Ο αριθμός των εντόμων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω της κλιματικής αλλαγής και της εντατικής γεωργίας, σύμφωνα με μελέτη.
Κλιματική αλλαγή: Οι σημαντικές συνέπειες από τη μείωση του αριθμού των εντόμων
Οι συνδυασμένες πιέσεις της παγκόσμιας θέρμανσης και της γεωργίας οδηγούν σε «σημαντική μείωση» των εντόμων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Λένε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τις απειλές που θέτουμε στα έντομα, πριν κάποια είδη χαθούν για πάντα. Όμως, η διατήρηση των ενδιαιτημάτων για τη φύση θα μπορούσε να συμβάλει στην εξασφάλιση της ευημερίας των ζωτικών εντόμων.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Charlie Outhwaite του UCL, δήλωσε ότι η απώλεια πληθυσμών εντόμων θα μπορούσε να είναι επιβλαβής όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για «την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, ιδίως με τις απώλειες των επικονιαστών».
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των δράσεων για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, την επιβράδυνση της επέκτασης της γεωργίας υψηλής έντασης και τη μείωση των εκπομπών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Η κατακόρυφη πτώση των πληθυσμών των εντόμων σε όλο τον κόσμο - η λεγόμενη «αποκάλυψη των εντόμων» - έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δίνουν μια μικτή εικόνα, με ορισμένα είδη εντόμων να παρουσιάζουν δραστική μείωση, ενώ άλλα παραμένουν σταθερά.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με το εύρος και τον αριθμό σχεδόν 20.000 ειδών εντόμων, συμπεριλαμβανομένων μελισσών, μυρμηγκιών, πεταλούδων, ακριδών και λιβελούλων, σε περίπου 6.000 διαφορετικές τοποθεσίες.
Σε περιοχές με γεωργία υψηλής έντασης και σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, ο αριθμός των εντόμων έχει μειωθεί κατά 49% και ο αριθμός των διαφορετικών ειδών κατά 27%, σε σύγκριση με σχετικά ανέγγιχτα μέρη που έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει λόγος να ελπίζουμε ότι η παραμερισμός εκτάσεων γης για τη φύση δημιουργεί καταφύγιο για τα έντομα, τα οποία χρειάζονται σκιά για να επιβιώσουν στη ζέστη.
«Η προσεκτική διαχείριση των γεωργικών περιοχών, όπως η διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα ζωτικά έντομα μπορούν να συνεχίσουν να ευδοκιμούν», δήλωσε ο Δρ Tim Newbold, επίσης του UCL.
Οι πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν:
- Αποφυγή της εντατικής γεωργίας
- Φύτευση ευρέος φάσματος καλλιεργειών
- Διατήρηση φυσικών ενδιαιτημάτων κοντά σε γεωργικές εκτάσεις, όπως φράχτες και δασικές εκτάσεις.
Ο ερευνητής της μελέτης, Peter McCann, πρόσθεσε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικά είναι τα έντομα για το περιβάλλον στο σύνολό του, καθώς και για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που θέτουμε σε αυτά πριν πολλά είδη χαθούν για πάντα».