Περιβάλλον

Τεχνητή βροχή: Πώς τα «διψασμένα» Εμιράτα βομβαρδίζουν τα σύννεφα για παραπάνω νερό (video)

Τεχνητή βροχή: Πώς τα «διψασμένα» Εμιράτα βομβαρδίζουν τα σύννεφα για παραπάνω νερό (video)

Η τεχνική της «σποράς νεφών» για την πρόκληση βροχοπτώσεων.

Στην επιστήμη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για περισσότερες βροχοπτώσεις τα «διψασμένα» Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΕΑ), τα οποία στράφηκαν στην… τεχνητή βροχή για να τα καταφέρουν.

Την ώρα που ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροπλάνο απογειώνεται κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου, έχοντας τοποθετήσει στα φτερά του δεκάδες δοχεία αλατιού, ο μετεωρολόγος Abullah al-Hammadi κοιτάζει τους μετεωρολογικούς χάρτες σε οθόνες υπολογιστών προκειμένου να βρει σχηματισμούς σύννεφων.

UAE, located in one of the hottest and driest regions on earth, turns to science to squeeze more rainfall from clouds. At 9,000 feet above sea level, a twin-turboprop aircraft releases salt flares into the most promising white clouds, hoping to trigger rainfall. —@Reuters pic.twitter.com/6vgaWQxYim

— Amr Alfiky | عمرو الفقي (@alfiky_amr) August 30, 2022

Πώς γίνεται η σπορά νεφών

Σε ύψος περίπου 2,7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το αεροπλάνο απελευθερώνει σωματίδια αλατιού στα πιο «κατάλληλα» λευκά σύννεφα, ελπίζοντας να προκαλέσει βροχοπτώσεις.

Parched UAE turns to science to squeeze more rainfall from clouds https://t.co/r6PfZl4GLE pic.twitter.com/wZ1MI6b0E9

— Reuters (@Reuters) August 30, 2022

«Η σπορά των νεφών απαιτεί την ύπαρξη βροχερών νεφών και αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς δεν συμβαίνει πάντα», δήλωσε στο Reuters ο Hamadi, επικεφαλής των επιχειρήσεων «ενίσχυσης βροχής» στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ.

Watch: The #UAE, located in one of the hottest and driest regions on earth, has been leading the effort to seed #clouds and increase precipitation and #rainfall, which remains at less than 100 millimeters (3.9 inches) a year on average.https://t.co/pAo8FTODhS pic.twitter.com/r6HEG9THQI

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) August 30, 2022

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται σε μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές της γης, πρωτοστατούν στην προσπάθεια δημιουργίας νεφών και αύξησης της βροχόπτωσης, η οποία παραμένει σε επίπεδα κάτω των 100 χιλιοστών (3,9 ίντσες) τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθυσμό και τη στροφή της οικονομίας στον τουρισμό και σε άλλες περιοχές έχουν αυξήσει τη ζήτηση για νερό στα ΗΑΕ, τα οποία στηρίζονται σε ακριβές μονάδες αφαλάτωσης που χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό.

Οι επιστήμονες στο Άμπου Ντάμπι προσπαθούν να διεγείρουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία συμπύκνωσης και ελπίζουν να παράγουν σταγονίδια αρκετά μεγάλα ώστε στη συνέχεια να πέσουν ως βροχή.

The United Arab Emirates, located in one of the hottest and driest regions on earth, has been leading the effort to seed clouds and increase precipitation, which remains at less than 3.9 inches a year on average https://t.co/YU3BGjypOG

— Reuters (@Reuters) August 30, 2022
«Η σπορά νεφών αυξάνει τα ποσοστά βροχοπτώσεων κατά περίπου 10% έως 30% ετησίως»

«Η σπορά νεφών αυξάνει τα ποσοστά βροχοπτώσεων κατά περίπου 10% έως 30% ετησίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η διαδικασία αυτή κοστίζει πολύ λιγότερο από την αφαλάτωση» λέει ο Χαμάντι.

Άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, έχουν ανακοινώσει παρόμοια σχέδια καθώς αντιμετωπίζουν ιστορικές ξηρασίες.

Ο Έντουαρντ Γκράχαμ, μετεωρολόγος σε πανεπιστήμιο στη Βρετανία, είπε ότι το αλάτι που χρησιμοποιείται στη σπορά νεφών στα ΗΑΕ δεν βλάπτει το περιβάλλον.

«Όσον αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα, τα αεροπλάνα που πετούν στα σύννεφα είναι απλά μικρά αεροπλάνα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια αυτοκίνητα στον πλανήτη και τα τεράστια αεροπλάνα που κάνουν διεθνή αεροπορικά ταξίδια καθημερινά, είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό», πρόσθεσε.

Οι πιλότοι που εδρεύουν στο αεροδρόμιο al-Ain των ΗΑΕ πρέπει να είναι έτοιμοι να απογειωθούν αμέσως, πετώντας πάνω από την έρημο προς τα σύννεφα που υποδεικνύουν οι μετεωρολόγοι..

«Η σπορά νεφών θεωρείται μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις για τους πιλότους», είπε ένας πιλότος, ο Ahmed al-Jaberi. «Όταν υπάρχει σύννεφο, προσπαθούμε να καταλάβουμε τον τρόπο που πρέπει να μπούμε και να βγούμε από αυτό ώστε να αποφύγουμε τις καταιγίδες ή το χαλάζι».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup