Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 16:33

Τα σενάρια για τη Γη μετά το 2050: Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιτύχει μηδενισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050; Ποιο θα είναι το όφελος και ποιο το κόστος, αν δεν τα καταφέρουμε;

Ένας από τους λόγους που εξηγούν τη δυσπιστία των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, να συλλάβουν τη σπουδαιότητα της κλιματικής κρίσης, είναι το ότι πως η εξέλιξή της δεν μπορεί να προβλεφθεί με πάσα ακρίβεια. Το γεγονός ότι πρόκειται για μία «εξίσωση» με δεκάδες μεταβλητές, καθένας από τους οποίους προκύπτει από το αποτέλεσμα νέων «εξισώσεων» επιτείνει την αστάθεια.

Εν τούτοις, χιλιάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο εργάζονται πάνω σε αυτό ακριβώς το περίπλοκο project και επιχειρούν να προβλέψουν με τη μεγαλύτερη ακρίβεια το μέλλον του πλανήτη, υπό τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πειραματίζονται με τα δεδομένα και αξιολογούν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα στοιχεία και δημιουργούν σενάρια που αποτυπώνουν τις πιθανές εξελίξεις. Στόχος τους είναι, αφενός, να καταδείξουν τη σημασία ανάληψης δράσης από την ανθρωπότητα για την αποτροπή μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής. Αφετέρου, επιχειρούν να καταμετρήσουν την αποδοτικότητα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για τον δρόμο προς ένα πράσινο μέλλον.

Κομβικό ρόλο σχετικά με την κλιματική εξέλιξη του πλανήτη διαδραματίζει το κατά πόσο οι άνθρωποι θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται εν πολλοίς για την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης των ωκεανών.

Τα σενάρια του ΟΗΕ για το Κλίμα

Στην πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε το 2021, περιγράφονται πολύ αναλυτικά τα πέντε πιθανά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη με βάση ισάριθμες υποθέσεις. Από την καλύτερη έως τη χειρότερη εξέλιξη, δηλαδή από την περίπτωση που τα μέτρα για την περιβαλλοντική ουδετερότητα αποδώσουν στο 100% έως την περίπτωση στην οποία αποτυγχάνουν εντελώς, ο ΟΗΕ δείχνει στην ανθρωπότητα πως μπορεί να μοιάζει το μέλλον της.

Παράλληλα όμως οι υπολογισμοί των επιστημονικών ομάδων του ΟΗΕ καταγράφουν τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που θα έχει το α’ ή το β’ σενάριο, σε τομείς όπως ο πληθυσμός του πλανήτη, η πυκνότητα των πόλεων, η εκπαίδευση, η χρήση της γης και ο πλούτος. Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση του πληθυσμού οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και νερό, γεγονός που πιθανώς επιβραδύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Αντίστοιχα, η εκπαίδευση μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ η υπερεκμετάλλευση της γης λόγω της γεωργίας οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών αερίων – ειδικά όταν ταυτίζεται με την αποψίλωση δασών.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει και από τα πέντε σενάρια του ΟΗΕ θεωρείται δεδομένο ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί για τουλάχιστον μερικές δεκαετίες. Αυτό σημαίνει πως ταυτόχρονα θα συνεχίσει να αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας, ενώ οι πάγοι της Αρκτικής θα συνεχίσουν να λιώνουν με ταχείς ρυθμούς – είναι πολύ πιθανό μάλιστα να μην έχει σχεδόν καθόλου θαλάσσιους πάγους στα επόμενα 30 χρόνια.

Σενάριο 1: Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο της έκθεσης του ΟΗΕ ονομάζεται «SSP1-1.9» και περιγράφει το μέλλον, εφόσον πράγματι έως το 2050 οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μειωθούν στο καθαρό μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνίες θα στραφούν σε πιο βιώσιμες πρακτικές, με τη συνολική ευημερία να γίνεται ο σκοπός όλων, έναντι της οικονομικής ανάπτυξης, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Σε αυτό το ιδανικό σενάριο, πρόκειται να δούμε τις επενδύσεις στην παιδεία και την υγεία να αυξάνονται, τις ανισότητες να μειώνονται και την ανθρωπότητα να προοδεύει ως σύνολο.

Από κλιματικής άποψης, ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται ακόμα πιο συχνά από ό,τι σήμερα, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα φτάσει τον 1,5°C. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο είναι το μόνο που υποθέτει πως πράγματι θα επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και η υπερθέρμανση του πλανήτη θα διατηρηθεί σε περίπου 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Μάλιστα εκτιμάται ότι μετά τη σταθεροποίηση στην αύξηση κατά 1,5°C, η θερμοκρασία θα μειωθεί και η αύξηση θα σταθεροποιηθεί εκ νέου γύρω στους 1,4°C μέχρι το τέλος του αιώνα, δηλαδή το 2100.

Σενάριο 2: Το δεύτερο σενάριο του ΟΗΕ προβλέπει να μην επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050, αλλά κάποια χρόνια αργότερα. Το σενάριο ονομάζεται «SSP1-2.6» και είναι η δεύτερη καλύτερη περίπτωση για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8°C μέχρι το τέλος του αιώνα, με συνέπειες τόσο ως προς τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων όσο και ως προς τις αλλαγές στο κλίμα πόλεων – σε κάθε περίπτωση σημαντικές, αλλά όχι «κοσμογονικές». Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι πως και σε αυτό το σενάριο, οι κοινωνικοοικονομικές μετατοπίσεις προς τη βιωσιμότητα θα είναι ίδιες με του πρώτου σεναρίου, που σημαίνει στροφή στη συνολική ευημερία, αντί της οικονομικής ανάπτυξης.

Σενάριο 3: Το τρίτο σενάριο της έκθεσης του ΟΗΕ, με την ονομασία «SSP2-4.5», χαρακτηρίζεται «μέτριο/ενδιάμεσο» και προβλέπει πως οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και συγκεκριμένα του διοξειδίου του άνθρακα, θα συνεχίσουν να κυμαίνονται γύρω από τα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον έως το 2050. Από το έτος εκείνο και μετά θα αρχίσουν να μειώνονται, αλλά δεν θα φτάνουν στο μηδέν έως το 2100. Το γεγονός θα σημάνει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7°C έως το τέλος του αιώνα, με σημαντικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη, ενώ παράλληλα η πρόοδος προς τη βιωσιμότητα θα είναι αργή, ενώ η ανάπτυξη και το εισόδημα θα συνεχίσουν να αυξάνονται άνισα.

Σενάριο 4: Το τέταρτο σενάριο για την αύξησης της θερμοκρασίας της Γης είναι δραματικό: Στην περίπτωση που οι εκπομπές αερίων και οι θερμοκρασίες του πλανήτη συνεχίσουν να αυξάνονται σταθερά, τότε οι εκπομπές CO2 θα διπλασιαστούν σχεδόν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα έως το 2100. Μέχρι τότε, οι μέσες θερμοκρασίες θα έχουν αυξηθεί κατά 3,6°C, ενώ βάσει του σεναρίου «SSP3-7.0», όπως ονομάζεται, οι χώρες του πλανήτη θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές μεταξύ τους: Προτεραιότητα θα είναι η εθνική ασφάλεια αλλά και η διασφάλιση προμηθειών τροφίμων, ενώ κάθε κράτος θα ενδιαφέρεται για τη δική του εξασφάλιση.

Σενάριο 5: Ένα ζοφερό μέλλον για τον πλανήτη περιγράφεται στο πέμπτο σενάριο του ΟΗΕ, με την ονομασία «SSP5-8.5». Βάσει αυτής της υπόθεσης, τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών CO2, όχι μόνο δεν θα έχουν μειωθεί, αλλά θα έχουν διπλασιαστεί έως το 2050. Κινητήριος άξονας προς την κατεύθυνση αυτή δεν είναι παρά η ταχεία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα που το κόστος αυτής θα είναι δυσβάσταχτο για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα: Η ανάπτυξη αυτή θα τροφοδοτείται από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και ταυτόχρονα από έναν τρόπο ζωής που απαιτεί υπέρογκη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, μέχρι το 2100, η ​​μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα είναι κατά 4,4°C υψηλότερη, με ολέθριες συνέπειες για το κλίμα.

Οι μη αναστρέψιμες αλλαγές στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Στην ίδια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρουσιάζονται οι μη αναστρέψιμες αλλαγές που ήδη παρατηρούνται στον πλανήτη, εξαιτίας της υπερθέρμανσης. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,1°C, η ευρωπαϊκή ήπειρος υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και ειδικά στη Γαλλία, η μέση θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,8°C.

Παράλληλα, η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 1990 και 2018 στον κόσμο είναι στο 67%, ενώ η μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας μεταξύ 1993 και 2019 φτάνει τα 9cm.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφορικά με τις συγκεντρώσεις μεθανίου και οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα, που σήμερα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους εδώ και 800.000 χρόνια. Ακόμα και αν παραμένει στην ατμόσφαιρα μόνο για δώδεκα χρόνια, το μεθάνιο έχει δυναμικό θέρμανσης 90 φορές μεγαλύτερο από αυτό του CO2.

Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της ατμόσφαιρας

Η επιστημονική κοινότητα υποδεικνύει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το «κλειδί» για τον περιορισμό αύξησης της θερμοκρασίας. Το βάρος έχει πέσει στους μεγαλύτερους ρυπαντές της ατμόσφαιρας διαχρονικά, ώστε να δράσουν άμεσα και να μηδενίσουν τις εκπομπές αυτές έως τα μέσα του αιώνα – με τον χρόνο να μετρά αντίστροα υπό ασφυχτικούς ρυθμούς.

Οι ιστορικές εκπομπές CO2 (σε δισεκ. τόνους)

  • Ευρώπη 525,89
  • Ασία 507,52
  • Βόρεια Αμερική 470,22
  • Αφρική 46,25
  • Νότια Αμερική 41,64

Σήμερα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο να φθάσουν στην ουδετερότητα αναφορικά με τις εκπομπές αερίων έως το 2050. Η Κίνα έχει θέσει τους ίδιους στόχους, αλλά για μία δεκαετία αργότερα - το 2060 – και με τους ρυθμούς που παράγει αυτή τη στιγμή, αναμένεται σύντομα να ανέβει θέσεις σε αυτή την αρνητική κατάταξη.

Ευκαιρία να δημιουργήσουμε το «καλό» σενάριο

Μετά από εκατό πενήντα χρόνια διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης, ο κόσμος μας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της ανάπτυξης αυτής στον πλανήτη, το περιβάλλον και το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και το ίδιο το μέλλον μας. Κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και λιώσιμο των πάγων, ρύπανση, αλλά και η βιοποικιλότητα της Γης σε μεγάλο κίνδυνο με κάποια είδη να εξαφανίζονται διά παντός και κάποια άλλα να απειλούνται επίσης με μαζική εξαφάνιση.

Στην αυγή του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα αντιμετώπισε την πανδημία Covid-19, μια πρωτοφανής κατάσταση για τον βιομηχανοποιημένο κόσμο. Η παύση των διεργασιών έδειξε σε όλους ότι ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να έχει μια ευκαιρία σε ένα πράσινο, βιώσιμο μέλλον. Παράλληλα όμως, φαίνεται πως έδωσε την ευκαιρία στον άνθρωπο – όπου κι αν βρίσκεται – να αναλογιστεί τη σημασία της φύσης και την ανάγκη αλλαγής. Έτσι, βγαίνοντας από την πανδημία, έχουμε μπροστά μας μια «χρυσή» ευκαιρία να αρπάξουμε. Μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, το «καλό» σενάριο για το μέλλον της Γης, για το βιώσιμο μέλλον των παιδιών μας.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 10:24

Σχετικά Άρθρα

  • Μια ακριβή ιδέα: Πώς η εκτόξευση διαμαντόσκονης στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη
    Μια ακριβή ιδέα: Πώς η εκτόξευση διαμαντόσκονης στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη

    Από όλους τους πιθανούς τρόπους για την ψύξη του πλανήτη που έχουν προταθεί, αυτός είναι σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός – και ο πιο ακριβός: Να περάσουμε δεκαετίες αλέθοντας διαμάντια σε σκόνη, και στη συνέχεια να διασκορπίσουμε τη σκόνη αυτή στην ατμόσφαιρα.

    Δεν πρόκειται για κάτι που επινόησε ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, αλλά επιστήμονες που μάλιστα δημοσίευσαν και τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters. Και στη μελέτη αυτή ισχυρίζονται ότι η διοχέτευση περίπου πέντε εκατομμυρίων τόνων διαμαντόσκονης στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο θα ήταν αρκετή για να ψύξει τον πλανήτη μας κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου.

    Θα χρειάζονταν βέβαια κάπου 45 χρόνια ασταμάτητων εκτοξεύσεων διαμαντόσκονης, με συνολικό κόστος σχεδόν 200 τρισεκατομμύρια δολάρια – αλλά με τον τρόπο αυτό θα καταφέρναμε να κρατηθούμε λίγο κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού μέσης ανόδου της θερμοκρασίας, πέρα από το οποίο οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πιστεύεται ότι είναι μη αναστρέψιμες.

    Ώρα για λίγη ηλιακή γεωμηχανική

    Η συγκεκριμένη μέθοδος ηλιακής γεωμηχανικής, που έχει να κάνει με τη σκόπιμη απελευθέρωσης μικρών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, είναι γνωστή ως έγχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος. Η μελέτη εξέτασε επίσης τη χρήση θείου, μια πολύ πιο πρακτική επιλογή, μαζί με πέντε ακόμα υποψήφιες μορφές αερολύματος

    Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο κλιματικό μοντέλο, οι ερευνητές προσομοίωσαν ξεχωριστά τις επιπτώσεις της χρήσης του διαμαντιού, του θείου και των άλλων αερολυμάτων για σχεδόν πέντε δεκαετίες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μοιράζονταν στην ατμόσφαιρα και στο πόσο διαρκούσαν εκεί.

    Η υπερβολική συσσώρευσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει την παγίδευση της θερμότητας αντί για την αντανάκλασή της και το όλο σχέδιο να γυρίσει μπούμερανγκ το όλο σχέδιο. Και φυσικά, αν τα αερολύματα δεν διαρκέσουν πολύ εκεί πάνω, το ίδιο θα ισχύσει και για τα υποτιθέμενα οφέλη τους.

    Διαμάντια ή… θείο;

    Και από τις δύο απόψεις, όμως, τα κονιορτοποιημένα διαμάντια «έλαμψαν»: δεν συσσωρεύτηκαν και παρέμειναν στην ατμόσφαιρα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αντιστάθηκαν στη μετατροπή τους σε όξινη βροχή, όπως αναφέρει το Futurism.com. Το θείο, από την άλλη πλευρά, ήταν η δεύτερη χειρότερη από όλες τις επιλογές, επειδή είχε την τάση να συσσωρεύεται πολύ.

    Ωστόσο, το θείο παραμένει μια ελκυστική επιλογή και ίσως η καλύτερη που έχουμε, επειδή είναι «σχεδόν δωρεάν», δήλωσε ο Douglas MacMartin, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Μπορούμε εύκολα να εξετάσουμε τις επιπτώσεις του σε μεγάλη κλίμακα μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων και, επειδή είναι αέριο, θα ήταν ευκολότερο να διασκορπιστεί μέσω αεροσκαφών απ’ ότι η βαριά διαμαντόσκονη.

    Επομένως, δεν θα βάζαμε στοίχημα ότι θα δούμε κάποια στιγμή έναν ουρανό που θα λάμπει από διαμαντόσκονη. Αλλά καλό είναι να εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας…

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας
    Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι διπλάσια από ό,τι είχε προβλεφθεί: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα.

    Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά για μια «καταστροφική» υπερθέρμανση 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5°C, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) δήλωσε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί χωρίς μια παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

    Προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,6°C έως 3,1°C, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίον θα υλοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση για το κλίμα.

    Η προειδοποίηση έρχεται πριν από τις φετινές συνομιλίες Cop29 του ΟΗΕ στο Μπακού, στο πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα Αζερμπαϊτζάν.

    Εκεί, τα έθνη θα αντιμετωπίσουν εκκλήσεις να συμφωνήσουν σε πιο τολμηρή δράση για την αύξηση της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την κάλυψη του χάσματος των εκπομπών.

    Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο πλανήτης, λέει ο Γκουτέρες για την υπερθέρμανση

    Απαντώντας στην έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο κόσμος «ακροβατεί σε ένα πλανητικό τεντωμένο σχοινί».

    «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε με τα μούτρα στην κλιματική καταστροφή - με τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους να υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε.

    Στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2°C και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο που αφορά την κλιματική αλλαγή.

    Ωστόσο, ο 1,5°C έχει γίνει αντιληπτός ως ένα όριο πέρα από το οποίο θα γίνουν αισθητές οι χειρότερες επιπτώσεις του καύσωνα, της ξηρασίας, των πλημμυρών, της κατάρρευσης των φυσικών συστημάτων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Τα κράτη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης σε επίπεδο χώρας, για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, μέσω της μείωσης των εκπομπών από δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και της δημιουργίας ή αποκατάστασης οικοτόπων όπως τα δάση για τη δέσμευση άνθρακα, έως το 2030.

    Όμως, καθώς οι χώρες ετοιμάζονται να υποβάλουν την επόμενη σειρά σχεδίων δράσης έως το 2035 τους επόμενους μήνες, το UNEP προειδοποιεί ότι ο στόχος της αποτροπής της επικίνδυνης υπερθέρμανσης απομακρύνεται από την επίτευξη.

    Η έκθεση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι το 2023 ήταν αυξημένα κατά 1,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 - μια ταχύτερη αύξηση από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας - με την ομάδα των κορυφαίων οικονομιών της G20 να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των εκπομπών.

    «Οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα»

    Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 3,1°C με τις τρέχουσες πολιτικές, και ακόμη και αν οι χώρες υλοποιήσουν τα κλιματικά τους σχέδια έως το 2030, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6°C-2,8°C, αναφέρει η έκθεση.

    Αλλά οι χώρες βρίσκονται εκτός πορείας, ακόμη και για τα σχέδια αυτά.

    Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι ήδη οι άνθρωποι υποφέρουν από τεράστιους τυφώνες, βιβλικές πλημμύρες και ζέστη ρεκόρ που μετατρέπει τα δάση σε προσάναμμα και τις πόλεις σε σάουνες.

    Προειδοποίησε ότι «οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα».

    Είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απεξαρτώντας τον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σταματώντας και αντιστρέφοντας την αποψίλωση των δασών, και να συμφωνήσουν έναν νέο χρηματοδοτικό στόχο στο Cop29 για να ξεκλειδώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, δήλωσε: «Η ώρα της κλιματικής κρίσης είναι εδώ.

    «Χρειαζόμαστε παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί - ξεκινώντας από τώρα, πριν από τον επόμενο γύρο δεσμεύσεων για το κλίμα - αλλιώς ο στόχος του 1,5°C θα είναι σύντομα νεκρός και ο στόχος των 2°C θα πάρει τη θέση του στην εντατική».

    Κάλεσε τα έθνη που συναντώνται για το Cop29 να αυξήσουν τη δράση τους τώρα, να προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρότερα εθνικά σχέδια και στη συνέχεια «να τα δώσουν όλα για να μπουν σε τροχιά 1,5°C».

    Και είπε: «Ακόμη και αν ο κόσμος ξεπεράσει τον 1,5°C - και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται καθημερινά - πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για έναν καθαρό μηδενικό, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • «Αστεροειδείς - δολοφόνοι»: Τι ώρα περνούν από την Γη σήμερα
    «Αστεροειδείς - δολοφόνοι»: Τι ώρα περνούν από την Γη σήμερα

    Παρά το ότι οι «διαστημικοί βράχοι» θα περάσουν σε απόσταση ασφαλείας, το μεγεθός τους θα δημιουργούσε τεράστια καταστροφή αν χτυπούσαν τον πλανήτη μας.

    Οι γιγάντιοι «αστεροειδείς δολοφόνοι» - που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό τον μήνα - περνούν σήμερα από τη Γη. Συγκεκριμένα, οι τεράστιοι διαστημικοί βράχοι, δύο από τους οποίους έχουν το μέγεθος αεροπλάνου, είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να προκαλέσουν ανείπωτες καταστροφές σε περίπτωση που έρθουν ποτέ σε επαφή με κάποιον πλανήτη.

    Ο μεγαλύτερος του συνόλου, ο αστεροειδής 2002 NV16, έχει μήκος 180 μέτρα και έχει αρκετή καταστροφική δύναμη για να ισοπεδώσει μια πόλη.

    Όμως οι ειδικοί έχουν ελάχιστους λόγους να ανησυχούν για τους αστεροειδείς, καθώς θα περάσουν σε ασφαλή απόσταση από τη Γη. Αν και δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, οι επιστήμονες θα τους παρατηρούν, καθώς όλοι θα περνούν από δίπλα τους μέχρι περίπου τις 6:51 μ.μ. σήμερα.

    Υπολογίσαμε τις τροχιές τους

    Ο Finn Burridge, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε στη MailOnline: «Οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν τις τροχιές των αντικειμένων που περνούν κοντά από τη γή με μεγάλη ακρίβεια όταν αυτά γίνονται αρκετά φωτεινά για να τα εντοπίσουν και έτσι γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι κανένα από τα αντικείμενα που περνούν σήμερα από τη Γη δε θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον πλανήτη.

    Προσέθεσε δε: «Σήμερα είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι έχουμε επτά αστεροειδείς που όλοι προσεγγίζουν από κοντά μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει ένας αστεροειδής που περιπλανιέται κάπου κοντά στη Γη».

    Η NASA δήλωσε ότι θα χαρακτήριζε τέσσερις από τους αστεροειδείς ως «δυνητικά επικίνδυνους». Ο πρώτος από τους αστεροειδείς που πέρασε από τη Γη ήταν ο 2015 HM1 που πέρασε σήμερα στις 7:36 π.μ. περίπου.

    Ο διαστημικός βράχος έφτασε σε απόσταση 3,4 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Ήταν επίσης ο μικρότερος από τους αστεροειδείς, με διάμετρο μόλις 30 μέτρα.

    Ο αστεροειδής 2024 TP17, με διάμετρο 170 πόδια, έφτασε στο κοντινότερο σημείο του στη Γη περίπου στις 11:20 π.μ. Σήμερα το πρωί. Το μέγεθός του μπορεί να μη φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά αν ποτέ χτυπούσε τη Γη, ο αστεροειδής θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν χτυπήσει ποτέ τον πλανήτη.

    Ένας αστεροειδής που εκτιμάται ότι είναι 10 μέτρα μικρότερος από τον 2024 TP17 εξερράγη πάνω από την περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας το 1908. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που ισοπέδωσε περίπου 830 τετραγωνικά μίλια δέντρων.

    Αν χτυπούσε θα ήταν «κακά νέα»

    Ο κ. Burridge δήλωσε στη MailOnline: «Κοντά στα 200 μέτρα είναι ένας μεγάλος αστεροειδής και ένα άμεσο χτύπημα σε μια πόλη από έναν τόσο μεγάλο αστεροειδή θα ήταν πολύ άσχημα νέα. Ωστόσο, θα έπρεπε να προσκρούσει στη Γη κοντά σε ένα μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο για να είναι επικίνδυνο. Αν έπεφτε στον Ειρηνικό Ωκεανό ή στην έρημο Σάρα, μπορεί να είμαστε εντάξει».

    Τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνεχίζουν να παρακολουθούν τους αστεροειδείς για να δουν αν κάποιος από αυτούς θα αποτελέσει ποτέ σημαντική απειλή για τη ζωή στη Γη.

    Το Γραφείο Πλανητικής Άμυνας της ESA πραγματοποιεί τακτικές παρατηρήσεις για την ανεύρεση «επικίνδυνων διαστημικών βράχων».

  • ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023
    ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023

    Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις - Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας

    Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες συρράξεις το 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ επικρίνοντας τις «πατριαρχικές» δομές οι οποίες καθιστούν «απρόσιτη» την ειρήνη.
    Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα δεδομένα χρωματίζουν «πίνακα με μελανά χρώματα».
    «Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υπονομεύει τον κινητήριο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στην επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε.
    «Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών, και η δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών φρικαλεοτήτων που διαπράττονται εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχει ανησυχητική βραδύτητα», πρόσθεσε.
    Το πιο τρομακτικό στοιχείο που τονίζεται στην έκθεση είναι πως το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις του 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από άλλη έκθεση του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι το 2023 καταγράφτηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων από τις υπηρεσίες του στους πολέμους σε διεθνές επίπεδο (+72% σε σύγκριση με το 2022), εκ των οποίων τα 4 στα 10 θύματα ήταν γυναίκες και 3 στα 10 ήταν παιδιά.
    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», στηλίτευσε σε χωριστό δελτίο Τύπου η επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες Σίμα Μπαχούς, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών». «Η εσκεμμένη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμη πιο θανάσιμη σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

    «Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, στις 50 ειρηνευτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το 2023, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 9,6% των διαπραγματευτών, το 13,7% των μεσολαβητών και το 26,6% όσων υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός — το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.
    «Όσο οι πατριαρχικές καταπιεστικές κοινωνικές δομές και οι προκαταλήψεις του φύλου κρατάνε πίσω τις κοινωνίες μας, η ειρήνη θα παραμένει απρόσιτη», κρίνει στο κείμενο ο κ. Γκουτέρες.

    Υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των (επαληθευμένων από τον ΟΗΕ) περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Κλιματική κρίση: Το «πράσινο» στις πόλεις σώζει ζωές – Πώς τα πάρκα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία
    Κλιματική κρίση: Το «πράσινο» στις πόλεις σώζει ζωές – Πώς τα πάρκα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα η προσθήκη περισσότερων πάρκων, δέντρων και πρασίνου θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημόσια υγεία και να μειώσει τους θανάτους που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

    Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση των ασθενειών και των θανάτων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

    Τα ευρήματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι η προσθήκη περισσότερων πάρκων, δέντρων και πρασίνου στις αστικές περιοχές θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις βλάβες που σχετίζονται με τη ζέστη και να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Guardian.

    Το ρεκόρ για την πιο ζεστή ημέρα του κόσμου «έσπασε» δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα νωρίτερα φέτος, όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφτασε τους 17,15 C (62,87 F) καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 17,09 C που είχε καθοριστεί μέρες νωρίτερα.

    Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι καίνε ορυκτά καύσιμα θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης.

    Οι συνολικές ευεργετικές επιδράσεις των χώρων πρασίνου είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά μέχρι τώρα οι επιπτώσεις τους στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη θερμότητα ήταν ελάχιστα κατανοητές.

    Πώς επιδρούν στην υγεία

    Τώρα, μια ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων από το London School of Hygiene & Tropical Medicine υποδηλώνει ότι ο άφθονος χώρος πρασίνου στις αστικές περιοχές συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς και με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία.

    «Οι αστικοί χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη, προσφέροντας μια πιθανή στρατηγική για τον αστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό BMJ Open.

    «Μια ανασκόπηση του αστικού πρασίνου και της επίδρασής του στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη υποδηλώνει ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσαν.

    «Μελέτες έχουν βρει ότι οι περιοχές με περισσότερο χώρο πρασίνου έχουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με τη ζέστη σε σύγκριση με περιοχές με λιγότερο χώρο πρασίνου. Επιπλέον, το αστικό πράσινο μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευεξία, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των υψηλών θερμοκρασιών».

    Οι επιπτώσεις στη υγεία

    Οι έρευνες περιελάμβαναν επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες μοντελοποίησης και προσομοίωσης, καθώς και πειραματική έρευνα και ποσοτικές αναλύσεις.

    Η ανασκόπηση έδειξε ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των υψηλών θερμοκρασιών. Οι περιοχές με περισσότερο χώρο πρασίνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά κακής υγείας και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη από τις περιοχές με λιγότερο χώρο πρασίνου, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

    Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου είναι ένα παράδειγμα ανισοτήτων στην υγεία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

    Οι γιατροί προειδοποίησαν επίσης ότι μια «πραγματικά ανησυχητική» έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου για ορισμένες οικογένειες επιδείνωσε την κρίση παιδικής παχυσαρκίας.

    Πηγή: In.gr
  • Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων
    Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

    Ζητείται παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αποθέματα νερού, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050

    Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφική χρήση της γης και η κακή διαχείριση των αποθεμάτων έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό «πρωτοφανή πίεση», προειδοποίησε η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού (GCEW), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17/10).

    «Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σήμερα σε περιοχές όπου η συνολική αποθήκευση νερού αναμένεται να μειωθεί», ανακοίνωσε η GCEW, μια διετής ερευνητική πρωτοβουλία που συστάθηκε από την Ολλανδία το 2022.

    Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην έλλειψη γλυκού νερού, τόνισε, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Ινδίας, της βορειοανατολικής Κίνας, αλλά και της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

    Η γεωργία επηρεάζεται, με την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών να μειώνεται έως και κατά 23%, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

    Φαύλος κύκλος

    Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας στην απώλεια του «πράσινου νερού», δηλαδή της υγρασίας που περιέχεται στα εδάφη και τη φυτική ζωή, η εξάτμιση της οποίας παρέχει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων βροχοπτώσεων.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρότερα εδάφη, γεγονός που επιδεινώνει τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές, προκαλώντας μεγαλύτερη υποβάθμιση και απώλεια βιοποικιλότητας, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ποσότητα του διαθέσιμου «πράσινου νερού» στο έδαφος.

    Οι διαταραχές του κύκλου του νερού «έχουν σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση.

    Η κρίση του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, κατά 8% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος έως το 2050 και έως και 15% για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

    Οι οικονομικές μειώσεις θα είναι συνέπεια «των συνδυασμένων επιπτώσεων των μεταβαλλόμενων προτύπων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τη μείωση της συνολικής αποθήκευσης νερού και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση».

    Παγκόσμια συνεργασία για το νερό

    Η έκθεση ζητά να θεωρηθεί ο κύκλος του νερού ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό», για την προστασία του οποίου οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν.

    «Θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους για τη βιωσιμότητα των υδάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam, συμπρόεδρος της GCEW, σε ενημέρωση πριν από την παρουσίαση της έκθεσης.

    «Τελικά, θα απαιτηθεί ένα παγκόσμιο σύμφωνο για το νερό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε εκεί, αλλά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η έκθεση ζητά την κατάργηση «των επιβλαβών επιδοτήσεων σε τομείς έντασης νερού ή την ανακατεύθυνσή τους προς λύσεις εξοικονόμησης νερού», σημειώνοντας ότι οι φτωχές και ευάλωτες κοινότητες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης συμπρόεδρος της GCEW, δήλωσε ότι πρέπει να ανακατευθυνθούν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση νερού και ότι πρέπει να υπάρξει στροφή από τη φύτευση υδροβόρων καλλιεργειών σε ακατάλληλες περιοχές.

    Το νερό στην Ευρώπη κινδυνεύει

    Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη οφείλει να διαχειρισθεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της, για να εγγυηθεί στους πολίτες της νερό καλής ποιότητας, ενώ επισημαίνει ότι μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.

    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων, δεν είναι καλή παρά μόνο στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

    Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Οι μεγαλύτερες απειλές για το νερό

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.

    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών, που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Νορβηγία, και ζητά τη μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών, ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: In.gr
  • Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μέσα σε 2,5 χρόνια
    Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μέσα σε 2,5 χρόνια

    Λόγω της εξόδου του πληθυσμού και της πτώσης του ποσοστού γονιμότητας - Ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022

    Ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε κατά οκτώ εκατομμύρια μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία προκάλεσε έξοδο του πληθυσμού και πτώση του ποσοστού γονιμότητας, όπως ανέφεραν την Τρίτη (22/10) τα Ηνωμένα Έθνη.
    «Συνολικά, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε περίπου κατά δέκα εκατομμύρια από το 2014 και περίπου κατά οκτώ εκατομμύρια μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής το 2022», ανέφερε η Φλόρενς Μπάουερ, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) σε σημειώσεις που εστάλησαν προς τους δημοσιογράφους.
    Το έγγραφο αυτό, που επικαλείται στοιχεία της κυβέρνησης και του UNFPA, διευκρινίζει πως ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022 και 45 εκατομμυρίων το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Μπάουερ, εξήγησε πως η υποχώρηση αυτή συνδέεται με έναν «συνδυασμό παραγόντων» και υπογράμμισε πως «πριν ακόμη από την κλιμάκωση του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετώπιζε σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις».

    «Η χώρα είχε ένα από πιο χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Ο πληθυσμός γερνούσε και ο συνολικός πληθυσμός μειωνόταν», είπε η Μπάουερ.

    «Η κατάσταση αυτή είναι χαρακτηριστική στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες παρουσιάζουν παρόμοιες δημογραφικές τάσεις», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «μαζί με τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας που ξεκίνησε το 2022 η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά».

    Η αξιωματούχος είπε πως το ποσοστό γονιμότητας κατέρρευσε και βρίσκεται σήμερα γύρω στο ένα παιδί ανά γυναίκα, «που είναι από τα πιο χαμηλά στον κόσμο» και «είναι πολύ κάτω» από το όριο ανανέωσης του πληθυσμού που είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

    Επίσης 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία «και ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πέθαναν εξαιτίας της σύγκρουσης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ BARTLOMIEJ WOJTOWICZ
  • Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας
    Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας

    Πάνω από τα κανονικά κινήθηκε η θερμοκρασία στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως αποδεικνύει το meteo.gr, η οποία βασίζεται στα δεδομένα reanalysis του ERA5 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).
    Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τα τελευταία 45 καλοκαίρια, το φετινό ήταν με διαφορά το θερμότερο, έχοντας συνολικά 259 ακραία θερμές ώρες καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 - με 17 περισσότερες (ακραία θερμές ώρες).
    Ακολουθεί το δημοσίευμα του meteo.gr:

    «Η αξιολόγηση των θερμοκρασιακών αποκλίσεων πάνω από μια περιοχή μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, ραδιοβολήσεων καθώς και δεδομένα αριθμητικών μοντέλων καιρού.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε καταρχάς την ανάλυση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια), επίπεδο το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των θερμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών που επηρεάζουν μια περιοχή.

    Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2024 τη συνολική απόκλιση της θερμοκρασίας στη στάθμη των 1500 μέτρων πάνω από το Βόρειο ημισφαίριο και ο οποίος δείχνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτού η μέση θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις (> 2-3 ˚C) εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας.

    Στην χώρα μας η θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και σχεδόν στο σύνολο της χώρας η θερμοκρασιακή απόκλιση ξεπέρασε τους 3 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί

    jja2024_nh
    Γράφημα 1: Θερμοκρασιακές αποκλίσεις στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια) κατα τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Αύγουστο) του 2024 για το Βόρειο ημισφαίριο.

    Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στη χώρα μας και κατατάσσουμε τα τελευταία 45 καλοκαίρια (1979-2024) υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών όπου η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες.

    Η ανάλυση δείχνει ότι το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο ακραία θερμό τα τελευταία 45 χρόνια με 259 ακραία θερμές ώρες, καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 με 17 περισσότερες ακραία θερμές ώρες (Γράφημα 2).

    Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως είναι φυσικό συσχετίζονται με τις πολλαπλές περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024.»

    hothours_jja2024_athens
    Γράφημα 2: Άθροισμα των ακραία θερμών ωρών ανά καλοκαίρι (Ιούνιο-Αύγουστο) κατά την περίοδο 1979-2024.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο