Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 16:32

Πανσέληνος Αυγούστου 2022 και Περσείδες, η σπάνια «συνάντηση» - Τι ώρα θα τη δούμε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μία μοναδική, πανέμορφη και σπάνια συνάντηση θα έχουμε σήμερα στο νυχτερινό ουρανό. Η Πανσέληνος του Αυγούστου θα συναντηθεί με τις Περσείδες, με τον ουρανό να λάμπει.

Τα βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου (ξημερώματα Σαββάτου) η υπέρλαμπρη πανσέληνος του Αυγούστου και οι Περσείδες θα έχουν μια σπάνια ουράνια «συνάντηση».

Η κορύφωση των διάττοντων αστεριών θα συμπέσει σχεδόν με την τελευταία από τις φετινές υπερπανσελήνους (04:36 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή). Ωστόσο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολη η παρατήρηση των Περσείδων.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται ξανά πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως (η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με το περίγειο της Σελήνης) και έτσι θα φαίνεται κάπως πιο μεγάλο και φωτεινό, «σβήνοντας» πολλά «πεφταστέρια», εκτός από τα πιο λαμπερά.

Τι είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες είναι θεαματικές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ συνήθως «δίνουν» 50 έως 60 την ώρα. Φέτος λόγω της πανσελήνου, σύμφωνα με τη NASA, αναμένεται να είναι ορατά το πολύ 10 έως 20 την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Το «σόου» αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -οι οποίες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.- προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2125, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 130 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), σε ύψος άνω των 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η επόμενη υπερπανσέληνος στις 3 Αυγούστου 2023.

Ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις για την αποψινή αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης Πανσελήνου (12 Αυγούστου), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Υπενθυμίζεται ότι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ ΕΔΩ

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 09:43

Σχετικά Άρθρα

  • H μεγαλύτερη υπερπανσέληνος τoυ 2024 φωτίζει για περίπου τρεις ημέρες
    H μεγαλύτερη υπερπανσέληνος τoυ 2024 φωτίζει για περίπου τρεις ημέρες

    Τι είναι η «πανσέληνος του κυνηγού» που είναι η μεγαλύτερη του έτους

    Από χθες κοσμεί τον ουρανό μας η «Πανσέληνος του Κυνηγού (το παρατσούκλι είναι «Υπερ-Σελήνη της συγκομιδής) με το φεγγάρι να παραμένει στρογγυλό για περίπου τρεις ημέρες (μέχρι αύριο, 18 Οκτωβρίου).
    Η μέγιστη έντασή της θα επιτευχθεί σήμερα το πρωί τοπική ώρα ΗΠΑ, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC.
    Θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του έτους με τη Σελήνη να απέχει 357.364 χιλιόμετρα από τη Γη, σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής πλατφόρμας Meteovista, όπως επισημαίνει το Old Farmer's Almanac.
    «Ενώ μια υπερσελήνη είναι τεχνικά μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, φαίνεται μόνο περίπου 7% μεγαλύτερη, κάτι που μπορεί να είναι μια ανεπαίσθητη διαφορά για το ανθρώπινο μάτι, ανάλογα με άλλες συνθήκες», σύμφωνα με το αλμανάκ.

    «Καθώς το φεγγάρι παρασύρεται στον ορίζοντα γύρω από το ηλιοβασίλεμα, μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο και πορτοκαλί», σχολιάζει το σχετικό άρθρο.

    Τι είναι η πανσέληνος του κυνηγού;

    Η «πανσέληνος του κυνηγού» είναι το φεγγάρι που ακολουθεί αμέσως μετά την πανσέληνο της συγκομιδής.

    Η ονομασία αυτή, η οποία έχει τις ρίζες της στις πρακτικές των ινδιάνικων φυλών και στα ευρωπαϊκά έθιμα, αναφέρεται στο έντονο φως του φεγγαριού που βοηθούσε τους κυνηγούς να εντοπίσουν τα μεταναστευτικά θηράματα την εποχή του φθινοπώρου.

    Αυτό το φεγγάρι στα μέσα Οκτωβρίου σηματοδοτούσε την έναρξη της προετοιμασίας των προμηθειών για το χειμώνα.

    Ανάλογα με την παράδοση, είναι επίσης γνωστό ως «μεταναστευτικό φεγγάρι» ή «φεγγάρι της πτώσης των φύλλων», σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου συγκομιδής και την έναρξη των κρύων φθινοπωρινών νυχτών.

    Τι είναι η υπερπανσέληνος;

    Η σούπερ πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο σημείο της τροχιάς του που βρίσκεται πλησιέστερα στη Γη.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φεγγάρι εμφανίζεται περίπου 7% μεγαλύτερο και 14% φωτεινότερο από μια τυπική πανσέληνο.

    Αυτή η σούπερ πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς είναι η πιο θεαματική του έτους.

    Πρόκειται για τη δεύτερη υπερπανσέληνο της χρονιάς, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

    Από χθες η Σελήνη είναι ορατή στα καλύτερά της βλέποντας κανείς το ηλιοβασίλεμα.

    Κι όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε θα πάρει μια πορτοκαλί ή κοκκινωπή απόχρωση, λόγω της ατμοσφαιρικής διάθλασης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;
    Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;

    Θα μας επηρεάει η υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου; Τι δείχνουν οι μελέτες για την επίδραση του φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία; Μια ψυχολόγος από την κορυφαία Κλινική του Κλίβελαντ ανατρέχει στα επιστημονικά ευρήματα και απαντά

    Η πανσέληνος του Οκτωβρίου, η τρίτη υπερπανσέληνος του 2024 και «Φεγγάρι του Κυνηγού», θα λάμψει στα 357.364 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τη Γη, αποτελώντας την πιο κοντινή στον πλανήτη μας. Η υπερπανσέληνος φαίνεται περίπου 30% πιο φωτεινή και σχεδόν 15% μεγαλύτερη σε σύγκριση με μια απλή πανσέληνο, όταν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο της σημείο από τη Γη.

    Σε ό,τι αφορά το όνομά της, ο συνταξιούχος της NASA, Gordon Johnston, εξηγεί πως χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1710 και σχετίζεται με την εποχή του χρόνου όπου, παραδοσιακά, οι κυνηγοί άρχιζαν να αποθηκεύουν τρόφιμα για τον επερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με το Αγροτικό Αλμανάκ (Old Farmers’ Almanac), οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής ονόμασαν έτσι το λαμπερό φεγγάρι επειδή «τα φύλλα πέφτουν, τα ελάφια είναι παχιά και είναι καιρός να αρχίσετε να αποθηκεύσετε κρέας για τη βαρυχειμωνιά».

    Οι διάφορες φάσεις της Σελήνης και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά έλαβαν περίοπτη θέση στην παγκόσμια μυθολογία και λαογραφία. Πίσω στον 15ο αιώνα, καταγράφουν ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ, από την πεποίθηση ότι οι διάφορες φάσεις της Σελήνης (Luna στα λατινικά) κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο επιθετικούς, προέκυψε η ονομασία lunacy για την παραφροσύνη. Σήμερα, οι όροι lunacy και παραφροσύνη έχουν βρει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την ιατρικής. Δε συνέβη το ίδιο και με το ζήτημα της σεληνιακής επίδρασης στον άνθρωπο.

    Οι αστρολογικές προβλέψεις αποτελούν το πλέον φωτεινό παράδειγμα. Το διαδίκτυο σήμερα κατακλύζεται από άρθρα αστρολογικού περιεχομένου, επικεντρωμένα κυρίως στο πώς η πανσέληνος θα επηρεάσει κάθε ζώδιο. Μα έχει τέτοιες ικανότητες και ιδιότητες το αστρονομικό φαινόμενο; «Ναι», απαντά η Κλινική του Κλίβελαντ, «το φεγγάρι και οι σεληνιακοί του κύκλοι μπορούν να σας επηρεάσουν· αλλά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζετε».

    Σύμφωνα με τη Susan Albers από την Κλινική του Κλίβελαντ, ψυχολόγο με τίτλο Διδάκτορος Ψυχολογίας στην Κλινική Ψυχολογία (Psy.D), έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πολλά θηλαστικά έχουν προσαρμόσει τους βιολογικούς τους ρυθμούς στους σεληνιακούς κύκλους. Στην περίπτωση του ανθρώπου ωστόσο, κάθε μελέτη είναι αμφιλεγόμενη.

    Διάθεση και ψυχική υγεία

    Η πανσέληνος έχει συνδεθεί μέσα από μελέτες με τη διάθεση και την ψυχική υγεία, όπως αύξηση διαταραχών του άγχους και κατάθλιψης, χωρίς όμως να αποδεικνύεται ισχυρή και αιτιώδης συνάφεια. Μια μικρή μελέτη σε άτομα με διπολική διαταραχή έδειξε ότι οι διάφορες φάσεις της σελήνης επηρέαζαν την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης, εύρημα που αποδόθηκε στη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Στον αντίποδα, ανασκόπηση του 2019 στοιχεία από σχεδόν 18.000 ιατρικά αρχεία ψυχιατρικών μονάδων κατέληξε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ σεληνιακών κύκλων και δεικτών όπως η διάρκεια νοσηλείας, οι εισαγωγές και τα εξιτήρια.

    Αλλαγές στον ύπνο

    Μια μελέτη επαναξιολόγησης (2013) διαπίστωσε ότι η πανσέληνος επηρεάζει πράγματι τον ύπνο. Τα ευρήματα έδειξαν μικρότερη κατά 30% διάρκεια για το στάδιο NREM (βαθύς ύπνος) και μειωμένο κατά 20 λεπτά συνολικό ύπνο για τους συμμετέχοντες συγκριτικά με τις νύχτες χωρίς πανσέληνο. Οι αλλαγές συσχετίζονταν επίσης με μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, αναφέρει η Δρ Albers.

    Έρευνα του 2021 συνέκρινε τα πρότυπα ύπνου ανθρώπων από τις κοινότητες αυτόχθονων Toba-Qom της βόρειας Αργεντινής με αυτά φοιτητών στο Σιάτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις -ανεξάρτητα από τη γεωγραφία ή την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα- οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν λιγότερο και πήγαιναν για ύπνο πιο αργά τις ημέρες πριν από την πανσέληνο, οπότε υπήρχε περισσότερο φυσικό φως μετά το σούρουπο. Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «έμφυτη προσαρμογή» που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, για τους οποίους η αξιοποίηση του φυσικού φωτός στο έπακρο ήταν μονόδρομος ελλείψει τεχνητού φωτός.

    Αναπαραγωγική υγεία

    Η Σελήνη χρειάζεται έναν περίπου μήνα για να ολοκληρώσει την περιφορά της γύρω από τη Γη. Δεδομένου ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια, οι άνθρωποι συνέδεσαν τους κύκλους της Σελήνης με την έμμηνο ρύση, χωρίς όμως επιστημονικά ερείσματα. Ερευνητικά δεδομένα από την παρακολούθηση έξι εμμηνορροϊκών κύκλων 529 γυναικών δεν εντόπισαν σύνδεση.

    Η επίδραση δεν επιβεβαιώνεται ούτε για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με τα διαθέσιμα επιστημονικά συμπεράσματα αντικρουόμενα. Απέναντι στη μελέτη 1.507 γεννήσεων στην Ιαπωνία, μεταξύ Ιανουαρίου 1996 και Μαρτίου 2007, που συμπέρανε περισσότερους τοκετούς τη νύχτα γύρω από την ώρα της πανσελήνου και κατά τη διάρκεια της ημέρας περί την ώρα της νέας σελήνης, στέκεται έρευνα 23.689 γεννήσεων από το 1810 έως το 1929, σύμφωνα με την οποία δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως σύνδεση.

    Η Σελήνη στον δρόμο μας

    Η Δρ Albers καταλήγει ότι «αν πιστεύεις ότι κάτι όντως θα συμβεί, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Καθώς εξηγεί, ανεξάρτητα από τις αντιφάσεις και την έλλειψη στοιχείων για τον ακριβή μηχανισμό πίσω από την επίδραση του φεγγαριού στον άνθρωπο, είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πεποιθήσεις είναι μακροχρόνιες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Γνωστικές προκαταλήψεις όπως η ψευδής συσχέτιση, οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες ή και το φαινόμενο placebo ακόμα, μπορούν να οδηγήσουν πράγματι σε αποτελέσματα, συχνότατα αρνητικά.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε
    Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε

    H πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους.

    Αντίστροφη μέτρηση για την πανσέληνο του Οκτωβρίου 2024 αφού αναμένεται να λάμψει στον ουρανό την Πέμπτη (17/10) και, μάλιστα, θα είναι η πιο φωτεινή πανσέληνος του χρόνου εφόσον πρόκειται για μία υπερπανσέληνο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ABC News, η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θεωρείται ως υπερπανσέληνος, η οποία συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο ή κοντά στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται πολύ πιο λαμπερό και μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

    Το «φεγγάρι του κυνηγού», όπως ονομάζεται η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024, θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, η εν λόγω υπερπανσέληνος αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη υπερπανσέληνος της χρονιάς.

    Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του κυνηγού»

    Το «Old Farmer's Almanac», το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάστηκε «φεγγάρι του κυνηγού», επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και θεωρείται ως σήμα για τους κυνηγούς, προκειμένου να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το κρύο που πλησιάζει.

    Ως εκ τούτου, λοιπόν, μετά τα χωράφια που θερίστηκαν τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «φεγγαριού του θερισμού», οι κυνηγοί μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν τα ζώα που βγαίνουν για τροφή, όπως είναι οι αλεπούδες που περιμένουν να ορμήσουν. Άλλες πηγές ονόμασαν, επίσης, την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «αιματηρή» λόγω της σχέσης του αίματος από το κυνήγι ή το χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε αναμένεται το «φεγγάρι του κυνηγού» - Ποια η σημασία του
    Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε αναμένεται το «φεγγάρι του κυνηγού» - Ποια η σημασία του

    Απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να δούμε την πανσέληνο του Οκτωβρίου να φωτίζει στον ουρανό.

    Συγκεκριμένα, η πανσέληνος του Οκτωβρίου κορυφώνεται στις 17 του μήνα και ονομάζεται «το φεγγάρι του κυνηγού».

    Μάλιστα, πρόκειται για υπερπανσέληνο, αφού η πανσέληνος θα συμπέσει με την περίοδο που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης.

    Τι συμβολίζει η ονομασία του

    Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary που επικαλείται η NASA, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710 και σχετίζεται με τις παραδόσεις της εποχής του φθινοπώρου. Μετά το «Φεγγάρι του Θερισμού» του Σεπτεμβρίου, το «Φεγγάρι του Κυνηγού» συμβόλιζε την περίοδο κατά την οποία οι κυνηγοί αξιοποιούσαν την καθαρή θέα των ανοιχτών χωραφιών μετά τον θερισμό για να προετοιμάσουν το κυνήγι τους για τον χειμώνα.

    Σύμφωνα με το Farmer's Almanac, διάφορες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής είχαν ονομάσει την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «Φεγγάρι του Ταξιδιού» ή «Φεγγάρι του Αίματος», αναφερόμενοι στις εποχικές αλλαγές όπως το πέσιμο των φύλλων και τον θάνατο της βλάστησης. Αρκετές εναλλακτικές ονομασίες, όπως Drying Rice Moon και Falling Leaves Moon, περιγράφουν αυτή τη μετάβαση του φθινοπώρου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του θερισμού»
    Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του θερισμού»

    Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Το «φεγγάρι του θερισμού» θα μας χαρίσει εντυπωσιακές εικόνες

    Την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου που είναι γνωστή και ως «Το φεγγάρι του θερισμού» θα απολαύσουμε αύριο Τετάρτη 18/9 και αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, καθώς συμπίπτει με μερική έκλειψη Σελήνης, ορατή από οπουδήποτε στη νυχτερινή πλευρά της Γης.

    Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τον ουρανό, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα δούμε τη σελήνη να λάμπει στον ουρανό. Βέβαια, ήδη από σήμερα το Φεγγάρι του θερισμού, θα είναι ορατό.

    Το «φεγγάρι του θερισμού» θα φαίνεται μεγάλο και φωτεινό επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της στη Γη

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Space, η πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, επομένως χρησιμοποιώντας το ουράνιο γεωγραφικό μήκος του φεγγαριού, η Σελήνη πρέπει να βρίσκεται ακριβώς 180 μοίρες από τον Ήλιο.

    Επισημαίνεται ότι η τροχιά του φεγγαριού έχει ελαφρά κλίση σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς της Γης, κατά περίπου 5 μοίρες, οπότε συνήθως το φεγγάρι φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο σε εκείνο το σημείο.

    Εντυπωσιακό

    Μάλιστα, το «φεγγάρι του θερισμού» θα φαίνεται μεγάλο και φωτεινό επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της στη Γη.

    Πηγή: In.gr

  • Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στην Αρχ. Ολυμπία - Μάγεψε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
    Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στην Αρχ. Ολυμπία - Μάγεψε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

    Τι κι αν η ζέστη με την υγρασία συνέθεσαν ένα "βαρύ" κοκτέιλ καιρικών συνθηκών, ο κόσμος δεν αποθαρρύνθηκε και κατά χιλιάδες επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία για να απολαύσει την πανσέληνο του Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο και την όμορφη πόλη.

    Επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου ήταν εκεί χθες το βράδυ για να δει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου».

    Και είναι αλήθεια πως στο νυχτερινό περίπατο μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας αλλά και στην διαδρομή προς αυτόν, μπορούσες να ακούσεις τον κόσμο να μιλά όλες τις γλώσσες του κόσμου.

    Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό με κοινό παρονομαστή την πανσέληνο και την Αρχαία Ολυμπία.

    Και φυσικά η αγορά και κυρίως ο κλάδος της εστίασης τιμήθηκε δεόντως από εκείνους που η πανσέληνος, τους άνοιξε την όρεξη...

    Panselinos Olympia 2

    Panselinos Olympia 3

    Panselinos Olympia 4

    Panselinos Olympia 5

    Panselinos Olympia 6

    Panselinos Olympia 7

    Panselinos Olympia 8

  • Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε την πανσέληνο αύριο; Φωτογράφος δίνει απλά και εύκολα tips
    Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε την πανσέληνο αύριο; Φωτογράφος δίνει απλά και εύκολα tips

    Μια υπερπανσέληνος θα αναδυθεί πάνω από τον ορίζοντα το βράδυ της Δευτέρας. Όπως κάθε φορά, θα είναι εντυπωσιακή. Πώς όμως θα καταφέρετε να την απαθανατίσετε;

    Ο Ουαλός αστροφωτογράφος Dafydd Wynn Morgans φωτογραφίζει το σύμπαν εδώ και χρόνια και τώρα δίνει μερικές κορυφαίες συμβουλές για το πώς να αρχίσετε να φωτογραφίζετε τον νυχτερινό ουρανό.

    Γνωρίστε τα πιο σκοτεινά σημεία της περιοχής σας

    «Αναζητήστε ένα μέρος στον τόπο διαμονής σας που έχει ελάχιστη φωτορύπανση», λέει ο Dafydd στο Sky.

    «Κάποιος είπε κάποτε: "Μόνο στο σκοτάδι μπορείς να δεις τα αστέρια" και είναι αλήθεια. Αν υπάρχουν παντού έντονα φώτα, δεν θα δείτε τα αστέρια, τους πλανήτες, τους γαλαξίες».

    Προγραμματίστε εκ των προτέρων πού θα διανυκτερεύσετε -βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και ότι σας επιτρέπεται να βρίσκεστε εκεί, και ενημερώστε κάποιον για το πού θα πάτε. Συνιστά επίσης να πάρετε μαζί σας καφέ για να μείνετε ξύπνιοι.

    «Πρέπει να προγραμματίσετε», λέει ο Dafydd.

    Δοκιμάστε πρώτα την παρατήρηση των άστρων

    «Καταλάβετε τι μπορείτε να δείτε στον νυχτερινό ουρανό. Τι κοιτάτε;» λέει.

    Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πού να κοιτάξετε στον ουρανό, την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πράγματα και το είδος των ουράνιων γεγονότων που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

    Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για την παρατήρηση των άστρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταλάβετε τι κοιτάτε -ωστόσο βεβαιωθείτε ότι η φωτεινότητα της οθόνης σας είναι μειωμένη, ώστε να μπορείτε να βλέπετε και στο σκοτάδι!

    Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες

    Αν και μια καλή φωτογραφική μηχανή θα σας δώσει περισσότερες επιλογές, ο Dafydd λέει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε με το τηλέφωνό σας και να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

    «Πολλά από τα smartphones στις μέρες μας διαθέτουν τεχνολογία κάμερας που μπορεί να σας επιτρέψει να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες των αστεριών, του Γαλαξία μας, του Βόρειου Σέλαος και του φεγγαριού», λέει.

    Τοποθετήστε τη φωτογραφική μηχανή ή το τηλέφωνό σας σε τρίποδο για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνει ακίνητο. Αν μετακινήσετε ή κουνήσετε τη φωτογραφική μηχανή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα έχετε μια θολή λήψη.

    Παίξτε με την αύξηση της έκθεσης και του ISO -και τα δύο είναι συνήθως διαθέσιμα στην επαγγελματική λειτουργία των smartphones. Με αυτόν τον τρόπο θα εισέλθει περισσότερο φως, το οποίο θα επιτρέψει να δείτε τι υπάρχει στον ουρανό.

    «Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε, μπορείτε να αποφασίσετε να επενδύσετε κάποια χρήματα σε μια καλή φωτογραφική μηχανή, έναν καλό φακό, ένα καλό τρίποδο, ένα τηλεχειριστήριο και έναν φακό κεφαλής», λέει ο Dafydd.

    Απλά θυμηθείτε να ελέγξετε ότι έχετε πάρει τα πάντα πριν ξεκινήσετε για τη νύχτα, προειδοποιεί.

    «Μια φορά, ταξίδεψα τρεις ώρες και είχα ξεχάσει να βάλω τις κάρτες μνήμης στη φωτογραφική μηχανή...».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Πώς πήρε το όνομά του το φεγγάρι του Οξύρυγχου και πότε θα το δούμε
    Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Πώς πήρε το όνομά του το φεγγάρι του Οξύρυγχου και πότε θα το δούμε

    Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πανσέληνος του Αυγούστου είναι αυτή που συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο κάτω από το φως του φεγγαριού.

    Η πανσέληνος του Αυγούστου για το 2024 θα ολοκληρωθεί στις 19 Αυγούστου και έχει πάρει το όνομα το «φεγγάρι του Οξύρυγχου». Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνουμε στον νυχτερινό ουρανό την ανατολή του μοναδικού αυτού φεγγαριού.

    Η προέλευση της ονομασίας και το κόκκινο φεγγάρι

    Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι – γνωστό και ως μουρούνα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ιδίως τον Αύγουστο, η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι τους υπόλοιπους. Συχνά δε, παίρνει μια πιο βαθιά και κόκκινη απόχρωση.

    Αυτό συμβαίνει διότι αυτή την περίοδο, η θέση της Σελήνης είναι χαμηλά στον ορίζοντας και έτσι το φως διαθλάται, με αποτέλεσμα να έχει μια σκούρα απόχρωση. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο κατά την ανατολή του φεγγαριού, η οποία συμβαίνει περίπου την ίδια στιγμή με τη Δύση του Ηλίου.

    Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος». Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

    Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη). Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο