Περιβάλλον

Βραζιλία: Αποψίλωση - ρεκόρ του Αμαζονίου τον Απρίλιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Βραζιλία: Αποψίλωση - ρεκόρ του Αμαζονίου τον Απρίλιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Αύξηση κατά 69% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021

Αποψίλωση σε επίπεδα ρεκόρ κατεγράφη τον Απρίλιο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, με αποδάσωση σχεδόν διπλάσιου μεγέθους γης σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021.

Η καταστροφή του βραζιλιάνικου Αμαζονίου τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, καθώς έχουν αφανιστεί στη συγκεκριμένη περίοδο σχεδόν 2.000 τετραγωνικά μέτρα γης, δύο φορές η πόλη της Νέας Υόρκης αντίστοιχα, αύξηση κατά 69% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Τις πρώτες 29 ημέρες του Απριλίου, η έκταση της γης που αποψιλώθηκε έφτασε τα 1.012 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με στοιχεία από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας Inpe. Η υπηρεσία που συλλέγει τα μηνιαία δεδομένα από το 2015, θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για την τελευταία ημέρα του Απριλίου την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Guardian.

Η αποδάσωση του Αμαζονίου έχει ενταθεί κατά τις ημέρες διακυβέρνησης του Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2019, αποδυναμώνοντας τους νόμους περιβαλλοντικής προστασίας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η μεγαλύτερη εκμετάλλευση του Αμαζονίου, στο επίπεδο της καλλιέργειας και των εξορύξεων, θα μειώσει τη φτώχεια στην περιοχή.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος συνεχίζει να αγνοεί την έντονη διεθνή πίεση που δέχεται για να αλλάξει πολιτική ως προς το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η αγροτοδιατροφική βιομηχανία της χώρας του, στην οποία ξεχωρίζουν μεγάλοι εξαγωγείς κρέατος και σόγιας, ανησυχεί για τις συνέπειες αυτής της πίεσης.

«Η αιτία αυτού του ρεκόρ έχει ονοματεπώνυμο: Ζαΐχ Μεσίας Μπολσονάρο» αναφέρει ο Μάρσιο Αστρίνι, επικεφαλής της οργάνωσης Climate Observatory.

Παρότι η αποψίλωση βρίσκεται ήδη σε ιστορικό υψηλό, η οργάνωση εξηγεί πως οι αναλυτές της εξεπλάγησαν από τα δεδομένα του Απριλίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέρη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εκπέμπουν πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφούν, αυξάνοντας τους φόβους για τον ενδεχομένως καταστροφικό αντίκτυπο στα εύθραυστα οικοσυστήματά του και την περαιτέρω επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Οι περισσότερες εκπομπές αερίων προκαλούνται από πυρκαγιές στο τροπικό δάσος, πολλές εκ των οποίων αποτελούν αποτέλεσμα εμπρησμού, με απώτερο σκοπό την παραγωγή σόγιας και βοδινού κρέατος.

Ωστόσο, και χωρίς των παράγοντα των πυρκαγιών, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες που παρατηρούνται στον νοτιοανατολικό Αμαζόνιο, σημαίνουν ότι το τροπικό δάσος αποτελεί κατά βάση πηγή διοξειδίου του άνθρακα και όχι «απορροφητήρας» του.

Από τη δεκαετία του ’60, η πυκνή βλάστηση του Αμαζόνιου απορροφούσε περίπου το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών από τις καύσεις ορυκτών καυσίμων ανά τον κόσμο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον σχετικό «έλεγχο» της κλιματικής αλλαγής, όντας το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, η απώλεια της ικανότητας του Αμαζονίου να μπορεί να λειτουργεί ως ένας τεράστιος «νεροχύτης» για τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αποτελεί μία εξαιρετικά κρίσιμη προειδοποίηση για το πόσο αναγκαίο είναι να περιοριστούν σημαντικά οι καύσεις ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Unsplash/ Annie Spratt

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup