Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Μαρτυρίες για περίεργα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη τον Μάιο

Κλιματική αλλαγή: Μαρτυρίες για περίεργα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη τον Μάιο

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, σε μεγάλο αφιέρωμα του Politico. Οι αναγνώστες μαρτυρούν τα πιο παράδοξα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τον Μάιο.

Ξηρασία, πρόωρος καύσωνας και πυκνό χιόνι στα ανθισμένα δέντρα είναι μερικές από τις καιρικές συνθήκες που κατέγραψαν οι αναγνώστες του Politico για την κλιματική αλλαγή και τι συνέβη σε κάποιες από τις χώρες της Ευρώπης τον Μάιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον, όλοι οι Ευρωπαίοι γίνονται μάρτυρες των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδιαίτερα λίγο πριν μπούμε στο καλοκαίρι, που πυροδοτεί νέους εφιάλτες για ακραία καιρικά φαινόμενα και νέες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ιταλία - Ξηρασία στο Τορίνο

Στο Πιεμόντε δεν έβρεξε για περισσότερους από τέσσερις μήνες, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Η Βόρεια Ιταλία αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, αναμένονται να είναι στο επίκεντρο αυτό το καλοκαίρι, καθώς το κλίμα αλλάζει και το έδαφος θερμαίνεται.

Όπως σχολιάζει αναγνώστης:

«Γίναμε μάρτυρες της χειρότερης ξηρασίας πριν από 80 χρόνια. Η στάθμη του ποταμού που διέρχεται από την πόλη του Τορίνο μειώθηκε και η κατάσταση για τη γεωργία ήταν αρκετά δύσκολη. Επίσης, κάποια μεγάλα φράγματα στα βουνά είχαν αδειάσει εντελώς μέχρι τον Μάρτιο. Ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός χειμώνας εδώ και δύο αιώνες: είναι σαφές ότι κάτι αλλάζει».

Ηνωμένο Βασίλειο - Τα θερμαινόμενα νερά του Ντόβερ

Ένας άλλος αναγνώστης του Politico ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τα νερά του Ντόβερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοντά στο Κεντ.

«Το 2019 συμμετείχα σε μια σκυταλοδρομία κολύμβησης από την Αγγλία στη Γαλλία», είπε ο ίδιος. Για τη συμμετοχή απαιτείται η συμμετοχή σε προκριματική κολύμβηση διάρκειας 2 ωρών σε νερό ψυχρότερο από τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Όμως, ο ίδιο αναγνώστης περιέγραψε ότι τελικά, τα νερά είναι πολύ ζεστά:

«Αποδείχθηκε ότι συνήθως οι κολυμβητές είχαν χρόνο μέχρι τον Ιούνιο για να κάνουν αυτή την κολύμβηση, προτού το νερό στο λιμάνι του Ντόβερ γίνει πολύ ζεστό. Αλλά εδώ και μερικά χρόνια, το νερό ζεσταίνεται τόσο γρήγορα την άνοιξη που το νερό είναι ήδη πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου στις αρχές Ιουνίου ή ακόμα και τον Μάιο».

Αυτό σημαίνει ότι οι κολυμβητές μετατοπίζονται βόρεια για να εξασκηθούν στα τέλη της άνοιξης.

«Μερικές φορές αναγκάζονται να πάνε στη Σκωτία, όπου το νερό είναι πιο κρύο», πρόσθεσε.

«Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι το καλοκαίρι, τουλάχιστον όπως ορίζεται από τη θερμοκρασία του νερού, έχει μετατοπιστεί κατά αρκετές εβδομάδες τα τελευταία μόλις χρόνια».

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν αυξηθεί σταθερά στα ανοιχτά της Ευρώπης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Πορτογαλία - Πρόωρος καύσωνας στη Λισαβόνα

Όπως και στην Ελλάδα, το Politico καταγράφει ότι στην Πορτογαλία το καλοκαίρι έφτασε κιόλας από την άνοιξη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα, στην Ισπανία, τα 30άρια χτύπησαν 20 με 40 μέρες νωρίτερα από ότι το 1950. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πορτογαλία.

Όπως περιγράφει αναγνώστης: «Έχει σίγουρα περισσότερη ζέστη, όταν δεν θα έπρεπε να είναι τόσο υψηλές οι θερμοκρασίες». Και συνεχίζει:

«Μπορώ να πάω για μπάνιο στην παραλία από τον Απρίλιο, μια εποχή που υποτίθεται είχε βροχές και αέρα, τώρα έχει 30 βαθμούς».

Μάλιστα, περιγράφει ότι ο καιρός είναι τόσο άστατος που δεν ξέρει τι να φορέσει:

«Είναι σαν να βιώνουμε όλες τις εποχές μέσα σε μια μέρα. Ο καιρός αλλάζει πολύ συχνά και ποτέ δεν ξέρω τι πρέπει να φορέσω».

Βουλγαρία - Χιόνι στις ανθισμένες αχλαδιές της Σόφιας

Οι μπερδεμένες εποχές είναι μια από τις κλασικές προβλέψεις που κάνουν οι επιστήμονες σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον καιρό. Αναγνώστρια του Politico έστειλε βίντεο με τις χιονοπτώσεις τον Απρίλιο στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται οι δαμασκηνιές και οι αχλαδιές που είναι γεμάτες με άνθη.

«Στο παρελθόν, η Βουλγαρία είχε έναν αρκετά κρύο χειμώνα από τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Αυτό συχνά περιλάμβανε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και τα βουνά καλύπτονταν με χιόνι», γράφει η ίδια.

«Τα τελευταία χρόνια, οι χειμώνες ήταν εξαιρετικά ήπιοι και με θερμοκρασίες που συχνά κυμαίνονται από κάτω από το μηδέν έως 20 βαθμούς. Και ενώ τον χειμώνα το χιόνι ήταν σποραδικό, πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο, σημειώθηκε έντονο χιονόνερο πολύ καιρό μετά την άνθιση των δέντρων».

Βουλγαρία - Νεκρά δέντρα και σμήνη κουνουπιών στο Πλοβντίβ

Άλλος αναγνώστης, επίσης από τη Βουλγαρία, μεταφέρει το κλίμα από τη Φιλιππούπολη.

«Αρκετά είδη κωνοφόρων δεν τα πάνε πολύ καλά. Υπάρχουν μερικές σεκόγιες εκεί που, μέχρι τώρα, είχαν καταφέρει να προσαρμοστούν στο κάπως άνυδρο καλοκαιρινό κλίμα», ανέφερε, αλλά «αυτά τα δέντρα πια πεθαίνουν μετά από ζεστά καλοκαίρια με ανεπαρκή υγρασία».

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν επίσης φέρει περισσότερα κουνούπια, με τις αρχές της πόλης να σπεύδουν να ψεκάσουν τμήματα της Φιλιππούπολης με φυτοφάρμακα.

«Και έτσι διάφορα είδη εντόμων καταλήγουν σε μέρη όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται (πεζοδρόμια ή κάτω από παγκάκια), είτε νεκρά είτε ζαλισμένα», περιγράφει. «Δεν ακούς ούτε βλέπεις τόσα πουλιά στους λόφους της πόλης, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της μείωσης των εντόμων, των φυτοφαρμάκων και της αιθαλομίχλης».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup