Περιβάλλον

Αυστραλία - Έρευνα: Οι κλιματικές αλλαγές είναι ο "καθοριστικός παράγοντας" για τις ολοένα και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές στη χώρα

Αυστραλία - Έρευνα: Οι κλιματικές αλλαγές είναι ο "καθοριστικός παράγοντας" για τις ολοένα και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές στη χώρα

Οι κλιματικές αλλαγές είναι ο "καθοριστικός παράγοντας" που οδηγεί σε ολοένα και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, υπογραμμίζουν επιστήμονες που διεξήγαγαν τη δημόσια έρευνα που έγινε στη χώρα, αντικρούοντας την κυβέρνηση. Σε μελέτη που αποτιμήθηκε από ομοτίμους τους, οι ερευνητές της δημόσιας υπηρεσίας CSIRO εξέτασαν δεδομένα 90 ετών και συμπέραναν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ο βασικός παράγοντας που ευθύνεται για τις "μέγα-πυρκαγιές", όπως αυτές που συγκλόνισαν την Αυστραλία την περίοδο 2019-2020.

Οι ειδικοί μελέτησαν μια σειρά από παράγοντες κινδύνου για τις πυρκαγιές, από την ποσότητα της νεκρής βλάστησης στο έδαφος ως την υγρασία, τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς, για να προσδιορίσουν τι μπορεί να οδηγεί σε τεράστιες φωτιές. "Ενώ οι οκτώ παράγοντες πυρκαγιάς διαδραμάτισαν μεταβλητό ρόλο στην επίδρασή τους στις πυρκαγιές, το κλίμα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στις πυρκαγιές", δήλωσε ο Πεπ Κάναντελ, υπεύθυνος της έρευνας για το κλίμα της CSIRO.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο πιο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, το οποίο κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου. Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στις πυρκαγιές του 2019-2020, οι οποίες κατέκαψαν την νοτιοανατολική ακτή της χώρας και τύλιξαν σε παχύ σύννεφο καπνού μεγάλες πόλεις, όπως το Σίδνεϊ. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επέμεινε στο γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι κάτι το φυσιολογικό στη χώρα του, κατηγορώντας την διαχείριση των δασών, κυρίως την έλλειψη εργασιών εκθάμνωσης.

Ωστόσο οι αναλύσεις μοντέλων από τους ερευνητές δεν επέτρεψαν να διαπιστωθεί μια στατιστική σχέση ανάμεσα στην ποσότητα ξερής βλάστησης και την επιφάνεια που κάηκε. Τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, όπως το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια, μπορεί να επιδρούν στις μεταβολές στην ένταση των δασικών πυρκαγιών από τη μια χρονιά στην άλλη, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 9 από τις 11 χρονιές κατά τις οποίες κάηκαν περισσότερα από 500.00 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκτάσεων ήταν μετά το 2000, δηλαδή από τότε που επιταχύνθηκαν οι κλιματικές αλλαγές.

Επίσης διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα φαινόμενα αυτά και "ολοένα και πιο επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές", οι οποίες "όλες συνδέονται σε ποικίλους βαθμούς με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή".

Η επιφάνεια στην οποία εκδηλώθηκε πυρκαγιά αυξήθηκε εξάλλου κατά μέσον όρο 800% τα 20 τελευταία χρόνια σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με την έρευνα. Τις τελευταίες χρονιές, η Αυστραλία υφίσταται σειρά από ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έχουν επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνήθηκε ωστόσο να θέσει έναν στόχο μείωσης βραχυπρόθεσμα των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεσμεύτηκε να παραμείνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο φυσικού αερίου και άνθρακα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ-AFR - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΠΕ-EPA/EVAN COLLIS/HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup