Περιβάλλον

Κιλκίς: Στη Γουμένισσα η πρώτη, παγκοσμίως, καταγραφή νέου είδους φυτού (Allium goumenissanum)

Κιλκίς: Στη Γουμένισσα η πρώτη, παγκοσμίως, καταγραφή νέου είδους φυτού (Allium goumenissanum)

Έντονα χρώματα στο φάσμα του καφέ και του κόκκινου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ύψος που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά, είναι τα βασικά γνωρίσματα ενός νέου είδους φυτού, που καταγράφηκε για πρώτη φορά, παγκοσμίως, στους πρόποδες του όρους Πάικου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα του χλωριδικού πλούτου της περιοχής, που προέρχεται από το γένος Allium και «βαφτίστηκε» Allium Goumenissanum.

Μετά την ανακοίνωση του νέου είδους στο επιστημονικό περιοδικό Phytotaxa,(https://www.mapress.com/pt/article/view/phytotaxa.554.1.4), με την επιστημονική ονομασία Allium goumenissanum Ioannidis & Tzanoud. sp. nov., και την ένταξη τόσο στους ελληνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς χλωριδικούς καταλόγους, το όνομα της Γουμένισσας «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο όχι μόνο με το ΠΟΠ κρασί της «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» αλλά και με αυτό το νέο είδος φυτού.

kilkis futo 2

Οι πρώτες καταγραφές έγιναν τον Αύγουστο του 2012 λίγο έξω από δυο οινοποιεία της περιοχής: του αείμνηστου Τίτου Ευτυχίδη και αυτό των αδελφών Τάτση. Το πολυετές εύρωστο κρεμμυδάκι μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60 εκατ., ανθίζει το φθινόπωρο και τα χαρακτηριστικά της ταξιανθίας του είναι πολύ μακριές σπάθες (15-20εκ.) και τα πολλά καφέ - κόκκινα άνθη (50-60).

Μέχρι σήμερα, οι καταγραφές οριοθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, με τις καταγραφές να έχουν εμπλουτιστεί από το 2021 με νέες θέσεις σε Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ, λίγο κάτω από το χωριό Πηγή) και στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού. Πολύ πιθανό, περαιτέρω έρευνα να καταγράψει και νέες θέσεις στην Ελλάδα. Είναι το δεύτερο κρεμμυδάκι από την περιοχή του νομού Κιλκίς που εμπλουτίζει τον χλωριδικό πλούτο της Ελλάδας, μετά τις παρατηρήσεις του γεωπόνου Βασίλη Ιωαννίδη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και την επιστημονική ανάλυση του καθηγητή Δημήτρη Τζανουδάκη, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με πολύ μεγάλο έργο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο γένος των Allium.

kilkis futo 3

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Πηγή φωτογραφιών: ΠΕ Κιλκίς

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις