Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 19:47

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ανακύκλωση συσκευασιών

Γράφτηκε από την

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για τις πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες από το 2023

Τα πλαστικά αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος και ιδίως των ωκεανών, όπου σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν το 80%-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων. Από το σύνολο δε των πλαστικών, το 50% αντιστοιχεί σε πλαστικά μιας χρήσης, κυρίως συσκευασίες προϊόντων, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.

Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον, ενώ έχει θέσει υψηλούς στόχους για την ανακύκλωση, που ανέρχονται σε 77% μέχρι το 2025 και 90% έως το 2029. Παράλληλα, καλεί τα κράτη – μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν τη χωριστή συλλογή για την ανακύκλωση των συσκευασιών.

Ως κίνητρο για την αύξηση της ανακύκλωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει στα κράτη – μέλη την καθιέρωση του συστήματος επιστροφής εγγύησης - ένα επιπλέον αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα σε πλαστική συσκευασία, το οποίο όμως θα τους επιστρέφεται όταν ανακυκλώνουν την άδεια συσκευασία.

Η Ελλάδα, θέτοντας ως εθνική προτεραιότητα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν από τις πρώτες χώρες που ενσωμάτωσε στη νομοθεσία της τις παραπάνω ευρωπαϊκές οδηγίες και στόχους. Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200) καθιέρωσε το σύστημα επιστροφής εγγύησης στις πλαστικές φιάλες από το 2023, το οποίο στη συνέχεια επέκτεινε και στις συσκευασίες από αλουμίνιο και γυαλί, με τον νόμο 4819/2021 (ΦΕΚ Α’ 129), ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης σε όλα τα υλικά συσκευασίας.

Ο ΕΟΑΝ είναι ο αρμόδιος φορέας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να εισηγηθεί την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος στη χώρα μας και με βάση την αναλυτική εισήγησή του εκδόθηκε πρόσφατα η κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών για την εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί (ΦΕΚ Β’ 3883/2022).

Ως εκ τούτων, από το έτος 2023, οι πολίτες όταν θα αγοράζουν μια πλαστική, αλουμινένια ή γυάλινη συσκευασία (από νερό, υγρά αναψυκτικά, χυμούς και νέκταρ, γάλα, μπύρα, κρασί) θα καταβάλλουν τόσο το κόστος του προϊόντος όσο και το εγγυοδοτικό αντίτιμο (που θα κυμαίνεται από 10 έως 15 λεπτά ευρώ), το οποίο θα τους αποδίδεται πίσω όταν επιστρέφουν την άδεια συσκευασία στο αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος επιστροφής εγγύησης που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από το 2023 είναι:

  1. Η εξασφάλιση της χρήσης μηχανημάτων ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, μέσω της θέσπισης αξιόπιστων τεχνικών προδιαγραφών του εξοπλισμού και ελέγχου εφαρμογής τους.
  2. Η ευελιξία στις μεθόδους ανακύκλωσης, αναλόγως του μεγέθους των καταστημάτων των σημείων επιστροφής εγγύησης.
  3. Η δημιουργία ψηφιακού τρόπου ελέγχου της γνησιότητας των κουπονιών εγγυοδοτικού αντιτίμου, μέσω της ανάπτυξης ειδικού λογισμικού.
  4. Η δημιουργία συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού, αφού επιτρέπεται η λειτουργία περισσοτέρων του ενός συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών συστήματος επιστροφής εγγύησης.
  5. Η ανάπτυξη πλαισίου ελέγχου και εποπτείας λειτουργίας των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών συστήματος επιστροφής εγγύησης, μέσω της θέσπισης αρμοδιοτήτων ελέγχου από τον ΕΟΑΝ.
  6. Η διαφανής διαχείριση του ποσού των μη εξαργυρωθέντων ποσών εγγυοδοτικού αντιτίμου που καταβάλλουν οι πολίτες από τον ΕΟΑΝ, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κατά αντιστοιχία με τη διαχείριση του περιβαλλοντικού τέλους για την πλαστική σακούλα μεταφοράς, του περιβαλλοντικού τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από PVC, το τέλος ταφής κ.α.).

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) αποτελεί τον αρμόδιο εθνικό φορέα για τη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής για την πρόληψη και την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων. Ο ΕΟΑΝ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δελτίο Τύπου

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 13:30

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακύκλωση: Νέα προγράμματα σε δήμο Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης με κοινωνικό πρόσημο
    Ανακύκλωση: Νέα προγράμματα σε δήμο Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης με κοινωνικό πρόσημο

    Δίνουν τηγανέλαια - παίρνουν αναπηρικό αμαξίδιο

    Νέα προγράμματα ανακύκλωσης θα λειτουργήσουν σύντομα στους Δήμου Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων για την συλλογή μαγειρικών ελαίων και πλαστικών καπακιών. Οι Δήμοι, ξεκινούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης EAST WEST GREECE ΜIKE, και μέσα στους όρους συμφωνίας, είναι η προσφορά εκ μέρους της εταιρείας ενός αναπηρικού αμαξιδίου ανά έτος.

    Τα παραπάνω προγράμματα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και σύντομα θα τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι σε σημεία που θα υποδείξει η κάθε Δημοτική Αρχή.

    Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς τα καπάκια που σήμερα οδηγούνται σε υγειονομική ταφή θα ανακυκλώνονται με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό κόστος διαχείρισης. Επιπλέον τα μαγειρικά έλαια που ρυπαίνουν τις αποχετεύσεις, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται από την εταιρεία, μειώνοντας σημαντικά τόσο τη μόλυνση του περιβάλλοντος όσο και το κόστος συντήρησης και καθαρισμού των αποχετεύσεων.

    Οι δήμοι αναλαμβάνουν μόνο την υπόδειξη των σημείων που θα τοποθετηθούν οι κάδοι, ενώ η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την συλλογή του υλικού, καθώς και τη δημιουργία ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επιπλέον η εταιρεία θα καταβάλει ετησίως το ποσό των τετρακοσίων ευρώ σε μορφή κουπονιών από σούπερ μάρκετ ή με κατάθεση στο ταμείο του δήμου και θα διαθέτει ένα αναπηρικό αμαξίδιο ετησίως.

  • 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: 5η χρονιά ανακύκλωσης συσκευών
    2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: 5η χρονιά ανακύκλωσης συσκευών

    Για 5η χρονιά το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας συνεχίζει την υλοποίηση προγράμματος σχετικό με δράσεις ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την εταιρεία Φωτοκύκλωση Α.Ε. (https://fotokiklosi.gr/), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

    Την Παρασκευή, 20/09/2024, το ειδικό φορτηγάκι της εταιρείας, περισυνέλλεξε από τους ειδικούς κάδους που υπάρχουν στους χώρους του σχολείου, 147 κιλά ανακυκλώσιμο υλικό ηλεκτρικών συσκευών και 11,5 κιλά λαμπτήρων.

    Οι μαθητές/τριες στο πλαίσιο διαθεματικών εργασιών και αυτή τη χρονιά θα μελετήσουν δράσεις για διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και για τους φορείς που τα υλοποιούν σε όλη την Ελλάδα. Θα συνεχίσουν να ευαισθητοποιούνται, να προβληματίζονται, να δρουν, να αποτυπώνουν και να προτείνουν λύσεις.

    Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σταυρούλα Σαλβάνου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής και β΄ Υποδιευθύντρια του σχολείου.

    2o amal anak susk 2

    Για την υλοποίηση των δράσεων:

    • Στις εισόδους των δύο σχολικών κτιρίων, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι για τη συλλογή των μικρο-ηλεκτρικών συσκευών, όπως:

    Ηλεκτρικές σκούπες, σκούπες χαλιών, συσκευές ραπτικής, φωτιστικά είδη, φούρνοι μικροκυμάτων, ανεμιστήρες, ηλεκτρικά σίδερα, φρυγανιέρες, ηλεκτρικά μαχαίρια, ηλεκτρικοί βραστήρες, ρολόγια, ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές, ζυγαριές, συσκευές περιποίησης μαλλιών και σώματος, ραδιόφωνα, ψηφιακές κάμερες, βιντεοκάμερες, συσκευές βιντεοεγγραφής, συσκευές ηχογράφησης υψηλής πιστότητας, μουσικά όργανα, εξοπλισμός αναπαραγωγής ήχου ή εικόνων, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός, υπολογιστές για ποδηλασία, καταδύσεις, τρέξιμο, κωπηλασία κλπ., ανιχνευτές καπνού, συσκευές θερμορύθμισης, θερμοστάτες, μικρά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, μικρά ιατρικά βοηθήματα, μικρά όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, μικρά μηχανήματα αυτόματης διανομής προϊόντων, μικρές συσκευές με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Οικιακές συσκευές, καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη, εξοπλισμός αναπαραγωγής ήχου και εικόνων, μουσικός εξοπλισμός, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατρικά βοηθήματα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής, εξοπλισμός παραγωγής ηλεκτρικών ρευμάτων, Κινητά τηλέφωνα [έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), τηλέφωνα-ταμπλέτες (tablets) κ.λπ.], GPS και εξοπλισμός πλοήγησης, αριθμομηχανές τσέπης, δρομολογητές, προσωπικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλέφωνα.

    • Επίσης, στο εργαστήριο Πληροφορικής, έχει τοποθετηθεί ειδικός κάδος για συλλογή λαμπτήρων, όπως:

    Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας , Ευθύγραμμοι λαμπτήρες φθορισμού, Κυκλικοί λαμπτήρες φθορισμού, Λαμπτήρες ατμών νατρίων, Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου, Λαμπτήρες διόδου εκπομπής φωτός LED.

    Ευχαριστούμε όλους τους/τις μαθητές/τριες, γονείς, πολίτες και εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας που συμμετέχουν στη δράση μας.

    2o amal anak susk 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αχαΐα: Μεγάλη πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στο Γομοστό
    Αχαΐα: Μεγάλη πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στο Γομοστό

    Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Γομοστού Αχαΐας σε μονάδα ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καίγονται υλικά που βρίσκονται στον αύλειο χώρο.

    Στο σημείο επιχειρούν αυξημένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αχαΐα και την Ηλεία και συνολικά 23 πυροσβέστες με 7 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου από την 6η ΕΜΟΔΕ και ένα ελικόπτερο.

    fotia gomosto 2

    Στην περιοχή έχει ηχήση και μήνυμα προς τους κατοίκους από το "112"

  • Τι αλλάζει στην ανακύκλωση με οδηγό το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»
    Τι αλλάζει στην ανακύκλωση με οδηγό το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»

    Οι ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής φέρουν ταχύτατες αλλαγές στον τομέα της ανακύκλωσης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες ενός νέου νομοσχεδίου, που οδηγό του έχει τον κανόνα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω».

    Ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου, είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ποσοστό ταφής κάτω από 10% το 2030.

    Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

    «Ο πολύ απλός Κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πληρώνω όσο ρυπαίνω» αποτελεί τη βάση της πολιτικής που υλοποιούμε για τη διαχείριση των αποβλήτων» τόνισε.

    Τα βιοαπόβλητα «θησαυρός» για την παραγωγή βιοαερίου

    «Επιπλέον, σε έναν πλανήτη, όπου διαρκώς αυξάνεται ο πληθυσμός και η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, δεν μπορούμε, πλέον, να θεωρούμε τα υλικά, τα οποία υπό συνθήκες είναι επαναχρησιμοποιούμενα, ως απόβλητα. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τη λίστα με τα επαναχρησιμοποιούμενα και "κλειδί" σε αυτή την προσπάθεια είναι τα βιοαπόβλητα.

    Ορισμένα από αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βιοαέριο και κάποια να καλύψουμε άλλες, ενεργειακές ανάγκες, με τρόπο κλιματικά ουδέτερο, σημείωσε ο ίδιος.

    Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να εισέλθει, δυναμικά, η ανακύκλωση στην καθημερινότητα των νοικοκυριών. Δίνοντας λύσεις στις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες (π.χ. χρόνος, κόπος, απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να ανακυκλώσουν), θα τους βοηθήσουμε να οργανώσουν το νοικοκυριό τους στη βάση της ανακύκλωσης».

    Οι πέντε άξονες του νομοσχεδίου

    Αποτιμώντας το έργο της τελευταίας πενταετίας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στοχεύει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση.

    Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής:

    • Η εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές και μεταλλικές φιάλες που θα λειτουργεί στο τέλος του 2025, με ένα ενιαίο σύστημα πανελλαδικό.

    Το νέο σύστημα δεν θα περιλαμβάνει τις φιάλες γυαλιού, ενώ η εγγυοδοσία που δεν εισπράττεται από τους καταναλωτές, παραμένει στο σύστημα για επενδύσεις. Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής για διευκόλυνση του καταναλωτή.

    • Η παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους.
    • Η ρύθμιση ζητημάτων στην εναλλακτική διαχείριση, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.
    • Η δημιουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης για τα βιοαπόβλητα, με πόρους των υπόχρεων παραγωγών, με στόχο να αναλάβει τη συλλογή από τους μεγάλους παραγωγούς και τα HORECA.
    • Η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρόληψη ή αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, για την αποτροπή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και σε περιπτώσεις προστίμων από την ΕΕ

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επισφραγίστηκε μία ακόμα συμφωνία του Δήμου Ήλιδας για την ανακύκλωση των τηγανέλαιων και των στρωμάτων
    Επισφραγίστηκε μία ακόμα συμφωνία του Δήμου Ήλιδας για την ανακύκλωση των τηγανέλαιων και των στρωμάτων

    Σε μία ακόμα συνεργασία που δίνει έμφαση στη νέα συντονισμένη προσπάθεια για ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και τη δημιουργία συνείδησης ανακύκλωσης κυρίως στις νεαρές ηλικίας, προχωράει ο Δήμος Ήλιδας.

    Μέσω της νέας συνεργασίας που αναπτύσσει με την εταιρεία FARGECO ξεκινάει ειδικό πρόγραμμα για την συλλογή των τηγανέλαιων, κατά την οποία θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι σε δέκα κομβικά σημεία του Δήμου Ήλιδας.

    Η συνεργασία επισφραγίστηκε έπειτα από συνάντηση του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου με τον πρόεδρο της FARGECO κ. Vincenzo Chirico, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Ντίνου Τρικόγια.

    Τα τηγανέλαια θα συλλέγονται και θα προωθούνται σε μονάδες παραγωγής βιοντίζελ, αφού η ανακύκλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερό και επιπλέον το τηγανέλαιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους αγωγούς του αποχετευτικού δικτύου.

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η FARGECO για ανάλογα θέματα ανακύκλωσης συνεργάζεται ήδη με 45 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.

    Στη συμφωνία θα ενταχθεί και η διαχείριση των στρωμάτων ύπνου, τα οποία κάθε χρόνο συλλέγει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη διαχείρισή τους.

    dimos ilidas anak ladi 2

    dimos ilidas anak ladi 3

    dimos ilidas anak ladi 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Απέτυχε η ανακύκλωση: Η Ελλάδα ανακυκλώνει μόλις το 20% των αστικών αποβλήτων - Έρχεται νέο νομοσχέδιο
    Απέτυχε η ανακύκλωση: Η Ελλάδα ανακυκλώνει μόλις το 20% των αστικών αποβλήτων - Έρχεται νέο νομοσχέδιο

    Στην παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης, το οποίο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία, προχώρησε ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος προαναγγέλλοντας την αλλαγή -για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια- του νομοθετικού πλαισίου.

    «Η ανακύκλωση είναι στάσιμη τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια που η παρούσα κυβέρνηση έχει την ευθύνη, έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Γνωρίζουμε όλοι τι έχει συμβεί, ασχέτως αν δεν το λέμε δημόσια. Όμως τώρα έχει έρθει η ώρα που δεν πάει άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

    Εκτός της στασιμότητας της ανακύκλωσης, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το σύστημα εγγυοδοσίας που προβλεπόταν για την επιστροφή φιαλών και οριζόταν αρχικά ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2023, αλλά... ξεχάστηκε στο συρτάρι, στηριζόταν σε «μη υλοποιήσιμες διατάξεις».

    Ο κ. Γραφάκος ξεδίπλωσε τη στρατηγική που θα προτείνει το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ετοιμαστεί επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι κάθε υπουργός που θήτευσε στο συγκεκριμένο υπουργείο, προχωρά και στο δικό του νομοθετικό «πείραμα» αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση.

    Στόχος του υπουργείου είναι το νέο νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, ενώ την προσεχή εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των προτεραιοτήτων της γι' αυτό το θέμα έως το 2030.

    Τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

    Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

    • την ενοποίηση των δύο συστημάτων ανακύκλωσης
    • ρεαλιστική οριοθέτηση του συστήματος εγγυοδοσίας, η εφαρμογή του οποίου μετατοπίζεται πλέον το 2025.
    • Ειδική χρηματοδοτική μέριμνα πέραν των προβλέψεων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων.
    • Την ανάληψη της ευθύνης για τη συλλογή από τους δήμους των ανακυκλώσιμων από τους ίδιους τους υπόχρεους παραγωγούς.

    «Βούληση της κυβέρνησης, η οποία θα αποτυπωθεί με συγκεκριμένες μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, είναι τα συστήματα να συγκλίνουν. Επιθυμία μας είναι η κατάθεση νέου επιχειρησιακού σχεδίου στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το οποίο θα έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό από αυτόν που έχει σήμερα η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχουν και εκπρόσωποι των δήμων.

    Αναλύοντας την αύξηση του προϋπολογισμού, ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι μικρό τμήμα θα χρηματοδοτηθεί από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής των παραγωγών συσκευασιών, ενώ τον Ιούλιο θα γίνει η συνένωση του ΕΜΠΑ με το ΓΕΜΗ και οι παραγωγοί θα πρέπει να δηλώνουν ότι είναι υπόχρεοι. Στόχος της αύξησης του προϋπολογισμού της ΕΕΑΑ είναι να καλυφθούν ζητήματα εξοπλισμού, αλλά και να αναλάβουν μέσω του επιχειρησιακού τους σχεδίου και το μεγαλύτερο κομμάτι της συλλογής.

    Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και για τον θεσμό του «πληρώνω όσο πετάω», για τον οποίο ο κ Γραφάκος είπε ότι «χάσαμε την ημερομηνία, αλλά οφείλουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό». Πρότεινε η αρχή να γίνει από την εστίαση και τους μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων και στη συνέχεια το μέτρο να επεκταθεί στους πολίτες.

    Έως και σήμερα, πάντως, τα δεδομένα για την ανακύκλωση δεν είναι καλά. Η Ελλάδα ανακυκλώνει μόλις το 20% των αστικών αποβλήτων οδηγώντας σε ταφή το 78,4%, την ώρα μάλιστα που βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα πρέπει:

    • Έως το 2025 να ανακυκλώνεται το 55% των αστικών αποβλήτων και να έχει καθιερωθεί η χωριστή συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά και των κλωστουφαντουργικών προϊόντων.
    • Έως το 2030 να ανακυκλώνεται το 60% των αστικών αποβλήτων.
    • Έως το 2035 να ανακυκλώνεται το 65% των αστικών αποβλήτων και σε ταφή να οδηγείται λιγότερο από το 10% του συνόλου.

    Την ίδια στιγμή, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΑΑ Γ. Ραζής, μόνο το 46% των επιχειρήσεων συμμετέχει στην ανακύκλωση, καθώς σχεδόν μία στις δύο συσκευασίες εισφοροδιαφεύγει. Η εισφοροδιαφυγή είναι σημαντικό πρόβλημα -όπως εξήγησε- καθώς υπάρχουν υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν, με το ποσό να φτάνει τα 25 εκ. ευρώ ετησίως.

    Στόχος του υπουργείου, πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Γραφάκος είναι να πάμε και σε άλλα ρεύματα συλλογής και συγκεκριμένα στα στρώματα, τα έπιπλα συμπεριλαμβανομένων των ξύλων, τα φάρμακα που λήγουν, τα γεωργικά πλαστικά, τα πλαστικά θερμοκηπίου και τα κλωστουφαντουργικά προϊόντα μέσω συνεργείων που θα στηθούν με τους υπόχρεους παραγωγούς.

    Το... μπάχαλο με το σύστημα εγγυοδοσίας

    Από... σαράντα κύματα έχει περάσει το σύστημα εγγυοδοσίας για τα μπουκάλια χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστεί για το σύνολο των κατηγοριών που αφορούσε. Ο κ. Γραφάκος τοποθέτησε πλέον την εφαρμογή του στο τέλος του 2025 προσθέτοντας ότι το νέο νομοσχέδιο θα προωθεί τη ρεαλιστική εφαρμογή και προαναγγέλλοντας την επιστροφή σε προϊσχύουσες διατάξεις: «Οι διατάξεις που ήδη υπάρχουν δεν είναι υλοποιήσιμες. Οι αλλαγές σχετίζονται με την ύπαρξη ενός ενιαίου πανελλαδικού συστήματος στη χώρα και όχι περισσότερων που προβλεπόταν από το θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Προσέθεσε ότι θα συσχετιστεί απολύτως με την εστίαση, ενώ θα αφορά τις συσκευασίες αλουμινίου και πλαστικού καθώς το γυαλί βγαίνει από την εξίσωση. Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου αποδοχής αυτών των υλικών που θα καλύψει το σύνολο της επικράτειας.

    Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Χατζηδάκη του 2020 το σύστημα επιστροφής εγγύησης προβλεπόταν να λειτουργεί από τις 5/1/2023 για τα πλαστικά μπουκάλια (αλλά και για μπουκάλια γυαλιού και αλουμινίου). Βάσει του συστήματος, ο καταναλωτής κατά την αγορά ενός προϊόντος σε πλαστικό μπουκάλι καταβάλλει ένα έξτρα τίμημα, το οποίο θα λαμβάνει πίσω όταν επιστρέφει το άδειο μπουκάλι σε σημεία επιστροφής. Όπως έχουν επισημάνει περιβαλλοντικές οργανώσεις, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως αυτό το σύστημα είναι το πλέον κατάλληλο για να καταφέρει η χώρα να συλλέγει και να οδηγεί στην ανακύκλωση σχεδόν το σύνολο των 2-2,5 δισεκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών που καταναλώνονται στην Ελλάδα σε ετήσια βάση.

    Ωστόσο, το 2021 με έναν άλλο νόμο οι προβλέψεις άλλαξαν και ενώ ο νόμος 4736/2020 όριζε την ύπαρξη ενός ενιαίου πανελλαδικού συστήματος, με τον νόμο 4819/2021 καταργήθηκε αυτή η πρόβλεψη και άναψε το πράσινο φως για δημιουργία πολλών συστημάτων επιστροφής εγγύησης. Με άλλο νόμο του 2022 μετατέθηκε η έναρξη λειτουργίας για τον Ιούλιο του 2023, ημερομηνία που στη συνέχεια παρατάθηκε εκ νέου. Άλλωστε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του πρώτου νόμου εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2022 ορίζοντας μάλιστα με σχεδόν αυθαίρετο τρόπο εγγυοδοτικό αντίτιμο της τάξης των 0,10-0,15€ για κάθε φιάλη, τιμή που είχε χαρακτηριστεί πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εμπειρία στην εφαρμογή συστήματος εγγυοδοσίας (πχ. Γερμανία και Ολλανδία 0,25€).

    Αρμοδιότητες στο υπουργείο για να αποφευχθούν πρόστιμα

    Στο ίδιο σχέδιο νόμου, θα συμπεριληφθούν και ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στο υπουργείο άμεσων παρεμβάσεων στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία ή επιβολής προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ο κ. Γραφάκος ανέφερε μάλιστα την περίπτωση της Ζακύνθου, η οποία κινδυνεύει άμεσα με πρόστιμο «επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014», καθώς οι διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες που είχε κοινοποιήσει η Ελλάδα στην Επιτροπή παρήλθαν χωρίς το ζήτημα να λήξει.

    «Τρέχουμε να αποφύγουμε το πρόστιμο στη Ζάκυνθο. Θα είναι η πρώτη φορά εφόσον επιβληθεί που μπαίνει πρόστιμο μετά από 5 χρόνια που φτάσαμε από τα 65 στα 20 τα πρόστιμα, κι αυτό επειδή τώρα δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι αδειοδοτικές υπηρεσίες. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις το υπουργείο θα αναλαμβάνει εξολοκλήρου την επίλυση αυτών των άμεσων υποθέσεων», ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

    Στο νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται επίσης και η συνένωση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.

    Το τέλος της ταφής

    Σε ό,τι αφορά στο τέλος ταφής ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε πως συμφωνεί απολύτως με την επιστροφή των χρημάτων στην Αυτοδιοίκηση, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των δημάρχων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απολύτως αυτονόητο να γυρίσουν τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μοχλευτούν αν παραστεί ανάγκη. Απολύτως αυτονόητο ότι θα έρθουμε με πρωτόλεια πρόταση για διάλογο με την ΚΕΔΕ, ώστε να φτάσουμε στον τρόπο επιστροφής των χρημάτων».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Προχωράει με σταθερά βήματα η ανακύκλωση στον Δήμο Πύργου
    Προχωράει με σταθερά βήματα η ανακύκλωση στον Δήμο Πύργου

    Με σταθερά βήματα προχωρά το πρόγραμμα ανακύκλωσης στον Δήμο Πύργου, σύμφωνα με την κοινή διαπίστωση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Βασίλη Φάμελου και του κ. Γιώργου Καραμάλη, Υπεύθυνου Έργων της Ε.Ε.Α.Α. στο Κ.Δ.Α.Υ κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Πάτρα.

    Αυτό απορρέει και από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμος Πύργου για την μεταφορά των ποσοτήτων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, από τα μέσα Μαΐου που ξεκίνησε το πρόγραμμα έως και σήμερα.

    Ειδικότερα το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου μετέφερε 9 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών στο Κ.Δ.Α.Υ Πατρών, τον Ιούνιο 40 και τον Ιούλιο εως και σήμερα 9 τόνους.

    Κατά την διάρκεια της συζήτησης του κ. Φάμελου και με τον κ. Καραμάλη έγινε ένας απολογισμός των ενεργειών που έχουν γίνει έως και σήμερα για την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης στον Δήμο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως από τα πρώτα συμπεράσματα γίνεται αντιληπτό πως οι πολίτες συνεχίζουν να κάνουν ανακύκλωση μολονότι το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια έχει αδρανοποιηθεί.

    Επίσης τέθηκε το θέμα των οχημάτων και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται καθώς και ο αν ο αριθμός τους είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Δήμου.

    Το θέμα του δικτύου των κάδων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και εξετάστηκαν οι τρόποι και η δυνατότητα προμήθειας από τον Δήμο για την εξυπηρέτηση των δημοτών και την αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών που θα μεταφέρονται στο Κ.Δ.Α.Υ. στην Πάτρα.

    Στην συνάντηση εξετάστηκε και η αξιοποίηση των διαθέσιμων προγραμμάτων για την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού διαφόρων event όπως φεστιβάλ και άλλα.

    Ο κ. Φάμελος μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Πέμπτη θα μεταβεί στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον κ Δημήτρη Παπασωτηρίου Υπεύθυνο Μάρκετινκ και Επικοινωνίας Ο.Τ.Α της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

    dimos purg anak pr 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχαία Ολυμπία: Ενέργειες για την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης
    Αρχαία Ολυμπία: Ενέργειες για την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε τροχιά επανεκκίνησης της ανακύκλωσης προγραμματίζει να μπει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Με ενημερώσεις πολιτών, μαθητών, διανομή ενημερωτικού υλικού σε όλα τα σχολεία και κατ’ οίκων, και δημιουργία σημείων ανακύκλωσης η Δημοτική Αρχή, στοχεύει να επαναλειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα που είχε σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια.

    Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις και δημιουργία σημείων που θα τοποθετηθούν αποκλειστικά μπλε κάδοι, η Δημοτική Αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας βάζει πάλι μπροστά το πρόγραμμα ανακύκλωσης. «Η ανακύκλωση είχε σταματήσει εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου και έχουμε βάλει στον προγραμματισμό μας να το θέσουμε πάλι σε λειτουργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου» δηλώνει στο ilialive.gr o Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργος Κρέζος.

    «Θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση από τα σχολεία. Θα βγάλουμε ενημερωτικά έντυπα για μαθητές και πολίτες τα οποία θα διανείμουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ σε όλα τα σπίτια και σε όλες τις συνοικίες».

    Όπως τονίζει ο κ. Κρέζος, ο Δήμος είναι εξοπλισμένος με απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και μπλε κάδους, ενώ όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα αντικατασταθούν. Για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος θα δημιουργηθούν στην Αρχαία Ολυμπία και σε μεγάλες κοινότητες σημεία ανακύκλωσης ώστε να ξαναγίνει ρουτίνα για τους κατοίκους. «Τα τελευταία χρόνια επειδή δεν γίνονταν ανακύκλωση, ο δημότης έχει συνηθίσει να εναποθέτει τα σκουπίδια του στους μπλε κάδους. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Στην πόλη της Ολυμπίας και τα μεγάλα χωριά θα κάνουμε σημεία ανακύκλωσης, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες που θα πρέπει να πετάνε τα σκουπίδια τους και πού τα ανακυκλώσιμα».

    Επιπλέον, όπως ενημερώνει ο κ. Κρέζος, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ενέργειες για να λειτουργήσει και το πρόγραμμα της ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων. Σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, θα καθοριστούν τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι μωβ κάδοι.

    «Εκτιμώ ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο, στα θέματα καθαριότητας» συνεχίζει ο κ. Κρέζος. «Έχουμε κάνει τρομερή προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες. Προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο και εκτιμώ ότι όσο ανταποκρίνεται ο Δήμος, υπάρχει εκτίμηση και ανταπόκριση και από τους πολίτες. Κύριο μέλημά μας, από την πρώτη στιγμή ήταν η καθημερινότητα του πολίτη και η επίλυση προβλημάτων που αφορούν την καθαριότητα και το περιβάλλον. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την φιλοσοφία του Δήμου μας, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά σε κάθε γειτονιά και κοινότητα και επιχειρώντας να ανανεώσουμε τον υπάρχοντα εξοπλισμό».

    Πρόσφατα μάλιστα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας εξοπλίστηκε με 80 καινούργιους, μεταλλικούς κάδους, ιδιαίτερα ανθεκτικούς, προς αντικατάσταση των φθαρμένων στην πόλη και τις δημοτικές κοινότητες.
    Σημειώνεται ότι οι νέοι κάδοι είναι μεταλλικοί με πράσινο πλαστικό καπάκι, διαθέτουν ειδικό ποδομοχλό που επιτρέπει στους πολίτες να εναποθέτουν τα απορρίμματά τους εύκολα, και έχουν ενισχυθεί με υλικό αντιγκράφιτι, έτσι ώστε να προστατεύονται από βανδαλισμούς.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ