Ο στόχος της Αυστραλίας για τις εκπομπές έως το 2030 έχει οριστεί και η κυβέρνηση δεσμεύεται να τον ξεπεράσει, δήλωσαν αρκετοί υπουργοί σήμερα, χωρίς να διευκρινίζουν εάν οι στόχοι της χώρας θα επικαιροποιηθούν, όπως ζήτησε η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη.
Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη ολοκληρώθηκαν χθες με μια συμφωνία που για πρώτη φορά στοχοποιεί τα ορυκτά καύσιμα ως βασικό παράγοντα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ζητώντας μεταξύ άλλων αυστηρότερες δεσμεύσεις για τις εκπομπές από το 2022.
«Ο στόχος της Αυστραλίας για το 2030 έχει οριστεί και δεσμευόμαστε να τον επιτύχουμε και να τον ξεπεράσουμε», ανέφεραν η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν και ο υπουργός Ενέργειας Άνγκους Τέιλορ σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της διάσκεψης COP26, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει «το σωστό για τις αγροτικές και τις τοπικές κοινότητες».
Η ισχύουσα δέσμευση της Αυστραλίας προβλέπει μείωση κατά 26-28% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.
Η χώρα, από τους μεγαλύτερους στον κόσμο παραγωγούς άνθρακα και αερίου, χαρακτηρίστηκε «κολοσσός των ορυκτών» στις συνομιλίες του ΟΗΕ από ακτιβιστές της οργάνωσης Climate Action Network για τη «φρικτή προσέγγισή της στην πολιτική της κλιματικής αλλαγής».
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υιοθέτησε ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, αλλά είπε ότι δεν θα τον νομοθετήσει. Απέρριψε την παγκόσμια δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030.
Ο Γκρεγκ Χαντ, ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας που την περίοδο 2013-2016 ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, αρνήθηκε σήμερα να πει εάν η κυβέρνηση θα επικαιροποιήσει τον στόχο. «Έχουμε ορίσει τον στόχο μας. Αλλά αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να επικαιροποιούμε τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Χαντ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Australian Broadcast Corp.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ