Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 16:33

Παγκόσμια οικολογική καταστροφή: Το 26% της Αμαζονίας έχει χαθεί για πάντα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σύμφωνα με τον Γκρεγκόριο Μιραμπάλ, στη Λεκάνη του Αμαζονίου υπάρχουν περίπου 511 αυτόχθονες λαοί και μιλιούνται 500 διαφορετικές γλώσσες.

«Κόκκινος συναγερμός» στην Αμαζονία καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο του οικοσυστήματος του πνεύμονα πρασίνου του πλανήτη έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα λόγω της αποψίλωσης, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της μόλυνσης.

Όπως προειδοποίησαν την Τρίτη οι ηγέτες αυτοχθόνων – σε συνάντησή τους στην Λίμα του Περού – η Αμαζονία έχει μολυνθεί και καταστραφεί κατά 26%.

«Σημαίνουμε κόκκινο συναγερμό όταν λέμε ότι, αν δεν κάνουμε τίποτα τώρα, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους ανάπτυξης του 2030 ούτε αυτούς των μεγάλων συμφωνιών που συνήφθησαν στην COP της Γλασκώβης» υπογράμμισε στο AFP ο Γκρεγκόριο Μιραμπάλ από τη Βενεζουέλα που είναι επικεφαλής του οργάνου Συντονισμός Οργανώσεων Αυτοχθόνων της Λεκάνης του Αμαζονίου (COICA), το οποίο εκπροσωπεί 3,5 εκατομμύρια ιθαγενείς που κατοικούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκόριο Μιραμπάλ, στη Λεκάνη του Αμαζονίου υπάρχουν περίπου 511 αυτόχθονες λαοί και μιλιούνται 500 διαφορετικές γλώσσες.

Κατά την συνάντησή τους για την 5η σύνοδο κορυφής των Αυτόχθονων Λαών, ηγέτες της Αμαζονίας και ερευνητές από 9 χώρες και περιοχές παρουσίασαν έκθεση που καταδεικνύει ότι η Αμαζονία βρίσκεται σε μη αναστρέψιμο σημείο λόγω των υψηλών ποσοστών της αποψίλωσης και της υποβάθμισης που συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν πλέον το 26% της περιοχής.

Άμεση προστασία

Το υπόλοιπο 74% χρήζει άμεσα προστασίας, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ένα άλλο πρόβλημα που θίχτηκε στην σύνοδο κορυφής: οι δολοφονίες υπέρμαχων και ηγετών της Αμαζονίας, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερες από 280 στις εννέα χώρες και περιοχές που καλύπτει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Η Αμαζονία υποφέρει επειδή υφιστάμεθα εισβολή από την υλοτομία, τις πετρελαϊκές εταιρείες και αυτούς που επιτίθενται στα εδάφη μας. Θέλουμε να απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια», δήλωσε στο AFP η Βραζιλιάνα Μαρσιέλι Τουπάρι, του οργάνου Συντονισμού Οργανώσεων Αυτοχθόνων της Αμαζονίας στη Βραζιλία.

Οι εννέα χώρες και περιοχές της Αμαζονίας είναι το Περού, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Γουιάνα, η Γαλλική Γουιάνα (Γαλλία) και το Σουρινάμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 16:33

Σχετικά Άρθρα

  • Παραπόταμοι του Αμαζονίου στερεύουν εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας όλων των εποχών
    Παραπόταμοι του Αμαζονίου στερεύουν εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας όλων των εποχών

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ξηρασία που πλήττει τη Νότια Αμερική έχει προκαλέσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές.

    Η στάθμη των ποταμών στην κοιλάδα του Αμαζονίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με κάποιους παραπόταμους να στερεύουν εντελώς, εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, η οποία έχει φέρει και πρωτοφανείς πυρκαγιές.

    Η στάθμη του νερού στον Σολιμόες, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς που τροφοδοτούν τον Αμαζόνιο, με πηγές στις περουβιανές Άνδεις, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ταμπατίνγκα, πόλη της Βραζιλίας στα σύνορα με την Κολομβία.

    Η κοντινή λίμνη Τεφέ, όπου λόγω της περσινής ξηρασίας πέθαναν περισσότερα από 200 απειλούμενα ποταμίσια δελφίνια, επίσης έχει στερέψει.

    «Ζούμε μια κρίσιμη χρονιά δήλωσε ο Ρομούλο Μπατίστα εκπρόσωπος της Greenpeace. «Φέτος αρκετοί μήνες έσπασαν το περσινό ρεκόρ» ξηρασίας, πρόσθεσε.

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ξηρασία που πλήττει τη Νότια Αμερική έχει προκαλέσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές.

    «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε στο μέλλον, σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα. Είναι εδώ και είναι εδώ πολύ πιο ισχυρή από όσο αναμέναμε» είπε ο Μπατίστα.

    Στο Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, όπου ο Σολιμόες ενώνεται με τον Ρίο Νέγκρο για να σχηματίσουν τον ποταμό Αμαζόνιο, η στάθμη στον Ρίο Νέγκρο πλησιάζει το επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2023, το χαμηλότερο στα χρονικά.

    «Πέρυσι ήμασταν σε αυτή την κατάσταση τον Οκτώβριο» δήλωσε ο Καμπέμπα, ηγέτης των αυτοχθόνων.

    «Φέτος η ξηρασία επιδεινώθηκε».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters - In.gr

  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μολύνθηκαν τα νερά Σηκουάνα - Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου
    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μολύνθηκαν τα νερά Σηκουάνα - Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου

    Οι βροχοπτώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στο Παρίσι, μόλυναν τα νερά του Σηκουάνα τις ώρες που ακολούθησαν, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν την προπόνηση τριάθλου που είχε προγραμματισθεί για σήμερα (28/7) το πρωί στον περίφημο ποταμό, αλλά παραμένουν «βέβαιοι» ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

    ο τρίαθλο είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, την δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σήμερα τα ξημερώματα, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η διεθνής ομοσπονδία τριάθλου, καθώς και οι τοπικές αρχές, έλαβαν την «κοινή απόφαση να ακυρώσουν το κολυμβητικό μέρος της εξοικείωσης» που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, επειδή «τα επίπεδα μόλυνσης του νερού δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

    Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.

    Δεν διευκρινίσθηκε, ωστόσο, το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου που πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά τονίσθηκε «η προτεραιότητα της υγείας των αθλητών».

    Πριν από την κολύμβηση που έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, οι τριαθλητές έχουν την ευκαιρία να «εξοικειωθούν» με το ποτάμι, ακόμα κι αν κάποιοι αποφασίσουν να συνεχίσουν την προπόνηση στην πισίνα, ιδίως στη θρυλική πισίνα George Vallerey στα ανατολικά του Παρισιού, όπου κολύμπησαν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924.

    «Τα αγωνίσματα τρεξίματος και ποδηλασίας» για την πρωινή προπόνηση της Κυριακής «θα πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί», ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές.

    Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YOAN VALAT

  • Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία
    Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία

    Σύμφωνα με έρευνα του Independent, μια από τις παραλίες μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο

    Μη ασφαλή επίπεδα του βακτηρίου E coli βρέθηκαν σε πάνω από το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία στη Μεγάλη Βρετανία.
    To E.Coli είναι ένα βακτήριο που ευθύνεται για πολλές τροφιμογενείς ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα με έντονα συμπτώματα, αλλά και ουρολοιμώξεις, εάν προσβάλλει το ουροποιητικό.
    Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε στο φως ο Independent, 8 από τις 72 καλύτερες παραλίες της χώρας κατέγραψαν υψηλά επίπεδα E coli τον περασμένο μήνα.
    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος (EA) της χώρας, το νερό που περιέχει περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli ανά 100ml είναι κακής ποιότητας και δεν συνιστάται να κολυμπά κανείς σε αυτό.
    Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 8 αυτές παραλίες με γαλάζια σημαία είχαν υπερδιπλάσιο επίπεδο αποικιών, ενώ μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο.

    Οι παραλίες Seaburn (Sunderland), Roker (Sunderland), Whitby (Scarborough), Christchurch Avon (Bournemouth), Beer (ανατολικό Devon) Seaton (ανατολικό Devon) και Sidmouth κατέγραψαν περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli σε τουλάχιστον ένα δείγμα που ελήφθη μεταξύ 1ης και 28ης Μαΐου.

    Ανησυχίες σχετικά με τα λύματα που καταλήγουν στις θάλασσες

    Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε παραλίες οι οποίες πληρούν αυστηρά διεθνή πρότυπα ποιότητας και καθαριότητας των υδάτων.

    Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι τουρίστες και οι παραθεριστές δεν θα μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτές τις παραλίες, τα ευρήματα για την εύρεση υψηλών επιπέδων βακτηρίων σε αυτές εγείρει και ανησυχίες για τις διαρροές λυμάτων από τις εταιρείες ύδρευσης.

    Σύμφωνα με τον Independent, εταιρείες ύδρευσης έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, αφού έχει αποκαλυφθεί ότι πολλές από αυτές έχουν απορρίψει λύματα στα ποτάμια και τα παράκτια ύδατα της χώρας.

    Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το βρόχινο νερό και τα λύματα μοιράζονται τους ίδιους σωλήνες σε ένα συνδυασμένο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μπορεί μερικές φορές να υπερφορτωθούν.

    Όταν συμβαίνει αυτό, τα απόβλητα χύνονται στις υδάτινες οδούς για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα του συστήματος, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα σε σπίτια και άλλες ιδιοκτησίες.

    Αυτό το σύστημα ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «υπερχείλιση καταιγίδας» και ενεργοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο, εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά, με ορισμένες εταιρείες ύδρευσης να απορρίπτουν λύματα ακόμη και τις ημέρες που δεν έχει βρέξει.

    Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα λύματα που καταλήγουν τελικά στις θάλασσες μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά μαντηλάκια και χρησιμοποιημένα προϊόντα υγιεινής, τα οποία φυσικά περιέχουν βακτήρια.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Το δάσος του Αμαζονίου «παλεύει» να ανακάμψει από την ξηρασία
    Το δάσος του Αμαζονίου «παλεύει» να ανακάμψει από την ξηρασία

    Πάνω από το ένα τρίτο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου «παλεύει» να ανακάμψει από την ξηρασία, σύμφωνα με νέα μελέτη που προειδοποιεί για «κρίσιμη υπονόμευση» του παγκοσμίως σημαντικού οικοσυστήματος.

    Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς προειδοποιεί ότι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο - και η μεγαλύτερη χερσαία δεξαμενή αποθήκευσης άνθρακα - «βαδίζει» σε ένα σημείο υποβάθμισης της δίχως επιστροφή.

    Όπως επισημαίνεται, η ανθρώπινη παρέμβαση στο τροπικό δάσος, έχει προκαλέσει ασυνήθιστα μεγάλη καταπόνηση σε δέντρα και άλλα φυτά, πολλά από τα οποία πεθαίνουν από αφυδάτωση.

    Στο παρελθόν, ο θόλος του τροπικού δάσους της Νότιας Αμερικής, που καλύπτει μια περιοχή ισοδύναμη με τη μισή περίπου Ευρώπη, μπορούσε να συρρικνώνεται, αλλά και να επεκτείνεται στο πέρασμα των εποχών. Είχε επίσης την ικανότητα να ανακάμπτει από ένα επεισόδιο ξηρασίας, σύμφωνα με τον Guardian.

    Όμως, τον τελευταίο καιρό, οι ανακάμψεις αυτές καθυστερούν επειδή τα επεισόδια ξηρασίας γίνονται πιο έντονα στα νοτιοανατολικά του Αμαζονίου και πιο συχνά στα βορειοδυτικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 37% της ώριμης βλάστησης στην περιοχή παρουσίασε μια τάση επιβράδυνσης. Ενώ τα αποτελέσματα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εξαιρετικά αποψιλωμένος και υποβαθμισμένος νοτιοανατολικός Αμαζόνιος ήταν πιο ευάλωτος σε ένα «γεγονός ανατροπής»:

    Μια καταστροφική «κατάρρευση» του τροπικού δάσους το οποίο θα πληγεί από την ξηρασία.

    Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι η ένταση της ξηρασίας ήταν πιο σημαντικός παράγοντας από τη συχνότητα της ξηρασίας, αν και ο συνδυασμός των δύο ήταν πιο αποσταθεροποιητικός για την ύπαρξή του.

    Δορυφορικές εικόνες που ανέλυσαν οι ερευνητές της μελέτης κατάφεραν να δείξουν μόνο μια πτυχή του προβλήματος.

    «Τα δέντρα αποτελούν μόνο την "κορυφή του παγόβουνου" καθώς εμφανίζουν ευκολότερα σημεία καμπής επειδή έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής και είναι πιο ικανά να αντεπεξέλθουν» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Johanna Van Passel.

    Υπενθυμίζεται ότι, το τροπικό δάσος φιλοξενεί 15.000 είδη δέντρων, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά αυτή η ικανότητα –και η συνολική ανθεκτικότητα του δάσους– εξασθενεί από το κλιματικό χάος που προκαλείται από την ανθρώπινη καύση δέντρων, φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης του δάσους μπορεί να είναι ένας «πρώιμος δείκτης» μεγάλης κλίμακας κατάρρευσης του οικοσυστήματος.

    «Είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο στο μέλλον, εάν τα επεισόδια ξηρασίας συνεχίσουν να αυξάνονται και να γίνονται πιο έντονα».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Προϊστορικό γιγαντιαίο δελφίνι ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο
    Προϊστορικό γιγαντιαίο δελφίνι ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο

    Πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια, ένα δελφίνι-γίγαντας περιπλανιόταν σε βαθιά νερά. Αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα δελφίνια, το σπίτι του δεν ήταν ο ωκεανός – ζούσε σε μια λίμνη γλυκού νερού στον Αμαζόνιο του Περού.

    Παρόλο που υπάρχουν σήμερα ζωντανά είδη δελφινιών γλυκού νερού του Αμαζονίου, δεν είναι στενοί συγγενείς αυτού του αρχαίου κητώδους. Οι πλησιέστεροι εν ζωή συγγενείς του είναι τα ποταμοδέλφινα που ζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10.000 χιλιομέτρων, στη Νότια Ασία, σύμφωνα με τους ερευνητές που περιέγραψαν πρόσφατα το άγνωστο μέχρι πρότινος, εξαφανισμένο θηλαστικό.

    Από την ανάλυση του κρανίου του προϊστορικού δελφινιού οι παλαιοντολόγοι συμπέραναν ότι το σώμα του θα είχε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρα – γεγονός που το καθιστά περίπου 20% έως 25% μεγαλύτερο από τα σύγχρονα ποταμοδέλφινα και το μεγαλύτερο γνωστό δελφίνι του γλυκού νερού.

    Αλλά το μήκους 70 εκατοστών κρανίο ήταν ελλιπές, επομένως το αρχαίο δελφίνι μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό, ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου στο περιοδικό Science Advances.

    Ονόμασαν το νεοανακαλυφθέν είδος Pebanista yacuruna – από το Πέμπας του Περού όπου βρέθηκε το απολίθωμα, και τους υδρόβιους ανθρώπους των τοπικών μύθων, στη γλώσσα των ιθαγενών Kichua.

    Τα σύγχρονα ποταμοδέλφινα

    Τα σύγχρονα δελφίνια του γλυκού νερού είναι γνωστά για τις ιδιαίτερα επιμήκεις μύτες τους, σε σύγκριση με τις πιο κοντόχοντρες μύτες των θαλάσσιων δελφινιών. Υπάρχει το ποταμοδέλφινο της Νότιας Ασίας (Platanista) και το ποταμοδέλφινο του Αμαζονίου (Inia), γνωστό και ως ροζ ποταμοδέλφινο, με τις δύο ομάδες να περιλαμβάνουν αρκετά είδη και υποείδη.

    Το ποταμοδέλφινο Yangtze της Κίνας (Lipotes vexillifer) αντιπροσωπεύει ένα τρίτο γένος, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί στη φύση εδώ και 40 χρόνια και ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Στην πραγματικότητα, όλα τα υπάρχοντα είδη ποταμοδέλφινων απειλούνται με εξαφάνιση ή κινδυνεύουν σοβαρά, αναφέρει η IUCN.

    Η ανακάλυψη του απολιθώματος

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν το απολίθωμα του δελφινιού του Αμαζονίου το 2018, κοντά στον ποταμό Νάπο στο Λορέτο του Περού. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Aldo Benites-Palomino, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, είχε σταματήσει για να εξετάσει κάποια παράξενα πετρώδη θραύσματα στο έδαφος, όπως δήλωσε στο CNNi. Την ίδια στιγμή, ο συν-συγγραφέας της μελέτης John J. Flynn, επιμελητής απολιθωμένων θηλαστικών στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, επισήμανε κάτι που έμοιαζε με κρανίο που προεξείχε από ένα ανάχωμα. Καθώς το καθάρισαν αρκετά ώστε να διακρίνουν τα σχήματα των οδοντικών υποδοχών, συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για δελφίνι.

    Αρχικά, σκέφτηκαν ότι θα ήταν ένας αρχαίος συγγενής των σύγχρονων ποταμοδέλφινων του Αμαζονίου. Αλλά περαιτέρω καθαρισμός αποκάλυψε ότι το μέγεθος και το σχήμα της οφθαλμικής κόγχης έμοιαζε με αυτό των ποταμοδέλφινων της Νότιας Ασίας, τα οποία έχουν πολύ μικρότερα μάτια από τα «ξαδέλφια» τους στη Νότια Αμερική.

    «Αυτή ήταν η στιγμή που όλοι φρίκαραν, επειδή δεν ήταν ποταμοδέλφινο του Αμαζονίου», δήλωσε ο Benites-Palomino.

    Από αυτό οι επιστήμονες συμπέραναν ότι δύο είδη δελφινιών είχαν μετακινηθεί ανεξάρτητα και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στην ενδοχώρα της περιοχής.

    Πώς από τους ωκεανούς πέρασαν στα ποτάμια

    Τα πλατανιστοειδή – η ομάδα που περιλαμβάνει το P. yacuruna και τα σύγχρονα ποταμοδέλφινα της Νότιας Ασίας – ήταν ευρέως διαδεδομένα πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Ενώ οι πρόγονοι των σύγχρονων ποταμοδέλφινων του Αμαζονίου σύχναζαν επίσης στους ωκεανούς πριν από περίπου 10 έως 6 εκατομμύρια χρόνια, δήλωσε ο Benites-Palomino.

    Επειδή και οι δύο ομάδες κητωδών ήταν τόσο ποικιλόμορφες, ορισμένα είδη πιθανότατα επιχείρησαν να εισέλθουν σε ποτάμια και λιμναία οικοσυστήματα, αναζητώντας λιγότερο ανταγωνισμό για τροφή. Τα νερά του Αμαζονίου ήταν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έσφυζαν από ζωή, φιλοξενώντας κροκόδειλους, χελώνες και ψάρια, καθώς και θηλαστικά όπως βραδύποδες, τρωκτικά, κ.ά.

    Το P. yacuruna ήταν μεταξύ του πρώτου κύματος δελφινιών που δοκίμασε τα νερά σε ποτάμια και λίμνες του Αμαζονίου – η έλλειψη θηρευτών στο νέο του σπίτι θα μπορούσε να εξηγήσει πώς το είδος εξελίχθηκε και έγινε τόσο μεγάλο, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η ξηρασία μπορεί αργότερα να καταδίκασαν το P. yacuruna και να το οδήγησαν στην εξαφάνιση, ανοίγοντας το βιότοπο του γλυκού νερού στους προγόνους των σημερινών ροζ ποταμοδέλφινων.

    Η εξαφάνιση του P. yacuruna είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι αυτό το σημαντικό περιβάλλον διαταράσσεται πολύ εύκολα. Τα σύγχρονα ποταμοδέλφινα του Αμαζονίου αντιμετωπίζουν κι αυτά ένα αβέβαιο μέλλον, κυρίως λόγω της ρύπανσης από υδράργυρο που προέρχεται από την εξόρυξη χρυσού και εισβάλλει στην τροφική αλυσίδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.

    Με πληροφορίες από: Ancient giant dolphin discovered in the Amazon by Mindy Weisberger, CNN

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023 - Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
    Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023 - Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

    Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποκαλύπτει η σχετική έκθεση του IQAir που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (19/3), με μόλις επτά χώρες να καταφέρνουν να μείνουν «πιστές» στην ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) του ΠΟΥ.

    Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία.

    Στον αντίποδα, οι πέντε πιο μολυσμένες χώρες το 2023 ήταν:

    • Το Μπαγκλαντές (79,9 μg/m3), με ποσοστό 15 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
    • Πακιστάν (73,7 μg/m3) με ποσοστό 14 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
    • Ινδία (54,4 μg/m3) με ποσοστό 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
    • Τατζικιστάν (49,0 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια του ΠΟΥ
    • Μπουρκίνα Φάσο (46,6 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.
    Ποια είναι η πιο «καθαρή» πόλη της Ελλάδας

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του IQAir, η ελληνική πόλη με τον πιο καθαρό αέρα - που συνιστά και την ειδοποιό διαφορά για την παρούσα έκθεση στη χώρα μας - είναι η o Άγιος Παύλος.

    Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πόλεις, στις οποίες συγκεντρώνει δεδομένα η έρευνα, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ.

    Η Αθήνα σε όλες τις περιοχές καταγράφει ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και η Ξάνθη.

    Ειδικότερα, η πρωτεύουσα καταγράφει ποσοστό 15,7 μg/m3, ενώ η περιοχή με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι το Ίλιον με 21,9 μg/m3.

    Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα η πιο μολυσμένη περιοχή είναι η Βασιλική με 20,6 μg/m3.

    Το Αγρίνιο για μια ακόμη χρονιά καταγράφει επίσης αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με 17,9 μg/m3.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία

    Προκαλώντας έναν στους εννέα θανάτους παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για περίπου επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

    Συνολικά 124 (που αντιστοιχεί στο 92,5%) από 134 χώρες και περιοχές υπερέβησαν την ετήσια κατευθυντήρια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων του ΠΟΥ των 5 μg/m3.

    • Το Begusarai της Ινδίας ήταν η πιο μολυσμένη μητροπολιτική περιοχή του 2023. Η Ινδία ήταν η χώρα των τεσσάρων πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο.
    • Η πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ ήταν το Κολόμπους του Οχάιο. Το Beloit, το Wisconsin ήταν η πιο μολυσμένη πόλη στις ΗΠΑ.
    • Το Λας Βέγκας της Νεβάδα ήταν η πιο καθαρή μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.
    • Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της έκθεσης, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, με τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής να βρίσκονται εντός των συνόρων της.
    • Το 70% των δεδομένων ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής προέρχεται από αισθητήρες χαμηλού κόστους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φίδι 200 κιλά και 8 μέτρα βρέθηκε στον Αμαζόνιο – Το βίντεο που τράβηξαν επιστήμονες
    Φίδι 200 κιλά και 8 μέτρα βρέθηκε στον Αμαζόνιο – Το βίντεο που τράβηξαν επιστήμονες

    Το μεγαλύτερο φίδι που έχει καταγραφεί ποτέ - Δείτε τη στιγμή που κολυμπούν μαζί με αυτόν τον γίγαντα της φύσης

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο, στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Πρόκειται για ένα γιγάντιο ανακόντα. Βρέθηκε πρόσφατα από έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή άγριας ζωής, τον καθηγητή Φρικ Βονκ, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του National Geographic.

    Το τεράστιο ανακόντα έχει μήκος 8 μέτρα, ζυγίζει 200 κιλά και το κεφάλι του έχει το ίδιο μέγεθος με του ανθρώπου. Είναι το μακρύτερο και συνάμα το βαρύτερο φίδι που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Επιστήμονες κολύμπησαν μαζί με έναν από τους μεγαλύτερους γίγαντες του σημερινού ζωικού μας βασιλείου

    Βρέθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τη σειρά του National Geographics «Pole to Pole», του Disney+, με τον Γουίλ Σμιθ. Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος τη λατινική ονομασία «Eunectes akayima», που σημαίνει το βόρειο πράσινο ανακόντα.

    Σ’ ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Instagram, ο καθηγητής Βονκ φαίνεται να κολυμπάει άφοβα δίπλα στο τεράστιο ανακόντα, επιδεικνύοντας την ανακάλυψή του.

    «Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ανακόντα που έχω δει ποτέ, παχύ όσο ένα ελαστικό αυτοκινήτου, με 8 μέτρα μήκος και πάνω από 200 κιλά βάρος – με κεφάλι τόσο μεγάλο όσο είναι το κεφάλι μου. Απόλυτο δέος και θαυμασμός γ’ αυτό τη θηρίο», γράφει στη λεζάντα του βίντεο.

    Το βίντεο με το μεγαλύτερο φίδι όλων των εποχών:

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανακόντα συχνά κινούνται πιο γρήγορα από το θήραμά τους και χρησιμοποιούν το δυνατό σώμα τους για να τα πνίξουν και να τα καταπιούν ολόκληρα.

    Πριν από την παραπάνω ανακάλυψη, πιστευόταν ότι ο Αμαζόνιος φιλοξενούσε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα, γνωστό και ως γιγαντιαίο ανακόντα. Ωστόσο, ο Δρ. Βονκ και η ομάδα του, μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από 9 χώρες, διαπίστωσαν ότι το βόρειο πράσινο ανακόντα είναι ένα εντελώς ξεχωριστό είδος από το πράσινο ανακόντα.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Stuti .....: https://www.pexels.com/el-gr/photo/18876661/
  • Αμαζόνιος: «Κόκκινος συναγερμός» καθώς το πολύτιμο δάσος απειλείται με κατάρρευση
    Αμαζόνιος: «Κόκκινος συναγερμός» καθώς το πολύτιμο δάσος απειλείται με κατάρρευση

    Το υγρό τροπικό δάσος προβλέπεται ότι θα φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή γύρω στα μέσα του αιώνα.

    Ο ολέθριος συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης έχει φέρει τον Αμαζόνιο κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή, προειδοποιεί νέα μελέτη.

    Τα ανησυχητικά ευρήματα έρχονται την ώρα που το μεγαλύτερο υγρό τροπικό δάσος του κόσμου πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη στάθμη πολλών παραποτάμων του Αμαζονίου να έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό.

    Χωρίς δραστικά μέτρα, σχεδόν το ήμισυ του μεγαλύτερου υγρού τροπικού δάσους στον κόσμο μπορεί να έχει μετατραπεί λιβαδότοπους ή υποβαθμισμένα οικοσυστήματα γύρω στα μέσα του αιώνα, προειδοποιεί η νέα μελέτη στο περιοδικό Nature.

    Και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο καμπής, ολόκληρο το δάσος μπορεί σταδιακά να εξαφανιστεί, καθώς η εξάτμιση του νερού από τη βλάστηση που απομένει δεν θα είναι αρκετή για να συντηρήσει τις βροχοπτώσεις που χρειάζεται το υγρό οικοσύστημα.

    Οι επιπτώσεις θα είχαν πλανητικές διαστάσεις, δεδομένου ότι ο Αμαζόνιος φιλοξενεί το 10% της παγκόσμιας ποικιλότητας και κρατά αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες άνθρακα, οι οποίες αντιστοιχούν στις ανθρωπογενείς εκπομπές τουλάχιστον μιας δεκαετίας.

    Με άλλα λόγια, η κλιματική αλλαγή θα επιταχυνόταν.

    «Η περιοχή εκτίθεται όλο και περισσότερο σε πρωτοφανείς πιέσεις από υψηλές θερμοκρασίες, ακραίες ξηρασίες, αποδάσωση και πυρκαγιές, ακόμα και στα κεντρικά και απομονωμένα τμήματα του συστήματος» γράφει η διεθνής ερευνητική ομάδα.

    «Από τη στιγμή που θα φτάσουμε στο σημείο καμπής πιθανότατα δεν δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα» δήλωσε στο Reuters ο Μπερνάρδο Φλόρες, οικολόγος του Πανεπιστημίου της Σάντα Καταρίνα στη Βραζιλία και επικεφαλής της μελέτης.

    Έχει έρθει πια η ώρα να κηρύξουμε «κόκκινο συναγερμό» είπε.

    Σαβάνα

    Προηγούμενες μελέτες εξέταζαν τις πιθανές επιπτώσεις επιμέρους παραγόντων όπως η αποδάσωση ή η παγκόσμια θέρμανση. Η νέα ανάλυση είναι η πρώτη που μελετά τον συνδυασμό πιέσεων που δέχεται ο Αμαζόνιος.

    Εξετάζοντας παραμέτρους όπως ο ρυθμός αποδάσωσης, τα μοτίβα των βροχοπτώσεων, η διαχείριση γης και η διάνοιξη δρόμων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 10 με 47 τοις εκατό του Αμαζονίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε σαβάνα, ή να δώσει τη θέση του σε υποβαθμισμένα δάση με μικρή δεντροκάλυψη, μέχρι το 2050.

    Και οι κοινότητες αυτοχθόνων που εξαρτώνται από το δάσος για την επιβίωσή τους «δεν θα έχουν τίποτα», είπε η Μαρίνα Χιρότα του Πανεπιστημίου της Σάντα Καταρίνα

    Πέρυσι, η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δήλωσε ότι η σωτηρία του Αμαζονίου απαιτεί μια παγκόσμια κινητοποίηση παρόμοια σε μέγεθος με το Σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η νέα μελέτη «δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται ο Αμαζόνιος στο σημείο καμπής» σχολίασε ο Κάρλος Νόμπρε του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

    Ήδη, επισήμανε, περίπου το 18% του Αμαζονίου έχει καταστραφεί. Αν το ποσοστό αυτό ξεπεράσει το 20-25%, η ζούγκλα θα δώσει τη θέση της σε σαβάνες και λιβάδια.

    Η μελέτη αναγνωρίζει ότι οι εκτιμήσεις πάσχουν από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

    Δεδομένου όμως ότι το διακύβευμα αφορά όλο τον πλανήτη, η αβεβαιότητα δεν δικαιολογεί την αδράνεια, τόνισαν οι ερευνητές.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο