Περιβάλλον

ΗΠΑ - Μελέτη: Γιατί τα πουλιά επιλέγουν να «μεταναστεύουν» στις πόλεις, αντί να μένουν στη φύση; - Οι ειδικοί απαντούν

ΗΠΑ - Μελέτη: Γιατί τα πουλιά επιλέγουν να «μεταναστεύουν» στις πόλεις, αντί να μένουν στη φύση; - Οι ειδικοί απαντούν

Αμερικανοί επιστήμονες εξηγούν γιατί τα αποδημητικά πουλιά επιλέγουν τα αστικά κέντρα - Πώς το φως ευνοεί την παραμονή τους και γιατί μπορεί ταυτόχρονα να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη ζωή τους

Μετά από εκατοντάδες χρόνια... απορίας, λύθηκε το μυστήριο του «γιατί τα πουλιά μεταναστεύουν στις πόλεις» όπως αποδεικνύει μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσίευθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ερευνητές μελέτησαν το ταξίδι, τις στάσεις και τις συνήθειες σε 80 αποδημητικά πουλιά μέσω μιας συσκευής ραδιοσυχνοτήτων με αποτέλεσμα να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για τους λόγους που «αγαπούν» να κάνουν στάση για ανεφοδιασμό στα αστικά κέντρα, παρότι δεν θεωρούνται ιδανικά περιβάλλοντα.

Ορισμένα από αυτά φαίνεται να έλκονται από το φως, ενώ άλλα κυρίως απολαμβάνουν το φαγητό που προσφέρεται σε πληθώρα μέσα στους γεμάτους με μούρα θάμνους. «Είναι εκπληκτικό ότι η μικρή πράσινη περιοχή του Μόντρεαλ μπορεί να φιλοξενήσει ένα πουλί για διάστημα έως και 40 ημερών», λέει η Άνα Μοράλες τονίζοντας ότι και τα ίδια τα πουλιά φαίνονται ικανοποιημένα από τις συνθήκες στην περιοχή, καθώς υπάρχουν άφθονα μούρα, νερό και πολύ φως.
Το φως λειτουργεί ως πλοηγός για τα ταξίδια τους, ενώ χρησιμεύει και πρακτικά για να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες. Αντίστοιχα, εξίσου χρήσιμα τους φαίνονται τα τεχνητά φώτα στα αστικά κέντρα που ανάβουν τη νύχτα. Από την άλλη πλευρά όμως θεωρούνται υπεύθυνα και για τον θάνατο εκατομμυρίων -ενδεχομένως και δισεκατομμυρίων- πουλιών κάθε χρόνο, καθώς προσκρούουν πάνω σε «φωτεινά» κτίρια, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται.

Εάν έσβηναν μερικά φώτα το βράδυ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες από αυτά, σύμφωνα με μελέτη που δείχνει ότι ο θάνατος των πτηνών θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν 60%.
Ένα άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας κατέληξε στο γεγονός ότι τα πουλιά καλούν το ένα το άλλο, όταν βρίσκουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εγκατάσταση. Συγκεκριμένα τοποθέτησαν σε θάμνους συσκευές ηχογράφησης για να καταγράψουν τη συχνότητα των κλήσεων τους προς άλλα πουλιά. Το πείραμα έδειξε ότι σε χώρους πρασίνου πυκνοκατοικημένων περιοχών με έντονο φως υπήρχε αυξημένη κινητικότητα πτηνών.

Δεδομένων των πορισμάτων από τη μελέτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι πόλεις μπορούν να δέχονται ευπρόσδεκτα την άγρια ​​ζωή. Προτείνουν μάλιστα να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός, που θα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη φιλοξενία τους, όπως η μέριμνα για την ύπαρξη χώρων βλάστησης. «Είναι καλό για τους ανθρώπους, είναι καλό για τον πλανήτη, είναι καλό για την άγρια ​​ζωή», σημειώνουν.
Αν και η πόλη θεωρείται το αντίθετο της φύσης, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να είναι, γιατί εμπεριέχει πολλά στοιχεία από εκείνη. Και, όπως γίνεται πλέον σαφές, τα αστικά κέντρα προσελκύουν πολλά μεταναστευτικά είδη. «Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις πόλεις ως οικοσυστήματα. Αν το σκεφτούμε με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να είμαστε οι ηγέτες του οικοσυστήματος και να αποφασίσουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα