Περιβάλλον

«Αιμορραγεί» ο Αμαζόνιος: Ρεκόρ καταστροφής και αποψίλωσης του «πνεύμονα» της Γης

«Αιμορραγεί» ο Αμαζόνιος: Ρεκόρ καταστροφής και αποψίλωσης του «πνεύμονα» της Γης

H αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έσπασε ρεκόρ το πρώτο 6μηνο

Νέο ρεκόρ έσπασε η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τον Ιούνιο να είναι ο χειρότερος μήνας από το 2005 λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Από την αρχή της χρονιάς, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 3.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση άνευ προηγουμένου αφότου άρχισαν να συγκεντρώνοντα δημόσια δεδομένα για το φαινόμενο από τον δορυφόρο παρατήρησης Deter του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE), το 2016.

Το προηγούμενο ρεκόρ αποψίλωσης το πρώτο 6μηνο, που είχε καταγραφεί μόλις την προηγούμενη χρονιά και ήταν 3.605 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έσπασε ήδη το πρώτο εξαήμερο του Ιουνίου.

Καταρρίφθηκαν ρεκόρ σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εν μέσω της υγρής περιόδου, όταν η καταστροφή του δάσους είναι συνήθως πολύ μικρότερη, και κατόπιν τον Απρίλιο.

Ως προς τις πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου, οι δορυφόροι του INPE εντόπισαν 2.562 εστίες τον περασμένο μήνα, τον υψηλότερο αριθμό τα τελευταία 15 χρόνια (3.519 τον Ιούνιο του 2007), αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 7.533 εστίες φωτιάς από την αρχή του 2022, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ο χειρότερος από το 2010.

«Η ξηρή περίοδος δεν έχει ακόμα αρχίσει στην Αμαζονία και ήδη σπάνε ρεκόρ καταστροφής του περιβάλλοντος», στηλίτευσε η Κριστιάνε Μαζέτι, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Greenpeace στη Βραζιλία, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Γινόμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια μιας περιβαλλοντικής καταστροφής (...). Η αμέλεια των αρχών θα έχει ολοένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις τοπικές κοινότητες», υπερθεμάτισε η Μαριάνα Ναπολιτάνου, του παραρτήματος της WWF στη Βραζιλία.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ της χορήγησης αδειών για την εκμετάλλευση μεταλλείων και την αγροτική αξιοποίηση προστατευόμενων περιοχών, δέχεται πολλές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την πολιτική του όσον αφορά το περιβάλλον.

Οικολόγοι τον κατηγορούν κυρίως πως ευνόησε την ατιμωρησία των χρυσωρύχων, των γεωργών και των λαθρεμπόρων ξυλείας που επιδίδονται σε παράνομη υλοτομία και ότι προχώρησε σε περικοπές του προϋπολογισμού των οργάνων περιβαλλοντικής προστασίας.

Την περασμένη χρονιά η IBAMA, η κυριότερη δημόσια υπηρεσία της Βραζιλίας για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν δαπάνησε παρά μόλις το 41% του προϋπολογισμού της που είναι αφιερωμένο στην εποπτεία και στους ελέγχους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για το Κλίμα, συλλογικότητα που έχουν ιδρύσει ΜΚΟ.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup