Καταγράφτηκαν 567 περιστατικά μαζικής θνησιμότητας σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου, την πενταετία 2015-2019, λέει ο Στέλιος Κατσανεβάκης
«Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιες επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η αυξημένη θερμοκρασία απειλεί την επιβίωση τους», λέει ο καθηγητής στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης, στο ActForEarth στο CNNGreece.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, την πενταετία 2015-2019 καταγράφτηκαν 567 περιστατικά μαζικής θνησιμότητας σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου.
Κι ενώ τη δεκαετία του 1980 οι θαλάσσιοι καύσωνες επηρέαζαν ετησίως λιγότερο από το 5% της επιφάνειας της Μεσογείου, την πενταετία 2015-2019 αυτό το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 90%, επισημαίνει ο καθηγητής. «Ήδη τα περιστατικά μαζικής θνησιμότητας έχουν επηρεάσει περισσότερα από 50 θαλάσσια είδη, όπως κοράλλια,σπόγγοι, ενώ οι εξαφανίσεις ειδών μπορεί να οδηγήσουν και σε απώλειες για σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες, αν για παράδειγμα χαθούν είδη εμπορικής σημασίας για την αλιεία», προσθέτει ο ίδιος.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή θαλάσσιας οικολογίας στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιου Κατσανεβάκη, στο Act For Earth στο CNN Greece.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον;
Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιες επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, η οξίνιση των ωκεανών, η μείωση των επιπέδων του διαλυμένου οξυγόνου και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι πτυχές της κλιματικής αλλαγής που απειλούν τους θαλάσσιους οργανισμούς και τους οικοτόπους. Οι νέες συνθήκες που παρατηρούνται στα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι πρωτόγνωρες για τον πλανήτη μας, εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι περισσότεροι θαλάσσιοι οργανισμοί είναι ποικιλόθερμοι, δηλαδή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, η οποία είναι η ίδια με τη θερμοκρασία του νερού που τους περιβάλλει.
Η αυξημένη θερμοκρασία επηρεάζει λοιπόν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες και όταν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους οι συνθήκες είναι πλέον απειλητικές για την επιβίωσή τους. Έτσι, παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στα εύρη εξάπλωσης των ειδών που σταδιακά εξαφανίζονται από τα χαμηλότερα και θερμότερα γεωγραφικά πλάτη και επεκτείνονται σε μεγαλύτερα και ψυχρότερα. Έχουμε λοιπόν πολλές τοπικές εξαφανίσεις, αφίξεις νέων πιο θερμόφιλων ειδών, αλλαγές των τροφικών πλεγμάτων και διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας.
Οι εξαφανίσεις ειδών μπορεί να οδηγήσουν και σε απώλειες για σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες, αν για παράδειγμα χαθούν είδη εμπορικής σημασίας για την αλιεία. Στις νέες συνθήκες εμφανίζονται εισβολικά είδη που καταφέρνουν να επικρατήσουν και να εκτοπίσουν άλλα αυτόχθονα είδη μέσω ανταγωνισμού ή θήρευσης. Σημαντικοί οικότοποι όπως οι τροπικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι αντιμετωπίζουν την προοπτική της σημαντικής υποβάθμισης ή εξαφάνισης μαζί με την πλούσια βιοποικιλότητα που υποστηρίζουν.
Πέρα από τη σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των θαλασσών αυξάνεται και η συχνότητα εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Αυτά τα φαινόμενα ονομάζονται θαλάσσιοι καύσωνες και μπορεί να οδηγήσουν σε μαζικά φαινόμενα θνησιμότητας πολλών θαλάσσιων οργανισμών.
Ποια είναι η κατάσταση στη Μεσόγειο? Πόσο συχνά έχουμε θαλάσσιους καύσωνες τα τελευταία χρόνια;
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό υψηλής απήχησης Global Change Biology μια σχετική μελέτη στην οποία συμμετείχε η ερευνητική μας ομάδα (εκτός από μένα, η κα Μαρία Σίνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο επίκουρος καθηγητής κ. Βασίλης Γεροβασιλείου από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου).
Η μελέτη αυτή αποτέλεσε το προϊόν πολυετούς συνεργασίας μεταξύ 70 επιστημόνων από 11 χώρες της Μεσογείου.
Η έρευνα έδειξε ότι επί πέντε συναπτά έτη (2015–2019) η Μεσόγειος Θάλασσα βίωσε πολλαπλούς θαλάσσιους καύσωνες κατά τους οποίες επικράτησαν ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη λεκάνη, προκαλώντας αλλεπάλληλα περιστατικά μαζικής θνησιμότητας σε θαλάσσιους οργανισμούς.