολογίες και πρακτικοί οδηγοί) για βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.
Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την αποκατάσταση, προστασία και οικοτουριστική ανάπτυξη των περιοχών μελέτης
Αξιολόγηση και οικονομική εκτίμηση για την υλοποίηση των προτάσεων
Μελέτες για την ανάπτυξη και προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στις περιοχές μελέτης του έργου
Μελέτη εφαρμογής δικτύου μονοπατιών και ενημερωτικών πινακίδων για τις περιοχές δράσεις του έργου
Διοργάνωση έκθεσης για την προβολή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών μελέτης.
Όλα τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μέσω του Web GIS
Τα αποτελέσματα του έργου και ιδιαίτερα τα σχέδια διαχείρισης, προστασίας, προώθησης θα είναι διαθέσιμα στις υπηρεσίες των περιοχών των εταίρων και της περιφέρειας καθώς και μέσω του Web GIS προσβάσιμα από το ευρύ κοινό. Το υλικό δημοσιότητας θα διατεθεί και σε σχολεία των περιοχών με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι αυτό της προστασίας των περιοχών Natura αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Τέλος, ο κ. Τζαμαλούκας τόνισε ότι επειδή στο κομμάτι της Ελλάδας, έχουμε μείνει μόνο στις μελέτες, γιατί δεν είχαν γίνει τα προαπαιτούμενα για παρεμβάσεις και επειδή το έργο αυτό το NAT-PRO θεωρείται από τα καλύτερα που υλοποιήθηκαν, υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός να προχωρήσουν σε ένα NAT-PRO 2 για την υλοποίηση των μελετών προκειμένου να γίνουν και παρεμβάσεις. «Οι εταίροι του έργου σε μια συνάντηση που είχαμε χθες στην Ζάκυνθο, υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο μελλοντικής συνεργασίας, και στην ουσία δεσμευόμαστε να βρούμε νέους πόρους χρηματοδότησης ο καθένας από την πλευρά του, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις, εφόσον δεν προχωρήσει το NAT-PRO2 .»
Στην χθεσινή ημερίδα είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν η Δ/νση Δασών Ηλείας, οι τρεις Δασάρχες του νομού, οι τρεις Πυροσβεστικές υπηρεσίες, οι υπεύθυνοι Πολιτικής προστασίας των δήμων Ζαχάρως και Κρέστενας- Ανδρίτσαινας και δύο εθελοντικές οργανώσεις, η ROMEL και η Διασωστική Ομάδα Φιγαλείας.
Την παρουσίαση αποτελεσμάτων και μελετών για την ευρύτερη περιοχή του Καϊάφα, έκαναν ο κ. Σάββας Μπηλιώνης, Γεωλόγος- συντονιστής δράσεων παρακολούθησης Καϊάφα, ενώ στις ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές αναψυχής στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου- Στροφυλιάς εκανε η κ. Άννα Γόγολα, Πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος. Ακολούθως έγινε παρουσίαση εφαρμογής GIS για τις περιοχές Καϊάφα και Κοτυχίου- Στροφυλιάς από τον κ. Τζαμαλούκα ενώ στην μελέτη και στο επιχειρισιακό σχέδιαο για την διαζείριση δασικών πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του Καϊάφα, αναφέρθηκε ο κ. Μιλτιάδης Αθανασίου, περιβαλλοντολόγος και τέλος μετά τις βασικές εισιηγήσεις ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήματα από τους εκπροσώπους των φορέων που παρέστησαν και γόνιμος διάλογος.