Οι πολικές αρκούδες είναι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα «θύματα» των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
Οι ειδικοί, μάλιστα, προέβλεπαν ότι ο αφανισμός του θηλαστικού είναι θέμα δεκαετιών εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς.
Τώρα, όμως, ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντοπίστηκε μία αγέλη πολικών αρκούδων στη Γροιλανδία, στο νοτιοανατολικό μέρος της, η οποία έχει επιζήσει παρά την έλλειψη πάγου. Πρόκειται για μία θετική είδηση για το μέλλον των πολικών αρκούδων η οποία προσφέρει μία χαραμάδα αισιοδοξίας μέσα στην τραγικότητα της είδησης πως το φυσικό τους περιβάλλον καταστρέφεται.
Οι συγκεκριμένες πολικές αρκούδες, σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων, κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή λόγω του νερού της θάλασσας που παγώνει για τέσσερις μήνες τον χρόνο. Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι παρά τις εκτιμήσεις για μεγάλη μείωση του πληθυσμού των αρκούδων της Αρκτικής, η ανακάλυψη αυτή τώρα αποτελεί μία μικρή ελπίδα, δεδομένου πως οι σημερινές συνθήκες στη Γροιλανδία είναι παρόμοιες με εκείνες που αναμένονται στην Αρκτική στο τέλος του αιώνα.
«Θεωρώ ότι μπορούν να μας διδάξουν κάτι για το σε ποια μέρη σπάνιοι, μικροί αριθμοί πολικών αρκούδων θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε μια Αρκτική χωρίς πάγο» αναφέρει η Δρ Κριστίν Λεντρ, επικεφαλής της μελέτης -που δημοσιεύει το Science- από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων της Γροιλανδίας.
Οι ερευνητές, καταγράφοντας την κίνηση, τη γενετική και τη δημογραφία ενός πληθυσμού πολικών αρκούδων στις ακτές της ανατολικής Γροιλανδίας, διαπίστωσαν την παρουσία δύο μεμονωμένων ομάδων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μία από τις δύο ομάδες πληροί τα κριτήρια για έναν νέο υπο-πληθυσμό, καθώς τα συγκεκριμένα ζώα είναι οι πιο απομονωμένες γενετικά πολικές αρκούδες στην Αρκτική.
«Είναι γεωγραφικά, γενετικά και δημογραφικά απομονωμένες, που σημαίνει ότι δεν επικοινωνούν με άλλες αρκούδες» λέει η Λεντρ, παρότι ξεκαθαρίζει πως η αγέλη αυτή δεν εξελίσσεται σε νέο είδος. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει περίπου 26.000 πολικές αρκούδες.
«Οι πολικές αρκούδες έχουν μεγάλο πρόβλημα», δηλώνει ο Δρ Σαπίρο, επίσης συγγραφέας της μελέτης: «Είναι σαφές ότι αν δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πολικές αρκούδες βρίσκονται σε μία τροχιά εξαφάνισης. Όσο περισσότερα μπορούμε να μάθουμε για αυτό το είδος, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να τις βοηθήσουμε να επιβιώσουν τα επόμενα 50 με 100 χρόνια».
Πηγή: ethnos.gr
Photo by Hans-Jurgen Mager on Unsplash