Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 22:59

Στη Χιλή ανακάλυψαν οι επιστήμονες δέντρο που έχει ζωή περισσότερα από 5000 έτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Επιστήμονες στη Χιλή πιστεύουν ότι ένα κωνοφόρο δέντρο με κορμό πάχους τεσσάρων μέτρων γνωστό ως «Προπάππους» θα μπορούσε να είναι το γηραιότερο ζωντανό δέντρο στον κόσμο.

Οι επιστήμονες εικάζουν δε, ότι ξεπερνά τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ κατά περισσότερα από 600 χρόνια.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Jonathan Barichivich, έναν Χιλιανό επιστήμονα στο Εργαστήριο Επιστημών Κλίματος και Περιβάλλοντος στο Παρίσι, σημειώνει ότι ένα κυπαρίσσι της Παταγονίας, γνωστό και ως alerce milenario, θα μπορούσε να είναι ηλικίας έως και 5.484 ετών.

Η Maisa Rojas, η οποία έγινε υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής τον Μάρτιο και είναι μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, χαιρέτισε την είδηση ​​ως «θαυμάσια επιστημονική ανακάλυψη».

Un estudio publicado en @ScienceMagazine sugiere que el 🌳 más antiguo de la 🌎 es un alerce que se encuentra en el Parque Alerce Costero. Se estima que el árbol comenzó a germinar cuando los humanos apenas estaban inventando la escritura. 😱

Leer más: https://t.co/6qEL7VJCKQ pic.twitter.com/2G1L9ipFrd

— CONAF (@conaf_minagri) May 24, 2022

Γνωστό στα ισπανικά ως alerce, το κυπαρίσσι της Παταγονίας, με τον επιστημονικό όρο Fitzroya cupressoides, είναι ένα κωνοφόρο ιθαγενές στη Χιλή και την Αργεντινή που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις γιγάντιες σεκόγιες.

Αναπτύσσεται απίστευτα αργά και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 45 μέτρα.

Το 2020, ο Barichivich πήρε ένα δείγμα από το δέντρο ωστόσο το εργαλείο που χρησιμοποίησε δεν κατάφερε να φτάσει στον πυρήνα του.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστή για να συνυπολογίσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τυχαίες παραλλαγές για να εντοπίσει την ηλικία του.

Εάν τα ευρήματά του Barichivich αποδειχθούν σωστά, το alerce milenario θα ξεπεράσει ένα πεύκο ηλικίας 4.853 ετών στην Καλιφόρνια, γνωστό ως Methuselah, που θεωρείται το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο.

Ο «Προπάππους» δεσπόζει πάνω από μια δροσερή, υγρή κοιλάδα στο εθνικό πάρκο Alerce Costero.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ 1973 και 2011, περισσότερα από 780.000 εκτάρια γηγενούς δάσους χάθηκαν στη Χιλή και η δασική επιτροπή εκτιμά ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σχεδόν 60.000 με 70.000 εκτάρια ή γηγενείς δασικές εκτάσεις καταστρέφονται κάθε χρόνο.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 19:28

Σχετικά Άρθρα

  • Χιλή: 30 μαθητές τραυματίστηκαν φτιάχνοντας Μολότοφ στο σχολείο τους
    Χιλή: 30 μαθητές τραυματίστηκαν φτιάχνοντας Μολότοφ στο σχολείο τους

    Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

    Περίπου τριάντα μαθητές δημόσιου σχολείου στο Σαντιάγο της Χιλής τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη, οι πέντε πολύ σοβαρά, καθώς έφτιαχναν κοκτέιλ Μολότοφ μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανακοίνωσαν οι αρχές.
    «Τραυματίστηκαν πάνω από 30 μαθητές», συνόψισε ο υπουργός Παιδείας Νικολάς Κατάλδο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το δραματικό συμβάν στο γυμνάσιο/λύκειο Internado Nacional Barros Arana (INBA).
    Από τους τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Χιμένα Αγκιλέρα κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

    «Υπό συνθήκες που δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη, οι μηχανισμοί αυτοί ανεφλέγησαν, προκαλώντας εγκαύματα σε μεγάλο αριθμό μαθητών που βρίσκονταν στις τουαλέτες» του σχολικού ιδρύματος, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Φερνάντο Αλβορνός.
    Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι μηχανισμοί ανατινάχθηκαν το μεσημέρι, καθώς μαθητές ετοίμαζαν γιορτή ενόψει του τέλους της σχολικής χρονιάς για συμμαθητές τους που βρίσκονται στην τελευταία τάξη.

    Το INBA είναι από τα αρχαιότερα και γνωστότερα δημόσια γυμνάσια και λύκεια στο Σαντιάγο.
    «Τα κοκτέιλ Μολότοφ είναι όπλα», σχολίασε από την προεδρία η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά, υπογραμμίζοντας ότι οι αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί αυτού του είδους δεν μπορούν να γίνονται «αποδεκτοί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».

    Τα τελευταία χρόνια, μαθητές του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν οργανώσει σε αρκετές περιπτώσεις διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, για να απαιτήσουν περισσότερους πόρους για τη δημόσια παιδεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Κλαδεύτηκαν δέντρα που αποτελούσαν κίνδυνο για τους μαθητές
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Κλαδεύτηκαν δέντρα που αποτελούσαν κίνδυνο για τους μαθητές

    Στο κλάδεμα των δέντρων που αποτελούν κίνδυνο για τους μαθητές προχώρησε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος & Πρασίνου, υπό την εποπτεία του Αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Γιώργου Κρέζου, σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της περιοχής, ο Δήμος προέβη στο κλάδεμα των δέντρων, τα οποία αποτελούσαν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών και του προσωπικού.

    Με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων από τη θραύση των κλαδιών, η οποία, λόγω της ξηρασίας, είναι συχνή και μπορεί να προκαλέσει ζημιές και ατυχήματα, η Υπηρεσία Πρασίνου προχώρησε άμεσα στο κλάδεμά τους, στον προαύλιο χώρο όλων των σχολικών μονάδων.

    dimos olumpia klad kladia 2

    dimos olumpia klad kladia 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χιλή: Δείτε τη «λίμνη που τραγουδάει» – Απόκοσμοι ήχοι
    Χιλή: Δείτε τη «λίμνη που τραγουδάει» – Απόκοσμοι ήχοι

    Οι ήχοι ακούγονται από την παγωμένη λίμνη της κεντρικής Χιλής, Laguna del Maule - Οι εικόνες θυμίζουν την πρώτη ταινία της Εποχής των Παγετώνων

    Μοιάζει με «τραγούδι από το διάστημα»: λένε κάποιοι για τους ήχους που μπορείς να ακούσεις στην παγωμένη λίμνη της κεντρικής Χιλής, Laguna del Maule. Είναι και αυτή μια από τις «λίμνες που τραγουδούν».

    Οι ήχοι προκαλούνται από την κίνηση ή το σπάσιμο λεπτών στρωμάτων πάγου στην επιφάνεια της λίμνης όπως εξήγησε ο παγετωνολόγος Andres Rivera, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Χιλής.

    Οι ήχοι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο κοινοί στην Χιλή, ωστόσο είναι πλέον συνηθισμένοι στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής

    «Ο πάγος που σχηματίζεται στην επιφάνεια είναι πιο ελαφρύς και επιπλέει πάνω στο νερό. Το νερό συνεχίζει να κινείται λόγω των ρευμάτων ή του ανέμου. Ως εκ τούτου, ο πάγος της επιφάνειας μπορεί να μετακινηθεί και να παραμορφωθεί ή να σπάσει. Αυτό δημιουργεί ήχο» ανέφερε στο Reuters.

    Θυμίζει την ταινία «Εποχή των Παγετώνων»

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ήχοι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο κοινοί στην Χιλή, ωστόσο είναι πλέον συνηθισμένοι στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

    «Η σκηνή θυμίζει την πρώτη ταινία της Εποχής των Παγετώνων», πρόσθεσε ο Francisco Pulgar, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας Defensores Region del Maule, η οποία αγωνίζεται για την προστασία της περιοχής.

    «Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Αμερικής. Τις αποκαλούν λίμνες που τραγουδούν».

    Πηγή: In.gr
  • Το Ελ Νίνιο έκανε την πιο άνυδρη έρημο του κόσμου να ανθίσει καταχείμωνο
    Το Ελ Νίνιο έκανε την πιο άνυδρη έρημο του κόσμου να ανθίσει καταχείμωνο

    Η ξαφνική ανθοφορία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής αποδίδεται στις βροχές που έφερε το μετεωρολογικό φαινόμενο στον Ειρηνικό.

    Οι αμμοθίνες του οροπεδίου Ατακάμα στη Χιλή, της πιο άνυδρης ερήμου στον κόσμο, καλύφθηκε από ένα μοβ και άσπρο χαλί τις τελευταίες ημέρες, τη μέση του χειμώνα για το νότιο ημισφαίριο.

    Παρόλο που δέχεται μόνο λίγα χιλιοστά βροχής κάθε 4-5 χρόνια, η Ατακάμα είναι γνωστή ως «ανθισμένη έρημος» («Disierto Florida») καθώς καλύπτεται με αγριολούλουδα όταν οι σπάνιες βροχές συμπέσουν με τις κατάλληλες θερμοκρασίες.

    Περίπου 500 είδη φυτών ζουν σε αυτή τη φαινομενικά νεκρή λωρίδα γης, κατά μήκος της δυτικής πλευράς των Άνδεων, με έκταση λίγο μικρότερη της Ελλάδας στα 105.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    Οι σπόροι και οι βολβοί αυτών των ανθεκτικών ειδών αντέχουν χρόνια ξηρασίας μέχρι να έρθουν οι ζωοδόχες βροχές.

    Κανονικά, τα επεισόδια ξαφνικής ανθοφορίας έρχονται την άνοιξη.

    Αυτή τη φορά όμως συνέβη το καταχείμωνο λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο που ευνοεί τις βροχοπτώσεις σε αυτή την περιοχή της Νότιας Αμερικής.

    Για την ώρα, το φαινόμενο δεν έχει πάρει τις διαστάσεις της πλήρους «ανθισμένης ερήμου» δήλωσε στο Reuters ο Σεζάρ Ποζάρο της Εθνικής Υπηρεσίας Δασοκομίας.

    Οι ανθισμένες εκτάσεις ίσως μεγαλώσουν με τις νέες βροχοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες μέρες, είπε. «Στο μεταξύ πρέπει να περιμένουμε».

    Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις 15 επεισόδια ανθοφορίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν το 2022 ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής.

    Το 2022, η χιλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναγνώριση νέας προστατευόμενης περιοχής για να σώσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

    Το μεγάλο υψόμετρο, η απουσία νέφωσης και η εξαιρετικά χαμηλή υγρασία είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ατακάμα φιλοξενεί πολλά μεγάλα τηλεσκόπια, όπως τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου (ESO).

    Πηγή: In.gr
  • Χιλή: Ένας νεκρός, χιλιάδες πληγέντες εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων (video)
    Χιλή: Ένας νεκρός, χιλιάδες πληγέντες εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων (video)

    Είχε κηρυχθεί συναγερμός υψίστου επιπέδου προχθές εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστα ισχυρών ανέμων σε έξι από τους 16 νομούς

    Ισχυρές βροχές σε μεγάλο μέρος της Χιλής από προχθές Τετάρτη άφησαν πίσω έναν νεκρό και πάνω από 3.000 πληγέντες, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η καταιγίδα περνά πλέον στην Αργεντινή.
    Οι βροχές, που συνοδεύονταν από σφοδρούς ανέμους, προκάλεσαν πλημμύρες και καταστροφές με 3.297 πληγέντες, στην πλειονότητά τους στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών (SENAPRED).
    Σε απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα, ο θεσμός έκανε λόγο για 4.304 πληγέντες κι έναν θάνατο εξαιτίας της «πτώσης στύλου του δικτύου φωτισμού δημοσίων χώρων» στην πόλη Λινάρες (νότια).

    Έπειτα από βροχοπτώσεις 24 ωρών και πλέον, τα χειρότερα «πέρασαν» αφού το «μέτωπο» έπληξε «τους νομούς Κοκίμπο, Μετροπολιτάνα, Βαλπαραΐσο και Ο’ Χίγκινς» και πλέον κατευθύνεται προς την επικράτεια της Αργεντινής, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.

    «Το 80% του μετώπου έχει πλέον βγει από τη Χιλή και βρίσκεται στο έδαφος τς Αργεντινής», πρόσθεσε, κατά συνέπεια τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία αίρονται, πρόσθεσε.

    Είχε κηρυχθεί συναγερμός υψίστου επιπέδου προχθές εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστα ισχυρών ανέμων σε έξι από τους 16 νομούς: στον Κοκίμπο (βόρεια), στον Βαλπαραΐσο και τον Μητροπολιτικό (κεντρικά), στον Ο’ Χίγκινς, στον Νιούμπλε και στον Μπιομπίο (νότια).

    2.000 σπίτια
    Η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά κήρυξε σε κατάσταση «καταστροφής» πέντε από αυτούς τους έξι νομούς, ώστε να επισπευστεί η διανομή βοήθειας, προτού μεταβεί στην πόλη Κουρανιλάουε, 600 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, από αυτές που επλήγησαν περισσότερο, εξαιτίας της υπερχείλισης δυο ποταμών.

    Περίπου 2.000 σπίτια επλήγησαν από τις πλημμύρες στον τομέα αυτόν, όπου η υπουργός επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.

    «Χρειαζόμαστε βάρκες για να απομακρύνουμε εσπευσμένα κόσμο», δήλωσε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο κάτοικος της Κουρανιλάουε, όπου μέσα σε μερικές ώρες έπεσαν κάπου 350 χιλιοστά βροχής — ποσότητα μεγαλύτερη απ’ ό,τι όλο το 2023.
    Το μέτωπο συνοδεύεται από «ατμοσφαιρικό ποτάμι», στενή ζώνη της ατμόσφαιρας στο οποίο παρατηρούνται τεράστιες ποσότητες υγρασίας, που ενδέχεται να προκαλέσουν σφοδρές βροχές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, που κατέταξε την ένταση του φαινομένου μεταξύ της τέταρτης και της πέμπτης βαθμίδας στην πεντάβαθμη κλίμακα.

    Στο Σαντιάγο, στον Μητροπολιτικό νομό, είχε να κηρυχθεί συναγερμός τέτοιου επιπέδου δυο δεκαετίες, σύμφωνα με τις αρχές. Το κεντρικό τμήμα της χώρας πλήττεται από σοβαρή ξηρασία εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

    Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στους πέντε νομούς οι οποίοι κηρύχθηκαν σε «κατάσταση καταστροφής» από τους συνολικά 16 στο κράτος των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Οι αρχές διέταξαν να ανασταλούν όλες οι παραδόσεις μαθημάτων στα σχολεία της πρωτεύουσας και άλλων τεσσάρων νομών της χώρας που επλήγησαν και παρότρυναν τους πολίτες να περιορίσουν όσο περισσότερο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις.

    Στην πόλη Βίνια ντελ Μαρ, 110 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του κινδύνου κατάρρευσης ακινήτου δώδεκα ορόφων και διακοσίων διαμερισμάτων στον τομέα Ρενιάκα. Βροχές το σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα να ανοίξει τρύπα πλάτους δεκαπέντε μέτρων και βάθους τριάντα κάτω από την πολυκατοικία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Elvis Gonzalez
  • Επεισόδιο Κάριγκτον: Τα δέντρα θυμούνται την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα της σύγχρονης ιστορίας
    Επεισόδιο Κάριγκτον: Τα δέντρα θυμούνται την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα της σύγχρονης ιστορίας

    Το ξύλο απορρόφησε ραδιενεργό ισότοπο του άνθρακα που σχηματίστηκε από τον βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με ηλιακά σωματίδια.

    Αναλύσεις στους κορμούς αιωνόβιων δέντρων στη Λαπωνία αποκάλυψαν ραδιενεργά ίχνη του διαβόητου «Επεισοδίου Κάριγκτον» του 1859, την ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων αιώνων, τόσο ισχυρή ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει δορυφόρους και να προκαλέσει εκτεταμένα μπλακάουτ αν συνέβαινε σήμερα.

    Η γεωμαγνητική καταιγίδα που έγινε αντιληπτή στις 1 Σεπτεμβρίου 1859 προκλήθηκε από μια «στεμματική εκτόξευση μάζας», ή CME, μια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που εκτόξευσε στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένων σωματιδίων.

    Όταν έφτασαν στη Γη, τα περισσότερα από αυτά τα σωματίδια παγιδεύτηκαν στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και κινήθηκαν προς τους πόλους, όπου συγκρούστηκαν με σωματίδια της ατμόσφαιρας και δημιούργησαν ένα θεαματικό σέλας, ορατό ακόμα και στους τροπικούς.

    Επιπλέον, ο βομβαρδισμός σωματιδίων προκάλεσε την εμφάνιση επαγωγικών ηλεκτρικών ρευμάτων στα καλώδια του τηλέγραφου και έβαλε φωτιά σε πολλούς τηλεγραφικούς σταθμούς.

    Ένα μικρό μέρος των ηλιακών σωματιδίων υψηλής ενέργειας συγκρούστηκε με άτομα αζώτου ψηλά στην ατμόσφαιρα και τα μετέτρεψε σε άτομα άνθρακα-14, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που αξιοποιείται στη ραδιοχρονολόγηση αρχαίων οργανικών υλικών.

    Τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, ο άνθρακας-14 ενώθηκε με άτομα οξυγόνου και σχημάτισε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απορροφήθηκε από τη βλάστηση για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

    Στα δέντρα της Λαπωνίας, το Επεισόδιο Κάριγκτον καταγράφηκε ως απότομη αύξηση των επιπέδων του άνθρακα-14, συγκριτικά με το κοινό ισότοπο άνθρακας-12, στους αυξητικούς δακτυλίους που αντιστοιχούν στο 1859 και τα έτη που ακολούθησαν, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στο Geophysical Research Letters.

    «Τα ραδιοϊσότοπα άνθρακα λειτουργούν ως κοσμικός δείκτης, ο οποίος περιγράφει φαινόμενα που αφορούν τη Γη, το Ηλιακό Σύστημα και το Διάστημα» σχολίασε ο Μάρκου Οϊνόνεν του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, επικεφαλής της μελέτης.

    Μέχρι σήμερα, απότομη αύξηση του άνθρακα-14 στους αυξητικούς δακτυλίους των δέντρων είχε καταγραφεί μόνο για πολύ ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες, όπως αυτή που έπληξε τη Γη πριν 14.300 χρόνια, η οποία εκτιμάται πως ήταν τουλάχιστον 10 φορές ισχυρότερη από το Επεισόδιο Κάριγκτον.

    Αν συνέβαινε σήμερα, ένα τέτοιο ξέσπασμα θα μπορούσε όχι μόνο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης αλλά και να απειλείσει αστροναύτες σε τροχιά ή να καταστρέψει δορυφόρους του GPS και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών.

    Δεδομένου στη σύγχρονη εποχή δεν έχουν καταγραφεί τόσο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες, οι δακτύλιοι των δέντρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φυσικούς να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα φαινόμενα.

    Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει αιωνόβια δέντρα για ίχνη των γεωμαγνητικών καταιγίδων που πιστεύεται ότι συνέβησαν τα έτη 1730 και 1770.

    Πηγή: In.gr
  • Χιλή: Κρατούμενη πήρε το όπλο αστυνομικού και άρχισε να πυροβολεί σε ζωντανή μετάδοση - Τρεις τραυματίες
    Χιλή: Κρατούμενη πήρε το όπλο αστυνομικού και άρχισε να πυροβολεί σε ζωντανή μετάδοση - Τρεις τραυματίες

    Ανάμεσα στους τραυματίες και ο εικονολήπτης που κατέγραφε τη σύλληψή της

    Δραματική κατάληξη είχε η επιχείρηση σύλληψης σε ζωντανή μετάδοση μιας γυναίκας σε αγορά της Χιλής τη Δευτέρα, όταν εκείνη αφού κατάφερε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να τραυματιστούν.
    Δείτε το βίντεο

    Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion, από τα πυρά της γυναίκας τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο γόνατο, ένας εικονολήπτης και άλλο ένα άτομο.
    Πιο σοβαρά τραυματίστηκε ο εικονολήπτης από την εκπομπή Contigo en la Mañana, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
    Η γυναίκα, η οποία εργάζεται στην αγορά, πυροβόλησε τέσσερις φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα είχε τσακωθεί με αστυνομικούς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τα δέντρα «βήχουν» - Δεν μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
    Τα δέντρα «βήχουν» - Δεν μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

    Τα δέντρα «βήχουν», καθώς πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ποσότητα του παγιδευμένου από τη θερμότητα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

    Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον επίκουρο ερευνητή καθηγητή γεωεπιστημών Μαξ Λόιντ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσε ότι στα θερμότερα κλίματα, τα δέντρα δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής απορροφώντας το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα(CO2). Ακόμα χειρότερα, απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες πλεονάζοντος CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα, αναφέρει το Futurism.com.

    Πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα φυτά απορροφούν περίπου το 25% του CO2 που εκπέμπεται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας – αλλά οι επιστήμονες αναμένουν τώρα ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σημαντικά καθώς αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    «Διαπιστώσαμε ότι τα δέντρα σε θερμότερα, ξηρότερα κλίματα ουσιαστικά βήχουν αντί να αναπνέουν», δήλωσε ο Λόιντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. «Στέλνουν το CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από ό,τι τα δέντρα σε πιο δροσερές και υγρές συνθήκες».

    Τα δέντρα μπορούν να αφαιρέσουν το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης, η οποία τους επιτρέπει να αναπτύσσονται. Αλλά αν τα δέντρα βρίσκονται υπό πίεση, απελευθερώνουν αυτό το αέριο πίσω στην ατμόσφαιρα, μια διαδικασία γνωστή ως φωτοαναπνοή.

    Πρόβλημα στα θερμά και ξηρά κλίματα

    Αναλύοντας δείγματα ιστού δέντρων από όλο τον κόσμο, ο Λόιντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας είναι έως και δύο φορές υψηλότερος σε θερμότερα κλίματα – και όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα, τόσο περισσότερο CO2 απελευθερώνουν τα δέντρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε κλίμα που ξεπερνά τη μέση ημερήσια θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου περίπου, εμφανίζει αυτό το φαινόμενο.

    «Έχουμε χαλάσει την ισορροπία αυτού του βασικού κύκλου», δήλωσε ο Λόιντ. «Τα φυτά και το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα».

    «Η μεγαλύτερη απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρά μας είναι οι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν», πρόσθεσε. «Επηρεάζουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, και αυτό σημαίνει ότι οι μικρές αλλαγές έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Με την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος θα θερμαίνεται όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά θα είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα», εξήγησε ο Λόιντ.

    Εκατομμύρια χρόνια πίσω

    Χρησιμοποιώντας δείγμα απολιθωμένου ξύλου, η ομάδα ελπίζει τώρα να μελετήσει πώς έχουν αλλάξει τα ποσοστά φωτοαναπνοής κατά τη διάρκεια δεκάδων εκατομμυρίων ετών, για να διαπιστώσει πόσο CO2 ήταν ιστορικά σε θέση να απορροφήσουν οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί και πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

    «Είμαι γεωλόγος, εργάζομαι στο παρελθόν», ανέφερε ο Λόιντ. «Έτσι, αν μας ενδιαφέρουν αυτά τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργούσε αυτός ο κύκλος όταν το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωντανά φυτά. Ίσως χρειαστεί να πάμε εκατομμύρια χρόνια πίσω για να καταλάβουμε καλύτερα πώς μπορεί να είναι το μέλλον μας».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch