Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 22:56

Τι ακούνε τα δάση; Ένα πρωτοποριακό πείραμα πήρε σάρκα και οστά στη Ροδόπη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με τη βοήθεια ακουστικών αισθητήρων επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών θέλησαν να καταγράψουν τι ακούγεται στα δάση

Τι «ακούει» το δάσος της Ροδόπης; «Ξεκουφαίνεται» από παράνομους πυροβολισμούς; Γενικότερα, τα «αυτιά» των δασών γεμίζουν από καλέσματα ζώων ή ακούγεται μόνο ο ήχος αλυσοπρίονων; Οι απαντήσεις σε μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Ακουστικούς αισθητήρες μέσα σε δάση τοποθέτησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο του έργου «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ» (ΕΠΑνΕΚ - ΕΣΠΑ), όπου είναι ενταγμένη η δράση «Εφαρμογή επίγειων οπτικών και ακουστικών αισθητήρων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας για τη παρακολούθηση της πανίδας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων».

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει μία σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του τομέα Ζωολογίας τους Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τους 18 ακουστικούς αισθητήρες που τοποθετήθηκαν σε έκταση περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Ροδόπη παρουσίασε, το πρωί, σε διαδικτυακή εκδήλωση, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Χρήστος Αστάρας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν δειγματοληπτικά σε περιοχές NATURA και Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 κατέγραφαν όλο το 24ωρο. Όταν πήραμε τα στοιχεία και "τρέξαμε" τους σχετικούς αλγόριθμους, ανιχνεύσαμε πάνω από 2500 πυροβολισμούς σε 12 από τους 18 αισθητήρες», ανέφερε ο κ. Αστάρας.
Πυροβολισμοί μέσα σε Καταφύγια Αγριας Ζωής

Όπως προέκυψε, πολύ μικρό ποσοστό των πυροβολισμών (0,5%) ήταν εκτός κυνηγετικής περιόδου και δεν αποδίδονται, σύμφωνα με τον ερευνητή, αναγκαστικά σε λαθροθηρία αλλά επειδή «ακούστηκαν» κοντά σε μαντριά, μπορεί να είναι άνθρωποι που εκφοβίζουν λύκους για να μην πλησιάσουν τα κοπάδια τους.

«Από το σύνολο όμως των πυροβολισμών, το 3,3% ήταν εκτός ωραρίου, δηλαδή μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου και μισή ώρα μετά τη δύση, ενώ περίπου 17% έγιναν εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής», τόνισε ο κ. Αστάρας. Παράλληλα, εντός του παρθένου δάσους του Φρακτού, καταγράφηκαν 13 πυροβολισμοί κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία που σύμφωνα με τους μελετητές, στοχεύουν είτε στο αγριόγιδο είτε στο κόκκινο ελάφι.

Τρεις ακουστικοί αισθητήρες τοποθετήθηκαν και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κυνηγετικής περιόδου 2019-2020 και ανιχνεύθηκαν 43.000 πυροβολισμοί. «Το ανησυχητικό όμως είναι», τόνισε ο κ. Αστάρας, «ότι οι πυροβολισμοί ήταν 40% εκτός ωραρίου, δηλαδή υπήρχαν νόμιμοι κυνηγοί σε νόμιμες περιοχές αλλά κυνηγούσαν πριν χαράξει και πολύ μετά που δύει ο ήλιος, οπότε δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα προστατευόμενα είδη».

Τα «αυτιά» του δάσους και οι αλγόριθμοι

Οι αισθητήρες για την παθητική ακουστική παρακολούθηση είναι σαν… αυτιά στο δάσος αφού, όπως εξηγεί ο κ. Αστάρας, καταγράφουν το σύνολο των ήχων της περιοχής, που αποτελούνται από ανέμους, τη ροή ενός ποταμού, βροχή, αστραπές, τα καλέσματα των ζώων και τους ήχους που προκαλεί ο άνθρωπος, όπως ένα μαρσάρισμα από μοτοσυκλέτα ή πυροβολισμοί. «Οι ακουστικοί αισθητήρες ακούνε πάνω - κάτω ό τι ακούει και ένα ανθρώπινο αυτί. Καταγράφουν το ηχοτοπίο σε κάρτες μνήμης αλλά ειδικά, όταν καταγράφουν συνεχόμενα, το πρόβλημα είναι ότι πνίγεσαι σε δεδομένα», επισημαίνει ο κ. Αστάρας.

Πολύτιμη βοήθεια στην κατανόηση των δεδομένων αποτελούν οι αυτόματοι αλγόριθμοι ανίχνευσης περιστατικών, χωρίς τους οποίους -παραδέχονται οι ερευνητές- η ικανότητα να χρησιμοποιηθεί η παθητική ακουστική παρακολούθηση θα ήταν πολύ μειωμένη. «Για παράδειγμα, ειδικά για τους πυροβολισμούς, σκανάρουν γρήγορα τα ακουστικά σου δεδομένα- μέσα σε μερικές ώρες μπορούν να σκανάρουν 3-4 μήνες δεδομένων- και σού δίνουν κάποια δυνητικά αποτελέσματα. Βέβαια δεν υπάρχει ένας τέλειος αλγόριθμος, θέλουμε όμως αποδοτικούς αλγόριθμους και στο πλαίσιο του έργου είχαμε σχετικούς για πυροβολισμούς, για αιγοπρόβατα και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, αναπτύξαμε τον δικό μας αλγόριθμο για αλυσοπρίονα», αναφέρει ο κ. Αστάρας.

Η παθητική ακουστική παρακολούθηση έρχεται να καλύψει το κενό όσον αφορά τις πιέσεις και τις απειλές των οικοσυστημάτων, έχοντας ως βασικά πλεονεκτήματα την καταγραφή συμβάντων με υψηλή ακρίβεια σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, με αποδέσμευση προσωπικού, διαφάνεια και επανάληψη των αναλύσεων. Ωστόσο δεν μπορούν να καταγραφούν απειλές, όπως είναι οι παγίδες για τα πουλιά ή τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 20:28

Σχετικά Άρθρα

  • Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»
    Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»

    Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: «Ο Δήμος Ζαχάρως, από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» με το ποσό των 500.000€ - Ξεκινάμε άμεσα τα έργα για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας περιμετρικά των οικισμών μας.»

    Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ζωνών πέριξ των οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

    Έργα για τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών στους οικισμούς, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 (Α.Π. 6) «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α ́ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ», δρομολογήθηκαν με την υπογραφή τής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ζαχάρως, κου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, και του εκπροσώπου τής αναδόχου εταιρείας, κου Ζαφείρη Ζαφειρόπουλου.

    dimos zax progr dasi 2

    Η ένταξη τού Δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υπ’ αρ. 3164/14-6-2024 απόφαση του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κατοχυρώνοντας το ποσό των 500.000€.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε: «Με την υπογραφή της σύμβασης, ξεκινάμε άμεσα την εκτέλεση των εργασιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στις δημοτικές μας κοινότητες. Οι εργασίες αφορούν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, περιμετρικά των οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωση πυρκαγιών. Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Ζαχάρως αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στοχεύοντας την ασφάλεια των δημοτών μας και των περιουσιών τους. Μάλιστα, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου, και που άμεσα κατέθεσαν τις σχετικές μελέτες, με αποτέλεσμα την ένταξή μας και την εξασφάλιση τού ποσού των 500.000€. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε όλα τα μέτωπα για την ανόρθωση της περιοχής μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι τρομακτικοί ήχοι που «βγάζει» η Γη - Ηχητικό προσομοίωσης για πρώτη φορά
    Οι τρομακτικοί ήχοι που «βγάζει» η Γη - Ηχητικό προσομοίωσης για πρώτη φορά

    Οι ήχοι που παράγει το φαινόμενο της αναστροφής των πόλων της Γης. Πότε θα ξαναζήσει το μοναδικό φαινόμενο ο πλανήτης.

    Οι πόλοι της Γης αντιστράφηκαν πριν από 41.000 χρόνια, σε ένα ασυνήθιστο γεγονός κατά το οποίο το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένησε, επιτρέποντας στις κοσμικές ακτίνες να χτυπήσουν την ατμόσφαιρα.

    Πώς όμως έμοιαζαν οι ήχοι από αυτό το ασυνήθιστο γεγονός;

    Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφόρους για να χαρτογραφήσουν τις ακτίνες που έπεφταν πάνω στον πλανήτη μας, καταγράφοντας ήχους που έμοιαζαν με ξύλο που έσπαγε και βράχους που θρυμματίζονταν, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

    Το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τον πλανήτη μας από τον ηλιακό άνεμο και αν το προαναφερθέν συμβάν συνέβαινε σήμερα, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στο ηλεκτρικό δίκτυο και να αφήσει τη ζωή στην επιφάνεια εκτεθειμένη σε υψηλότερες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας.

    Οι ήχοι που παρήγαγε το φαινόμενο καταγράφηκαν με τη χρήση δεδομένων από έναν αστερισμό δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

    Οι ερευνητές χαρτογράφησαν την κίνηση των γραμμών του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια του συμβάντος και δημιούργησαν μια στερεοφωνική ηχητική εκδοχή χρησιμοποιώντας φυσικούς θορύβους.

    Θα αναστραφούν ξανά οι πόλοι;

    Οι επιστήμονες παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης εδώ και δεκαετίες, περιμένοντας τη στιγμή που θα αναστραφεί ξανά - μια μετατόπιση κατά την οποία ο μαγνητικός νότιος πόλος θα γίνει μαγνητικός βόρειος και το αντίστροφο.

    Τα δεδομένα έχουν εκτιμήσει ότι ο βόρειος και ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης αναστρέφονται κάθε 200.000-300.000 χρόνια.

    Μια μελέτη το 2018 αποκάλυψε ότι έχουν περάσει περίπου 780.000 χρόνια από το τελευταίο τέτοιο γεγονός, γεγονός που κάνει πολλούς να υποψιάζονται ότι έχουμε καθυστερήσει.

    Ο καθηγητής Ρόμπερτς από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε: «Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 3,45 δισεκατομμύρια χρόνια, παρέχει μια ασπίδα προστασίας από την άμεση επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

    Ακόμη και με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο της Γης σήμερα, είμαστε ακόμη ευάλωτοι σε ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να βλάψουν την κοινωνία μας που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια».

    Η έρευνα ανέλυσε το παλαιομαγνητικό αρχείο από 107.000 έως 91.000 χρόνια πριν, αναλύοντας έναν σταλαγμίτη από ένα σπήλαιο στη νοτιοδυτική Κίνα.

    Η ομάδα πραγματοποίησε μαγνητική ανάλυση και ραδιομετρική χρονολόγηση στο δείγμα μήκους ενός μέτρου, αποκαλύπτοντας τη συμπεριφορά του αρχαίου μαγνητικού πεδίου.

    Και, διαπίστωσαν ότι το μαγνητικό πεδίο γνώρισε μια ταχεία μετατόπιση κατά τη διάρκεια περίπου δύο αιώνων, μειώνοντας την ισχύ του κατά περίπου 90% όταν συνέβη μια αντιστροφή του πεδίου.

    Τι είναι το «Γεγονός Adams»

    Μια πιο πρόσφατη μελέτη το 2021 απέδωσε την εξαφάνιση των Νεάντερταλ στην αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης.

    Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν το αρχείο ραδιοάνθρακα από αρχαία δέντρα στη Νέα Ζηλανδία που ήταν ζωντανά όταν αντιστράφηκαν οι μαγνητικοί πόλοι.

    Τα δέντρα αποκάλυψαν αιχμές στα ατμοσφαιρικά επίπεδα ραδιοάνθρακα, που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης και την αλλαγή των ηλιακών ανέμων.

    Οι ερευνητές ονόμασαν αυτή την επικίνδυνη περίοδο «Μεταβατικό Γεωμαγνητικό Γεγονός Adams» ή εν συντομία «Γεγονός Adams» - ένας φόρος τιμής στον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Douglas Adams.

    Ο βρετανός συγγραφέας έγραψε «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» ότι το «42» ήταν η απάντηση στη ζωή, στο σύμπαν και στα πάντα.

    Ο Chris Turney, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, είμαστε σε θέση να χρονολογήσουμε με ακρίβεια τον χρόνο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τελευταίας αλλαγής μαγνητικού πόλου.

    Τα ευρήματα έγιναν δυνατά με τα αρχαία δέντρα kauri της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία έχουν διατηρηθεί σε ιζήματα για πάνω από 40.000 χρόνια.

    Χρησιμοποιώντας τα αρχαία δέντρα μπορέσαμε να μετρήσουμε και να χρονολογήσουμε την αιχμή στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού ραδιοάνθρακα που προκλήθηκε από την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης», είπε.

    Η ομάδα διαπίστωσε ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένησε μόνο έως και 6%, αφήνοντας «ουσιαστικά καθόλου μαγνητικό πεδίο».

    Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του μαγνητικού πεδίου, ο Ήλιος βίωσε αρκετά μεγάλα ηλιακά ελάχιστα (GSM) - μακροχρόνιες περιόδους ήρεμης ηλιακής δραστηριότητας.

    Παρόλο που ένα GSM σημαίνει λιγότερη δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ήλιου, η αποδυνάμωση του μαγνητικού του πεδίου μπορεί να σημαίνει ότι περισσότερες διαστημικές καιρικές συνθήκες -όπως οι ηλιακές εκλάμψεις και οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες- θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη Γη.

    «Η αφιλτράριστη ακτινοβολία από το διάστημα διαλύει τα σωματίδια του αέρα στη γήινη ατμόσφαιρα, διαχωρίζοντας τα ηλεκτρόνια και εκπέμποντας φως - μια διαδικασία που ονομάζεται ιονισμός», δήλωσε ο καθηγητής Turney.

    «Ο ιονισμένος αέρας έψησε το στρώμα του όζοντος, προκαλώντας κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη».

    Το «Γεγονός Άνταμς» θα μπορούσε να εξηγήσει πολλά άλλα εξελικτικά μυστήρια, όπως η εξαφάνιση των Νεάντερταλ και η ξαφνική εκτεταμένη εμφάνιση της παραστατικής τέχνης σε σπήλαια σε όλο τον κόσμο.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ιός δυτικού Νείλου: Κατέληξε 66χρονος στη Ροδόπη – Τρεις νοσηλεύονται
     Ιός δυτικού Νείλου: Κατέληξε 66χρονος στη Ροδόπη – Τρεις νοσηλεύονται

    Ο 66χρονος που νοσούσε από τον ιό δυτικού Νείλου κατέληξε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που νοσηλευόταν

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τρία είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη, ενώ κατέληξε ο 66χρονος που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, προερχόμενος από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

    Ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου το 2024 σε σχέση με την τελευταία πενταετία

    Στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η κατανομή των κρουσμάτων είναι τέσσερα στον Έβρο, ένα στην Ξάνθη, ένα στη Δράμα και ένα ανεπιβεβαίωτο ακόμη στην Καβάλα. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ανανεώνονται κάθε Τετάρτη, όπου ανακοινώνονται οι νέες νοσήσεις στη χώρα.

    Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

    Ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου το 2024 σε σχέση με την τελευταία πενταετία και συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα στην επικράτεια.

    Κρούσμα του ιού εντοπίστηκε και στην Αττική:

    • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
    • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
    • Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου

    Πηγή: in.gr

  • Ευρωεκλογές 2024 - Ροδόπη: Συνελήφθη υποψήφιος ευρωβουλευτής που μοίραζε ψηφοδέλτια με σταυρούς
    Ευρωεκλογές 2024 - Ροδόπη: Συνελήφθη υποψήφιος ευρωβουλευτής που μοίραζε ψηφοδέλτια με σταυρούς

    Συνελήφθη υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Ροδόπη, ο οποίος μοίραζε σταυρωμένα ψηφοδέλτια του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης & Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB).

    Το περιστατικό έγινε έξω από το εκλογικό τμήμα της ορεινής Μυρτίσκης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής προσήχθη στο τμήμα, σύμφωνα με το xronos.gr. Αύριο θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

    Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το πόσα σταυρωμένα ψηφοδέλτια είχε προλάβει να δώσει.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σκυλακάκης: Υλοποιούμε, με αμείωτη ένταση, μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας - Τα έργα στην Ηλεία
    Σκυλακάκης: Υλοποιούμε, με αμείωτη ένταση, μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας - Τα έργα στην Ηλεία

    Στις πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους με περιαστικά δάση αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

    Στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέθηκε ο σχεδιασμός και οι νέες, τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, όπως αυτές προκύπτουν, κατά βάση, από τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας και στελέχη των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών που συμμετείχαν στην ομάδα σύνταξης των προδιαγραφών.

    Οι 17 κρίσιμες παράμετροι των νέων, τεχνικών προδιαγραφών

    Οι νέες απαιτήσεις που ενσωματώνονται στις προδιαγραφές σύνταξης διαχειριστικών μελετών δάσους περιλαμβάνουν:

    • Εξασφάλιση της αειφορικής πολυ-λειτουργικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων
    • Εκτίμηση και μετριασμό επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στα δασικά οικοσυστήματα
    • Έμφαση στην καλλιέργεια του δάσους, με στόχο τα υγιή και πλήρως ανανεώσιμα δασικά οικοσυστήματα
    • Διασύνδεση των διαχειριστικών μελετών με το ισχύον, νομικό και θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων δασικών περιοχών
    • Διασύνδεση των διαχειριστικών μελετών με τα Αντιπυρικά Σχέδια – Μελέτες, έργα AntiNero, στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών
    • Αξιοποίηση των δασικών προϊόντων (ξυλώδη και μη ξυλώδη) και υπηρεσιών από όλα τα δασικά οικοσυστήματα
    • Διασύνδεση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Απογραφής και Παρακολούθησης των δασών στις διαχειριστικές μελέτες
    • Τυποποίηση εντύπων και πινάκων για ενιαία χρήση
    • Εξασφάλιση της δυνατότητας σύνδεσης με Πληροφοριακά συστήματα, Ενιαία – Εθνική Βάση Δεδομένων για όλη τη χώρα
    • Ενσωμάτωση χαρτογραφικών απεικονίσεων λεκανών απορροής και έργων ορεινής υδρονομίας στις διαχειριστικές μελέτες και διασύνδεσή τους
    • Ενσωμάτωση μεταγενέστερης νομοθεσίας, που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura, είδη χλωρίδας και πανίδας, κ.λπ.
    • Πρόβλεψη για διασύνδεση με τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης για την ενεργή άσκηση της κτηνοτροφίας και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
    • Ενσωμάτωση πρόβλεψης (χωρικά και χρονικά) της άσκησης μελισσοκομίας
    • Εμπλουτισμό των διαχειριστικών μελετών, με επιπλέον θεματικούς χάρτες (κλίσεων, αναγλύφου, έκθεσης κ.λπ.)
    • Παρακολούθηση των διαχειριστικών μέτρων και προσαρμογή τους (Monitoring and Adaptive Management)
    • Συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων για την ορθή λήψη αποφάσεων μελλοντικής διαχείρισης
    • Πρόβλεψη για χρήση σύγχρονων μέσων και μηχανημάτων για την απόληψη της προβλεπόμενης δασικής βιομάζας

    Ήδη έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου (2), Πεντέλης (1), Αιγάλεω (3), Πάρνηθας (1), Μεγάρων (2), Λιβαδειάς (2), Βυτίνας (3), Τρίπολης (1), Πύργου(2) και Ολυμπίας (2).

    dasi.001

    Οι υπό εκπόνηση μελέτες θα οδηγήσουν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα:

    • στην αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων έναντι των φυσικών καταστροφών,
    • στην προστασία του τοπίου,
    • στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και
    • γενικότερα στην θωράκιση των δασών και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.

    Τόσο αυτές οι 19 μελέτες όσο και εκείνες που θα ανατεθούν στη συνέχεια, θα υλοποιηθούν με τις παραπάνω, νέες προδιαγραφές.

    Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας

    Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση.

    Για το σκοπό αυτό, διατίθενται 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

    Η πρωτοβουλία, που διακρίνεται για την ευελιξία και την ταχύτητα στις προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποίησης, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Έχει, ήδη, εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιους δήμους – δυνητικούς δικαιούχους. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η μαζική κατάθεση προτάσεων από τους περισσότερους δήμους. Από τη συμμετοχή του συνόλου των δήμων που καλύπτει το πρόγραμμα (από 196 που προβλεπόταν αρχικά, αυξήθηκαν σε 217) εκτιμάται πως θα καλυφθεί περίπου το 60% του συνόλου των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία των δασικών χαρτών.

    Υπενθυμίζεται πως οι δήμοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για συμμετοχή στην παραπάνω πρωτοβουλία έως τις 20.06.2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται άμεσα και υλοποιούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας.

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Συνεχίζουμε, με αμείωτη ένταση, να υλοποιούμε μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας. Οι νέες προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δάσους που εισάγουμε, σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις απαιτήσεις που επιτάσσουν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και ενσωματώνουμε πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας αυτών των μελετών. Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες για την πυροπροστασία κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση. Υλοποιούμε μεγάλα έργα πρόληψης -όπως είναι το AntiNero– απέναντι στις πυρκαγιές. Επιπρόσθετα, έχει εκκινήσει η πρωτοβουλία -με πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο- για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών».

    Ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, επισήμανε: «Για 50 χρόνια τα μισά δάση μας δεν διέθεταν διαχειριστική μελέτη. Τεράστια καύσιμη ύλη συσσωρευόταν εκεί, προκαλώντας πυρκαγιές. Αυτό πλέον σταματά! Τον περασμένο μήνα, μέσω του προγράμματος Antinero σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκίνησε η εκπόνηση διαχειριστικών μελετών, σε περιοχές ευθύνης Δασαρχείων Αττικής, Βοιωτίας, Ηλείας και Αρκαδίας. Το αμέσως προσεχές διάστημα συμβασιοποιούμε και νέα γενιά μελετών που θα καλύψουν μεγάλο μέρος των δασών μας. Επεξεργαστήκαμε τις τεχνικές προδιαγραφές τους και βάζουμε πλέον τα δάση σε διαχείριση. Στόχος είναι την προσεχή διετία να υπάρχουν τέτοιες μελέτες παντού. Ταυτόχρονα, θέσαμε σε εφαρμογή τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, που ισχύει από τον Μάιο 2023. Διευκολύνουμε τους πολίτες με παρατάσεις των προθεσμιών, ώστε να ανταποκριθούν στις αναγκαίες ενέργειες. Με ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Σκυλακάκη εκτελεί αυτές τις μέρες το Πράσινο Ταμείο, τουλάχιστον 217 Δήμοι χρηματοδοτούνται με 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσουν τις αναγκαίες ζώνες προστασίας των περιαστικών δασών τους από τυχόν πυρκαγιές».

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, σημείωσε: «Το Πράσινο Ταμείο ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του ΥΠΕΝ. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. προχώρησε στη δημιουργία χωριστού άξονα προτεραιότητας στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Δασών και, από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών, ετοίμασε την πρόσκληση και τον οδηγό διαχείρισης που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα www.prasinotameio.gr την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. Ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις από τους δικαιούχους δήμους, οι οποίες τίθενται υπό άμεση επεξεργασία, ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου το αργότερο να έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις και να εκτελεστούν οι σχετικές εργασίες. Η προτροπή μας προς τους δήμους είναι να διαβάσουν προσεκτικά την πρόσκληση και τον οδηγό διαχείρισης και να προσαρμόσουν στις προδιαγραφές που θέτουν, τις προτάσεις που υποβάλλουν».

    Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, τόνισε: «Ο κυρίαρχος πυλώνας της προστασίας και ανάπτυξης των δασών και κατά συνέπεια του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, ειδικά υπό το πρίσμα των νέων και απρόβλεπτων συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική κρίση, είναι η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, με βάση πάντα την αρχή της αειφορίας και των πολλαπλών λειτουργιών, χρήσεων και υπηρεσιών που αυτά εξυπηρετούν. Η αδιαμφισβήτητη αυτή παραδοχή, για την υλοποίησή της, εκτός της εξασφάλισης της συνεχούς χρηματοδότησης και του ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού, απαιτεί σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνταξη των διαχειριστικών μελετών που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις νέες παραμέτρους. Απαιτεί παράλληλα, συνέχεια όλων των έργων πρόληψης και θωράκισης της αντιπυρικής προστασίας, στην προσπάθεια αύξησης της ανθεκτικότητας και μείωσης της τρωτότητας των δασών μας. Απαιτεί εκτός όλων των άλλων και την υλοποίηση έργων που θα μειώνουν τον κίνδυνο αρνητικής αμφίδρομης επίδρασης, μεταξύ οικιστικού ιστού και περιαστικών δασών, σε περίπτωση περιστατικού πυρκαγιάς».

    Δελτίο Τύπου - Φωτογραφία : ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

  • Κλιματική κρίση: Με ρυθμό 10 γηπέδων ποδοσφαίρου το λεπτό εξαφανίζονται τα παρθένα δάση
    Κλιματική κρίση: Με ρυθμό 10 γηπέδων ποδοσφαίρου το λεπτό εξαφανίζονται τα παρθένα δάση

    Ο κόσμος έχει χάσει περισσότερα από 76 εκατ. εκτάρια πρωτογενών δασών τα τελευταία 21 χρόνια

    Η καταστροφή των πιο παρθένων τροπικών δασών του κόσμου συνεχίστηκε με αδυσώπητο ρυθμό το 2023, παρά τη μείωση της απώλειας δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και της Κολομβίας, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

    Μια έκταση σχεδόν στο μέγεθος της Ελβετίας εκχερσώθηκε από τα προηγουμένως αδιατάρακτα τροπικά δάση πέρυσι, συνολικής έκτασης 37.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξαν το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

    Ο ρυθμός αυτός είναι ίσος με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό, συχνά λόγω της μεγαλύτερης έκτασης που τίθεται υπό γεωργική καλλιέργεια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.

    Προειδοποιήσεις

    Ενώ η Βραζιλία και η Κολομβία κατέγραψαν μεγάλες μειώσεις στην απώλεια δασών κατά 36% και 49% αντίστοιχα, υπό τις περιβαλλοντικές πολιτικές των προέδρων Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Γκουστάβο Πέτρο, οι μειώσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από μεγάλες αυξήσεις στη Βολιβία, το Λάος, τη Νικαράγουα και άλλες χώρες.

    Ο Καναδάς γνώρισε επίσης ένα ρεκόρ απώλειας δασών λόγω πυρκαγιάς, χάνοντας περισσότερα από 8 εκατ. εκτάρια (80 εκατ. στρέμματα).

    Η Mikaela Weisse, διευθύντρια του Global Forest Watch του WRI, δήλωσε: «Η παγκόσμια δασική έρευνα είναι η πιο σημαντική εξέλιξη που έχει γίνει ποτέ: Ο κόσμος έκανε δύο βήματα προς τα εμπρός και δύο βήματα προς τα πίσω όσον αφορά την απώλεια δασών κατά το περασμένο έτος.

    Χάνεται ένα από τα πιο «αποτελεσματικά εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Οι απότομες μειώσεις στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και την Κολομβία δείχνουν ότι η πρόοδος είναι δυνατή, αλλά η αυξανόμενη απώλεια δασών σε άλλες περιοχές έχει σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώσει αυτή την πρόοδο», δήλωσε. «Πρέπει να μάθουμε από τις χώρες που επιβραδύνουν με επιτυχία την αποψίλωση των δασών», πρόσθεσε .

    Οι αλλαγές στη χρήση γης – της οποίας η αποψίλωση αποτελεί κεντρικό στοιχείο – είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ένας από τους κύριους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας.

    Η διατήρηση των τροπικών δασών είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Πολύ μακριά από την συμφωνία της Γλασκώβης

    Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις βρίσκονται επικίνδυνα εκτός τροχιάς όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεών τους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Κατά τη διάσκεψη για το κλίμα Cop28 στο Ντουμπάι, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια και η υποβάθμιση των δασών έως το 2030, μετά τη δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών στην Cop26 στη Γλασκώβη να τερματίσουν την καταστροφή τους αυτή τη δεκαετία.

    Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου, με μικρή μεταβολή στην παγκόσμια απώλεια δασών εδώ και αρκετά χρόνια.

    Ενώ η Βραζιλία είχε επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό απώλειας των δασών της, η χώρα παρέμεινε μία από τις τρεις πρώτες χώρες που χάνουν πρωτογενή τροπικά δάση, μαζί με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Βολιβία. Μαζί, αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας καταστροφής.

    Η Βολιβία κατέγραψε σημαντική αύξηση της απώλειας δασών για τρίτη συνεχή χρονιά – παρά το γεγονός ότι διαθέτει λιγότερα από τα μισά δάση σε σχέση με άλλες μεγάλες χώρες με τροπικά δάση, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ινδονησία – η οποία οφείλεται κυρίως στην επέκταση της καλλιέργειας σόγιας.

    Το Λάος και η Νικαράγουα έχασαν μεγάλα κομμάτια από τα εναπομείναντα ανέγγιχτα τροπικά δάση τους το 2023, καθαρίζοντας 1,9% και 4,2% αντίστοιχα σε ένα μόνο έτος, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται στο γεγονός ότι τα ιδιαίτερα κατακερματισμένα δάση σε χώρες που είχαν ήδη εκταμιευθεί εκτενώς μπορούν συχνά να εξαλειφθούν πιο γρήγορα.

    Στο Λάος, η γεωργική επέκταση τροφοδοτείται από τη ζήτηση της Κίνας για εμπορεύματα, ενώ στη Νικαράγουα, η κτηνοτροφία και η επέκταση της γεωργίας ευθύνονται.

    Ο κόσμος θα μπορούσε να διδαχθεί από τα παραδείγματα της Βραζιλίας και της Κολομβίας

    Παρά την έλλειψη συνολικής προόδου στα στοιχεία για το 2023, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να διδαχθεί από τα παραδείγματα της Βραζιλίας και της Κολομβίας για την επίτευξη των στόχων αποψίλωσης των δασών.

    Ο καθηγητής Matthew Hansen, ειδικός στην τηλεπισκόπηση στο τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Maryland, δήλωσε: «Πραγματικά πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση των μόνιμων δασών είναι ένα ταμείο αποζημίωσης για τη διατήρηση των μόνιμων τροπικών δασών»

    «Η Γερμανία πρότεινε τη «δίκαιη συμφωνία», η οποία προορίζεται να πληρώσει τις χώρες με τροπικά δάση με αυτόν τον τρόπο. Η Νορβηγία έχει εμπλακεί με την Γκαμπόν με παρόμοιο τρόπο, χρησιμοποιώντας ως μέτρο τη δέσμευση άνθρακα. Αν συνδυάσουμε αυτή την προσέγγιση με ισχυρή διακυβέρνηση και εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, μπορεί να πετύχει», δήλωσε.

    Πηγή: In.gr
  • Πλαστικά: Τα δάση «παγιδεύουν» τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια
    Πλαστικά: Τα δάση «παγιδεύουν» τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια

    Ιαπωνική μελέτη δείχνει ότι τα επιβλαβή για την υγεία μας πλαστικά μικροσωματίδια που υπάρχουν στον αέρα προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων - άλλη μια πολύτιμη υπηρεσία που μας προσφέρουν τα δάση.

    Ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς για τα μικροπλαστικά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία μας. Ωστόσο τα έχουμε συνδέσει κατά κύριο λόγο με τις θάλασσες και τους ωκεανούς όπου συσσωρεύονται σε τεράστιες ποσότητες. Ξεχνούμε ωστόσο ότι τα πλαστικά μικροσωματίδια που προέρχονται από τη διάσπαση του πλήθους πλαστικών προϊόντων τα οποία κατακλύζουν τη ζωή μας, «ίπτανται» και στον αέρα που αναπνέουμε – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του αναπνευστικού συστήματός μας και όχι μόνο.

    Μικροπλαστικά της… προσκολλήσεως

    Τώρα μια νέα ιαπωνική μελέτη έρχεται να δείξει ότι έχουμε άλλον έναν πολύ καλό λόγο για να ευχαριστούμε τα δάση σχετικά με τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν: και αυτό διότι, όπως έδειξε η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Chemistry Letters», τα δάση λειτουργούν ως «συλλέκτες» μικροπλαστικών καθώς τα επικίνδυνα μικροσωματίδια προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων.

    Νέα τεχνική μέτρησης

    Οι ερευνητές διαφορετικών ιαπωνικών ακαδημαϊκών κέντρων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μιγιαζάκι Ακάνε από το Πανεπιστήμιο των Γυναικών της Ιαπωνίας, χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα των μικροπλαστικών που προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων.

    Σημειώνεται ότι τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στον αέρα είναι πλαστικά μικροσωματίδια (με διάμετρο μικρότερη των 100 μm) τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα και διασπείρονται στο περιβάλλον. Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν ασαφές το πού καταλήγουν. Είναι γνωστό ότι τα δάση συσσωρεύουν αέριους ρύπους, αλλά επίσης κανένας δεν γνώριζε ως τώρα αν έχουν την ικανότητα να «συλλέγουν» αιωρούμενα μικροπλαστικά καθαρίζοντας τον αέρα.

    Η ιαπωνική δρυς στο δάσος του Τόκιο

    H ερευνητική ομάδα μελέτησε την πιθανή ύπαρξη μικροπλαστικών στα φύλλα ενός είδους δρυός που είναι αντιπροσωπευτικό των δασών της Ιαπωνίας (Quercus serrata). Η έρευνα διεξήχθη σε δέντρα ενός μικρού δάσους στο Τόκιο. «Θελήσαμε να βρούμε μια αξιόπιστη μέθοδο ανάλυσης των επιπέδων των μικροπλαστικών στην επιφάνεια των φύλλων των δέντρων και να προσδιορίσουμε πώς ακριβώς τα αιωρούμενα μικροπλαστικά παγιδεύονται στα φύλλα» εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης, Νάτσου Σουνάγκα.

    Οι τρεις διαδικασίες… καθαρίσματος

    Για να απομονωθούν τα μικροπλαστικά από τα φύλλα, ακολουθήθηκαν τρεις διαφορετικές διαδικασίες από τους ερευνητές: πλύσιμο με απεσταγμένο νερό, ταυτόχρονη χρήση υπερηχητικών κυμάτων και πλυσίματος με απεσταγμένο νερό και τέλος επεξεργασία με ένα αλκαλικό διάλυμα που περιείχε 10% υδροξείδιο του καλίου.

    Συσσώρευση στα φύλλα

    «Ανακαλύψαμε ότι τα αιωρούμενα μικροπλαστικά απορροφώνται από την κηρώδη επιφάνεια των φύλλων των δέντρων» εξήγησε η δρ Μιγιαζάκι που ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε ότι «με άλλα λόγια, τα σωματίδια αυτά συσσωρεύονται στα φύλλα».

    Πράσινη «παγίδα» τρισεκατομμυρίων μικροπλαστικών

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τους τρεις τρόπους επεξεργασίας των φύλλων μόνο η χρήση υδροξειδίου του καλίου κατάφερε να απομακρύνει τόσο το κερί της επιφάνειας των δέντρων όσο και τις ουσίες που είχαν απορροφηθεί από αυτό. «Με βάση τα ευρήματά μας εκτιμούμε ότι τα δάση με δέντρα Quercus serrata της Ιαπωνίας (καλύπτουν έκταση περίπου 32.500 km2) παγιδεύουν περί τα 420 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά του αέρα ετησίως» δήλωσε η δρ Σουνάγκα. «Αυτό μαρτυρεί ότι τα δάση λειτουργούν ως επίγειοι συλλέκτες των μικροπλαστικών του αέρα».

    Αγνωστο το πώς θα επηρεαστούν τα δασικά οικοσυστήματα

    Το πώς βέβαια η συσσώρευση των μικροπλαστικών θα επηρεάσει τα δασικά οικοσυστήματα παραμένει άγνωστο και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας, τόνισαν οι ερευνήτριες. Προς το παρόν πάντως, μάθαμε πλέον μέσα από τη νέα μελέτη ότι τα δάση, ακόμη και οι φυλλωσιές στα ρείθρα των δρόμων, μειώνουν την ποσότητα των μικροπλαστικών που φθάνουν στους πνεύμονές μας και από εκεί σε ολόκληρο τον οργανισμό μας δίνοντάς μας άλλον έναν λόγο για να τους πούμε ένα μεγάλο… πράσινο ευχαριστώ.

    Πηγή: In.gr
  • ΕΕ: Πρόταση για εγκαθίδρυση συστήματος παρακολούθησης δασών από δορυφόρους
    ΕΕ: Πρόταση για εγκαθίδρυση συστήματος παρακολούθησης δασών από δορυφόρους

    Την εγκαθίδρυση συστήματος παρακολούθησης δασών που θα χρησιμοποιεί δορυφόρους για να εντοπίζει κινδύνους προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις δασικές πυρκαγιές και τροφοδοτεί την παράνομη υλοτομία.

    Η κλιματική αλλαγή πλήττει τα δάση της Ευρώπης, καθώς οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία αυξάνουν τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών. Περί τα 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάηκαν εξαιτίας δασικών πυρκαγιών τον περασμένο χρόνο, μία περιοχή που αντιστοιχεί σε έκταση στην Κορσική, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

    Η καταστροφή των ευρωπαϊκών δασών μειώνει την ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων και την προστασία των γύρω περιοχών από τις πλημμύρες.

    Σήμερα Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε νόμο που θα επιτρέπει στις Βρυξέλλες να συγκεντρώνουν δεδομένα από τους δορυφόρους του Copernicus Sentinel της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι επίσης υποχρεωμένα να συγκεντρώνουν εδαφικές μετρήσεις των τάσεων περιλαμβανομένων των διαθέσιμων για υλοτομία περιοχών, του όγκου των δένδρων και της θέσης των αρχέγονων δασών.

    «Πρέπει να δούμε αυτές τις τάσεις, χρειαζόμαστε καλύτερη πρόβλεψη, πρέπει να δούμε πώς ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίσιους.

    «Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν συνολικές απαιτήσεις παρακολούθησης που να δίνουν συνολική εικόνα της κατάστασης των δασών μας», είπε.

    Τα νέα δεδομένα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό και άλλων κινδύνων, όπως η παράνομη υλοτομία και πέραν των εθνικών συνόρων, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει έλθει σε σύγκρουση με χώρες όπως η Πολωνία για το θέμα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τον Μάρτιο ότι η πολιτική της Πολωνίας για την έκδοση αδειών υλοτόμησης κατά τις περιόδους αναπαραγωγής των πουλιών παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς νόμους της Ενωσης.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε επίσης το 2018 την άδεια υλοτόμησης που έδωσε η Βαρσοβία στο αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβιέζα.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Fern χαιρέτισε την πρόταση «ως εν δυνάμει χρυσή ευκαιρία» για την παροχή αναγκαίων δεδομένων για την προστασία των δασών της Ευρώπης. Ωστόσο, ζητά την επέκταση του νόμου ώστε να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν την υγεία των δασών.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο