Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 16:32

«Ο Παγετώνας της Ημέρας της Κρίσης»: Θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ τη στάθμη της θάλασσας κρέμεται πλέον από μία κλωστή

Γράφτηκε από

O λεγόμενος «παγετώνας της Ημέρας της Κρίσης» της Ανταρκτικής - που πήρε το παρατσούκλι του λόγω του υψηλού κινδύνου κατάρρευσης και της απειλής για την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας - έχει σοβαρή πιθανότητα να υποχωρήσει γρήγορα τα επόμενα χρόνια, λένε οι επιστήμονες, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ακραία άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα συνοδεύσει την πιθανή κατάρρευσή του.

Ο παγετώνας Thwaites, ικανός να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά αρκετά μέτρα, διαβρώνεται κατά μήκος της υποθαλάσσιας βάσης του καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την ιστορική υποχώρηση του παγετώνα, ελπίζοντας να μάθουν από το παρελθόν του τι πιθανόν να κάνει ο παγετώνας στο μέλλον.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποια στιγμή τους τελευταίους δύο αιώνες, η βάση του παγετώνα αποκολλήθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας και υποχώρησε με ρυθμό 1,3 μίλια (2,1 χιλιόμετρα) ανά έτος. Αυτός είναι ο διπλάσιος ρυθμός από αυτόν που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες την τελευταία δεκαετία περίπου.

Αυτή η ταχεία αποσύνθεση συνέβη ενδεχομένως «μόλις στα μέσα του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Alastair Graham, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και θαλάσσιος γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, σε δελτίο Τύπου.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο Thwaites έχει τη δυνατότητα να υποστεί μια ταχεία υποχώρηση στο εγγύς μέλλον, μόλις υποχωρήσει πέρα από μια ράχη του βυθού που συμβάλλει στη συγκράτησή του.

«Ο Thwaites κρατιέται πραγματικά σήμερα με τα νύχια του και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μεγάλες αλλαγές σε μικρές χρονικές κλίμακες στο μέλλον - ακόμη και από ένα χρόνο στο επόμενο - μόλις ο παγετώνας υποχωρήσει πέρα από μια ρηχή ράχη στον πυθμένα του», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Robert Larter, θαλάσσιος γεωφυσικός και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης από το British Antarctic Survey.

Ο παγετώνας Thwaites, που βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική, είναι ένας από τους ευρύτερους στη Γη και είναι μεγαλύτερος από την πολιτεία της Φλόριντα. Όμως είναι μόνο μια φράξια του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, το οποίο κατέχει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας έως και 16 πόδια, σύμφωνα με τη NASA.

Καθώς η κλιματική κρίση έχει επιταχυνθεί, η περιοχή αυτή παρακολουθείται στενά λόγω της ταχείας τήξης και της ικανότητάς της για εκτεταμένη καταστροφή των ακτών.

Ο ίδιος ο παγετώνας Thwaites απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Ήδη από το 1973, οι ερευνητές αμφισβήτησαν αν διέτρεχε υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, διαπίστωσαν ότι - επειδή ο παγετώνας εδράζεται στον πυθμένα της θάλασσας και όχι στη στεριά - τα θερμά ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να λιώσουν τον παγετώνα από κάτω, προκαλώντας την αποσταθεροποίησή του από κάτω.

Εξαιτίας αυτής της έρευνας οι επιστήμονες άρχισαν να αποκαλούν την περιοχή γύρω από τον Thwaites «αδύναμο υπογάστριο του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής».

Παγετώνας Thwaites
Παγετώνας Thwaites

Τον 21ο αιώνα, οι ερευνητές άρχισαν να καταγράφουν την ταχεία υποχώρηση του Thwaites σε μια ανησυχητική σειρά μελετών.

Το 2001, δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι η γραμμή γείωσης υποχωρούσε κατά περίπου 0,6 μίλια (1 χιλιόμετρο) ανά έτος. Το 2020, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το θερμό νερό όντως διέσχιζε τη βάση του παγετώνα και τον έλιωνε από κάτω.

Και στη συνέχεια, το 2021, μια μελέτη έδειξε ότι η παγοκρηπίδα Thwaites, η οποία συμβάλλει στη σταθεροποίηση του παγετώνα και συγκρατεί τον πάγο από το να ρέει ελεύθερα στον ωκεανό, θα μπορούσε να θρυμματιστεί μέσα σε πέντε χρόνια.

«Από τα δορυφορικά δεδομένα, βλέπουμε αυτά τα μεγάλα ρήγματα να εξαπλώνονται στην επιφάνεια της παγοκρηπίδας, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τον ιστό του πάγου- κάτι σαν ρωγμή στο παρμπρίζ», δήλωσε στο CNN το 2021 ο Peter Davis, ωκεανογράφος της Βρετανικής Υπηρεσίας Έρευνας της Ανταρκτικής. «Εξαπλώνεται αργά σε όλη την παγοκρηπίδα και τελικά θα σπάσει σε πολλά διαφορετικά κομμάτια».

Τα ευρήματα της Δευτέρας, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο παγετώνας Thwaites είναι ικανός να υποχωρήσει με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν μέχρι πρόσφατα, καταγράφηκαν σε μια αποστολή 20 ωρών σε ακραίες συνθήκες, η οποία χαρτογράφησε μια υποθαλάσσια περιοχή στο μέγεθος του Χιούστον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Ο Γκράχαμ δήλωσε ότι αυτή η έρευνα «ήταν πραγματικά μια αποστολή που γίνεται μία φορά στη ζωή», αλλά ότι η ομάδα ελπίζει να επιστρέψει σύντομα για να συλλέξει δείγματα από τον πυθμένα, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει πότε συνέβησαν οι προηγούμενες ταχείες υποχωρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν τις μελλοντικές αλλαγές στον «παγετώνα της ημέρας της κρίσης», για τον οποίο οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως υποθέσει ότι η αλλαγή θα ήταν αργή - κάτι που ο Γκράχαμ δήλωσε ότι η μελέτη αυτή διαψεύδει.

«Μια μικρή κλωτσιά στον Thwaites θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αντίδραση», δήλωσε ο Γκράχαμ.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 12:38

Σχετικά Άρθρα

  • Θρίλερ στη Δραπετσώνα: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη θάλασσα
    Θρίλερ στη Δραπετσώνα: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη θάλασσα

    Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό το απόγευμα της Δευτέρας (28/10) όταν εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας να επιπλέει στη θάλασσα, στην περιοχή των Λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα.

    Αμέσως, δυνάμεις της Αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο, αποκλείοντας την περιοχή, ενώ παράλληλα σκάφος του Λιμενικού διενεργεί ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η Ανταρκτική πρασινίζει επικίνδυνα – 12 τ.χλμ έχουν καλυφθεί από φυτά
    Η Ανταρκτική πρασινίζει επικίνδυνα – 12 τ.χλμ έχουν καλυφθεί από φυτά

    Η φυτοκάλυψη σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Ανταρκτικής έχει υπερδεκαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η κλιματική κρίση θερμαίνει την παγωμένη ήπειρο.

    Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων διαπίστωσε ότι υπήρχε λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο βλάστησης το 1986, αλλά μέχρι το 2021 σχεδόν 12 τ.χλμ. είχαν καλυφθεί από φυτά, κυρίως βρύα. Μια εξάπλωση που έχει επιταχυνθεί από το 2016, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

    Η ανάπτυξη της βλάστησης σε μια ήπειρο που κυριαρχείται από πάγο και γυμνούς βράχους είναι ένα σημάδι ότι η εμβέλεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έχει φτάσει στην Ανταρκτική, η οποία μάλιστα θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτή η εξάπλωση θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για ξένα χωροκατακτητικά είδη στο παρθένο οικοσύστημα της Ανταρκτικής, αναφέρει ο Guardian.

    «Το τοπίο της Ανταρκτικής εξακολουθεί να κυριαρχείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χιόνι, πάγο και βράχο, ενώ μόνο ένα μικρό κλάσμα αποικίζεται από φυτική ζωή», δήλωσε ο Δρ. Τόμας Ρόλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, συν-επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

    «Αλλά αυτό το μικροσκοπικό κλάσμα έχει αυξηθεί δραματικά, δείχνοντας ότι ακόμη και αυτή η τεράστια και απομονωμένη ερημιά επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή που προκαλεί o άνθρωπος».

    Ο Ρόλαντ προειδοποίησε ότι η μελλοντική θέρμανση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να επιφέρει «θεμελιώδεις αλλαγές στη βιολογία και το τοπίο αυτής της εικονικής και ευάλωτης περιοχής».

    Επιταχύνεται από το λιώσιμο των πάγων

    Η επιτάχυνση της εξάπλωσης των βρύων από το 2016 συμπίπτει με την έναρξη της σημαντικής μείωσης της έκτασης των θαλάσσιων πάγων γύρω από την Ανταρκτική. Οι θερμότερες ανοικτές θάλασσες μπορεί να οδηγούν σε υγρότερες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα βρύα μπορούν να αποικίσουν γυμνούς βράχους και να δημιουργήσουν τα θεμέλια των εδαφών που, μαζί με τις ηπιότερες συνθήκες, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάπτυξη άλλων φυτών.

    Ο Δρ. Όλι Μπάρτλετ από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, επίσης συν-επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Το χώμα στην Ανταρκτική είναι ως επί το πλείστον φτωχό ή ανύπαρκτο, αλλά αυτή η αύξηση της φυτικής ζωής θα προσθέσει οργανική ύλη και θα διευκολύνει τον σχηματισμό χώματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο άφιξης χωροκατακτητικών ειδών, που ενδεχομένως μεταφέρονται από οικοτουρίστες, επιστήμονες ή άλλους επισκέπτες στην ήπειρο».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Alberto Valdes

  • «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ
    «Βουτιά» οχήματος στη θάλασσα της Αίγινας - Στο νοσοκομείο 46χρονη που την παρέσυρε το ΙΧ

    Παράσυρση μιας 46χρονης πεζής από αυτοκίνητο που τελικά κατέληξε στη θάλασσα σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (5/10) στην Αίγινα, θέτοντας σε ετοιμότητα τις λιμενικής Αρχές.

    Την 46χρονη βοήθησαν να βγει από τη θάλασσα διερχόμενοι πολίτες και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Το αυτοκίνητο έβγαλε στη στεριά γερανοφόρο όχημα.

    Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη η 50χρονη οδηγός του Ι.Χ.Ε. οχήματος για παράβαση των άρθρων 290 (επικίνδυνες παρεμβάσεις στις συγκοινωνίες) και 314 (σωματική βλάβη από αμέλεια) παρ. 1 και 2 του Π.Κ.

    Πηγή: cnn.gr

  • «Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Ανησυχία επιστημόνων με τα νέα στοιχεία – Πόσο πιθανή είναι η καταστροφή του πλανήτη
    «Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Ανησυχία επιστημόνων με τα νέα στοιχεία – Πόσο πιθανή είναι η καταστροφή του πλανήτη

    Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο παγετώνας Thwaites και το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέσα σε 200 χρόνια

    Επιστήμονες που χρησιμοποιούν παγοθραυστικά πλοία και υποβρύχια ρομπότ διαπίστωσαν ότι ο παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική, γνωστός ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει με επιταχυνόμενο ρυθμό και θα μπορούσε να βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη πορεία προς την κατάρρευση, προκαλώντας καταστροφή για την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

    Από το 2018, μια ομάδα επιστημόνων που αποτελεί τη Διεθνή Συνεργασία για τον παγετώνα Thwaites (ITGC), μελετά από κοντά τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» για να κατανοήσει καλύτερα πώς και πότε μπορεί να καταρρεύσει. Τα ευρήματά τους, που παρουσιάζονται σε μια συλλογή μελετών, παρέχουν την πιο ξεκάθαρη μέχρι σήμερα εικόνα αυτού του πολύπλοκου, διαρκώς μεταβαλλόμενου παγετώνα. Οι προοπτικές είναι «ζοφερές», ανέφεραν οι επιστήμονες σε έκθεση που δημοσίευσαν την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας τα βασικά συμπεράσματα της εξαετούς έρευνάς τους.

    Διαπίστωσαν ότι η ταχεία απώλεια πάγου πρόκειται να επιταχυνθεί αυτόν τον αιώνα. Η υποχώρηση του παγετώνα Thwaites έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, δήλωσε ο Ρομπ Λάρτερ, θαλάσσιος γεωφυσικός στο British Antarctic Survey και μέλος της ομάδας ITGC. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και ταχύτερα», δήλωσε.

    SOS για τα επόμενα 200 χρόνια

    Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» και το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέσα σε 200 χρόνια, γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Ο Thwaites κατέχει αρκετό νερό για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από 0,6 μέτρα. Αλλά επειδή λειτουργεί επίσης σαν φελλός, συγκρατώντας το τεράστιο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, η κατάρρευσή του θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου τρία μέτρα, καταστρέφοντας τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές και τα νησιά του Ειρηνικού.

    Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι ο Thwaites -μεγέθους όσο η Φλόριντα των ΗΠΑ- ήταν ευάλωτος, εν μέρει λόγω της γεωγραφίας του. Η γη στην οποία βρίσκεται κλίνει προς τα κάτω, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς λιώνει, περισσότερος πάγος εκτίθεται στο σχετικά θερμό νερό του ωκεανού. Ωστόσο, προηγουμένως, σχετικά λίγα ήταν κατανοητά για τους μηχανισμούς πίσω από την υποχώρησή του.

    Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

    «Η Ανταρκτική παραμένει ο μεγαλύτερος μπαλαντέρ για την κατανόηση και την πρόβλεψη της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας», ανέφεραν οι επιστήμονες του ITGC σε ανακοίνωσή τους. Τα τελευταία έξι χρόνια, μια σειρά από πειράματα των επιστημόνων προσπάθησαν να φέρουν περισσότερη σαφήνεια. Έστειλαν ένα ρομπότ σε σχήμα τορπίλης που ονομάζεται Icefin στη γραμμή θεμελίωσης του Thwaites, το σημείο στο οποίο ο πάγος αναδύεται από τον πυθμένα της θάλασσας και αρχίζει να επιπλέει, ένα βασικό σημείο ευπάθειας.

    «Το πρώτο βίντεο με το Icefin να κολυμπά μέχρι τη γραμμή θεμελίωσης ήταν συγκινητικό», δήλωσε η Κίγια Ρίβερμαν, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ. «Για τους παγετωνολόγους, νομίζω ότι αυτό είχε τον συναισθηματικό αντίκτυπο που είχε ίσως η προσεδάφιση στο φεγγάρι στην υπόλοιπη κοινωνία. Ήταν μια μεγάλη υπόθεση. Μέσα από τις εικόνες που έστειλε πίσω το Icefin, ανακάλυψαν ότι ο παγετώνας λιώνει με απροσδόκητους τρόπους, με το ζεστό νερό του ωκεανού να μπορεί να εισχωρήσει μέσα από βαθιές ρωγμές και σχηματισμούς «σκαλοπατιών» στον πάγο» εξήγησε.

    Μια άλλη μελέτη χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα και δεδομένα GPS για να εξετάσει τις επιπτώσεις των παλιρροιών και διαπίστωσε ότι το θαλασσινό νερό ήταν σε θέση να ωθήσει περισσότερο από 9,6 χιλιόμετρα κάτω από τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης», συμπιέζοντας θερμό νερό κάτω από τον πάγο και προκαλώντας ταχεία τήξη.

    Ακόμα περισσότεροι επιστήμονες εμβάθυναν στην ιστορία του Thwaites. Μια ομάδα στην οποία συμμετείχε η Τζούλια Βέλνερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, ανέλυσε πυρήνες θαλάσσιων ιζημάτων για να ανακατασκευάσει το παρελθόν του παγετώνα και διαπίστωσε ότι άρχισε να υποχωρεί γρήγορα τη δεκαετία του 1940, πιθανότατα με αφορμή ένα πολύ ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο- μια φυσική κλιματική διακύμανση που τείνει να έχει θερμαντικό αντίκτυπο.

    Αυτά τα αποτελέσματα «μας διδάσκουν σε γενικές γραμμές για τη συμπεριφορά των πάγων, προσθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι είναι διαθέσιμες εξετάζοντας μόνο τους σύγχρονους πάγους» δήλωσε η Βέλνερ στο CNN.

    Ανάμεσα στα δυσοίωνα νέα δεδομένα, υπήρχαν και κάποια καλά νέα σχετικά με μια διαδικασία που οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορο λιώσιμο. Υπάρχει η ανησυχία ότι αν οι παγοκρηπίδες του Thwaites καταρρεύσουν, θα αφήσουν πανύψηλα βράχια πάγου εκτεθειμένα στον ωκεανό. Αυτοί οι ψηλοί βράχοι θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ασταθείς και να πέσουν στον ωκεανό, εκθέτοντας ακόμα ψηλότερους βράχους πίσω τους, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Η μοντελοποίηση σε υπολογιστή, ωστόσο, έδειξε ότι ενώ αυτό το φαινόμενο είναι υπαρκτό, οι πιθανότητες να συμβεί είναι λιγότερο πιθανές από ό,τι φοβούνταν προηγουμένως.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» είναι ασφαλής.

    Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ολόκληρος ο Thwaites και το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής πίσω από αυτό θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τον 23ο αιώνα. Ακόμη και αν οι άνθρωποι σταματήσουν γρήγορα να καίνε ορυκτά καύσιμα -κάτι που δεν συμβαίνει- μπορεί να είναι πολύ αργά για να το σώσουν.

    Ενώ αυτό το στάδιο του έργου ITGC ολοκληρώνεται, οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ περισσότερη έρευνα για να καταλάβουν αυτόν τον πολύπλοκο παγετώνα και να κατανοήσουν αν η υποχώρησή του είναι πλέον μη αναστρέψιμη. «Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, εξακολουθούμε να έχουμε βαθιά αβεβαιότητα για το μέλλον» δήλωσε ο Έρικ Ριγκνότ, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine και μέλος του ITGC. «Παραμένω πολύ ανήσυχος ότι αυτός ο τομέας της Ανταρκτικής βρίσκεται ήδη σε κατάσταση κατάρρευσης» υπογράμμισε.

    Πηγή: In.gr
  • Πάτρα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Μόλο - Είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο
    Πάτρα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Μόλο - Είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο

    Ένα οικογενειακό δράμα φέρεται να κρύβεται πίσω από την τραγωδία με θύμα μια 67χρονη γυναίκα που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στον μόλο της Αγίου Νικολάου.

    Η άτυχη γυναίκα με καταγωγή από την περιοχή της Αργολίδας που είχε έρθει στην Πάτρα σε συγγενικό της πρόσωπο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την θάλασσα, όταν πολίτες την εντόπισαν να επιπλέει στο νερό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια χαροκαμένη μάνα, η οποία είχε χάσει δύο παιδιά σε τροχαίο δυστύχημα πριν από λίγα χρόνια και κουβαλούσε μέσα της ένα μεγάλο φορτίο, καθώς η η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή απώλεια.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του (upd)
    Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του (upd)

    Το πτώμα του βρέθηκε στη θάλασσα στην περιοχή Πευκάκια - Ως πιθανότερο ενδεχόμενο εξετάζεται η αυτοκτονία - Πληροφορίες ότι κοντά στο σημείο που βρέθηκε η σορός εντοπίστηκε το μηχανάκι με το οποίο είχε διαφύγει μετά την επίθεση

    ραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση τοπυ 40χρονου, ο οποίος την Τρίτη είχε επιτεθεί με ψαροντούφεκο στον 69χρονο πατέρα του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει βαριά, καθώς η σορός του βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στην θαλάσσια περιοχή των Πευκακίων.
    Ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας αλλά περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν μετά την εξέταση της σορού από ιατροδικαστή.
    Σύμφωνα με το gegonota.news κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα βρέθηκε το μηχανάκι του 40χρονου, με το οποίο είχε εξαφανιστεί

    To χρονικό

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., αφορμή για την επίθεση του 40χρονου στον 69χρονο πατέρα του στάθηκαν οικογενειακές διαφορές χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει περισσότερα γνωστά. Με βάση δε τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, ο καβγάς ξέσπασε ενώ οι δύο άνδρες βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους.

    Τότε ο 40χρονος, για ασήμαντη αιτία, επιτέθηκε στον πατέρα του αρχικά με μαχαίρι χωρίς όμως να τον τραυματίσει. Στη συνέχεια άρπαξε ένα ψαροντούφεκο που υπήρχε μέσα στο σπίτι και του έριξε τραυματίζοντάς τον στη θωρακική́ χώρα.
    Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., του επιτέθηκε εκ νέου με άλλο ψαροντούφεκο χτυπώντας τον στο κεφάλι, με αποτέλεσμα η μεταλλική́ βέργα να διαπεράσει το κρανίο του 69χρονου από́ την αριστερή́ πλευρά́ (κροταφική́ χώρα) και να εξέλθει από τη δεξιά́.

    Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του ο πατέρας του 40χρονου μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μεταλλικής βέργας από τους νευροχειρουργούς του νοσοκομείου καθώς το καμάκι διαπέρασε το κρανείο του.

    Μετά το χειρουργείο ο 69χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένος και σε καταστολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αισιόδοξα νέα για την τρύπα του όζοντος: «Επουλώνεται» η στιβάδα στην Ανταρκτική το 2024
    Αισιόδοξα νέα για την τρύπα του όζοντος: «Επουλώνεται» η στιβάδα στην Ανταρκτική το 2024

    Αργότερα απ' ότι εμφανίστηκε σε άλλα μέρη του πλανήτη «επισκέφθηκε» τον Νότιο Πόλο η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική το 2024.

    Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σχετίζεται κυρίως με τις αλλαγές στη θερμοκρασία και τα μοτίβα του ανέμου στη στρατόσφαιρα, που επικράτησαν στην περιοχή.

    antarktiki

    Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής αφορά στην χημική εξάντληση του στρώματος του όζοντος της στρατόσφαιρας στο συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη και είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο την άνοιξη.

    Υπό κανονικές συνθήκες η τρύπα αρχίζει να σχηματίζεται στα μέσα με τέλη Αυγούστου και κλείνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Η ανάπτυξη της τρύπας του όζοντος της Ανταρκτικής το 2024 ξεκίνησε αργότερα από το μέσο όρο, κυρίως λόγω διαταραχών στην πολική δίνη, μετά από δύο επεισόδια ξαφνικής υπερθέρμανσης της στρατόσφαιρας τον Ιούλιο.

    Φέτος, και συγκεκριμένα μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2024, η συνολική έκταση της τρύπας του όζοντος ήταν 18,48 εκατομμύρια χιλιόμετρα μικρότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

    Αναμένονται σημάδια ανάκαμψης τα επόμενα 40 χρόνια

    «Από τα ηφαίστεια μέχρι την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα, στο σχηματισμό της τρύπας του όζοντος της Ανταρκτικής. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν είναι τόσο επιδραστική όσο οι ανθρωπογενείς ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που υπεγράφη το 1987 έχουν οδηγήσει στη σταδιακή «επούλωση» της στιβάδας του όζοντος και μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης να είναι ορατά τα επόμενα σαράντα χρόνια» εξηγεί ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS), Laurence Rouil.

    antarktiki

    «Αυτό δείχνει πώς η ανθρωπότητα είναι ικανή, μέσω της διεθνούς συνεργασίας και της επιστημονικής λήψης αποφάσεων, να μεταμορφώσει τον αντίκτυπό μας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη» σημειώνει.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040
    Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040

    Ο παγετώνας Μαρμολάντα, ο μεγαλύτερος και πιο εμβληματικός των Δολομιτών, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040 λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, δήλωσαν οι ειδικοί.

    Ιταλοί επιστήμονες που παρακολουθούν τους παγετώνες και τις επιπτώσεις της έκτακτης κλιματικής κατάστασης και οι οποίοι συμμετείχαν σε εκστρατεία που ξεκίνησε η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente και η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Άλπεων (CIPRA), με την επιστημονική συνεργασία της Ιταλικής Επιτροπής Παγετώνων, δήλωσαν ότι ο παγετώνας Μαρμολάντα χάνει 7 έως 10 εκατοστά βάθος ανά ημέρα.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εξαφανιστεί 700 στρέμματα της επιφάνειάς του, έκταση που αντιστοιχεί σε 98 γήπεδα ποδοσφαίρου.

    Από την έναρξη των επιστημονικών μετρήσεων το 1888, ο παγετώνας Μαρμολάντα έχει υποχωρήσει κατά 1.200 μέτρα, σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκστρατείας.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι ορατές σε όλους τους Δολομίτες, οι οποίοι έχουν βιώσει χειμερινές ξηρασίες με πολύ λίγες χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλεί το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων.

    Φονικές κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες

    Ο Φόρνι, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες κοιλάδας της Ιταλίας, έχει υποχωρήσει κατά 800 μέτρα μέσα στα τελευταία 30 χρόνια και κατά 2 χιλιόμετρα τον τελευταίο αιώνα. Το καλοκαίρι του 1987, ο φύλακας ενός καταφυγίου που με θέα προς τον Φόρνι, είδε τεράστια κομμάτια πάγου να πέφτουν από τον παγετώνα εν μέσω καταιγίδων, δημιουργώντας τελικά μια κατολίσθηση που σκότωσε 43 άτομα.

    Το 2022, η κατάρρευση ενός παγετώνα στο όρος Μαρμολάντα, η οποία δημιούργησε μια κατολίσθηση πάγου, βράχων και χιονιού, σκότωσε 11 άτομα.

    Πτώματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Από το λιώσιμο του παγετώνα, στην περιοχή έχουν αναδυθεί τόνοι απορριμμάτων κάθε είδους, αλλά και άριστα διατηρημένα όπλα, έλκηθρα, επιστολές, ημερολόγια και πτώματα των στρατιωτών που πολέμησαν στον αποκαλούμενο Λευκό Πόλεμο, τις μάχες στις Άλπεις της Λομβαρδίας και στους Δολομίτες κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    «Οι Άλπεις είναι ένας θεμελιώδης τόπος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά γίνονται όλο και πιο εύθραυστες λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Vanda Bonardo της Legambiente, πρόεδρος της CIPRA. «Ο παγετώνας της Μαρμολάντα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα».

    Ο γενικός διευθυντής της Legambiente, Giorgio Zampetti, ζήτησε την εφαρμογή πολιτικών μετριασμού, όπως «ένα αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες περιοχές, όπως τα ψηλά βουνά».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA SOLERO

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ