Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 22:59

Αυστραλία: Επικίνδυνη η λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η λεύκανση των κοραλλιών τείνει να συμβαίνει όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πολύ υψηλότερες από τις κανονικές

Η θέρμανση των νερών από την κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τη λεύκανση των κοραλλιών στο 91% των υφάλων που ερευνήθηκαν κατά μήκος του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου φέτος, σύμφωνα με νέα ευρήματα από μια αυστραλιανή κυβερνητική υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, επιστήμονες από την Αρχή Θαλάσσιου Πάρκου του Great Barrier Reef (GBRMPA) επιβεβαίωσαν τον Μάρτιο ότι αυτή ήταν η έκτη περίπτωση μαζικής λεύκανσης του υφάλου που έχει καταγραφεί και η τέταρτη από το 2016.

Αλλά η έκθεση της Τρίτης, διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε κοραλλιογενής ύφαλος που ερευνήθηκε στο σύστημα των 2.300 χιλιομέτρων επηρεάστηκε από τη λεύκανση.

Σημειώνεται πως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι από τα πιο ζωντανά θαλάσσια οικοσυστήματα στη γη, το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο όλων των θαλάσσιων ειδών βασίζονται σε αυτούς σε κάποιο σημείο του κύκλου της ζωής τους.

Αλλά η ταχεία θέρμανση του πλανήτη λόγω των ανθρώπινων εκπομπών αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα, προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο στο νερό, οδηγώντας σε γεγονότα όπως η μαζική λεύκανση.

Η λεύκανση των κοραλλιών τείνει να συμβαίνει όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πολύ υψηλότερες από τις κανονικές. Αλλά για πρώτη φορά, αυτή η μαζική λεύκανση έρχεται παρά το «La Niña», ένα καιρικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, είπαν οι επιστήμονες της Αρχής.

Η έκθεση εξέτασε συνολικά 719 υφάλους από αεροσκάφος που πετούσε χαμηλά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2021-2022 της Αυστραλίας και διαπίστωσε ότι 654 ύφαλοι, το 91%, «έδειξαν κάποιο βαθμό λεύκανσης».

«Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ένα γεγονός μαζικής λεύκανσης, με λεύκανση κοραλλιών που παρατηρείται σε πολλαπλούς υφάλους σε όλες τις περιοχές.

Αυτό είναι το τέταρτο γεγονός μαζικής λεύκανσης από το 2016 και το έκτο που συμβαίνει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από το 1998», όπως κατέγραψε η αρχή του πάρκου.

Τα νερά του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου άρχισαν να θερμαίνονται τον Δεκέμβριο του 2021 και ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά για το καλοκαίρι. Ο ύφαλος χτυπήθηκε από τρία διακριτά κύματα καύσωνα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές Απριλίου 2022, γεγονός που αύξησε το «θερμικό στρες» σε όλες τις κεντρικές και βόρειες περιοχές του υφάλου, σύμφωνα με την έκθεση.

Το στρεσαρισμένο κοράλλι εκτοξεύει τα φύκια μέσα από τον ιστό του, στερώντας του μια από τις βασικότερες πηγές τροφής. Εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, το κοράλλι μπορεί να λιμοκτονήσει και να πεθάνει, ασπρίζοντας καθώς εκτίθεται ο ανθρακικός σκελετός του.

«Ακόμα και τα πιο γερά κοράλλια χρειάζονται σχεδόν μια δεκαετία για να ανακάμψουν», είπε στο CNNi τον Μάρτιο η Τζόντι Ράμερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ στο Τάουνσβιλ.

«Έτσι, χάνουμε πραγματικά αυτό το παράθυρο ανάκαμψης. Λαμβάνουμε αλλεπάλληλα γεγονότα λεύκανσης, αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα. Και τα κοράλλια απλά δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες συνθήκες», είπε.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι η κλιματική κρίση παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τον ύφαλο και «τα συμβάντα που προκαλούν αναστάτωση στον ύφαλο γίνονται όλο και πιο συχνά».

Είναι η τέταρτη μαζική λεύκανση σε έξι χρόνια και η πρώτη από το 2020, όταν περίπου το ένα τέταρτο του υφάλου που ερευνήθηκε έδειξε σημάδια σοβαρής λεύκανσης.

Αυτό το συμβάν ήρθε μόλις τρία χρόνια μετά από διαδοχικά γεγονότα λεύκανσης το 2016 και το 2017. Προηγούμενη λεύκανση σημειώθηκε το 1998 και το 2002.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο χρόνος πιέζει ώστε οι ύφαλοι να μπορέσουν να ανακάμψουν και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία: την κλιματική κρίση.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 19:38

Σχετικά Άρθρα

  • Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας
    Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι διπλάσια από ό,τι είχε προβλεφθεί: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα.

    Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά για μια «καταστροφική» υπερθέρμανση 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5°C, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) δήλωσε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί χωρίς μια παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

    Προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,6°C έως 3,1°C, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίον θα υλοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση για το κλίμα.

    Η προειδοποίηση έρχεται πριν από τις φετινές συνομιλίες Cop29 του ΟΗΕ στο Μπακού, στο πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα Αζερμπαϊτζάν.

    Εκεί, τα έθνη θα αντιμετωπίσουν εκκλήσεις να συμφωνήσουν σε πιο τολμηρή δράση για την αύξηση της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την κάλυψη του χάσματος των εκπομπών.

    Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο πλανήτης, λέει ο Γκουτέρες για την υπερθέρμανση

    Απαντώντας στην έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο κόσμος «ακροβατεί σε ένα πλανητικό τεντωμένο σχοινί».

    «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε με τα μούτρα στην κλιματική καταστροφή - με τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους να υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε.

    Στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2°C και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο που αφορά την κλιματική αλλαγή.

    Ωστόσο, ο 1,5°C έχει γίνει αντιληπτός ως ένα όριο πέρα από το οποίο θα γίνουν αισθητές οι χειρότερες επιπτώσεις του καύσωνα, της ξηρασίας, των πλημμυρών, της κατάρρευσης των φυσικών συστημάτων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Τα κράτη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης σε επίπεδο χώρας, για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, μέσω της μείωσης των εκπομπών από δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και της δημιουργίας ή αποκατάστασης οικοτόπων όπως τα δάση για τη δέσμευση άνθρακα, έως το 2030.

    Όμως, καθώς οι χώρες ετοιμάζονται να υποβάλουν την επόμενη σειρά σχεδίων δράσης έως το 2035 τους επόμενους μήνες, το UNEP προειδοποιεί ότι ο στόχος της αποτροπής της επικίνδυνης υπερθέρμανσης απομακρύνεται από την επίτευξη.

    Η έκθεση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι το 2023 ήταν αυξημένα κατά 1,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 - μια ταχύτερη αύξηση από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας - με την ομάδα των κορυφαίων οικονομιών της G20 να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των εκπομπών.

    «Οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα»

    Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 3,1°C με τις τρέχουσες πολιτικές, και ακόμη και αν οι χώρες υλοποιήσουν τα κλιματικά τους σχέδια έως το 2030, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6°C-2,8°C, αναφέρει η έκθεση.

    Αλλά οι χώρες βρίσκονται εκτός πορείας, ακόμη και για τα σχέδια αυτά.

    Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι ήδη οι άνθρωποι υποφέρουν από τεράστιους τυφώνες, βιβλικές πλημμύρες και ζέστη ρεκόρ που μετατρέπει τα δάση σε προσάναμμα και τις πόλεις σε σάουνες.

    Προειδοποίησε ότι «οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα».

    Είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απεξαρτώντας τον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σταματώντας και αντιστρέφοντας την αποψίλωση των δασών, και να συμφωνήσουν έναν νέο χρηματοδοτικό στόχο στο Cop29 για να ξεκλειδώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, δήλωσε: «Η ώρα της κλιματικής κρίσης είναι εδώ.

    «Χρειαζόμαστε παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί - ξεκινώντας από τώρα, πριν από τον επόμενο γύρο δεσμεύσεων για το κλίμα - αλλιώς ο στόχος του 1,5°C θα είναι σύντομα νεκρός και ο στόχος των 2°C θα πάρει τη θέση του στην εντατική».

    Κάλεσε τα έθνη που συναντώνται για το Cop29 να αυξήσουν τη δράση τους τώρα, να προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρότερα εθνικά σχέδια και στη συνέχεια «να τα δώσουν όλα για να μπουν σε τροχιά 1,5°C».

    Και είπε: «Ακόμη και αν ο κόσμος ξεπεράσει τον 1,5°C - και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται καθημερινά - πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για έναν καθαρό μηδενικό, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Το τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε πλανήτη μοναδικό στο είδος του
    Το τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε πλανήτη μοναδικό στο είδος του

    Οι επιστήμονες είναι σοκαρισμένοι και ενθουσιασμένοι από την ανακάλυψη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

    Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb —αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων— βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά την ανακάλυψη ενός πλανήτη που είναι ο πρώτος του είδους του.

    Αυτή η μοναδική ανακάλυψη έγινε από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και θεωρείται αξιοσημείωτη, καθώς δεν υπάρχει τίποτα άλλο γνωστό στο σύμπαν που να μοιάζει με αυτόν τον πλανήτη.

    Ο πλανήτης αυτός είναι το τελευταίο εύρημα του διαστημικού τηλεσκοπίου, το οποίο συνεχίζει να αποκαλύπτει απίστευτα μυστικά του Διαστήματος.

    Διπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη

    «Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο. Ο πλανήτης φαίνεται να αποτελείται κυρίως από ατμό καυτού νερού, γι’ αυτό και τον αποκαλούμε ‘steam world’ (ατμοσφαιρικός κόσμος)».

    Ο πλανήτης, που ονομάζεται GJ 9827 d, είναι περίπου διπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη. Για πολλά χρόνια, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι αυτού του είδους οι πλανήτες υπήρχαν, αλλά δεν είχαν καταφέρει να το αποδείξουν μέχρι τώρα​.

    «Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την ανίχνευση ατμοσφαιρών σε κατοικήσιμους εξωπλανήτες τα επόμενα χρόνια»

    Και για εκείνους που ενδιαφέρονται για τα εξωγήινα θέματα, μην ανησυχείτε. Ο GJ 9827 d, ο οποίος βρίσκεται 100 έτη φωτός από τη Γη, δεν μπορεί να φιλοξενήσει ζωή όπως τη γνωρίζουμε.

    Ωστόσο, η μοναδική του ατμόσφαιρα ανοίγει νέες δυνατότητες για τη μελέτη άλλων μικρών πλανητών και την πιθανότητά τους να φιλοξενήσουν ζωή, σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    Μέχρι στιγμής, σχεδόν όλοι οι εξωπλανήτες αποτελούνται κυρίως από τα ελαφρύτερα στοιχεία — υδρογόνο και ήλιο — όπως ο Δίας και ο Κρόνος στο ηλιακό μας σύστημα, δήλωσε η Piaulet-Ghorayeb. Αυτό σημαίνει ότι είναι σαφώς διαφορετικοί από το φιλικό προς τη ζωή περιβάλλον της Γης.

    «Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα…»

    «Ο GJ 9827 d είναι ο πρώτος πλανήτης όπου ανιχνεύσαμε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε βαριά μόρια, όπως οι γήινοι πλανήτες του ηλιακού συστήματος», δήλωσε η Caroline Piaulet-Ghorayeb από το Ινστιτούτο Trottier για την Έρευνα των Εξωπλανητών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα»

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν δεν υπήρχε το τηλεσκόπιο James Webb, αυτές οι ανακαλύψεις απλώς δεν θα μπορούσαν να συμβούν. Ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Ryan MacDonald, ανέφερε: «Ακόμη και με τις πρώτες παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου το 2022, οι ερευνητές ανακάλυπταν νέες γνώσεις σχετικά με τις ατμόσφαιρες απομακρυσμένων πλανητών.

    Τώρα, επιτέλους, ερευνούμε από τι είναι φτιαγμένοι αυτοί οι μυστηριώδεις κόσμοι με μεγέθη ανάμεσα στη Γη και τον Ποσειδώνα, για τους οποίους δεν έχουμε παραδείγματα στο ηλιακό μας σύστημα».

    «Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την ανίχνευση ατμοσφαιρών σε κατοικήσιμους εξωπλανήτες τα επόμενα χρόνια»​, τόνισε ο ίδιος.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ
    «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ

    Παράσυρση μιας 46χρονης πεζής από αυτοκίνητο που τελικά κατέληξε στη θάλασσα σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (5/10) στην Αίγινα, θέτοντας σε ετοιμότητα τις λιμενικής Αρχές.

    Την 46χρονη βοήθησαν να βγει από τη θάλασσα διερχόμενοι πολίτες και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Το αυτοκίνητο έβγαλε στη στεριά γερανοφόρο όχημα.

    Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη η 50χρονη οδηγός του Ι.Χ.Ε. οχήματος για παράβαση των άρθρων 290 (επικίνδυνες παρεμβάσεις στις συγκοινωνίες) και 314 (σωματική βλάβη από αμέλεια) παρ. 1 και 2 του Π.Κ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Άγνωστος πλανήτης ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο στη Γη αστέρι
    Άγνωστος πλανήτης ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο στη Γη αστέρι

    Ένας πλανήτης ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο σε εμάς αστέρι. Πρόκειται για έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από τον Αστέρα του Μπάρναρντ και του δόθηκε το όνομα Barnard b.

    Ο πλανήτης, που εντοπίστηκε με τη χρήση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, έχει τουλάχιστον τη μισή μάζα της Αφροδίτης και σε αυτόν ένα έτος διαρκεί λίγο περισσότερο από τρεις γήινες ημέρες.

    Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν τρεις ακόμη υποψήφιοι εξωπλανήτες, σε διάφορες τροχιές γύρω από το άστρο, σημειώνει ο Independent.

    Ο Αστέρας του Μπάρναρντ

    Ο Αστέρας του Μπάρναρντ απέχει έξι έτη φωτός από τη Γη και είναι το δεύτερο πιο κοντινό αστρικό σύστημα – μετά την ομάδα τριών αστέρων του Άλφα Κενταύρου – και το κοντινότερο μεμονωμένο αστέρι σε εμάς.

    Εξαιτίας της μικρής απόστασης, αποτελεί πρωταρχικό στόχο στην αναζήτηση εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Μέχρι τώρα, δεν είχε επιβεβαιωθεί κανένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από τον Αστέρα του Μπάρναρντ.

    Ο Jonay Gonzalez Hernandez, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, και κύριος συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, δήλωσε: «Ακόμη και αν χρειάστηκε πολύς χρόνος, ήμασταν πάντα σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι».

    Στη μελέτη, οι ερευνητές αναζητούσαν σήματα από πιθανούς εξωπλανήτες εντός της κατοικήσιμης ή εύκρατης ζώνης του Αστέρα του Μπάρναρντ – δηλαδή στο εύρος όπου μπορεί να υπάρχει νερό στην επιφάνεια του πλανήτη.

    Γιατί δεν θα… μετακομίσουμε εκεί

    Ο Barnard b βρίσκεται είκοσι φορές πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι ο Ερμής στον Ήλιο. Πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 3,15 γήινες ημέρες και έχει επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 125 βαθμούς Κελσίου.

    «Ο Barnard b είναι ένας από τους μικρότερους σε μάζα εξωπλανήτες που γνωρίζουμε και ένας από τους λίγους γνωστούς με μάζα μικρότερη από αυτή της Γης», δήλωσε ο Jonay Gonzalez Hernandez. «Αλλά ο πλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο-ξενιστή, πιο κοντά από την κατοικήσιμη ζώνη. Ακόμα και αν το άστρο είναι περίπου 2.500 βαθμούς ψυχρότερο από τον Ήλιο μας, η θερμοκρασία εκεί είναι πολύ υψηλή για να διατηρηθεί νερό στην επιφάνεια».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ο μακρινός πλανήτης που δίνει ένα τρομακτικό σενάριο για το τέλος της Γης
    Ο μακρινός πλανήτης που δίνει ένα τρομακτικό σενάριο για το τέλος της Γης

    Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη παρόμοιο με τη Γη που προσφέρει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πλανήτης μας όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του.

    Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν μακρινό πλανήτη που μοιάζει με τη Γη και προσφέρει μια ανατριχιαστική ματιά στο πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πλανήτης μας σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.

    Αυτός ο πλανήτης ίσως ήταν κατοικήσιμος κάποτε και περιστρεφόταν γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον τρόπο που ο πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο, το άστρο που τον φιλοξενούσε υπέστη βίαιο θάνατο κάποια στιγμή, με αποτέλεσμα αυτός ο πλανήτης να αποκολληθεί και να παρασυρθεί πιο μακριά στο Διάστημα, αναφέρει η έρευνα.

    Ωστόσο όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, oρισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο Ήλιος θα αρχίσει τη διαδικασία θανάτου του σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, ο πλανήτης μας θα μπορούσε να έχει μια μοίρα παρόμοια με αυτή του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

    Ποιος είναι ο νέος πλανήτης και το άστρο

    Ο νέος πλανήτης και το άστρο που τον φιλοξενεί βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός από τη Γη. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2020, αλλά μια ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ έριξε πρόσφατα άλλη μια ματιά σε αυτό το πλανητικό σύστημα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη.

    Η μελέτη τους καθόρισε ότι αυτός ο πλανήτης περίπου στο μέγεθος Γης περιστρέφεται γύρω από έναν λευκό νάνο, δηλαδή τον πυκνό, καυτό πυρήνα ενός άστρου που έχει πεθάνει. Πριν το άστρο πεθάνει, αυτό το πλανητικό σύστημα μπορεί να έμοιαζε πολύ με τη Γη σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Και δεν αποκλείεται αυτός ο πλανήτης να είχε υποστηρίξει ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

    Αλλά σήμερα, αυτός ο βραχώδης, άγονος πλανήτης υπάρχει εκτός της κατοικήσιμης ζώνης του λευκού νάνου -της περιοχής γύρω από ένα άστρο που είναι ικανή να συντηρήσει ζωή, επισημαίνεται. Ο δικός μας ήλιος θα περάσει τελικά από την ίδια διαδικασία θανάτου. Αλλά δεν θα είμαστε ζωντανοί για να το δούμε. Μελέτες δείχνουν ότι το άστρο μας έχει ακόμα ένα δισεκατομμύριο χρόνια ζωής.

    Αλλά ο θάνατος του Ήλιου θα εξατμίσει τελικά τους ωκεανούς της Γης και θα διπλασιάσει την ακτίνα της τροχιάς της. Και αυτό μόνο αν η διαστολή του Ήλιου δεν καταπιεί πρώτα ολόκληρο τον πλανήτη μας. Καθώς ο Ήλιος εισέρχεται στη φάση του ερυθρού γίγαντα -το τελικό στάδιο πριν από τον θάνατο- θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, θα καταπιεί και θα αποτεφρώσει τον Ερμή και την Αφροδίτη.

    Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση της μάζας του θα αναγκάσει τους επιζώντες πλανήτες -όπως ίσως η Γη- να διευρύνουν τις τροχιές τους. Αυτό θα προσφέρει στη Γη μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης. Αλλά είναι πιθανό ο πλανήτης μας να καταβροχθιστεί μαζί με τον Ερμή και την Αφροδίτη κατά τη διάρκεια της φάσης του ερυθρού γίγαντα του Ήλιου.

    Το σενάριο για το μέλλον της Γης

    «Προς το παρόν δεν έχουμε συναίνεση για το αν η Γη θα μπορούσε να αποφύγει να καταβροχθιστεί από τον ερυθρό γίγαντα ήλιο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας Keming Zhang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης Γη θα είναι κατοικήσιμος για άλλο ένα δισεκατομμύριο χρόνια, οπότε οι ωκεανοί της Γης θα εξατμιστούν από το ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου - πολύ πριν από τον κίνδυνο να καταβροχθιστεί από τον κόκκινο γίγαντα», πρόσθεσε.

    Σε οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο ήλιος θα περάσει στην τελική του μετατροπή σε έναν «νεκρό λευκό νάνο. Τα εξωτερικά του στρώματα θα διασκορπιστούν, αφήνοντας πίσω μια πυκνή, λαμπερή σφαίρα που θα έχει το μέγεθος της Γης, αλλά θα εξακολουθεί να έχει την αρχική μάζα του ήλιου.

    Αν η Γη επιβιώσει από τη φάση του ερυθρού γίγαντα του ήλιου, θα έχει απομακρυνθεί περίπου δύο φορές περισσότερο από τον ήλιο από ό,τι βρίσκεται τώρα. Αυτή η νέα τροχιά θα την τοποθετήσει πολύ έξω από την κατοικήσιμη ζώνη του λευκού νάνου. Αυτή η ζοφερή εικόνα του μέλλοντος του πλανήτη μας μοιάζει εξαιρετικά με την τρέχουσα κατάσταση αυτού του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

    Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σήμερα στο περιοδικό Nature Astronomy.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πάτρα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Μόλο - Είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο
    Πάτρα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Μόλο - Είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο

    Ένα οικογενειακό δράμα φέρεται να κρύβεται πίσω από την τραγωδία με θύμα μια 67χρονη γυναίκα που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

    Η άτυχη γυναίκα με καταγωγή από την περιοχή της Αργολίδας που είχε έρθει στην Πάτρα σε συγγενικό της πρόσωπο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την θάλασσα, όταν πολίτες την εντόπισαν να επιπλέει στο νερό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια χαροκαμένη μάνα, η οποία είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο δυστύχημα πριν από λίγα χρόνια και κουβαλούσε μέσα της ένα μεγάλο φορτίο, καθώς η η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή απώλεια.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του (upd)
    Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του (upd)

    Το πτώμα του βρέθηκε στη θάλασσα στην περιοχή Πευκάκια - Ως πιθανότερο ενδεχόμενο εξετάζεται η αυτοκτονία - Πληροφορίες ότι κοντά στο σημείο που βρέθηκε η σορός εντοπίστηκε το μηχανάκι με το οποίο είχε διαφύγει μετά την επίθεση

    ραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση τοπυ 40χρονου, ο οποίος την Τρίτη είχε επιτεθεί με ψαροντούφεκο στον 69χρονο πατέρα του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει βαριά, καθώς η σορός του βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στην θαλάσσια περιοχή των Πευκακίων.
    Ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας αλλά περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν μετά την εξέταση της σορού από ιατροδικαστή.
    Σύμφωνα με το gegonota.news κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα βρέθηκε το μηχανάκι του 40χρονου, με το οποίο είχε εξαφανιστεί

    To χρονικό

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., αφορμή για την επίθεση του 40χρονου στον 69χρονο πατέρα του στάθηκαν οικογενειακές διαφορές χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει περισσότερα γνωστά. Με βάση δε τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, ο καβγάς ξέσπασε ενώ οι δύο άνδρες βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους.

    Τότε ο 40χρονος, για ασήμαντη αιτία, επιτέθηκε στον πατέρα του αρχικά με μαχαίρι χωρίς όμως να τον τραυματίσει. Στη συνέχεια άρπαξε ένα ψαροντούφεκο που υπήρχε μέσα στο σπίτι και του έριξε τραυματίζοντάς τον στη θωρακική́ χώρα.
    Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., του επιτέθηκε εκ νέου με άλλο ψαροντούφεκο χτυπώντας τον στο κεφάλι, με αποτέλεσμα η μεταλλική́ βέργα να διαπεράσει το κρανίο του 69χρονου από́ την αριστερή́ πλευρά́ (κροταφική́ χώρα) και να εξέλθει από τη δεξιά́.

    Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του ο πατέρας του 40χρονου μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μεταλλικής βέργας από τους νευροχειρουργούς του νοσοκομείου καθώς το καμάκι διαπέρασε το κρανείο του.

    Μετά το χειρουργείο ο 69χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένος και σε καταστολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • H στεγαστική κρίση των καρχαριών λόγω παγκόσμιας θέρμανσης
    H στεγαστική κρίση των καρχαριών λόγω παγκόσμιας θέρμανσης

    Η ζέστη αναγκάζει τους καρχαρίες να εγκαταλείπουν τους κοραλλιογενείς υφάλους.

    Οι καρχαρίες που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν καθώς η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει, μια δυσοίωνη εξέλιξη για τα πλουσιότερα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα των ωκεανών.

    Θηρευτές που καταλαμβάνουν την κορυφή του τροφικού πλέγματος, οι καρχαρίες περιορίζουν τους πληθυσμούς ψαριών που τρέφονται με φύκια ή πολύποδες κοραλλιών και διατηρούν έτσι τους υφάλους σε οικολογική ισορροπία.

    Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των κοραλλιογενών υφάλων κινδυνεύει να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες, η μείωση των καρχαριών που τους προστατεύουν απειλεί να επιταχύνει την παρακμή.

    Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Communications Biology εξετάζει τους τεφρούς υφαλοκαρχαρίες (Carcharhinus amblyrhynchos) του αρχιπελάγους Τσάγκος στον κεντρικό Ινδικό Ωκεανό.

    Οι τεφροί υφαλοκαρχαρίες, οι οποίοι κατατάσσονται στα απειλούμενα είδη κανονικά περνούν την ημέρα στους υφάλους και τη νύχτα βγαίνουν για κυνήγι. Όταν επιστρέφουν το ξημέρωμα, τα κόπρανά τους λιπαίνουν τα φύκη των υφάλων.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πομπούς για να παρακολουθήσουν συνολικά 120 καρχαρίες το διάστημα 2013-2020. Οι 700.000 μετρήσεις που συγκεντρώθηκαν συνδυάστηκαν με δορυφορικά δεδομένα για την επιφανειακή θερμοκρασία του νερού, τα ρεύματα, τους ανέμους και άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στρες στα κοράλλια.

    Η ανάλυση αποκάλυψε ότι σε περιόδους ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών οι καρχαρίες περνούν σημαντικά λιγότερο χρόνο στους υφάλους, μια συμπεριφορική αλλαγή που μπορεί να διαρκέσει έως και 16 μήνες μετά το επεισόδιο θερμικού στρες.

    Δεδομένου ότι οι καρχαρίες είναι ποικιλόθερμα ζώα, ο μεταβολισμός τους εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία του νερού. «Αν κάνει πολύ ζέστη θα αναγκαστούν να κινηθούν» είπε στον Guardian ο δρ Ντέιβιντ Τζέικομπι του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.

    «Πιστεύουμε ότι πολλοί επιλέγουν να μετακινηθούν σε βαθύτερα, ψυχρότερα νερά, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία. Κάποιοι καρχαρίες εξαφανίζονταν εντελώς από τον ύφαλο για μεγάλα χρονικά διαστήματα» ανέφερε ο ερευνητής.

    Προειδοποίησε δε ότι «οι υφαλοκαρχαρίες ήδη απουσιάζουν από σχεδόν το 20% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης.

    Φέτος τον Μάιο, η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) ανακοίνωσε ότι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τα δύο τρίτα των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο βρίσκονταν σε κατάσταση θερμικού στρες και κινδύνευαν με απονέκρωση.

    Οι πολύποδες που παράγουν τον λευκό ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με μονοκύτταρα φύκη που ονομάζονται ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία έτσι αποχρωματίζεται και μένει άσπρη σαν φάντασμα. Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.

    Σε κρίσιμη κατάσταση βρέθηκε φέτος και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έξω από την Αυστραλία, όπου η μέση θερμοκρασία του νερού την τελευταία δεκαετία είναι η υψηλότερη εδώ και 400 χρόνια.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο