Αναμενόμενο ήταν υπό τις συνθήκες που επικρατούν - τόσο τις καιρικές όσο και τις "δομικές" - να σπάσει η λουρονησίδα στη λιμνοθάλασσά του Κοτυχίου. Μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις στον κάμπο και κυρίως στη ζώνη Λεχαινών - Βουπρασίας, όπου όλα τα όμβρια καταλήγουν στο λιμνοθάλασσα, η επιβάρυνση ήταν τεράστια και ο όγκος του νερού πλέον έσπασε τη μικρή ζώνη που χώριζε από τη θάλασσα και πλέον ψάρια και χέλια της ιχθυοκαλλιέργειας φεύγουν από τη λίμνη στο πέλαγος.
Με ανάρτησή του ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε στο θέμα αποδίδοντας ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν για την καταστροφή αυτή...
"Σπασμένη η λουρονησίδα στο Κοτύχι. Τα νερά φεύγουν ελεύθερα στο Ιόνιο, μαζί τους μάλλον και χιλιάδες κέφαλοι, λαβράκια και άλλα ψάρια για τα οποία η μόνη οδός επιστροφής στην θάλασσα ήταν μέσω των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων στην μπούκα.
Προφανώς αυτό είναι ζημιά για τους αλιείς - οι οποίοι όμως έχουν ευθύνη, μαζί με την Περιφέρεια, για την κατάντια της λουρονησίδας. Από άλλοτε φαρδιά παραλία με αμμόλοφους και αμμουδιά όπου φώλιαζαν θαλάσσιες χελώνες, κατέληξε μια ισχνή εύθραυστη ζώνη λόγω των παρεμβάσεων στις παραλίες της Ηλείας και της εμμονής σε σκληρά έργα δήθεν ενίσχυσης (που ενισχύουν ένα μέρος και επιδεινώνουν Χ10 το πρόβλημα παρακάτω).