Περιβάλλον

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές ανησυχούν για τον χειμώνα που «εξαφανίζεται»

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές ανησυχούν για τον χειμώνα που «εξαφανίζεται»

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμιο Κύπελλο Αλπικού Σκι: Δύο τεράστιες διοργανώσεις, άμεσα εξαρτώμενες από το χιόνι και απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, κυρίως τα υπαίθρια αθλήματα.

Η έλλειψη χιονιού είναι πλέον ορατή σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα είναι οι πρώτοι που θα διεξαχθούν ουσιαστικά με 100% τεχνητό χιόνι.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Συμβαίνει. Τη ζούμε αυτή τη στιγμή. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μακρινό μέλλον. Είναι εδώ. Και το βλέπετε με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, τις πλημμύρες στην Ευρώπη, τα επίπεδα χιονιού, τους μικρότερους χειμώνες, τα μεγαλύτερα καλοκαίρια, τις ξηρασίες. Διατρέχει όλη τη γκάμα. Παντού στον κόσμο έχει κάποιο αποτέλεσμα από αυτό. Και δεν υπάρχει πραγματικά καμία επιστροφή», είπε ο Travis Ganong, ένας 33χρονος από την Καλιφόρνια που πηγαίνει στην Κίνα με την ομάδα σκι των ΗΠΑ.

«Εγωιστικά, ελπίζω να έρθουν χειμώνες στο μέλλον» είπε στο Associated Press, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει και θέτει σε κίνδυνο τα δικά του και άλλα αθλήματα, ίσως μόνιμα, και όχι μόνο σε επίπεδο ελίτ.

Επηρεάζει τους ανθρώπους που θέλουν απλώς να κάνουν σκι ή snowboard για διασκέδαση, όπως και όσους εργάζονται σε μέρη που προσφέρουν τέτοιες δραστηριότητες. Και, φυσικά, όλους στον πλανήτη, διότι επηρεάζει πολλές περισσότερες παραμέτρους από τον αθλητισμό.

Ένα μόνο παράδειγμα: Τον Δεκέμβριο, το Κολοράντο έσπασε ένα ρεκόρ που υπήρχε από τη δεκαετία του 1880 για τις περισσότερες συνεχόμενες ημέρες χωρίς χιόνι. Μετά από υψηλές θερμοκρασίες και μόλις μια ίντσα χιονόπτωσης έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον άνεμο κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια στην πολιτεία.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια κατατάσσονται ως τα οκτώ πιο θερμά έτη που έχουν καταγραφεί για τη Γη, σύμφωνα με δύο επιστημονικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

«Οι παγετώνες υποχωρούν. Ο χειμώνας αρχίζει αργότερα και τελειώνει νωρίτερα», είπε ο John Kucera, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 στην κατάβαση, ο οποίος τώρα είναι προπονητής για την ομάδα του Καναδά.

«Για ένα άθλημα σαν το δικό μας, μπορεί να πληρώσουμε το τίμημα (σ.σ. της κλιματικής αλλαγής) νωρίτερα από κάποια άλλα. Εξαρτόμαστε από το κλίμα και τον καιρό και αυτό υπαγορεύει τι μπορούμε να κάνουμε».

Οι επιπτώσεις είναι ευρέως διαδεδομένες.

Είναι όλο πιο δύσκολο να βρεθούν κατάλληλα μέρη για προπόνηση, επομένως οι αθλητές πρέπει να αναζητήσουν νέες τοποθεσίες — ή ακόμα και κλειστούς χώρους.

Λόγω συνθηκών αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η λύση του τεχνητού χιονιού, το οποίο έχει τις δικές του επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ αυξάνεται η επικινδυνότητα για τους ίδιους τους αθλητές. Το τεχνητό χιόνι είναι πιο σκληρό και πιο ολισθηρό.

«Σίγουρα έχουμε παρατηρήσει έλλειψη χιονιού παντού. Μέρη που, τον Δεκέμβριο, τον Νοέμβριο, ήταν "χώρα των θαυμάτων του χειμώνα", τα βλέπουμε με όλο και λιγότερο χιόνι», είπε ο Τέιλορ Φλέτσερ, ο οποίος μεγάλωσε στο Κολοράντο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Current Issues in Tourism» προέβλεψε ότι χωρίς δραματική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μόνο ένας από τους προηγούμενους 21 Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα μπορούσε να παρέχει ασφαλείς συνθήκες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Ερευνητές από την Αυστρία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ προσδιόρισαν ότι ακόμη και με εκπομπές στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, μόνο τρεις από τις 12 ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Χειμερινούς Αγώνες θα είναι αξιόπιστη τοποθεσία μέχρι το 2050.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λέει ότι θα υποχρεώσει τους μελλοντικούς οικοδεσπότες να είναι κλιματικά θετικοί. Οι Αγώνες του Πεκίνου υποτίθεται ότι είναι κλιματικά ουδέτεροι. Όλοι οι χώροι αναμένεται να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τέσσερα παγοδρόμια θα χρησιμοποιούν φυσική τεχνολογία CO2 για ψύξη, αντικαθιστώντας τους υδροφθοράνθρακες που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο όζον.

Η National Ski Areas Association — ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί περισσότερα από 300 θέρετρα των Άλπεων στις ΗΠΑ — ξεκίνησε μια «Κλιματική Πρόκληση» πριν από μια δεκαετία για να ωθήσει τα 300 και πλέον μέλη της να παρακολουθούν και να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα. Τη σεζόν 2020-21 συμμετείχαν 31 χιονοδρομικές περιοχές.

Ορισμένοι σκιέρ χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους στην Ευρώπη για την προπόνησή τους. Θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις επόμενες διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Άλλωστε, οι αγώνες του καλλιτεχνικού πατινάζ και του χόκεϊ επί πάγου γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε ίσως δεν είναι εντελώς τραβηγμένο άλλα αθλήματα να μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Μια άλλη εναλλακτική: η εύρεση νέων τόπων για αγώνες ή υψηλότερα σημεία στα βουνά, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και το χιόνι πιθανότερο.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ WU HONG

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup