Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στα δάση κοραλλιών της Μεσογείου, ο ακραίος καύσωνας, που έπληξε τους μήνες του καλοκαιριού το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ο Τρίσταν Έστακ από την οργάνωση Septentrion Environnement αναδύεται από το βυθό, κρατώντας ένα γυμνό κλαδί από γοργονιές. «Είναι αποκαρδιωτικό, η καταστροφή είναι τόσο ραγδαία» σχολιάζει, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορειο. Δύο μήνες νωρίτερα, το δάσος ήταν γεμάτο κόκκινα και μοβ κοράλλια σαν μικρά δέντρα. Τώρα είναι «δάσος-φάντασμα» προσθέτει.
Γοργονίες υπάρχουν στις θάλασσες όλου του κόσμου, ωστόσο τα μεσογειακά είδη σχηματίζουν «δάση» που προσφέρουν καταφύγιο σε μεγάλη ποικιλία οργανισμών.
Τα αλιευτικά εργαλεία, οι άγκυρες και οι απερίσκεπτοι δύτες εύκολα καταστρέφουν τα λεπτεπίλεπτα σώματά τους. Είναι επίσης άκρως ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται όλο και συχνότερα, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται όλο και συχνότεροι.
Το καλοκαίρι ο ακραίος θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού έως τους 30 βαθμούς Κέλσιου, δηλαδή πέντε βαθμούς πάνω από το κανονικό. «Ήταν σαν υποβρύχια λαίλαπα» σχολιάζει η Σολέν Μπαστάρ-Μπογκέν, που είναι επίσης μέλος της Septentrion Environnement.
Από τον καύσωνα επλήγησαν, επίσης, τα δάση κοράλλιων της Ισπανίας και της Σαρδηνίας, ανέφερε ο Στεφάν Σαρτορέτο του γαλλικού ερευνητικού οργανισμού Ifremer. Η κατάσταση είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα κοράλλια αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα βάθη, όπως για παράδειγμα στις Βαλεαρίδες Νήσους, συνέχισε.
«Σαν δασική πυρκαγιά»
Ο καύσωνας έπληξε επίσης σπόγγους και δίθυρα μαλάκια. Στην Ισπανία, κατέστρεψε 150 τόνους μυδιών και 1.000 τόνους γόνου για την επόμενη χρονιά.
Ο Σαρτορέτο εκφράζει την ανησυχία ότι οι γοργονίες μπορεί να εξαφανιστούν στο μέλλον. «Θα πρέπει αναλογιστούμε το ενδεχόμενο να εξαφανιστούν» λέει, και επισημαίνει ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής τους είναι εξαιρετικά αργός.
«Είναι σαν δασική πυρκαγιά στην ξηρά. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αναγεννηθούν» τονίζει.
Πηγή: ethnos.gr - Photo by Hiroko Yoshii on Unsplash